Ultradiep boren in Almere wordt concreet

ALMERE
Het plan van Almere voor het oppompen van heet water dat kilometers diep in de aarde zit, neemt steeds concretere vormen aan. Bij deze zogenoemde ultradiepe geothermie gaat een pijp minstens vier kilometer de bodem in. Het warme water dat omhoog wordt gehaald, kan worden gebruikt voor het verwarmen van huizen.

Onderzoek TNO
Ultradiepe geothermie staat in Nederland nog in de kinderschoenen, maar Almere is al een stap verder. Uit onderzoek van TNO bleek vorig jaar dat de bodem van de gemeente in principe geschikt is voor deze vorm van aardwarmte. Voor Almere en de provincie Flevoland is dat aanleiding om verder te gaan met de ontwikkeling. Er wordt nu aangestuurd op drie proefboringen in Almere. Het is nog niet bekend wanneer dat gaat gebeuren. 

Gevaren
Over boren tot een diepte van vier kilometer en meer is nog maar weinig bekend. Het ministerie van Economische Zaken is daarom samen met andere instellingen bezig met een breed onderzoek naar ultradiepe geothermie. Het controlerend orgaan van datzelfde ministerie, het Staatstoezicht op de Mijnen, kwam vorige maand wel met een serieuze waarschuwing; er is te weinig aandacht voor de risico's van boren, en bij ultradiep boren is het gevaar nog hoger. Zo bestaat onder meer de kans op aardbevingen. In Duitsland en Zwitserland is dat al al gebeurd. 

Warmte in kassen
Het oppompen van heet water uit de aarde is overigens niet nieuw. Geothermie bestaat in Nederland al een jaar of tien, maar tot nu toe wordt er niet dieper dan twee tot drie kilometer geboord. Daar is water 60 tot 80 graden, en die warmte wordt gebruikt voor de kassen van de tuinbouwsector. Almere heeft water van een hogere temperatuur nodig omdat de stad het wil gebruiken voor het verwarmen van huizen. Daarvoor moet dieper worden geboord. 

reacties (62)

 • Yvonne

   

  Heb eea opgezocht over de risico's van ultradun boren. Die zijn niet misselijk. Aardbevingen daarom zijn er in noord Holland seismische apparatuur geplaatst en fracking zoals bij achaligas is aan de orde dus vervuiling enz. Iedereen die meer wil weten kan zoeken op risico's ultra diep boren aard warmte.

  reageer
 • Jan

   

  Slimmer in Dubai? Omdat daar wel de zon het hele jaar door schijnt? En daardoor de noodzaak om airco op zonne-energie te latend draaien... Je spreekt jezelf tegen. Hier heeft het geen zin omdat we in de winter weinig zon hebben, en daar zijn ze juist weer slim.. eh?

  reageer
 • Poe

   

  Geothermisch boren is in Zwitserland al stil gelegd ivm aardbevingen. Idem voor de USA..4km diep boren is iets anders dan wat gas oppompen..over gewauwel zonder kennis en kunde gesproken..enige wat mij verstandig lijkt is om de testen te doen in een gebied dat niet onder water staat bij een dijkdoorbraak.

  reageer
 • Rob

   

  1 van de kleinste en dikstbevolkte landen van de wereld, veel ellende veroorzaakt met gas en zoutwinning in het Noorden van het land. Nu op een diepte gaan boren van 4 km in de Randstad is een te risicovol avontuur wanneer het fout gaat er geen weg meer terug is. Hou toch eens op met die experimenten en verzin eens iets minder risicovol. Benut de zon bijv. Komt bij dat de aarde opwarmt en dat we in de toekomst met veel minder gas toekunnen om onze huizen te verwarmen.

  reageer
 • Boels

   

  Zonne-energie? 's Winters hooguit 2% van de opbrengst in de zomer (in NL). Als de zon onder is heb je helemaal niets en moet je op fossiel je potje koken en TV kijken. Windenergie is onvoorspelbaar en ook daar moet fossiel de zaken draaiende houden. Ben ik tegen wind en zon? Nee, maar zonder opslag in accu's is het een verloren zaak tegen fossiel. En die accu's worden pas (als het meezit) betaalbaar over 20 of 30 jaar. Kijk naar Dubai, daar draaien de airco's van bushaltes op zonne-energie. Ze zijn daar slimmer dan hier.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Boels

   

  Je bent niet gerust te stellen en dat vind ik best zo. Maar als je hier voor of tegen bent kan het geen kwaad om je te verdiepen in de materie. In Groningen zijn miljarden kubieke meters gas uit de grond gehaald en daardoor krijg je verzakkingen/bevingen; waarvoor overigens al meer dan 50 jaar geleden voor gewaarschuwd is. Mogelijk luister je naar het gewauwel van milieugroepen zonder kennnis en kunde. Dezelfde groepen willen van fossiele brandstoffen af zonder enig besef dat dat een aanslag is op het leven zoals we dat nu kennen; waarbij aangetekend dat het metten het einde betekent van de subsidiegekte waarvan ze afhankelijk zijn. Goed bezig dus.

  reageer
 • Hannes

   

  Qua technologie is er niets nieuws onder de zon. Olie en gas wordt heet water. Voorlopig is het een alternatief voor de teruglopende offshore; tot de zonne-energie zijn totale krachtbron teweeg gaat brengen. "Waar de ware locatie wordt gepland laat men voorlopig nog te raden!"

  reageer
 • HH

   

  In de regio Alkmaar hebben zich ook aardbevingen voortgedaan. Niet alleen in Groningen, Limburg en Brabant.

  reageer
 • Karel

   

  Zijn dat dezelfden als van Groningen? Het woord 'deskundige ' zegt tegenwoordig niet zo veel meer. Ze spreken elkaar ook vaak tegen.

  reageer
 • Karel

   

  Zijn dat dezelfden als bij Groningen? Het woord 'deskundige' zegt helaas niet veel meer tegenwoordig. Ze spreken elkaar ook vaak tegen.

  reageer
 • Armageddonvandelagelanden.

   

  Okay, dus in Almere wordt een ultra diep afvoerputje voor Nederland gecreëerd. We gaan kijken wat er dan gebeurd met de rest van Nederland! Jaaah riepen de wethouders eensgezind met hese stemmen.

  reageer
 • Poe

   

  Zou 0 moeten zijn..maar zolang de dijken er niet op berust zijn en het is toch zo dat er iets gebeurd loop je zo veel risico. Er zijn zoveel plaats in Nederland waar je dit kan uitproberen zonder het risico op een totale catastrofe in een gebied met 200.000 inwoners.

  reageer
 • Poe

   

  In Basel zorgde een enkele boring al voor een aardbeving..en dat was nog niet op 4km diepte...ga dat lekker doen op de Veluwe waar geen dijken zijn die kunnen breken bij een beving. Vind het echt waanzinnig dat er hier mogelijk 300-400.000 mensen in gevaar worden gebracht..

  reageer
 • Boels

   

  Het gaat waarschijnlijk om de zogenaamde "Slochteren zandsteen" op grote diepte. Er moet dan wel op die diepte een grote ruimte verkiezeld worden ("fracking") dat gevuld wordt met water door een watertoevoer. Het water heeft tijd nodig om warm te worden en wordt op een andere plaats opgepompt. Gevaren zijn er bij een proefboring niet, het oppervlak van de boring is duizenden keren kleiner dan in Groningen en er is geen breukvlak.

  reageer
 • Yvon

   

  Daar gaan we dan. Het 2e groningen over 20 jaar. Absurd idee. Boren boren boren naar gas,naar olie en nu naar warm water. Spannend hoor wat er verzonnen wordt weer. Niet meer terug te draaien als t mis gaat. Laten we vooral de aarde nog verder uit balans brengen en de harmonie in grondlagen verstoren. Wat er gaat gebeuren is niet geheel onbekend maar wat geeft dat nou? Alsof er geen andere manieren zijn om op een werkelijk milieuvriendelijke wijze aan verwarming voor kassen te komen. Waanzin ten top

  reageer
 • Johan van der Kroef

   

  Het onderzoek gebeurt door deskundigen van TNO.

  reageer
 • Ed

   

  De kern ligt op enkele duizenden kilometer onder ons. En het is er zo warm vanwege de gigantische druk aldaar. Wat warmte aftappen op een paar kilometer diepte kan wat dat betreft geen kwaad. Dan zou ik me eerder zorgen maken over de kwaliteit van het drinkwater.

  reageer
 • Poe

   

  Ik had wat linkjes geplaatst maar mag waarschijnlijk niet van OF. Verwees naar een artikel van volgens mij the new York times over een aardbeving kn basel bij een soortgelijk geothermisch boor programma.

  reageer
 • Johan van der Kroef

   

  En het risico bij dit is alleen bij boren in gebieden waar al risico op aardbeving. Het risico hier is dus veel minder. In Almere waar geen aardbevingsgevaar is, zou dus risico in feite 0 moeten zijn. Ik raad ieder aan die hier reageert om het rapport van Toezicht op de Staatsmijnen te lezen, dan vermindert het aantal ongenuanceerde reacties.

  reageer
 • Ros

   

  De overheid wil gewoon veel geld uitgeven aan iets wat straks nog meer kost zie Groningen! Maar dat maakt ze niets uit volk betaald toch.

  reageer
 • Ron

   

  De warme kern van de aarde zit een 6.000 kilometer lager ongeveer.

  reageer
 • Kees Wipneus

   

  Zijn ze helemaal gek geworden ofzo, straks hebben we last van aardbevingen, overstroming etc. Het wordt met de dag gekker in Almere, het wordt bestuurd door een stelletje idioten!!

  reageer
 • De ingenieur

   

  Dat is nooit beweerd. Voorts zijn de aardbevingen technisch gezien inderdaad minimaal geweest. De schade is vooral psychisch en bouwtechnisch alleen optredend bij zeer oude opstallen die feitelijk krot zijn.

  reageer
 • Pete

   

  Volgens mij is het volume van heet water groter dan hetzelfde gewicht aan koud(er) water. Het zou me niet verbazen als dat aardbevingen geeft.

  reageer
 • Malle pietje

   

  Probeer jij maar eens een vaatje water te verwarmen tot boven 100 graden. Je zal het vaatje eerst moeten afsluiten en sowieso helemaal moeten vullen. Anders gaat dat niet werken. Immers water kan onder normale omstandigheden niet warmer worden dan 100 graden. En dat zal ook niet gebeuren on zo'n put. Het is geen geiser in Ijsland of zo.

  reageer
 • Dick

   

  Dat grondwater wat uit de bodem komt is geen 100°C. Daarbij, ook het water wat naar beneden gepompt wordt warmt langzaam op. Dan is er nog zoiets als het water kan niet vrij overal heen, het zit ingesloten in zand/klei/steen of wat dies meer zij. Dus die explosies waar jij over hebt (koud water in een open vat met kokend water storten geeft "explosie achtige" verschijnselen) gebeurt niet. Zoals al eerder gezegd, Geothermie wordt al vele jaren toegepast, alleen is de boordiepte anders.

  reageer
 • peter van den bemt

   

  Even wat genuanceerder. Ik ben niet tegen veranderingen. Maar we moeten niet gaan veranderen om te willen veranderen. Verandering is goed als het verbetering met zich meebrengt. Maar dat is geen automatisme. Ik heb geen hoge dunk van ons gemeentebestguur. Dat wil alleen maar heel bijzonder zijn en grijpt daarvoor alles aan. Maar teveel gaat mis. Laat een dergelijke techniek als hier genoemd asjeblieft niet door Almere onderzocht en beproefd worden. Laat anderen, deskundigen, dat doen. En kom met overtuigend bewijs dat het geen (Groningse) effecten heeft.

  reageer
 • CT

   

  Probeer eens koud water in een val met water dat warmer dan 100 graden te stoppen. Ga maar wel een eind er vanaf staan, de boel spat uit elkaar. Het koude water zal door stoom forming uitzetten, en ontstaat er in het vak te veel druk, en ploft hij uit elkaar. Dat men dit weet blijkt ook uit het feit dat in elke verwarmingsinstallatie een drukvat is geïnstalleerd. Dus onder de grond zullen telkens grote explosief plaats kunnen vinden, daar waar het koude het warme water bereikt. En komt er een hogere druk vrij.

  reageer
 • Antej Ha

   

  Jawel, maar er is ook nog een de eigen PGEM centrale aan Hoge Ring die al sinds jaar en dag de boel warm houdt. Vanmorgen nog heerlijk gedoucht.

  reageer
 • Massegast

   

  En als die geothermie er eenmaal is, dan wil ik nog weleens zien of het in een strenge winter afdoende zal zijn. Gelukkig wordt Almere verwarmd met een pijp vanuit de Diemer Centrale. Wees er blij mee.

  reageer
 • Steven Stedenwijk

   

  Gezeur van iemand die altijd overal tegen wil zijn.

  reageer
 • peter van den bemt

   

  Zeiden ze dat bij Groningen ook niet: het risico op aardbevingen is minimaal?!!!

  reageer
 • peter van den bemt

   

  Daar gaan we weer: Almere WIL.........Almere heeft al zoveel gewild. Alleen blijkt het maar al te vaak daar het verstand niet bij te gebruiken. Fiasco's genoeg. En ik zou zeggen: GENOEG. Want wat mij vooral triggert in dit bericht, is: Het controlerend orgaan van datzelfde ministerie, het Staatstoezicht op de Mijnen, kwam vorige maand wel met een serieuze waarschuwing; er is te weinig aandacht voor de risico's van boren, en bij ultradiep boren is het gevaar nog hoger. Zo bestaat onder meer de kans op aardbevingen. In Duitsland en Zwitserland is dat al al gebeurd. Wat Almere WIL, is, zo blijkt onderhand, het grootste gevaar voor Almere.

  reageer
 • Johan van der Kroef

   

  Ik weet niet waar de redactie die aardbevingen in Zwitserland en Duitsland vandaan haalt. Het gaat hier om een volledig nieuwe techniek die nergens nog toegepast. Waarschijnlik gaat om de boren voor andere doeleinden. Wanneer geboord wordt in aardbevingsgevoelige gebieden kun je blijkbaar de aardbeving versnellen. In Nederland zijn buiten Groningen en gedeelten van Brabant en Limburg geen aardbevingsgevoelige gebieden. Let op in het rapport van Staatstoezicht voor de mijnen wordt juist gezegd dat risico op aardbevingen minimaal is. Alleen in gebieden in Groningen etc waar al risico is, kun je dat dus versnellen.

  reageer
 • Schaapjes

   

  Spiekzand is meest dichtbij maar het feit dat het geen waterwingebied is betekend niet dat het per definitie niet in je drinkwater kan komen. Het intrekgebied van waterwinning is vaak kilometers groter maar hoeft niet per definitie beschermd te zijn aangegeven.wel valt dit vaak onder een boringsvrije zone. Omdat we in Nederland nog weinig ervaring met zulke diepe boringen op land hebben is er nog geen goede regelgeving. Feit is wel dat onder flevoland het belangrijkste en schoonste grondwater van Nederland ligt en dat het behoud daarvan mijns inziens belangrijker is dat de verwarming van een woning. Als je het kous krijgt trek je maar een trui aan.

  reageer
 • Schaapjes

   

  Die laag passeer je wel met je boring. Als ergens de lagen niet goed meer gescheiden zijn doordat de kleilagen naast de boorwand niet goed hersteld worden of je krijgt een lek in je boorwand dan is het zeker aannemelijk dat er iets met het drinkwater gebeurt.

  reageer
 • Hannes

   

  Mensen zijn wel eens meer de weg kwijt.

  reageer
 • Desiree Doorzon

   

  U beschrijft het typische VVD denken. Villa subsidie op kosten van de kleine inkomens. Roven bij een ander en boos over eigen verlies.

  reageer
 • De ingenieur

   

  De stadsverwarming is ook 90 graden. Het transportwater moet flink heet zijn, zo kun je meer warmte transporteren.

  reageer
 • Ernie Eikelmans

   

  Wel eens van het vliegveld Lelystad gehoord? Vreemd en asociaal, om heel Flevoland te "trakteren" op de herrie en gevaarlijke uitstoot van de vliegtuigen. Inderdaad onder politieke verantwoordelijkheid van een zich socialist noemend persoon (Dijksma - ook PvdA).

  reageer
 • Leo Euter

   

  Onze buren, in dit geval Lelystad, gaan met hun nieuwe vliegveld een onvoorstelbare overlast en schade veroorzaken aan mens, dier, natuur en leefomgeving. De buren van Lelystad gaan het zwaarst worden getroffen. Lijkt mij terecht dat zij dit compenseren door op hun grondgebied de proefboringen te laten plaatsvinden.

  reageer
 • Dick

   

  Moet je mij eens vertellen hoe dit dan kan? Het volume blijft gelijk, koud water wordt naar beneden gepompt, warm water komt omhoog. Dus geen onttrekking maar gewoon circulatie. Is een al veel vaker toegepast systeem. Onzin dat dit aardbevingen gaat brengen.

  reageer
 • kees d.

   

  Het oppompen van heet water van vier km diep kan tot gevolg hebben dat de warme kern van de aarde afkoelt en we verder gaan met de vernietiging van deze bol. Alles voor het milieu? Als er geen risico analyses zijn gemaakt?

  reageer
 • Hannes

   

  Men kan wel aanvoelen dat het voorlopig voor een doorgedramde Floriade/woonwijk bestemd is; op een verkeerd uitgekozen locatie!!

  reageer
 • Kees

   

  Prachtige vinding

  reageer
 • Ach,laat de boel imploderen!

   

  Dat is blijkbaar de toekomst ten koste van alles ,aardbevingen wateroverstromingen.Enkel om de luxe niet op te geven!

  reageer
 • Poe

   

  In Zwitserland en Duitsland levert het aardbevingen op, maar in principe zou dat niet moeten ofzo? Verder ook heel handig om te doen in een gebied dat zo diep onder de zeespiegel ligt..hoe bestendig zijn de dijken tegen deze "duurzame" aardbevingen?

  reageer
 • Aafke

   

  Dat is het gebied ten zuiden van de A6. Ten noorden is geen waterwingebied.

  reageer
 • Marc

   

  Wat een fijne reactie, doe maar lekker bij de buren! Waarom niet in het Markermeer? Dan kan er bij een lek minder fout gaan?

  reageer
 • Bas

   

  Ze worden met de dag gekker in Almere. “De gevaren zijn nog niet bekent” en toch dit willen doordrukken? Almere, stad met sinck holes...

  reageer
 • Johan van der Kroef

   

  Drinkwater wordt gewonnen op veel lagere diepten.

  reageer
 • Johan van der Kroef

   

  Inderdaad: je pompt koud water naar beneden en warm water komt naar boven. Geen Groningse toestanden. Maar wel het voorzichtig en veilig doen.

  reageer
 • Rob

   

  Weten we in ieder geval bij wie we moeten zijn als er narigheid is

  reageer
 • Stevie

   

  Niet nieuw hoor, Annemarie Jorritsma verwarmde haar huis al jaren geleden op deze manier, weliswaar zobder vergunning dat-dan-weer-wel....

  reageer
 • Dirk2

   

  Ik stel voor in uw achtertuin of dicht bij uw woning! Waarom wel bij een ander en niet bij u? Vreemd en asociaal gedrag, socialist zeker?

  reageer
 • Karel

   

  Een tweede Groningen? Wat vindt de politiek ervan? Dan weet ik hoe ik moet stemmen volgend jaar.

  reageer
 • Boels

   

  Vinden ze geen warmte dan vinden ze wel aardgas; fracking moet hoe dan ook plaatsvinden.

  reageer
 • Ron H

   

  Grondwater zit in de hogere lagen . Als er verbinding tussen die 2 zou zitten was het water warmer.

  reageer
 • Michael

   

  Grondboringen mogen toch niet in waterwingebieden? En die zijn er toch in Almere?

  reageer
 • M.s

   

  Waarom heb je voor het verwarmen van huizen water nodig dat warmer is dan 60/80 graden? En we hebben hier in nederland al genoeg problemen met aardbevingen door boringen. Moeten we van flevoland een 2e groningen maken? Kan nog leuk worden als er een dijk doorbreekt door een beving.

  reageer
 • ANtje HA540814

   

  Dan moet men maar zo dicht mogelijk bij Lelystad of Zeewolde gaan boren. Het water wordt overigens niet weggepompt maar gecirculeerd. Waarom er dan aardbevingen zouden ontstaan blijft onduidelijk. De kunst is wel om een flink volume op gang te krijgen anders kun je geen hele wijken of tuinbouwgebieden verwarmen.

  reageer
 • Faerie

   

  Laat ze het even heel erg goed bekijken, want we willen hier geen Groningse taferelen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert