Meerdere kippenboeren zitten met besmette eieren

FLEVOLAND
Meerdere kippenboeren in Flevoland moeten hun eieren vernietigen omdat daarin de verboden stof fipronil is gevonden. Naast een boer uit Biddinghuizen is tenminste ook één biologische kippenboer getroffen, zegt Edward Satkowski, voorzitter van de Biologische Pluimveehouders Vereniging. Van andere Flevolandse biologische kippenboeren worden de eieren nog onderzocht.

Onzekere tijd voor de boeren
Alle eieren waarin de insecticide fipronil wordt gevonden moeten verplicht worden vernietigd. En dus blijven de boeren met hun eieren zitten. Want terwijl de kippen eieren blijven leggen stapelen de afgekeurde eieren zich op. Een gespecialiseerd bedrijf moet die komen ophalen. Daarnaast is nog onduidelijk wat er met de leghennen moet gebeuren. De dieren hebben het anti-luizenmiddel in hun lijf en het is onduidelijk hoelang het duurt voordat de stof uit de kippen gaat. Voor de getroffen boeren is er dus veel onzeker.

Eieren uit de schappen
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die alle eieren onderzoekt, heeft zoveel mogelijk besmette eieren uit de winkels laten halen. Daarbij zitten ook de eieren van de boer uit Biddinghuizen terwijl zijn eiernummer niet op de lijst van de NVWA staat. Dat komt omdat het gehalte fipronil dat in de eieren is gevonden zo laag dat het niet schadelijk is om die eieren te eten. Omdat het middel niet in eten mag zitten zijn de eieren wel alsnog uit de winkels gehaald. 

reacties (12)

 • Piet

   

  Ik eet iederedag een eitje ,van AH ,ik weet niet of dit vergiftigd eieren waren ,ik vind het wel eng 4

  reageer
 • Max

   

  De kippen zijn het slachtoffer. Ze worden weer massaal vergast. En dit omdat de boer dacht dat er een wondermiddel bestond. Er mag helemaal geen fipronil in eieren zitten. Net als dat er geen dioxine in melk mag zitten. Probleem in Nederland is dat er een klein beetje gif in alles zit wat we eten. Dat zie je terug in hoeveel mensen er kanker krijgen. Kijk het maar eens na in je directe omgeving. De bioindustrie is ziek en de mensen worden ziek (om het over de erbarmelijke onstandigheden van de dieren nog maar niet te hebben). Boeren; tijd om een ander beroep te kiezen.

  reageer
 • JanB

   

  U bedoelt alleen de kippenboeren of alleen de veehouders? Of alle boeren in Nederland bij elkaar? Waarbij u dus de gehele agrarische sector uit Nederland weg wilt hebben met ook alle gevolgen voor de bedrijven die aan de land- en tuinbouw verbonden zijn alsmede de bijdrage van de landbouw aan de Nederlandse export? En daarmee volkomen afhankelijk worden van de import van agrarische producten waar de controle op voedselveiligheid wellicht lager is dan in Nederland, de kwaliteit lager en het dierenwelzijn minder?

 • piet

   

  nou na een week of 4 schijnt het spul al weer uit de kip te zijn verdwenen dus boeren even geduld met deze liever dieren aub hun kunnen er ook niks aan doen maar u wel door eerst beter na te denken info op te vragen over dat spul wat ze voor veer luis hebben gebruikt gebruiken de kip is de klos en de mens en u natuurlijk ook maar tochhhh volgende x meer info vragen aan zo een bedrijf die dit soortdingen bestrijd

  reageer
 • Jan

   

  Als ik uw reactie goed lees geeft u 2 maal aan dat de boeren meer info (hadden) moeten vragen over het middel dat gebruikt is cq. gaat worden. Echter, het bedrijf in kwestie geeft aan dat Fipronil niet vermeld staat/stond in het middel dat gebruikt is. Wat moeten de boeren dan op zo'n moment? Moeten zij persoonlijk navraag gaan doen bij de leverancier van het middel of er toch niet heel misschien Fipronil in verwerkt is? Of mogen zij gewoon (achteraf gezien onterecht) vertrouwen hebben in het bedrijf dat de bestrijding heeft uitgevoerd en algemeen als betrouwbaar bekend stond?

 • Wallander

   

  Ik tik nog een eitje. Alles wordt weer opgeblazen en de leghennenhouder is de lul!

  reageer
 • Moraalridder

   

  Geen eieren eten mensen. Wordt je kippig van. Ben je besmet geraakt dan claimen. Dan leg je geen windeieren

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Nopper

   

  Kan iemand mij uitleggen wat er nog biologisch is aan de biologische landbouw?

  reageer
 • Ja

   

  Ligt al een jaar in het schap en nu wel besmet apekool allemaal om de consument gek te maken

  reageer
 • Ketelbinkie

   

  Middel schijnt ook in heel veel vlooienbandjes voor honden en katten te zitten. Wat doen we met deze beestjes?

  reageer
 • Faerie

   

  Verf van maken? Eitempera?

  reageer
 • Klaas

   

  Biologische kippenboer, giftige eieren??? Worden wij nu met ons allen voor de gek gehouden?

  reageer
 • Barbara

   

  Bij een biologische kippenboer zou je biologische luizen of ander biologisch goedgekeurd ongedierte verwachten, maar geen besmette eieren.

  reageer
 • Petra

   

  Weet iemand hoe zit met het eten van kip? Als de eieren besmet zijn zou je denken dat de kip ook niet gezond is.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert