Grote festivals zien niets in nieuw alcoholplan

FLEVOLAND • Do 3 augustus 2017 | 14:12 • Donderdag 3 augustus 2017 | 14:12
De grotere Flevolandse festivals zien niets in een voorstel om voortaan nog maar twee drankjes tegelijkertijd te schenken tijdens evenementen en festivals. Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) pleit daarvoor. De maatregel zou de kans verkleinen dat alcoholische dranken worden doorgegeven aan jongeren onder de 18.

'Stompzinnig voorstel'
Woordvoerder Bente Bollmann van het festival Lowlands in Biddinghuizen, noemt het voorstel van STAP "stompzinnig en totaal niet realistisch". Hij zegt dat bezoekers van onder de 18 een speciaal polsbandje dragen op Lowlands en dat aan hen geen alcohol wordt verkocht. Ook wordt erop toegezien dat zij geen alcohol krijgen van anderen. "Het lijkt ons dan ook een schot hagel om alle festivalgangers te verbieden meer dan twee biertjes te halen. Zo werkt het nu eenmaal niet op een festival."

''Praktisch vrijwel onmogelijk''
Ook Machiel Hofman, organisator van festival ZAND in Almere ziet niets in het voorstel. ''Het initiatief is goed en het gedachtegoed erachter ook, maar praktisch gezien is het onmogelijk. Het levert beperkingen en problemen op. Zoals lange rijen.'' Bij ZAND is het nu geregeld met polsbandjes en er wordt actief gecontroleerd. ''Ik geloof niet dat het plan van STAP kan werken.''

Polsbandjes werken prima
De wat kleinere festivals als het Pieperfestival in Emmeloord en het Bevrijdingsfestival in Almere werken net als Lowlands en ZAND met polsbandjes. Ze vinden het idee van STAP prima, maar hebben het naar eigen zeggen momenteel goed geregeld. Ook de organisatie van De Meerpaaldagen in Dronten denkt dat dit plan geen oplossing is en noemt het ook onpraktisch.

De organisatoren van dancefestival Defqon.1 en LelySTART waren niet bereikbaar.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel