Code Oranje voor vier gemeenten

FLEVOLAND
Bij vier van de zes Flevolandse gemeenten is er sprake van dusdanige risico's of zorgen, dat hun begrotingen van de provincie code oranje krijgen. Dat blijkt uit een rapportage van de provincie. 

Elk jaar beoordeelt de provincie de begrotingen van de zes gemeenten in het kader van het zogeheten interbestuurlijk toezicht. Op alle gemeenten houdt de provincie de lichtste vorm van toezicht, omdat er geen grote zorgpunten zijn. 
Toch krijgen alleen de begrotingen van Noordoostpolder en Dronten 'code groen', omdat de provincie tevreden is over de financiële situatie.

Code oranje
Voor Zeewolde, Urk, Lelystad en Almere geeft de provincie 'code oranje' af, al is de situatie van Zeewolde op zich in orde. Over Urk maakte de provincie zich zorgen vanwege de hoge schuldenpositie, hoge investeringen in het grondbedrijf en een ongunstige verhouding tussen schulden en eigen vermogen. Vooral de begroting van dit jaar is onvoldoende op orde.
Ook voor Lelystad geldt code oranje vanwege de hoge investering in het grondbedrijf en de ongunstige situatie van schulden en bezittingen. Verder is nog onzeker of Lelystad zijn bijdrage van het Rijk voor onderhoud van de openbare ruimte, groen en wegen behoudt.

Almere
Almere krijgt code oranje, omdat in de begroting voor dit jaar en de meerjarenplanning voor de komende twee jaar de uitgaven en inkomsten niet in balans zijn.
De gemeente Almere constateerde in juni bij de presentatie van de jaarrekening van 2016 zelf ook al dat zij financieel niet gezond is. De gemeente heeft te veel schulden in verhouding tot was zij bezit en zou nog 30 miljoen euro extra moeten sparen om het probleem op te lossen.
 

reacties (33)

 • Kees wipneus

   

  Tja voor Almere was dit al bekend met hun domme Floriade project. Er kan zoveel beter in Almere, maar wat doet het bestuur met het geld?? Juist ! in eigen zakken steken....

  reageer
 • Jaap

   

  Wanneer gaat de belasting weer omhoog met Geert lieg als wethouder?

  reageer
 • pieter de oude

   

  Met de WMO zilvervloot en de COA industrie zijn die tekorten zo in gelopen.

  reageer
 • Bewuste bewoner van Flevoland

   

  De vorige reacties hebben een hoog azijn gehalte. Over 2016 waren er van de 390 gemeenten maar 10 met een artikel 12 status, waar er geen 1 uit Flevoland was. Uw reacties komen voort uit een angst voor stoplichten. Oranje wil gewoon zeggen dat de provincie bepaalde aandachtsgebieden ziet en de gemeenten wijst op een aantal punten. Almere bevoorbeeld heeft de afgelopen jaren behoorlijk moeten afwaarderen op haar grondposities. Dat voel je als gemeente zeker in je portemonee.

  reageer
 • Hannes

   

  En teveel door roodlicht rijden, kan een zure azijn smaak teweeg brengen!

 • HH

   

  Dat is geen juiste informatie. Er waren in tien gemeenten onder financieel preventief toezicht. Daarvan waren er twee artikel 12- gemeenten. De derde artikel 12-gemeente was Lelystad, maar Lelystad staat niet onder financieel toezicht, omdat er aparte ICL-afspraken gemaakt zijn. In 2017 zijn er twee art.12-gemeenten: Vlissingen en Lelystad. Ten Boer is vervallen (wordt met Groningen samengevoegd).

 • Maarten

   

  Ja, hoor, bagatelliseer het maar. Het valt allemaal reuze mee in Almere. Als je iets verkeerds doet, is het tegenwoordig geen fout meer, maar een verbeter- of een aandachtspunt. Klinkt wat beter, maar resultaat is hetzelfde. Almere doet het financieel gewoon slecht en op het stadhuis neemt men de verkeerde, financieel onverantwoordelijke en hoogdravende beslissingen, van ons belastinggeld. "De gemeente" is een abstract iets. Zeg maar gewoon dat het de inwoners zijn die het in hun portemonnee voelen.

 • ;-)

   

  Code oranje? Lijkt wel een weerbericht. Die waarschuwingen waaien vaak over.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Jan

   

  De PvdA maakt de stad Almere volledig bankroet. Dat is een zekerheid die we in ieder geval hebben.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Ach die code is er voor Almere zo vanaf. Na de floriade is Almere één grote toeristische trekpleister. Alle toeristen ter wereld zullen hun vakantie wijzigen om naar het geweldige Almere te gaan.

  reageer
 • Kees wipneus

   

  Geloof jij het zelf ? Voor een broodje Knakwortel zeker? hahahaha

 • peter van den bemt

   

  Dit is natuurlijk cynisch bedoeld. Er gaat toch geen toerist naar een groen aangekleedde stadswijk komen?

 • Verrassing!!

   

  Almere code oranje?? Nee, echt waar? En ze kunnen miljoenen spenderen aan een zekere landbouwtentoonstelling, waarbij the sky the limit is. HOe kan dat dan? En onlangs een spreker voor 50.000,--. Geld genoeg toch? Als argeloze inwoner van Almere sta je toch even raar te kijken, of niet?

  reageer
 • Jury Roest

   

  In Almere kun je die zorgen zo wegnemen. Begin eerst maar eens met het stoppen van de organisatie van de Floriade. De 'Fyra' van Almere. Het grootste vriendjespolitiek-project van de stad, nooit eerder vertoond. En de Almeerse belastingbetaler is de klos.

  reageer
 • Cirefrin

   

  Op voor een succesvol floriade. Stop nu het nog kan. Hebben we als ingezeten van Almere nog plezier. Om trots op te zijn.

  reageer
 • Romy

   

  Ik ben blij met code groen hier in Dronten.

  reageer
 • Mia

   

  Code oranje, financien niet op orde, hoe verrassing met zo'n Flopiade in het verschiet. Vooral zo doorgaan.

  reageer
 • de bobo's in Lelystad investeren liever in feestjes hapjes drankjes,een geldverslindende bootrace een onrendabel vliegveld,winkelcentrum naar de filistijnen helpen en ga zo maar door,het wordt hoog tijd dat de bezem eens goed door het gemeentehuis gaat.....

  reageer
 • Melder

   

  Het CDA? Verantwoordelijk voor de crisis van 2008! Hou toch op zeg.

  reageer
 • Boels

   

  De crisis ontsprong in de VS en de PvdA en de CU waren coaltiegenoten van het CDA. NL is als een van de weinigen er nog best van afgekomen, zelfs als je de bankensteun meerekent.

 • maartje

   

  Zeewolde krijgt code oranje, al hoewel de situatie in orde is. Waarom is het dan geen code groen ? Lelystad komt straks dik in orde als het vliegveld klaar is.

  reageer
 • Niek

   

  Precies Maartje, de tekst "op zich in orde" maar dan toch code oranje zonder verdere uitleg is wel heel magertjes.

 • Bas

   

  Lelystad gaat ten onder aan dat vliegveld. Net als mens, dier, natuur en leefomgeving. Advies aan Lelystad: doe er alles aan om van dat vliegveld af te komen.

 • Douwe

   

  30 milj. Ooh dat is "slechts" 150 euro per Inwoner van Almere. Zal mij benieuwen Welke belasting gaat stijgen.

  reageer
 • Robert

   

  Reden temeer voor een onmiddellijk wegsturen van wethouder Herrema en een dikke streep door de bodemloze put die Floriade heet. Die man heeft in het verleden Amsterdam al een miljoenenstrop bezorgd met de noord-zuidlijn en dreigt nu Almere hetzelfde te bezorgen. Terwijl hij straks tot zijn pensioen van zijn wachtgeld en commissariaten kan rentenieren.

  reageer
 • Karel

   

  Precies. Het is natuurlijk zo makkelijk om met het geld van anderen te smijten en te gokken, ondanks dat je het zelf best risicovol vindt (Herrema's eigen woorden). Ach, en dan nog een VVD die woorden in de mond neemt als "We zien wel waar het schip strandt", maakt het alleen maar logisch dat de provincie niet anders dan tot deze blamerende beoordeling over Almere kon komen.

 • Tja

   

  Daar waarschuwde ik ooit al voor: dat Lelystad veel te veel uitgaf aan het in stand houden van de 'luxe levenswijze' van het grondbedrijf, dat er tonnen naar 'onderzoeken' voor uitbreiding van het vliegveld gingen, en naar bedrijventerreinen die hun geld nooit zouden opleveren, naar grondAANkopen voor woningbouw die volstrekt overbodig bleken, niet alleen door de crisis en veel meer zaken. Maar, tja, naar een raadslid met visie luistert niemand, zeker het college niet... Dus terecht: code oranje voor een zinloos vliegveld, voor een zinloos overslaghaventerrein, voor leegstaande andere bedrijventerreinen en voor woningbouw waar de gemeente geen cent wijzer van wordt... Tja...

  reageer
 • Karel

   

  Zoals ik al eerder zei: Almere is hard op weg naar een artikel 12 gemeente. "Tel uit je winst", dankzij onze meeklap- en jaknikker- gemeenteraad. Het onderhoud van deze ooit zo groene stad is een ramp, over de paden en stoepen breek je bijna je nek. Er is geen geld meer voor, omdat elke euro naar de Flopriade moet. Thuis kan ik mijn portemonnee en wat ik kan besteden goed bewaken, maar met zo'n gemeente is het water naar de zee dragen, want wie vangen de verliezen op? Ja, de bewoners, u en ik dus.

  reageer
 • KC

   

  Heeft Lelystad heimwee naar de artikel 12 states. Daar worden allerlei soorten subsidies kwijtgescholden. Agora 850.000 EUR, Cantine 500.000, zeil wedstrijd 100.000, Windesheim 1.000.000 en ga zo maar door.

  reageer
 • peter van den bemt

   

  Nou, dat gaat voor Almere helemaal goed komen, met de Floriadewijk in het vooruitzicht. Het budget daarvoor is grenzeloos.

  reageer
 • Johan

   

  Mooi dat alleen in de CDA gemeenten het blijkbaar goed genoeg gaat en nog ruimte is voor nieuw beleid ipv noodgedwongen bezuinigingen in VVD/PvdA/lokalo's gemeenten.

  reageer
 • Boels

   

  Ik moet het CDA nageven (behalve in Almere) dat ze ook landelijk goed op de winkel kunnen passen. Een appeltje voor de dorst is nooit weg. In Almere rukken ze de appels uit je vingers en vreten het zelf op.

 • Lelystedeling

   

  Zou dat echt aan het CDA te danken zijn ja?

 • Jeweetwelwieikben

   

  Code Oranje voor Zeewolde? Jeetje wat vreemd, ze hebben wel € 180.000 voor controles van Buitenplaats Horsterwold, wat nog geen cent heeft opgeleverd! 😂😂😂😂😂😂

  reageer
 • Jan

   

  Zo Almere code oranje, nou zal niet lang duren dat onze PvdA wethouder zorgt voor een code rood. Dit in lijn met de partijkleur. Geld uitgeven van een ander is altijd een soort hobby van de PvdA. Geen cent meer naar de Floriade zou ik zeggen. De helft van alle PvdA ambtenaren ontslaan. Zodat de rest weer een normale werkweek kan draaien van 40 uur.

  reageer
 • Pzaal

   

  Almere kan code groen krijgen als ze willen. Mompelt iets over miljoenen en de Flopriade.

  reageer
 • gjb

   

  "de gemeente Almere constateerde in juni bij de presentatie van de jaarrekening van 2016 zelf ook al dat zij financieel niet gezond is. De gemeente heeft te veel schulden in verhouding tot was zij bezit" En wie is verantwoordelijk voor die schulden? Inderdaad, de gemeente(raad) Almere. Geld uitgeven dat er eigenlijk niet is om goede sier mee te maken met de gedachte "na ons de zondvloed". De gemeenteraad moet het bestuur controleren maar eens in de 4 jaar kunnen burgers de gemeenteraad controleren. De prestaties van deze raad kun je waarderen op 21 maart 2018!

  reageer
 • Lexje

   

  Almere Flopriade, een grote ellende en de meerderheid is tegen en stemt PVV en wat krijgen we? Een d66 burgemeester en de Flopriade door onze strot geduwd. De arrogantie van de macht

  reageer
 • Kees

   

  1: hoe weet je dat de meerderheid tegen is? 2: nee, de meerderheid stemt niet PVV. De overgrote meerderheid stemt op andere partijen. De PVV heeft maar 8 van de 39 raadszetels.

 • Merreha

   

  Almere moet 30 miljoen sparen om uit de oranje cijfers te komen. En dat met een project dat al veel meer kost dan begroot.

  reageer
 • Dirk

   

  almere moet 30 miljoen sparen effe lachen dan want het geld strooien gaat gewoon door zie de flopiade 21.3 miljoen, een verbouwing raad zaal 3.1 miljoen . alle onzin projectjes van meneer huis .het kan niet op in almere mag hopen dat er van uit denhaag snel ingegrepen word ,en ze er hier in almere een artikel 12 gemeente van maken want ze roepen wel er is geen geld maar ondertussen vliegen de miljoenen het stadhuis uit of is het allemaal eigen belang van deze raad om met geld te smijten ? , als dat zo is dan hoofdelijk aansprakelijk stellen voor alle ellende en dan zelf betalen .

  reageer
 • Boels

   

  En Almere maar uitgeven aan projecten die steevast financieel uit de klauw lopen. Onderhoud aan wegen, bruggen, groen is belabberd dank zij de ongeloofwaardige jaknikkende coalitie. De gemeenteraadsverkiezing in maart 2018 moet toch reden zijn om partijen die nog kunnen reken met getallen om hardhandig het mes te zetten in alle subsidies en vriendaardigheidjes voor 2018? Stop met de inzet van externe adviseurs, stop met de vage projecten waarvoor ze ingehuurd worden.

  reageer
 • lelystedeling

   

  Lelystad is weer op weg een artikel 12 gemeente te worden. Ze strooien maar met subsidies en kwijtscheldingen.

  reageer
 • Willem

   

  En dus: belastingen omhoog, bezuinigen waar het niet meer kan, bewoners voor het karretje spannen om gratis werk in de wijk te doen (en dat noem je dan participatie samenleving). De burger dicht de gaten wel weer.

  reageer
 • Drontens

   

  Dronten code groen. Wat een verrassing. We mogen trots zijn!

  reageer
 • Enna

   

  Almere code oranje. Wat een verrassing. Bestuur zal trots zijn.

 • kees d.

   

  Waar voorheen de gemeente een dienstverlenende instantie was is het nu een enorme commerciële toko geworden.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert