Vraagtekens bij cameratoezicht in Redepassage

DRONTEN • Wo 9 augustus 2017 | 13:25 • Woensdag 9 augustus 2017 | 13:25
In de overdekte Redepassage in het centrum van Dronten hangen sinds een week twee camera's die de hele straat in de gaten houden. Ze zijn geplaatst door winkeliers.

De camera’s zijn volgens de ondernemers vooral bedoeld om 's avonds vanuit huis te kunnen beoordelen hoe serieus een alarmmelding genomen moet worden. Bij een vals alarm, bijvoorbeeld door een rondvliegende vogel, hoeven ze dan niet naar de winkelpassage te komen. 

Bijkomend voordeel is volgens de vereniging van eigenaren dat overdag de stallingen buiten de winkels geobserveerd kunnen worden. De camera's zijn namelijk 24 uur per dag actief.

Een aantal ondernemers kan de beelden via hun smartphone of tablet bekijken. 

Mag dat zomaar? 
Voor het filmen van de openbare weg door bedrijven gelden verschillende regels. Zo moeten voorbijgangers weten dat er camera’s hangen. Met stickers op de deuren van de Redepassage wordt dat dan ook aangegeven.

In de Wet bescherming persoonsgegevens staat verder dat camerabewaking alleen is toegestaan als daar echt een goede reden voor is. Het gaat dan bijvoorbeeld om het tegengaan van diefstal of de bescherming van klanten en werknemers. Zelfs dan mag cameratoezicht alleen als het doel niet op een andere manier te realiseren is, die minder ingrijpend is voor de privacy. 

De winkeliers in de Redepassage geven aan zich niet volledig te hebben verdiept in de regelgeving. Ze denken dat het plaatsen van de camera’s geen problemen zou moeten opleveren. 

Wie controleert er?
De Autoriteit Persoonsgegevens ziet toe op naleving van de Wet bescherming persoonsgegevens. Een woordvoerder wil geen uitspraken doen over de specifieke situatie in Dronten. Dit omdat ze het geval niet zelf hebben onderzocht. Zo’n onderzoek vindt alleen plaats als er bij de Autoriteit Persoonsgegevens een klacht wordt ingediend. Die klacht wordt dan bekeken en eventueel wordt er actie ondernomen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel