Grote festivals zien niets in nieuw alcoholplan

FLEVOLAND
De grotere Flevolandse festivals zien niets in een voorstel om voortaan nog maar twee drankjes tegelijkertijd te schenken tijdens evenementen en festivals. Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) pleit daarvoor. De maatregel zou de kans verkleinen dat alcoholische dranken worden doorgegeven aan jongeren onder de 18.

'Stompzinnig voorstel'
Woordvoerder Bente Bollmann van het festival Lowlands in Biddinghuizen, noemt het voorstel van STAP "stompzinnig en totaal niet realistisch". Hij zegt dat bezoekers van onder de 18 een speciaal polsbandje dragen op Lowlands en dat aan hen geen alcohol wordt verkocht. Ook wordt erop toegezien dat zij geen alcohol krijgen van anderen. "Het lijkt ons dan ook een schot hagel om alle festivalgangers te verbieden meer dan twee biertjes te halen. Zo werkt het nu eenmaal niet op een festival."

''Praktisch vrijwel onmogelijk''
Ook Machiel Hofman, organisator van festival ZAND in Almere ziet niets in het voorstel. ''Het initiatief is goed en het gedachtegoed erachter ook, maar praktisch gezien is het onmogelijk. Het levert beperkingen en problemen op. Zoals lange rijen.'' Bij ZAND is het nu geregeld met polsbandjes en er wordt actief gecontroleerd. ''Ik geloof niet dat het plan van STAP kan werken.''

Polsbandjes werken prima
De wat kleinere festivals als het Pieperfestival in Emmeloord en het Bevrijdingsfestival in Almere werken net als Lowlands en ZAND met polsbandjes. Ze vinden het idee van STAP prima, maar hebben het naar eigen zeggen momenteel goed geregeld. Ook de organisatie van De Meerpaaldagen in Dronten denkt dat dit plan geen oplossing is en noemt het ook onpraktisch.

De organisatoren van dancefestival Defqon.1 en LelySTART waren niet bereikbaar.

reacties (7)

 • Piet

   

  Misschien is het beter om helemaal geen alcohol te schenken.

  reageer
 • .W.

   

  Dit voorstel gaat inderdaad niet werken. Veel beter is het om de verkoop en consumptie op festivals van alcoholhoudende dranken volledig uit te sluiten en dus te verbieden. Wat is er mis met water, cola, sinas, limonade, sapjes, e.d.?

  reageer
 • Gerrit

   

  Het is toch Augustus....het lijkt nl op een " 1 april" grap.....

  reageer
 • Almeertje

   

  Drank word op 1 of andere manier altijd wel Door gegeven aan jongeren. Daar hoeft dit voorstel niet aan te pas te komen. Of ze nemen zelf mee. Zelf gezien. Ondanks misschien controle daar op. Ik vind het zand een fantastisch evenement. Alles loopt daar gesmeerd. Kom er elk jaar. Drink zelf niet. Niet de problemen opzoeken. Met dit voorstel maak je ze juist.

  reageer
 • almeertje

   

  Komt niks van te recht van dat voorstel. Alles is altijd goed geregeld bij het Zand. Ik drink zelf niet. Ik merk nooit van overtallig alcohol misbruik. Wacht rijen krijg je dan. Wekt misschien alleen al daar problemen mee op. En of ze nou 1× 2 biertjes halen. Gaan ze gelijk toch weer wat te drinken halen. Of ze nemen zelf op 1 of andere manier alles mee. Dan kunnen ze dat in de supermarat ook wel gaan instellen. U mag alleen 2 biertjes kopen. Of 1 flesje wijn. En in de kroegen dan ook dit voorstel inlaten gaan. Moet je kijken wat daar afgewimpeld word. Verpest nou niet elk leuk evenement. Succes.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Robert

   

  Achterlijk voorstel. Meer kan ik er niet van maken.

  reageer
 • Lelystedeling

   

  Ik ben zeker voor het verminderen van alcoholgebruik onder jongeren. Maar als je deze regel in gaat stellend dan gaan ze toch gewoon allemaal drank halen en is het probleem opgelost? Wel krijgen de barmedewerkers het een stuk drukken met al die losse transacties.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert