Code Oranje voor vier gemeenten

FLEVOLAND • Ma 31 juli 2017 | 10:25 • Maandag 31 juli 2017 | 10:25
Bij vier van de zes Flevolandse gemeenten is er sprake van dusdanige risico's of zorgen, dat hun begrotingen van de provincie code oranje krijgen. Dat blijkt uit een rapportage van de provincie. 

Elk jaar beoordeelt de provincie de begrotingen van de zes gemeenten in het kader van het zogeheten interbestuurlijk toezicht. Op alle gemeenten houdt de provincie de lichtste vorm van toezicht, omdat er geen grote zorgpunten zijn. 
Toch krijgen alleen de begrotingen van Noordoostpolder en Dronten 'code groen', omdat de provincie tevreden is over de financiële situatie.

Code oranje
Voor Zeewolde, Urk, Lelystad en Almere geeft de provincie 'code oranje' af, al is de situatie van Zeewolde op zich in orde. Over Urk maakte de provincie zich zorgen vanwege de hoge schuldenpositie, hoge investeringen in het grondbedrijf en een ongunstige verhouding tussen schulden en eigen vermogen. Vooral de begroting van dit jaar is onvoldoende op orde.
Ook voor Lelystad geldt code oranje vanwege de hoge investering in het grondbedrijf en de ongunstige situatie van schulden en bezittingen. Verder is nog onzeker of Lelystad zijn bijdrage van het Rijk voor onderhoud van de openbare ruimte, groen en wegen behoudt.

Almere
Almere krijgt code oranje, omdat in de begroting voor dit jaar en de meerjarenplanning voor de komende twee jaar de uitgaven en inkomsten niet in balans zijn.
De gemeente Almere constateerde in juni bij de presentatie van de jaarrekening van 2016 zelf ook al dat zij financieel niet gezond is. De gemeente heeft te veel schulden in verhouding tot was zij bezit en zou nog 30 miljoen euro extra moeten sparen om het probleem op te lossen.
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel