Veel kans op werk in het basisonderwijs

FLEVOLAND
Leerkrachten in het basisonderwijs kunnen de komende jaren in Flevoland gemakkelijk een baan vinden. Dat verwacht het UWV. Volgens de uitkeringsinstantie is het aantal werkloze leerkrachten in Flevoland sinds vorig jaar sterk teruggelopen en zal er binnen enkele jaren zelfs een tekort aan basisschool-leerkrachten ontstaan. 

Volgens het UWV profiteren werkzoekenden van de vergrijzing in het basisonderwijs. Omdat veel oudere leerkrachten met pensioen gaan, zijn er ook vervangers nodig. En omdat schoolbesturen gewend zijn aan oudere medewerkers, zijn zij ook eerder geneigd oudere sollicitanten aan te nemen.

Amsterdam
Hoewel het aantal kinderen in de basisschool-leeftijd in Flevoland de komende jaren daalt, blijven de vooruitzichten voor leerkrachten goed. Dat komt ook doordat in Amsterdam en omgeving de komende jaren juist meer kinderen worden verwacht. Veel inwoners van Flevoland zoeken ook werk in die aangrenzende regio.

Langere termijn
Volgens het UWV blijkt uit cijfers van CentErdata dat het tekort aan leerkrachten basisonderwijs in Flevoland zal blijven oplopen. In 2020 zullen er naar verwachting bijna 100 fte aan onvervulde vacatures zijn. Dat speelt dan vooral in Almere. In de rest van de provincie is het tekort iets minder groot. Het UWV heeft het beroep 'leerkracht basisonderwijs' deze maand opgenomen in de lijst van zogenoemde kansberoepen.

Ook in andere sectoren gaat het beter
Volgens het UWV is er ook weer meer werk in andere sectoren. Vooral bij uitzendbedrijven, in de horeca, bouw, landbouw en visserij gingen veel mensen aan de slag.

Vorige maand kregen in Flevoland iets meer dan 10.000 inwoners een ww-uitkering.


 

reacties (6)

 • Jan

   

  Ook in andere sectoren gaat het beter Volgens het UWV is er ook weer meer werk in andere sectoren. Vooral bij uitzendbedrijven, in de horeca, bouw, landbouw en visserij gingen veel mensen aan de slag. Misleidende weergave van de werkelijkheid dit is allemaal komende herfst worden de mensen weer op straat gezet dat weet het UWV ook

  reageer
 • Juf

   

  Zou geen leraar willen zijn of worden kinderen én ouders worden steeds asocialer

  reageer
 • JustMe

   

  Mijn ervaring is helaas dat dit ook voor sommige leerkrachten geld.

 • peter van den bemt

   

  Hoe je een tekort aan leerkrachten kunt verkopen als een goede ontwikkeling. Dat is het helemaal niet. Het is een ondergewaardeerde en, iig op het basisonderwijs, onderbetaalde baan. Waardoor de keuze voor dat beroep afneemt. Het aantal opgeleide docenten zal achterblijven bij de vraag. Slechte zaak.

  reageer
 • UWV wil ook weer eens wat zeggen..

   

  Het niet, of onvoldoende opvoeden van schoolgaande kinderen op het thuisfront, maakt het lesgeven voor de leerkracht bijzonder onaantrekkelijk. Behalve het bijbrengen van lesstof ben je toch niet aangenomen om constant lucht te pompen in lekke fietsbanden.

  reageer
 • Ik

   

  Spreek ik altijd de verkeerde leraren? Eindeloze invalcontracten en nooit ergens vast in dienst komen? Ja, ondanks de tekorten...

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • onderwijzer

   

  Tja, als er tenminste nog belangstellenden zijn die deze klus willen doen. Ik verdien meer, maar krijg het niet wat de slogan kort geleden. Leerkrachten haken na enkele jaren al snel af en schakelen over op beter betaald en vooral gewaardeerd werk. De animo voor PABO's daalt jaarlijks. De 'oude' onderwijzer die het als zijn roeping ziet en genoegen neemt met minder verdwijnt meer en meer. Veel vakantie, maar dan wel in het hoofdseizoen en voor de hoofdprijs. Denk heel goed na voor je het onderwijs instapt.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert