Scoutingterrein tijdelijk paradijs voor hackers

ZEEWOLDE • Wo 2 augustus 2017 | 16:11 • Woensdag 2 augustus 2017 | 16:11
Het Scoutinglandgoed in Zeewolde wordt dit weekend hét centrum voor hackers uit de hele wereld. Vrijdag begint daar het vijfdaagse evenement SHA2017. SHA2017 (Still Hacking Anyway) is een niet commercieel kamp waar hackers uit zo'n vijftig landen op af komen. Ze komen bij elkaar om kennis te delen, experimenten te doen, contact te hebben met mede-hackers en natuurlijk wordt er veel gehackt.

Goede bedoelingen
Een hacker is iemand die zonder toestemming een computernetwerk binnendringt door de beveiliging te kraken. Niet altijd met de bedoeling om zich illegaal informatie toe te eigenen, maar meestal om aan te tonen dat het netwerk onvoldoende beveiligd is.

Omgebouwd
Het scoutingterrein dat midden in de bossen ligt wordt deze week omgebouwd tot een soort camping met "belachelijk snel internet". Er is via glasvezel een internetverbinding aangelegd van 100 gigabit, er is zeven kilometer netwerkkabel uitgerold en er is 1 megawatt aan stroom beschikbaar. 

Experimenten
Tijdens SHA2017 zullen de deelnemers onder andere proberen Tesla's te hacken. Deze auto bestaat uit veel computeronderdelen waarvan de werking misschien veranderd zou kunnen worden. Ook gaan de hackers proberen de nieuwste brandweerwagen van de veiligheidsregio Flevoland te hacken. Het is volgens de organisatie cool om fouten in de computersystemen op te sporen. Mochten er inderdaad zwakke plekken aan het licht komen, dan wordt deze informatie doorgegeven aan de fabrikant of gebruikers.

Het evenement wordt iedere vier jaar georganiseerd, elke keer op een andere locatie. Komend weekend is de eerste keer in Zeewolde. Er worden zo'n 4.000 bezoekers verwacht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (3)

 • halert('test')

    Wo 16 januari Woensdag 16 januari

  {{'7'*7}} '

  reageer
 • Frans Faase

    Di 8 augustus 2017 Dinsdag 8 augustus 2017

  Net zelf terug hiervan. Ik noem mezelf ook hacker, maar vind het vooral leuk om dingen te maken en de grenzen op te zoeken van wat technisch mogelijk is. Het voor mij de eerste keer dat ik op zo'n evenement was en ik heb me heel erg goed vermaakt, vooral door de sfeer en alle leuke dingen. In het filmpje is te zien hoe mensen met kartonnen tenten, zogenaamde kartents rond lopen. Nu gisteren reed er eentje rond, doordat iemand er wieltjes onder had gemaakt. Er reden toen ook wel andere dingen rond, zoals stoelen, banken, golf-karretjes vol met knipperende leds en muziek. Ik zo de avonden nog het best kunnen omschrijven als een openlucht discotheek met lasershows en overal muziek. Veel boeiende lezingen gehoord, die overigens ook vanaf de website van het evenement zijn te bekijken. Ook lezingen die helemaal niets met computers te maken hebben.

  reageer
 • Michael

    Wo 2 augustus 2017 Woensdag 2 augustus 2017

  "Een hacker is iemand die zonder toestemming een computernetwerk binnendringt door de beveiliging te kraken." Jammer dat de term "Hacker" vaak verkeerd gebruikt wordt... Twee alinea's verder geven jullie aan dat deze "Hackers" bezig gaan met o.a. de software van auto's. Heeft weinig raakvlak met de definitie die jullie gebruiken. Zelf hanteer ik deze definitie: Hacker: "Iemand die systemen wil proberen te doorgronden puur en alleen om zijn of haar nieuwsgierigheid te bevredigen. Hackers willen graag weten hoe bepaalde zaken werken. Soms is het twijfelachtig hoe legaal bepaalde zaken zijn die een hacker uitvoerd, zoals het inbreken in een computersysteem. Een hacker zal, in tegenstelling tot een Cracker, nooit schade willen aanrichten."

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert