Wethouder wil bomencommissie bij discussies inzetten

ALMERE
Wethouder Frits Huis van Almere wil een bomencommissie in het leven roepen. Die commissie bestaat uit deskundigen die bij discussies over bomenkap een onafhankelijk advies aan het college van burgemeester en wethouders geeft. Huis hoopt dat bewoners zich daardoor meer gehoord en serieuzer genomen voelen. Bomenkap heeft in Almere al vaak tot protesten vanuit bewoners geleid.

"Als wij als gemeente aangeven dat er ergens bomen gekapt moeten worden om een bepaalde reden, dan gelooft niet iedereen dat. Dan heb je toch meer aan een commissie met deskundigen", aldus Huis.

Commissie van drie wijzen
Het is de bedoeling dat de commissie uit drie leden gaat bestaan. Eén lid heeft verstand van inspraak en participatie. De andere twee leden zijn bomendeskundigen. De commissie kan niet rechtstreeks door bewoners worden ingeschakeld. Dat gebeurt door de gemeente. "Maar als bewoners dat aan ons vragen, zullen we dat zeker doorgeleiden. We zouden wel dom zijn als we dat niet zouden doen ", aldus de wethouder.

Discussie in Regenboogbuurt komt eraan
Als de gemeenteraad instemt met het voorstel van Huis, dan verwacht hij dat de commissie over enige tijd al aan de slag kan in de Regenboogbuurt. Daar zullen bomen gekapt moeten worden vanwege groot onderhoud. De wijk moet worden opgehoogd omdat de straten zijn verzakt. "Als je de wijk met 30 tot 40 centimeter zand ophoogt, gaan de bomen dood. Dan moet je gaan kappen. Dat wordt een grote discussie."

reacties (14)

 • KC

   

  Hoe zo onhafhankelijk. De gemeente betaald hen en dus wie betaald bepaalt.

  reageer
 • MKM

   

  En wie betaalt de gemeente?

 • Jond

   

  Wordt het niet eens tijd om 'te kappen' met al die commissies?

  reageer
 • Lachen

   

  Ja, ja Frits probeer je wethouderschap voor een volgende termijn maar veilig te stellen.

  reageer
 • lijkt me sterk

   

  Ik denk niet dat deze partijen na de verkiezingen begin 2018 nog wat wethouderschapjes te verdelen hebben......Mss wil huis wel in die bomencommissie plaats nemen dan heeft ie als oud wethouder toch nog wat declarabele uurtjes

 • .\/\/.

   

  De wethouder neemt een initiatief om ervoor te zorgen dat zijn beleid beter onderbouwd wordt, en hoe reageert men? Precies: op de wijs van 'het is niet goed of het deugt niet'.

  reageer
 • Hannes

   

  Een onderbouwing, is pas goed als het deugt; en het deugt pas als het goed is; Bepaalde onderbouwde scenario's zijn achteraf niet succes vol gebleken!

 • Karel

   

  Als het een goed initiatief is, geen enkel probleem. Hier is daar geen sprake van. Elke onafhankelijkheid van deze commissie ontbreekt en zullen hun oren naar de gemeente laten hangen. Eens met wat Boels zegt: de expertise zou de gemeente zelf al moeten hebben, maar de zak met geld die voor de zoveelste keer naar externe bureaus gaat, is waarschijnlijk onuitputtelijk.

 • Rob

   

  Stel een kapverordening in zoals bij bijna alle gemeenten gebruikelijk is.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • peter van den bemt

   

  Je kunt vaststellen dat het gemeentebestuur in ieder geval in de gaten heeft dat hun houding en handelen inzake bomenkap in Almere verre van gewaardeerd wordt. Dan is het goed daar wat mee te doen. Maar dit: een commissie, in dienst van de gemeente. Dát gaat het veranderen? De slager keurt zijn eigen vlees. Leuk geprobeerd Huis. Maar dit gaat het niet worden.

  reageer
 • Robert

   

  Na kappen, herplanten zou ik zeggen. Anders wordt het echt een Betondorp.

  reageer
 • Merreha

   

  Jeetje, een wethouder die eindelijk begrijpt dat de geloofwaardigheid van de gemeente Almere onder haar inwoners behoorlijk is aangetast. Jammer dat er op voorhand toegang tot deze commissie is uitgesloten. Lijkt erop alsof deze commissie alleen wordt ingezet als het de gemeente goed uitkomt.

  reageer
 • Boels

   

  Het onderhoud aan bomen heeft niets met politiek te maken (op onderhoud ja/neen na). Het vereist specialistische kennis en daarop gebaseerde besluitvorming. Het is mij een raadsel dat er aandacht besteed wordt aan het verzet als er maar een bijl of zaag in de buurt van een boom wordt gesignaleerd. Negeer de overdreven groene activisten en ga over tot de orde van de dag.

  reageer
 • Rutger

   

  Haha, de zweem van achterkamertjes giert over m'n beeldscherm!

  reageer
 • henkie

   

  Meneer Huis kan zijn eigen beslissingen niet onderbouwen. Daarom schuift hij deze verantwoording maar af. Jammer, zulke politici. Gaat hij deze commissie uit eigen zak betalen? Of draait de belastingbetaler daar weer voor op?

  reageer
 • Boels

   

  Een wethouder moet wel afgaan op de adviezen van specialisten. Ik had echter verwacht dat die specialistische kennis aanwezig is bij de gemeentelijke diensten; dan zou een externe commissie niet nodig zijn geweest.

 • Van Haven

   

  Als ik het zo lees komt die commissie er om bewoners te overtuigen dat de gemeente gelijk heeft en moet kappen.... Daar schieten we dus niets mee op. Een onafhankelijke commissie, met leden die een groene stad voorstaan, lijkt me wél een goed idee ... Want dat de meeste burgers de bomenkap met lede ogen aanzien is een feit ...

  reageer
 • Henk

   

  Wat goed van deze wethouder om te investeren in een commissie in plaats van in het vergroten van het vertrouwen in de politiek! "Als wij iets vertellen geloven de bewoners dat vaak niet". Metdie redenatie kan je op alle thema's van Almere wel een onafhankelijke commissie instellen want niemand gelooft de politiek meer. Investeer in vertrouwen herstellen ipv dit soort goedkope maatregelen voor de bühne. Hiermee haal je zeker het vertrouwen niet terug Frits!

  reageer
 • Karel

   

  Dit lijkt me een variatie op Huis zijn beroemde bomenplan! Werd ook niks bij de Rijdende Rechter. Enige openheid over deze commissie zou welkom zijn. Wie zijn de commissieleden? Natuurlijk geselecteerd door de gemeente, en dus ook betaald door de gemeente, dus ongeloofwaardig wat objectiviteit betreft. Dat de commissie niet door bewoners zelf kan worden ingeschakeld, geeft ook ernstig te denken. Moe word je van al die plannetjes van Huis.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert