College: geld Dutch Match Cup komt terug

LELYSTAD
De gemeente Lelystad rekent er op dat de 100.000 euro, die in 2015 als voorschot is verstrekt voor de Dutch Match Cup-zeilwedstrijden, wordt terugbetaald. Er loopt hierover een betalingsregeling met organisator, Batavia Sailing Center. Dat antwoordt het college van b en w op vragen van de InwonersPartij en de VVD.

De fracties wilden weten waar het geld is gebleven, nadat de gemeente begin dit jaar aangaf dat Batavia Sailing Center de ton niet kon terugbetalen.

Wat is Batavia Sailing Center?
Batavia Sailing Center van Joop van Diest was de organisator van de Dutch Match Cup, het Nederlandse onderdeel van de World Match Racing Tour-zeilwedstrijden. De eerste editie vond in september 2014 plaats op het Marker- en IJsselmeer. Er zouden vijf edities komen, maar in 2015 kreeg de race een nieuwe eigenaar. Die stelde harde voorwaarden aan de deelnemende organisaties, onder meer de eis om een miljoen euro prijzengeld beschikbaar te stellen. Die voorwaarden waren voor Batavia Sailing Center en organisatoren in andere landen niet acceptabel. Daarop werden begin 2016 de overige edities geschrapt. 

Kreeg de Dutch Match Cup subsidie?
Ja. De gemeente Lelystad wilde drie jaar lang subsidie geven. De eerste editie in 2014 kreeg 175.000 euro. In mei 2015 kreeg Batavia Sailing Center een voorschot van 100.000 euro voor de tweede editie. Nadat de race niet doorging vorderde de gemeente het geld terug, maar Batavia Sailing Center heeft de ton vorig jaar niet terugbetaald.

De toegezegde 75.000 voor het derde jaar is nooit uitgekeerd. Ook de provincie zou de Match Cup aanvankelijk steunen, maar zag hier in 2014 van af vanwege twijfels over het evenement.

Waarom is de ton van 2015 niet terugbetaald?
Dat wilden de InwonersPartij en VVD weten, nadat ze op eerdere vragen een onbevredigend antwoord kregen. Het college van b en w zegt nu dat Batavia Sailing Center een deel van het voorschot heeft gebruikt om het verlies over de editie van 2014 te dekken. Het gaat om 18-duizend euro. De gemeente heeft zelf nog eens 50.000 euro van het verlies voor haar rekening genomen. Het restant van de ton (82.000 euro) is uitgegeven aan voorbereidende kosten voor de editie 2015, die dus nooit is doorgegaan.

Komt het geld dus alsnog terug?
Omdat de gemeente het geld terug wil is een betalingsregeling getroffen. Volgens Joop van Diest is er al terugbetaald. Ook is het schip 'MS Waddenzee' van het Batavia Sailing Center te koop en krijgt de gemeente naar verwachting 40.000 euro van de opbrengst. Dat geeft het college vertrouwen dat de ton volledig terugkomt.

Joop van Diest, tevens directeur van de Bataviahaven, wijst elke suggestie van de hand dat hij persoonlijk voordeel van de subsidie zou hebben gehad. Hij stelt zelf een behoorlijk bedrag aan privé-geld uit een eigen BV in het Batavia Sailing Center te hebben gestoken.

Samen met andere landen heeft Batavia Sailing Center nog een rechtszaak lopen tegen de nieuwe eigenaar van de World Match Racing Tour, maar Van Diest heeft afgezien van pogingen om bij hen 2,5 ton te claimen.

Krijgt dit verhaal nog een vervolg?
Fractievoorzitter Luc Baaten van de InwonersPartij houdt nog steeds vragen. Zijn partij en de VVD beraden zich op vervolgvragen. Baaten blijft vooral verbaasd over het gemak waarmee het college in 2014 de businesscase van Batavia Sailing Center heeft beoordeeld en goedgekeurd, zonder de deugdelijkheid van de BV te onderzoeken.

reacties (22)

 • lelystedeling

   

  U bent zeker raadslid en van dezelfde partij als de wethouder van Financien.

  reageer
 • lelystedeling

   

  De boot Waddenzee ? Wie is de eigenaar? Was hij niet van plan om daar excursies mee te maken naar de Marker Wadden ? Dit dus op kosten van de gemeenschap

  reageer
 • Harry Klein

   

  Beste Henk, ik ga er even vanuit dat jij in of dicht bij de Raad zit? Als dat zo is neem dan nu ook eindelijk eens je verantwoordelijkheid en stuur deze Wethouder naar huis. Op grond van integriteit en het volledig, juist en tijdig informeren ben je het bestuurlijk verplicht aan de burgers. Het kan niet zo zijn dat partijvriendjes binnen de PvdA elkaar zelfs in dergelijk bestuurlijk onvermogen blijven beschermen. Dit dossier is absoluut schandalig! Als het ook maar half waar is wat er wordt gesteld in dit dossier kan de Raad daar alleen maar een motie van wantrouwen op indienen en collectief steunen. Dus ook de eigen partij! Triest maar helaas het zij zo, daarvoor geldt de bestuurlijke verantwoordelijkheid van iedere Wethouder.

  reageer
 • Henk

   

  Zo, dat zijn ferme bewoordingen. Ik begrijp dat jij geen fan bent van de gevestigde orde? Een hekel hebt aan 'de elite'? En standaard alles wat zij doen als frauduleus bestempeld? Laten we de gemeenteraad nou gewoon haar werk doen en kijken hoe dat afloopt. Roeptoeteren staat stoer maar helpt niks.

  reageer
 • DB

   

  Zowel gemeente als dhr. van Diest plegen hier fraude! Dit geld had nooit mogen uitbetaald worden en moet onmiddelijk worden opgeist! Geen betalingsregeling, is gewoon pure diefstal van dhr. van Diest, die iok nog eens haven directeur is en daarom beschermd wordt, nog meer subsidies gaat krijgen voor haven/prive uitgaven... wordt hier zo ziek van al die vriendjes politiek

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Harry Klein

   

  Blijft verantwoordelijkheid van de Wethouder. Deze kwestie lijkt weer eens op vriendjes politiek. Schade is voor rekening van de burger.

  reageer
 • HH

   

  Is het niet raar dat de naam en website bataviasailingcenter.nl nu gebruikt worden door een zeilcentrum in Sneek? Bestaat het Lelystadse bedrijf nog wel? Het klinkt alsof de BV op subtiele wijze volledig leeggehaald wordt (of al leeggehaald is) en de gemeente binnenkort verhaal moet halen op een lege huls. NB: via Wayback Machine is terug te halen dat dit toch echt de website van het Lelystadse bedrijf was.

  reageer
 • HH

   

  Lees nog eens het bericht van 10 maart 2016 op Omroep Flevoland. Toen werd gemeld dat de €100.000 nog niet uitgegeven was. Was dat de gemeente of het Batavia Sailing Centre die dat toen beweerde? Wie heeft er toen gelogen?

  reageer
 • HH

   

  Dat heet nu "van onze centen".

  reageer
 • kustbewoner

   

  Het bovenstaande gelezen hebbende kom ik tot de conclusie dat de Stichting niet aan zijn financiele verplichtingen heeft voldaan/kan voldoen. Dus eigenlijk door wanbeleid FAILLIET is. Aan de kust is altijd wat te doen, soms staat het licht op rood en dan weer op groen, door de vele subsidies en kwijtscheldingen.

  reageer
 • lelystedeling

   

  En zo;n Stichtingsbestuur en "Direkteur"moeten in de toekomst de haven exploiteren ? Wanbeleid !

  reageer
 • lelystedeling

   

  Het is natuurlijk weer zomerreces voor de gemeenteraad t/m 12 september wordt er niet geregeerd en geen controles uitgeoefend, dus onthult het College deze precaire zaak maar eventjes in de hoop dat het tijdens de vakantieperiode verwaterd. Is er al beslag (executoriaal of conservatoir) gelegd op de Waddenzee om zekerheid voor de gemeente te krijgen dat het bedrag werkelijk terugkomt. Bij het komende raadsvoorstel m.b.t. BataviaHaven (eigendom gemeente ? of privatiseren in ieder geval de huidige direkteur en voorzitter van de Stichting van boord halen en ook 1 of meerdere wetrhouders dienen een motie van afkeuring/wantrouwen te krijgen., want de raad is wederom met een kluitje het riet in gestuurd.

  reageer
 • Hans.

   

  Wie gaat er bellen met "geld over de balk?"

  reageer
 • Dirk2

   

  Beste Johan, de Raad controleert het college. Het raadsvoostel is door de wethouder ingediend. Dit betreft de verantwoordelijkheid van de Wethouder in dit dossier. Rommelen met subsidies voor dekking op tekorten op een ander boekjaar kan niet! Evenals inzet op voorbereidingskosten aangezien de gelden voor uitvoering bestemd waren. Dan is er op voorhand een tekort gerealiseerd. Dit valt nog steeds onder de bestuurlijke verantwoordelijkheid van de Wethouder! Niet meer en niet minder.

  reageer
 • Bert

   

  Ach een tonnetje meer of minder ligt deze wethouder niet wakker van.

  reageer
 • Johan

   

  Uhhh volgens mij was het de gemeenteraad die de besluiten bij meerderheid heeft genomen. Nu wijzen naar het college en een wethouder zoals HH en Dirk2 doen (benieuwd wie dat zijn) is dus een beetje simpel en geeft aan dat je dus niet begrijpt hoe besluitvormingsprocessen werken...

  reageer
 • HH

   

  De reactie van het college rammelt. Vanwege het geëiste hogere prijzengeld zijn vanaf 2016 edities geschrapt. Ja, leuk en aardig, maar we hebben het over de subsidie voor de editie 2015. Waarom is die subsidie verstrekt nadat 2014 ook al een financiële flop was? En de provincie Flevoland - doorgaans ook niet zo snugger - wel twijfels had? En hoe wordt een subsidie van € 100.000 terugbetaald met de verwachte verkoop van een boot voor € 40.000? Joop van Diest beweert dat er al terugbetaald is. Hoeveel dan? En hoezo kostbde voorbereiding van een evenement precies €82.000, aanvullend op €18.000 verlies het jaar daarvoor? Heb klinkt erg ongeloofwaardig. Als een Jop in het nauw.

  reageer
 • HH

   

  Nee, natuurlijk komt dat niet terug. Maar over 9 maanden is Jop Fackeldey gevlogen en is een andere wethouder staatsrechtelijk de pineut voor dit wanbeleid. Jop Fackeldey moet dus NU weggestuurd worden vanwege dit zoveelste wandossier in zijn portefeuille. Hij en zijn politieke vriendjes bij de Bataviahaven zijn verantwoordelijk, en niemand anders. Joop van Diest en Willem de Jager moeten ook ontslagen worden.

  reageer
 • HH

   

  Dit is dus waanzin. Het subsidiegeld is misbruikt. Het subsidiegeld voor 2015 mag natuurlijk niet gebruikt worden om een verlies over 2014 te dekken. Ook inzet voor de voorbereiding voor 2015 is misbruik; de subsidie was immers voor de feitelijke uitvoering van de race. Tussen neus en lippen door wordt ook nog even vermeld dat de gemeente ook nog € 50.000 verlies over 2014 gedekt heeft. Als duidelijk was dat 2014 al zo verlieslijdend was, waarom is er dan voor 2015 nog subsidie toegekend? Dom dom dom. Met Jop Fackeldey als hoofdverantwoordelijke. En waarom doet Van Diest niet mee met de blijkbaar internationale claim? De provincie had terecht twijfels; waarom de gemeente niet? Vriendjespolitiek van Jop Fackeldey? VVD en Inwonerspartij, kom op, stuur deze dubieuze wethouder nu toch eens gewoon weg! En zijn politieke kameraad bij de stichting Bataviahaven ook. En besteed de exploitatie van de Bataviahaven gewoon openbaar aan. Stop het gerommel!

  reageer
 • Lelystedeling 007

   

  Altijd al gedacht dat dit zaakje stonk. zo zie je maar weer. Niet te vertrouwen

  reageer
 • Dirk2

   

  Opvallend vreemd dat de verantwoordelijk wethouder hier niet zijn bestuurlijke verantwoordelijkheid neemt! Stond wel vooraan bij het uitgeven van de gelden...

  reageer
 • KC

   

  Ik geloof er niets van dat het geld terug komt. Dat gaat het zelfde als het miljoen van Windesheim. Dus niet.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert