Straks parkeren onder zonnepanelen bij vliegveld

LELYSTAD
Bij het vliegveld Lelystad komt een parkeerterrein dat overdekt wordt met zonnepanelen. De provincie en Europese Unie steken samen 1,7 miljoen euro subsidie in deze zogenoemde Power Parking.

Het is de bedoeling dat grote parkeerterreinen een soort energiecentrales worden. De stroom die wordt opgewekt met de zonnepanelen wordt gebruikt voor de verlichting en het opladen van elektrische auto's. Elektriciteit die overblijft wordt opgeslagen in accu's. Het speciale parkeerterrein komt bij Lelystad Airport en het naastgelegen Lelystad Airport Businesspark. Er komen twee parkeerterreinen waar in totaal 200 tot 300 auto's kunnen staan.

Het project is bedacht door de provincie is samenwerking met onder andere TU Delft en Eneco. In totaal kost de aanleg 3,1 miljoen. Om het project mogelijk te maken werd er eerder al een speciaal stroomnet aangelegd bij het vliegveld. Voordat de aanleg bij Lelystad begint worden er eerst nog testen uitgevoerd op kleine schaal bij de TU Delft. Wanneer de aanleg begint is nog niet duidelijk, maar de planning is voor 2019.

reacties (8)

 • Arjan

   

  Ik heb net mijn rekening voor de zonnepanelen nagekeken maar er stond geen subsidie op. Waar kan ik hem indienen?

  reageer
 • Willem

   

  Een druppeltje duurzaam op een hoosbui van vervuiling , allemaal voor de bühne . En de Provicie gooit er weer een miljoen tegenaan om te laten zien wat voor een duurzame Provincie wij zijn . Wanneer kunnen we weer stemmen?

  reageer
 • Barbara

   

  Over de hele breedte van Lelystad, van west naar oost wordt de Lelystad geeft lucht slogan dichtgetimmerd met parkeerplaatsen. Straks is er geen mens meer over om die opgepotte energie te gaan gebruiken.Liggen we voor pampus de laatste adem uit te blazen.

  reageer
 • Ja leuk zijn dat soort reclamekreten he, en ze blijven gebruikt worden want ze blijven werken. In de jaren '80 reed je van Utrecht naar Amsterdam langs uitgestrekte weilanden met een bord erin Wonen Waar Nog Ruimte Is... Nou, die ruimte WAS er toen, ja, maar die ruimte hebben ze natuurlijk wel zo efficiënt mogelijk dichtgetimmerd. (Die uitgestrekte weilanden heten nu Maarssenbroek.)

 • Hans

   

  Energie voor peper dure elektrische auto's ! En dan een low budget vlucht?? Weer een trieste poging tot "goed nieuws show" voor het onbereikbare en onrendabele vliegveld. Nog meer water naar de zee dragen.

  reageer
 • De ingenieur

   

  De energie kan over het hele vliegveld gebruikt worden. Dat is juist de essentie. Over een paar jaar heeft iedereen een electrische auto. NB rijke mensen viegen ook graag goedkoop of van een vliegveld dichtbij. Men gaat niet naar Schiphol om 1e klas naar Mallorca te vliegen.

 • De ingenieur

   

  Aardig idee, dit heb ik tien jaar geleden al bedacht en bij een grote klant met een grote parkeerplaats aangedragen. Overigens moet de cosntructie wel aan de eisen van een dak voldoen. Dwz windvast, sneeuwlast, waterafvoer enz.

  reageer
 • Niek

   

  Goed dat u het vermeldt op dit forum, ze waren het vast vergeten anders.

 • Opa70++

   

  Dit aardig idee bestaat al langer dan 10 jaar.. Ga maar kijken op vliegveld Reina Beatrix te Oranjestad Aruba.. Het eiland bestuur streeft naar een 90 procent groen eiland.. Als ze zo doorgaan komen ze aardig in de buurt!!!

 • laat alle reacties zien
 • Maartje

   

  Dit is een uiterst minimale compensatie voor de schade die het vliegverkeer vanaf Lelystad aan gaat richten aan mens, dier, natuur en leefomgeving. Niet doen dus dat vliegveld.

  reageer
 • F.Rustie

   

  Wat ga je een zware tijd tegemoet Maartje. nog even en we kunnen daar vliegmachines spotten.

 • Antje Ha

   

  Maaartje toch, ga eens kijken. Het werk is al begonnen. U persoonlijk bezwaar doet er niet meer toe.

 • Desiree

   

  Het is niet bedoeld als compensatie. Het levert gewoon stroom. Het vliegveld is al in aanbouw en wordt gewoon gedaan. Of ze nu hier vliegen of elders. De vraag zal vervuld worden. Het kan u niet zoveel schelen behalven dat het elders zou moeten. U vliegt zelf ook liever van elders en u rijdt ook door andermans straat maar men mag niet bij u door de straat.

 • johannes

   

  Het moet zijn 2000 tot 3000 auto's.

  reageer
 • HM

   

  In totaal 200 tot 300 autos lijkt me wel heel erg weinig

  reageer
 • Bas

   

  Op de luchthaven zelf komen er duizenden parkeerplekken

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert