Scoutingterrein tijdelijk paradijs voor hackers

ZEEWOLDE • Wo 2 augustus 2017 | 16:11 • Woensdag 2 augustus 2017 | 16:11
Het Scoutinglandgoed in Zeewolde wordt dit weekend hét centrum voor hackers uit de hele wereld. Vrijdag begint daar het vijfdaagse evenement SHA2017. SHA2017 (Still Hacking Anyway) is een niet commercieel kamp waar hackers uit zo'n vijftig landen op af komen. Ze komen bij elkaar om kennis te delen, experimenten te doen, contact te hebben met mede-hackers en natuurlijk wordt er veel gehackt.

Goede bedoelingen
Een hacker is iemand die zonder toestemming een computernetwerk binnendringt door de beveiliging te kraken. Niet altijd met de bedoeling om zich illegaal informatie toe te eigenen, maar meestal om aan te tonen dat het netwerk onvoldoende beveiligd is.

Omgebouwd
Het scoutingterrein dat midden in de bossen ligt wordt deze week omgebouwd tot een soort camping met "belachelijk snel internet". Er is via glasvezel een internetverbinding aangelegd van 100 gigabit, er is zeven kilometer netwerkkabel uitgerold en er is 1 megawatt aan stroom beschikbaar. 

Experimenten
Tijdens SHA2017 zullen de deelnemers onder andere proberen Tesla's te hacken. Deze auto bestaat uit veel computeronderdelen waarvan de werking misschien veranderd zou kunnen worden. Ook gaan de hackers proberen de nieuwste brandweerwagen van de veiligheidsregio Flevoland te hacken. Het is volgens de organisatie cool om fouten in de computersystemen op te sporen. Mochten er inderdaad zwakke plekken aan het licht komen, dan wordt deze informatie doorgegeven aan de fabrikant of gebruikers.

Het evenement wordt iedere vier jaar georganiseerd, elke keer op een andere locatie. Komend weekend is de eerste keer in Zeewolde. Er worden zo'n 4.000 bezoekers verwacht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel