D66: 'Laat snelle elektrische fietsen weer op het fietspad toe'

ALMERE
Elektrische fietsen die 45 kilometer per uur kunnen halen, zouden zo snel mogelijk weer op de Almeerse fietspaden moeten worden toegelaten. Sinds 1 januari moeten deze 'speedpedelacs' op de autobaan rijden en dat levert volgens D66 Almere levensgevaarlijke situaties op.

D66-raadslid Martine van Bemmel heeft het onderwerp op de politieke agenda gezet. Zij wil dat Almere er bij de minister op aan dringt dat Almere zelf beslist waar deze snelle fietsen rijden en dat het gemeentebestuur tot die tijd die speedpedelacs op de fietspaden gedoogt.

Eerder dit jaar beantwoordde het college van Almere al vragen van de ChristenUnie over dit onderwerp. Toen gaf het college aan de situatie te laten zoals die is en wetenschappelijk onderzoek af te wachten over de gevaren van snelle fietsen op de rijbaan. Maar Van Bemmel wil daar niet op wachten. 

Het raadslid is niet bang voor gevaarlijke situaties op de Almeerse fietspaden. De snelfietsers kunnen op het fietspad ook rustig fietsen. 

 

reacties (23)

 • Coen

   

  Wat een reacties op een paar pedelecs. Ondertussen wordt iedereen al jaren door blauwe-plaat brommers die 40-45 rijden omver gereden en de aandacht is nul. Eerder is al steekproefsgewijs vastgesteld dat 96% van die dingen fors harder loopt dan de toegestane 25. Het gros zal wel luie automobilisten zijn die willen denken in een paar blokjes; "fietser = 20 km/h, brommer = 40 km/h" en uit luiheid de rest verkeerd inschatten.

  reageer
 • Paul Offerman

   

  D66-raadslid Martine van Bemmel is volgens mij niet helemaal bij de les. Ik ben een fervent fietser, zowel gewone fiets, elektrisch (25Km/u) als racefiets. Daar mag ik graag 30+ mee rijden. Maar echt niet tussen langzame fietsers. Zij hebben recht op een veilig fietspad. Mensen die 45 km/u willen rijden kopen maar een elektrische brommer. Die highspeed fietsen zijn levensgevaarlijk. Zowel frame/remmen als berijder kunnen deze snelheden op een fietspad niet aan. Weg ermee. As je wiet kunt verbieden kan je dit ook verbieden.

  reageer
 • Jaap de Nopper

   

  Zo is het maar net!

 • Bert Bonestaak

   

  Steek de tientallen miljoenen die de Floriade de samenleving gaat kosten in het verbeteren van de verkeersinfrastructuur. Daar heeft de Almeerse samenleving wel wat aan. En als je dat goed doet, niet de huidige raad die nergens voor deugt maar de volgende, dan kun je simpel het al dan niet bestaande probleem met dit soort fietsen oplossen.

  reageer
 • .W.

   

  Die fietsen worden waarschijnlijk vooral gebruikt door de snobistische D'66 achterban. Dat is de enige reden waarom D'66 er aandacht voor heeft. Natuurlijk moeten die fietsen van het rijwielpad geweerd worden.

  reageer
 • Merreha

   

  Hahaha, deze mevrouw moeten we serieus nemen. De snelfietsers kunnen ook rustig aan doen op het fietspad. Ja hoor, en ik kan met m'n 50e met pensioen. Hoe serieus moet je zo'n politica nemen als ze dit soort opmerkingen maakt. Waarschijnlijk nog nooit actief gebruikt gemaakt van de fietspaden. Mevrouw van Bemmel, gaat u zich ook maar bezig houden met de Flopriade. Ook zo'n realistisch project. Daar zullen uw kwaliteiten tot haar recht komen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • T. Rapper

   

  "Toen gaf het college aan de situatie te laten zoals die is en wetenschappelijk onderzoek af te wachten over de gevaren van snelle fietsen op de rijbaan. Maar Van Bemmel wil daar niet op wachten." Brommers mogen 45 en moeten op de rijbaan omdat deze snelheid gevaarlijk is op een fietspad. Snelle fietsen kunnen ook 45 maar dat zou dan weer gevaarlijk zijn op de rijbaan. Ben ik nou gek als ik dat niet snap ? (of is die Bemmel gek)

  reageer
 • Coen

   

  Ze mogen, op basis van de categorie waar ze in zitten, 45. Ze "kunnen" het niet allemaal. Bij veel modellen houdt het bij 35 wel een beetje op, en dan moet de berijder al aardig meetrappen. Daarmee krijg je een snelheidsverschil met de auto's, die vaak wel allemaal (ruim) 50 rijden. Bij de rest van de gele-plaat voertuigen (de brommers) speelt dit niet; die halen de 45 altijd wel. Brommers moeten niet op de rijbaan omdat 45 gevaarlijk is op het fietspad, maar omdat automobilisten te dom geacht worden om bij het oversteken van een fietspad rekening te houden met iets wat 40+ rijdt. En dan komen we bij een heel mooi punt aan; een brommer moet op de rijbaan, een racefietser, ook al rijdt hij net zo hard, mag juist weer niet op de rijbaan.

 • Ronald

   

  Begin eerst maar eens met handhaven van 25 km/h voor snorfietsers. De speed-pedelec hebben tenminste nog een helm op bij de hogere snelheid!

  reageer
 • Jessica

   

  Niet doen. De fietspaden zijn te smal. Met langzaamverkeer al een risico; met speed pedelecs ronduit gevaarlijk. Ga eens door de week tijdens schooljaar tussen 8.00 en 8.30 kijken op de fietsbruggen over de vaarten en op het Gerrit Schultepad. Niet te doen.

  reageer
 • Karel

   

  Vanmiddag kon ik op een rotonde nog net stoppen voor een fietser die niet op een fiets bleek te zitten maar op een supersnelle elektrische fiets. Levensgevaarlijk, was niet op afstand in te schatten. Ik heb ook begrepen dat met deze e-fietsen het aantal dodelijke ongelukken schrikbarend is toegenomen.

  reageer
 • Coen

   

  Als je bewegende objecten niet op snelheid kunt schatten hoor je geen deel te nemen aan het verkeer.

 • stop

   

  Moeten wij de auto,s (zelfs grote vrachtwagens) die 25 km moeten rijden, dan toelaten op het fietspad? E bike,s mogen ook tot 25 km rijden, en die moeten op de fietspaden.

  reageer
 • Jan

   

  Gewoon een extra pad aanleggen voor snelverkeer. Geld zat in Almere.

  reageer
 • Bram

   

  Het raadslid in kwestie fietst zelf zeker bijna nooit jij op je dooie gemakje aan de fiets komt er zon ding met een rot gang aan knallen de brommers zijn toen der tijd van het fietspad gehaald omdat ze 45 km/h en harder rijden gaan ze die stille rot dingen wel weer toestaan domme actie

  reageer
 • Boels

   

  Fietspaden zijn te smal, worden gedeeld met honden en uitlaters, joggers en wandelaars.

  reageer
 • Ans Hè

   

  Levensgevaarlijk voor al het gewone fietsverkeer. Die worden van de weg gereden. Dom dom dom van alle voorstanders. Ik hoop voor hen dat ze geen kinderen of ouders op het fietspad hebben en deze snelheidsduivels tegenkomen. Mensen denk toch eens na.

  reageer
 • HH

   

  Helemaal mee eens. Het fietspad is voor langzaam verkeer. De gewone fietser hoeft niet overhoop gereden te worden door malloten. De speed pedelec hoort op de rijbaan bij het autoverkeer. En ik hoop dat de snorfiets-status ook afgeschaft wordt, want tegenwoordig zijn dit net zulke scooters als bromfietsen, en rijden ze ook net zo mallotig. De gemeente Amsterdam heeft dit punt terecht op de landelijke politieke agenda gezet. D66 in Almere denkt volkomen verkeerd: de gewone fietser heeft bescherming nodig. Niet de mensen die zelf kiezen voor een snel voertuig, en gewoon de gevolgen van hun eigen keuze moeten accepteren. De speed pedelec is gewoon een bromfiets op smalle banden.

 • Herman

   

  Hoe zit dat eigenlijk in Lelystad?

  reageer
 • HH

   

  Bromfietsen, inclusief speed pedelecs, mogen nergens op fietspaden rijden (tenzij er ook een bromfiets op het bord staat). Dat is gewoon de wet. Ook in Lelystad moet een speed pedelec dus op de rijbaan rijden, dus over de dreven.

 • Willemsen

   

  Waarom zoveel reuring. Er rijden toch al zolang snorfietsen die 25 mogen doch die vaak sneller dan 50 gaan. En die rijden toch ook op de fietspaden.

  reageer
 • Ed

   

  Die snorfietsen zijn dan behoorlijk opgevoerd. En, Willemsen, dat is nog steeds verboden. Ga nou niet de wetsovertreders gebruiken als argument om iets dan maar toe te staan!

 • henkie

   

  Die dingen gaan veel te hard voor de fietspaden. Er rijden ook kindjes met zijwieltjes op die fietspaden. De speedfietsers zullen toch niet rustig aan fietsen, daar hebben ze niet zo een dure fiets voor. Het beste lijkt mij een verbod op deze fietsen, ze kunnen toch nergens veilig rijden.

  reageer
 • Lekker op het fietspad. Met een beetje verstand kan het gewoon wel.

  reageer
 • Hans

   

  Hoezo denkt van Bemmel dat snelfietsers op het fietspad ook langzaam kunnen fietsen. Kunnen misschien wel, maar doen is wat anders. Ze hebben die fiets niet voor niets gekocht. Hoe slim is deze wethouder.

  reageer
 • Jaap

   

  Gewoon verbieden die krengen! Zijn we helemaal van het padje af in Nederland?

  reageer
 • Jaanchi

   

  Jaap, je hebt volkomen gelijk. Ieder vervoermiddel moet maar kunnen sinds invoering van de nieuwe wegenverkeerswet. Het begon al fout te gaan met de 4 wielige brommobiel. Nu met de snelle elektrische fietsen. De overheid moet ook eens durven te besluiten dat niet alles kan op de weg en het door de weggebruikers uit te laten zoeken.

 • Ron H

   

  "De snelfietsers kunnen op het fietspad ook rustig fietsen. " tja een auto op de weg kan ook rustig rijden en mijn moeder kan in een leunstoel zitten in plaats van op de fiets stappen of de auto nemen. wat is dat nu voor een drog-argument. Het is en blijft een vervoermiddel dat niet goed past in een gescheiden wegen systeem noch in een ongescheiden systeem. Elke oplossing heeft zijn voors en tegens. dat los je toch nooit op.

  reageer
 • Brommert

   

  Pedelecs gaan harder dan brommers en ze rijden als idioten. Het zal even lekker worden wanneer die dan wel op de fietspaden mogen en brommers niet.

  reageer
 • Antej Ha

   

  Beter niet, ze gaan veel te hard. Net als brommers met gele plaat. Weg ermee. Die mevrouw op de foto is vooral kwetsbaar door de ongunstige vorm van de driewieler ligfiets.

  reageer
 • Coen

   

  Ongunstige vorm? Verklaar? Daarnaast rijdt deze mevrouw (Belle van kampeerwijzer.com) helemaal niet "veel te hard". Dat zorgt voor het gevaar voor haar; met een fiets die ~35 rijdt tussen de auto's (50) moeten rijden.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert