Eerste bewoners op Utopia neergestreken

ALMERE
Het is een droom die uitkomt: wonen in een klein huisje in de stad, maar toch midden in de natuur. Jasper Timmermans en Simone van der Most zijn sinds 5 augustus de allereerste bewoners van het (schier)eiland Utopia in Almere. 

De pioniers zijn nog druk bezig om hun huis, een omgebouwde bouwkeet, in te richten. Dozen moeten uitgepakt worden en het huisje moet nog goed stevig en recht gezet worden op de zanderige ondergrond. Op een oppervlakte van zestien vierkante meter hebben ze een slaap- annex zithoek, een tafel, een keukentje en een compacte badkamer met douche en toilet.

Langdurig settelen
De eerste nachten op Utopia zijn goed bevallen. Wakker worden in de natuur en dan met hun net aangeschafte kano een tochtje over het Weerwater maken, het stel geniet ervan. Ze hebben veel zin om langdurig op deze locatie te settelen en kijken uit naar de activiteiten die op het eiland georganiseerd gaan worden.

Echte buren heeft het duo nog niet, maar vlakbij het huis van het stel wordt wel volop gebouwd. Er komt een kas van de Urban Greeners van 200 vierkante meter, die het kloppende hart moet worden van het eiland. In die kas moet een buurthuis komen met werkplekken en tevens het hoofdkantoor van deze groep jonge ondernemers. De aan de Floriade verbonden club wil van Utopia een duurzaam en groen eiland maken en er allerlei activiteiten organiseren.

reacties (22)

 • Frank

   

  In mijn 'Almeerse jaren' stapte ik op een drukke dag bij het Stedenwijkstrand in mijn kajak en stak ik het Weerwater over, om me op Utopia vlakbij de stad toch ver van de bewoonde wereld te wanen. Jammer dit.

  reageer
 • Marc van Rooij

   

  Marketing van de Floriade is daadwerkelijk schrijnend, er schijnt daadwerkelijk niemand te zijn die verstand heeft van communicatie.Dit hele verhaal doet mij pijn aan mijn hart om te zien hoe een fantastisch idee op een dergelijke knullige manier ten gronde wordt gericht. In Amsterdam zijn er vele vrijplaatsen en de Floriade is geen vrijplaats en zo wordt het nu wel ingericht. Afgelopen week ben ik zelf eens gaan kijken op utopia omdat ik het zelf wel eens wilde zien, en het is uitermate droevig wat er gebeurd en nog droeviger wat er niet gebeurd. Als founding father van het initiële concept en strategie Floriade maak ik me steeds meer zorgen over de ontwikkelingen

  reageer
 • Hannes

   

  Wat de Floriade in 2022 tentoon gaat stellen, is nu al in alle toonaarde op de markt wereldwijd zichtbaar aanwezig; En dat ziet de Markt met alle nieuwe technologieën dondersgoed! En met alle ICT mogelijkheden wacht men echt niet op een achter de feiten aanlopende Floriade! Alleen kosten wat het kost er een woonwijk door te rammen; op een verkeerd uitgekozen locatie! "Met een strategie waar het schip strandt zullen we wel zien." Nogmaals twee heel verschillende projecten, onder één te grote overkoepelendeorganisatie, daar is geen operationele communicatie tegen opgewassen; Daar is Almere veel te jong voor; om de ware continuïteit met een bepaalde strategie en expansie tot een volwaardige Almere te brengen! "Waar men de Floriade/woonwijk en van geheel Almere financiële niet kan beheersen!

 • Www.simonevandermost.com ook geen Almeerders

   

  Jasper Timmermans en Simone van der Most komen uit Delft Rotterdam Amersfoort. Zij mogen van de Kaalslag Floriade op Utopia wonen nadat hiervoor bomen zijn gekapt een weg is aangelegd en een illegale kas zonder vergunning is gebouwd. Daarentegen worden de Almeerders van de camping en Haddock weggepest door pvda wethouder Herrema, ook geen Al meerder en ontslagen bij NZijn Adam. En door de coalitie d66 jan Lems pvda vd Pauw vvd van Garderen en cda vdKroef en Leefbaar Nico van Duin. Zo werkt democratie in Almere.

  reageer
 • Claartje

   

  Van Herrema en alle meeklappers wisten we het al, maar hoe kunnen "natuurliefhebbers" als Timmermans en Van der Most dit voor zichzelf verkopen? Weten ze wat er allemaal aan vooraf is gegaan, hoe is dit verkooppraatje vanuit de gemeente gegaan? Gratis en voor niks is blijkbaar té verleidelijk en principes zijn dan o zo makkelijk aan te passen.

 • Roel

   

  Als er op een camping vaste bewoning niet is toegestaan , zou dat hier ook niet mogen. En ieder floriade schiet er miljoenen bij in, denkt U dat het hier anders is. Nee dus.

  reageer
 • Kaalslag Floriade marketing zonder vergunning op Utopia

   

  Floriade Marketing heeft deze twee jongeren een script/tekst gegeven die ze moeten uitspreken tegenover OmroepFlevoland. Het is zeer bedenkelijk dat OF dit zonder enige kritische vragen publiceert. Op Utopia zijn bomen gekapt voor een kas die nog steeds zonder vergunning er staat. Handhaving wil hier tegen, ondanks dringend verzoek van burgers niet tegen op treden, er vindt al weken lang een zogenaamd "legalisatie"onderzoek plaats. Het is duidelijk dat angst regeert in het stadhuis sinds wethouder Herrema via een ingrijpend hardeb reorganisatie veel ambtenaren heeft ontslagen. Pvda Herrema dwingt zijn ambtenaren om dit soort Floriade publiciteit uit te voeren, kappen van bomen, illegale kas, illegaal wonen op Utopia. Maat 2018 verkiezingen, laat uw stem horen tegen de huidige Floriade. Laat de Floriade aan de markt over en op een braakliggende locatie ipv in bestaande af te breken natuur.

  reageer
 • Hannes

   

  Gemeenteraad mag bij zichzelf te raden gaan, na bepaalde voorgaande scenario's, om nu ook weer in een nog grotere financiële debacle te vallen! Men weet vanuit angst en gekkigheid niet meer wat men moet bedenken, om Almere in 2022 wereldwijd op de markt moet zien te verkopen! ( Allemaal kosten wat het kost voor een doorgedramde woonwijk, op een verkeerd uitgekozen locatie!))

 • laat alle reacties zien
 • Lexje

   

  Elke week komt er weer een geldverslindende linkse hobby bij op naar het volgende salonsocialisten dieptepunt Het kan in Almere

  reageer
 • Jan

   

  Straks mag iedereen er een pipokar neerzetten. Als de gemeente alles mag zonder vergunning mogen de inwoners dat ook.

  reageer
 • Hein

   

  Zelf houd ik het ook aardig bij. Heb niets voorbij zien komen. Maar niet verbazend, er worden wel meer vergunningen achteraf verleend en dan kan de burger niet tijdig bezwaar aantekenen. Een laatste voorbeeld dat me te binnenschiet is het Grow Festival. En ik vraag me ernstig af hoe het met het seniorenfestival zit, heb ik ook niets van gezien.

  reageer
 • Bram

   

  Klopt. De vergunning voor het seniorenfestival is verleend, maar ik heb nooit de aanvraag gezien en het vervolgens kunnen indienen van bezwaren binnen zes weken. Bezwaren aandragen rond vergunningen bij deze gemeente is een farce. De gemeente doet toch wat hij wil.

 • Gerard

   

  Een huis op Utopia? Vreemd, ik heb helemaal geen publicatie gezien van een aanvraag omgevingsvergunning of de verleende omgevingsvergunning. Hoe kan dit? Maar even informeren bij de gemeente.

  reageer
 • JobD

   

  Toch mooi dat initiatieven als deze nog kunnen vandaag de dag, uiteraard mede mogelijk gemaakt door de linkse gutmenschen als Jesse & Lodewijk. Weer een flink gesubsidieerde linkse hobby van onze centen.

  reageer
 • jan

   

  Nieuwe schuilplaats voor schorriemorrie laat ze gaan werken

  reageer
 • BasB

   

  Beste jan, het is niet correct om vooroordelen te spuien over mensen die je helemaal niet kent... Dus eet gewoon rustig je fipronil eitje en ga je folders lopen ;)

 • Klaas

   

  Hi Jan, wie zegt dat ze geen werk hebben? Ik neem aan dat jij nu gewoon in je eigen tijd hier jouw mening over dit project zit te verkondigen. Of misschien toch stiekem in de baas zijn tijd?

 • Hein

   

  Is Herrema al op de koffie geweest? Duurzame uiteraard met wat geitenmelk?

  reageer
 • Marijke

   

  Wat een domme naamkeuze vind ik dit. Je wilt toch niet geassocieerd worden met dat belachelijke tv-programma

  reageer
 • Dirk2

   

  Kaaaaaaaaaaaansloos! Een grove schande dat dit kan! Salonsocialisme ten top! Het kan in Almere!

  reageer
 • Jan

   

  Zou het ook nog zo leuk zijn als het straks -20 wordt? En hoe groen is dit allemaal? Houtkachel waarschijnlijk?

  reageer
 • Klaas

   

  Jan kom op, zolang wij nog gewoon in onze Diesel door blijven rijden wordt het echt geen - 20 meer hoor.

 • Ik zeg visfriet

   

  Kansloos

  reageer
 • Hannes

   

  Wat een armoedige strategie, om op zo'n manier, een nog zwenkende en onzekere Floriade/woonwijk tot stand te brengen!! Het echte pionieren dat waren de bewoners die veertigjaar geleden, zich gingen vestigen in Almere en Lelystad; En dan te bedenken dat er 200 meter verder een pracht van een Camping met alle faciliteiten al jaren bestaat!! "Als men de continuïteit van Almere wil gaan verbeteren, dan zal men toch op een praktische en strategische manier te werk moeten gaan!! Om geen doodlopende weg in te slaan wat de Floriade/woonwijk betreft; om te zorgen dat Almere in zijn totaliteit zoals het nu gaat (op bepaalde verpauperde wijken na;)) een Floriade op zich blijft!! En niet wachten tot 2022, om Almere via de markt wereldwijd moet zien te verkopen; wat nu ook in alle toonaarde zichtbaar aanwezig is! "Dan hebben we het nog niet over een afgebouwd Kasteel wat het culturele imago van Almere zeker gaat verbeteren......!!

  reageer
 • Serge

   

  Serieus de zotheid ten top.

  reageer
 • jan

   

  Laat ze gewoon een woning huren en gaan werken zonde van de natuur

  reageer
 • Jan

   

  En wat voor huur mogen deze groene gekkies gaan betalen? Ownee ze krijgen geld toe van de PvdA vriendjes en vriendinnetjes. Groen is btw bijna volledig weggekapt ivm Flopiade.

  reageer
 • Wendy

   

  Beetje jammer van de lelijke bouwkeet op zo'n mooie plek.

  reageer
 • Enna

   

  Zo leuk. Ik ben jaloers. Heerlijk niets te maken met bouweisen, bouwbesluiten, brandveiligheidsaspecten etc. Zouden ze ook huur betalen of onroerend goed belasting, waterschapsbelasting, rioolrechten? En hebben ze een woon of bouwvergunning? Stonden ze ingeschreven voor een woning in Almere of bovenaan de wachtlijst? Ik ben jaloers maar zou ook wel een antwoord willen op mijn vragen.

  reageer
 • Frank

   

  Hoezo niets te maken met bouweisen, bouwbesluit en brandveiligheidseisen? Volgens mij wordt er gewoon gewoond en moet het bouwwerk dus voldoen aan de eisen uit het bouwbesluit. Er is dus ook gewoon een omgevingsvergunning nodig, maar volgens mij heb ik die niet voorbij zien komen. Enkel een vergunning voor grow en een kas, maar geen huis.

 • HansA

   

  Hoi Emma, Misschien kun je uitleggen waarom je het hebt over "Stonden ze ingeschreven voor een woning in Almere of bovenaan de wachtlijst?". Waarom zou er überhaupt een wachtlijst zijn om in Almere te gaan wonen?

 • Karel

   

  Hear hear! Ben benieuwd of deze "pioniers" ook nog zo genieten als het rondje weerwater er is, als de Flopriade er is, de woonwijk, lekker genieten van de bouwput en werkzaamheden A6 en straks de stank. Wie houdt wie nou voor de gek? Ach, het zal vast allemaal gratis zijn.

 • Greet

   

  Jij wil geen antwoord, want je kent de antwoorden natuurlijk al.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert