Vraagtekens bij cameratoezicht in Redepassage

DRONTEN
In de overdekte Redepassage in het centrum van Dronten hangen sinds een week twee camera's die de hele straat in de gaten houden. Ze zijn geplaatst door winkeliers.

De camera’s zijn volgens de ondernemers vooral bedoeld om 's avonds vanuit huis te kunnen beoordelen hoe serieus een alarmmelding genomen moet worden. Bij een vals alarm, bijvoorbeeld door een rondvliegende vogel, hoeven ze dan niet naar de winkelpassage te komen. 

Bijkomend voordeel is volgens de vereniging van eigenaren dat overdag de stallingen buiten de winkels geobserveerd kunnen worden. De camera's zijn namelijk 24 uur per dag actief.

Een aantal ondernemers kan de beelden via hun smartphone of tablet bekijken. 

Mag dat zomaar? 
Voor het filmen van de openbare weg door bedrijven gelden verschillende regels. Zo moeten voorbijgangers weten dat er camera’s hangen. Met stickers op de deuren van de Redepassage wordt dat dan ook aangegeven.

In de Wet bescherming persoonsgegevens staat verder dat camerabewaking alleen is toegestaan als daar echt een goede reden voor is. Het gaat dan bijvoorbeeld om het tegengaan van diefstal of de bescherming van klanten en werknemers. Zelfs dan mag cameratoezicht alleen als het doel niet op een andere manier te realiseren is, die minder ingrijpend is voor de privacy. 

De winkeliers in de Redepassage geven aan zich niet volledig te hebben verdiept in de regelgeving. Ze denken dat het plaatsen van de camera’s geen problemen zou moeten opleveren. 

Wie controleert er?
De Autoriteit Persoonsgegevens ziet toe op naleving van de Wet bescherming persoonsgegevens. Een woordvoerder wil geen uitspraken doen over de specifieke situatie in Dronten. Dit omdat ze het geval niet zelf hebben onderzocht. Zo’n onderzoek vindt alleen plaats als er bij de Autoriteit Persoonsgegevens een klacht wordt ingediend. Die klacht wordt dan bekeken en eventueel wordt er actie ondernomen.

reacties (12)

 • Rob

   

  Iedereen moet het recht hebben om lijf en goed op alle mogelijke manieren te beschermen en te bewaken.

  reageer
 • Peter

   

  Als je niets te verbergen hebt hoef je jezelf nergens druk over te maken dus wat is het probleem?240098

  reageer
 • Lens

   

  Van mij mogen ze heel Nederland vol met camera s hangen,geen enkel probleem mee.

  reageer
 • Hans

   

  Wat een onzin. Bij mij op mn werk hangen buiten aan het pand een stuk of 8 camera's. Deze zijn niet specifiek op de straat gericht, maar door de hoek waarin ze hangen komt de straat wel deels in beeld. De politie is bij me geweest of ze gebruik mogen maken van deze beelden, mocht er ooit wat gebeuren. Samen hebben we een plan gemaakt hoe we dan het snelst de beelden terug kunnen kijken. Dus als deze camera's gewoon op de gevels van de winkels gericht zijn, om zo inbraak e.d. te kunnen filmen, en de camera's pakken daarbij onbedoeld een stukje van de straat mee, dan is er niets aan de hand en wil de politie daar waarschijnlijk weer dankbaar gebruik van maken. En terecht.

  reageer
 • Jolle

   

  Dit kan/moet geen probleem zijn lijkt me. Als je niets te ver verbergen hebt, zal je ook niet interessant zijn voor de eigenaren van de camera.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Maria

   

  Heb er geen problemen mee hoor. Laat maar lekker hangen.

  reageer
 • Henk

   

  Dit lijkt mij weer een prima reden voor Groen Links om te gaan klagen via Facebook? Dat winkeliers zich bezighouden met dingen waar ze zich niet mee bezig moeten houden?

  reageer
 • De advocaat

   

  Tegenwoordig filmt iedereen de omgeving van zijn huis of bedrijf. Niemand handhaaft op de camerainstellingen. Waarom zou dat hier wel moeten of een groot probleem zijn?

  reageer
 • Camera

   

  Er wordt wel degelijk gehandhaafd. Als er klachten zijn gaat de politie er op af als ik door een privé-persoon op de openbareweg gericht staan. Dan wordt weg gedraaid of verwijderd.

 • Camera

   

  Ik mag niet op het openbare gebied gericht staan. Dit geldt voor al de particulieren. Ik mag alleen eigen grondgebied bestrijken. Kijk maar bij de bepalingen van de overheid. Alleen een gemeente mag dat en nog met een goede reden en ondersteund door de raad.

  reageer
 • Helma

   

  Helemaal mee eens. Ook in het overdekte winkelcentrum bij deen/zeeman hangen camera's. Wordt niet vermeld dat ze er hangen. Ik heb niets te verbergen maar voel me niet vrij om te winkelen

 • Hans

   

  Privacy voor en privacy na. De criminelen zeikn in hun broek van het lachen.

  reageer
 • Frankie

   

  Wellicht WiFi ter compensatie voor het ongemak? Van de loze belofte cda hoef je toch niks te verwachten

  reageer
 • Ron

   

  Nou ik vind het onzin. Alleen s nachts lijkt mij genoeg.

  reageer
 • Lelystedeling

   

  Tot dat jouw bezittingen vernield/gestolen worden zeker?

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert