Ruim 2.000 patiënten zitten zonder huisarts

LELYSTAD
Ruim 2000 patiënten van 't Hart Medisch Centrum in Lelystad zitten zonder huisarts. Hun eigen arts is er niet en de vervanger die geregeld zou zijn weet van niets. Patiënten krijgen geen contact met hun arts en weten niet wat ze moeten doen. Zo zeggen patiënten dat op het antwoordapparaat te horen is dat de arts gaat stoppen. Als zij proberen zich in te schrijven bij een andere huisarts worden zij geweigerd omdat de patiënten hun medisch dossier niet kunnen overhandigen. 

't Hart Medisch Centrum is momenteel dicht. De huisarts beweert tegenover Omroep Flevoland dat zijn vervanger wel degelijk werkt en dat zijn praktijk per 1 september wordt overgenomen door een andere arts. 

Andere artsen schieten te hulp
Andere huisartsen in Lelystad schieten nu te hulp. Volgens de voorzitter van de Huisartsen Groep Lelystad, Ingrid Letsch, kunnen patiënten van 't Hart Medisch Centrum terecht bij Gezondheidscentrum Warande of 't Woud. Ook als ze niet bij hun medisch dossier kunnen. Volgens Letsch is het nog onduidelijk of 't Hart op 1 september inderdaad door een andere arts wordt overgenomen. Volgens haar is dat de verantwoordelijkheid van zorgverzekeraar Zilveren Kruis, die de zorg in Flevoland inkoopt.

Zorgverzekeraar weet van niets
Zilveren Kruis zegt niet te weten dat de huisarts stopt. De zorgverzekeraar onderneemt pas actie als de huisarts zijn contract met hen opzegt en dat is niet gebeurd. Pas na een opzegging kan Zilveren Kruis gaan onderhandelen met een nieuwe dokter. De zorgverzekeraar adviseert patiënten van 't Hart Medisch Centrum die over willen stappen om hun eigen verzekeraar te bellen. Die kan hen helpen bij het vinden van een nieuwe huisarts. 

Te veel declareren en sjoemelen
De Lelystadse arts van 't Hart Medisch Centrum lag eerder al onder vuur. Het Regionaal Tuchtcollege in Zwolle wil hem schrappen uit het BIG-register, waarin medische professionals zijn opgenomen. Dit omdat hij zijn declaraties en administratie niet op orde had. Hij zou veel te veel declareren en sjoemelen met data. Als een arts geschrapt wordt betekent dit dat de artsentitel wordt afgenomen en iemand nooit meer als dokter mag werken. 

Omdat de arts in beroep is gegaan, mag hij in afwachting daarvan blijven werken. Voor het sjoemelen kreeg hij ook een boete van 100.000 euro van de Nederlandse Zorgautoriteit. De Inspectie voor de Gezondheidszorg houdt de arts sindsdien streng in de gaten, maar wil verder niets zeggen over de huidige situatie.

reacties (17)

 • joke

   

  Helemaal waar wat er geschreven wordt. Walchelijke man is dit. Altijd kan je terecht bij de assistente en als hij erbij geroepen moet worden scheld hij alleen maar. Wist niet hoe snel ik hier weg moest. Behalve bij landgenoten was hij zo joviaal........meer dan terecht dat hij eruit ligt. Medisch dossier doorsturen dat kennen ze daar niet, en de assistentes krijgen het voor hun kiezen, zo jammer. Ik zeg ga lekker terug naar je eigen land en ga daar de boel belazeren. Je hebt het voor TE veel mensen verpest. Kleine ingrepen zonder handschoenen of uberhaupt je handen te wassen.....gadver.

  reageer
 • D. Bakker

   

  Wat de echte schande is hoe andere huisartsen weer reageren. Geen medisch dossier en je komt niet binnen. Dat is nou de principiële wetgeving m.b.t. vrije artskeuze en recht op toegang tot zorg in NL Allemaal theorie die door bureaucratie, wat huisartsen gewoon zijn, tegengehouden worden. Dat is de kern van dit artikel. Hele bureaucratische systeem, wat de hogere wetten aan zijn laars lapt, stort in omdat iemand iets onverwachts doet. Ik vind ook dat we de huisartsen gewoon 1 lijns Controleurs moeten gaan noemen, huisarts past allang niet meer en is bedriegelijk. Ze zijn er niet om de patiënt te helpen, ze zijn er om de toegang tot de echte zorg zo moeilijk mogelijk te maken.

  reageer
 • Elly Gerbes

   

  Vaag. Maar er wordt wel een hardwerkend persoon afgekraakt met allemaal aannames. Er is niks bewezen en het is allemaal 'zou' en kan en 'als'. Áls iemand rijk wilde worden was hij geen huisarts geworden echt geloof me. Ik ken deze dokter niet. Maar ik maak zelf ook fouten. Waarom mag een ander dat dan niet?Áls t waar is dan

  reageer
 • Flevoburger

   

  Als het Regionaal Tuchtcollege een huisarts beticht van sjoemelen met rekeningen en diezelfde huisarts van de Nederlandse zorgautoriteit een boete van € 100.000 heeft gehad, kunnen we toch echt niet meer speken van aannames. Er zit overigens een groot verschil tussen "met een geheel oprechte bedoeling " fouten maken of de boel gewon keihard besodemieteren.

 • Jojo

   

  Wat mij opvalt is de verschillende meningen van de lezers.De helft liegt want de 1 zegt dat er niemand is en de ander zegt contact te hebben gehad.Vaag hoor die onduidelijkheid.

  reageer
 • Vd meer

   

  Hahaha, ik ben vandaag nog langs geweest. Zou niet weten wat er mis is. Daarnaast als hij nog altijd zijn patienten voor alles zet is er toch niks mis?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Beek

   

  Wat een onzin! Ik heb de waarnemende arts vandaag nog gesproken. Media gelul!

  reageer
 • Geke

   

  Laat de man eens serieus zijn werk doen en orde op zaken stellen, zeker nu de inspectie hem extra in de gaten houdt (logisch) en hij in beroep is gegaan zodat hij toch nog door kan werken. Dan begrijp je dit toch totaal niet! Treurigmakend als iemand zoveel kansen heeft gekregen en een eigen praktijk heeft kunnen opbouwen. Waarom ga je er dan niet vol voor op de goede manier? Laat de man zijn tijd alsjeblieft niet verdoen met onnozele testjes op Facebook over zijn 300 nog wat procent eerlijkheid en maar 1 procent arrogantie e.d en dat dan openbaar delen met toevoegingen als 'True', dat hij inderdaad overmatig eerlijk is enzo. Lijkt me voor een huisarts ook niet handig, los van de hoeveelheid selfies, in restaurants, bij zwembad, op het strand, sportschool, zelfs poserend in zijn praktijk, noem maar op. Ik zou zeggen: hou het wat meer in balans en zorg dat je je werk, waarvoor je notabene jarenlang hebt gestudeerd, goed doet. De leuke dingen komen daarbij, niet als eerste, zoals het nu lijkt. Desondanks wens ik hem toch kracht en wijsheid in deze situatie.

  reageer
 • Barbara

   

  De verzekeraars maken het wel weer erg bont! En wat heeft een huisarts nog te vertellen over het reilen en zeilen van haar eigen praktijk? Volledig afhankelijk van, en onderdanig aan de Zorgverzekeraar kunnen zij niet eens iets meer op normale manier zorg verlenen. Bovendien is de hele club kennelijk tegelijkertijd met vakantie zodat patient rekening moet houden met vertraging als hulp noodzakelijk is. Wat zijn die praktijken afgezakt tot commerciele bedrijven in vergelijk met de vriendelijke en goedlopende huisartspraktijken van toen. Waar is die doodgewone huisarts? Iemand waar je een fatsoenlijk gesprek mee kon houden waarna het pilletje al niet meer nodig is. Nu krijg je straks in praktijk 't Hart een cardioloog die al 7 boeken heeft geschreven en uitkijkt naar een dik bevolkt Stadshart vol oude van dagen die waarschijnlijk wel last van hun rikketik zullen hebben zodat het cardioloog zijn wel goed van pas zal komen als huisarts. Welkom trouwens! Maar of de huidige arts al weg is of nog niet dat weet geen hond. Neemt waarschijnlijk uit een zekere schaamte geen afscheid van zijn patienten, hult zich in mist. De inspectie evenzo..

  reageer
 • Anoniem

   

  Wat een onzin verhaal. Heb vandaag de praktijk nog gebeld en de Dr nog aan de telefoon gehad. Niks aan de hand dus.

  reageer
 • Treintje63

   

  Blijf dromen. Je gelooft waarschijnlijk ook niet dat hij een boete heeft gehad van € 100.000,-- en dat hij nu uit Het BIG-register geschrapt wordt waardoor hij geen huisarts meer mag zijn. Ik ben blij dat ik al een paar jaar een andere huisarts heb. Nog nooit zo'n slechte huisarts meegemaakt.

 • Tonny Ruin

   

  Klopt over die apotheek. Zorgverzekeraar deed niets, toen aangekaart bij nza. Toen kreeg ik het verschil contant terug van die apotheek, moest tekenen voor ontvangst op een vodje papier. Was iets van 60 euro teveel en ging dus keihard uit mijn eigen risico. Ik wist dat alleen omdat ik 2 jaar daarvoor dezelfde behandeling veel minder had betaald. Antwoord aanvankelijk van de apotheekster " wat maakt het u nu uit" Ik vermoed dat de apotheek hier heel veel mee te maken heeft en dat de hele goede arts hier onterecht voor moet boeten.

  reageer
 • Tonny Ruin

   

  Klopt over die apotheek. Zorgverzekeraar deed niets, toen aangekaart bij nza. Toen kreeg ik het verschil contant terug van die apotheek, moest tekenen voor ontvangst op een vodje papier. Was iets van 60 euro teveel en ging dus keihard uit mijn eigen risico. Ik wist dat alleen omdat ik 2 jaar daarvoor dezelfde behandeling veel minder had betaald. Antwoord aanvankelijk van de apotheekster " wat maakt het u nu uit" Ik vermoed dat de apotheek hier heel veel mee te maken heeft en dat de hele goede arts hier onterecht voor moet boeten.

  reageer
 • Vragen

   

  Ik moet hier lezen dat ik geen huisarts meer heb...

  reageer
 • Barbara

   

  Wie is die huisarts en wie is de apotheker, is dat familie van elkaar?

  reageer
 • Timmermansq

   

  Heb de arts nog gesproken hij vertede mij dat hij nu vakantie had en dat de praktijk per 1september was overgenomen door dr colenbrander en dat hij bij dr ranyad had geregeld dat tot 1 september daar de patienten er heen konden ook dat was niet geregeld. Nu begrijp ik alle verhalen over hem

  reageer
 • Spekkie

   

  Nou, lekker dan. Hoe moeten al die patienten, waaronder ik, nou nog zorg ontvangen? Ik heb vrij weinig, alleen "maar" een lichamelijk genetische afwijking, wat van belang is als ik er ooit een kind uit poep (dat is toekomstmuziek) maar wat van al die andere mensen die nu door hem in de shit zitten?

  reageer
 • Wim Catsburg

   

  Niet alleen de huisarts declareerde te veel maar ook de apotheek declareerde te veel. Na veel overleg met de apotheek, werd toegezegd, dat de kosten teruggeboekt zouden worden. Helaas tot op dit moment nog geen terugbetaling gezien via zorgverzekeraar.

  reageer
 • Wim Catsburg

   

  Niet alleen de huisarts declareerde te veel maar ook de apotheek declareerde te veel. Na veel overleg met de apotheek, werd toegezegd, dat de kosten teruggeboekt zouden worden. Helaas tot op dit moment nog geen terugbetaling gezien via zorgverzekeraar.

  reageer
 • Anoniem

   

  Mag ik vragen wie uw apotheker is? De mijne declareert ook te veel. Misschien hebben we het over dezelfde. Als OF een bericht als dit plaatst is het geen schandaal de namen bekend te maken. Kom nou, je hoeft toch niet belazerd te worden om de oplichter te beschermen?

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert