Piloot Catalina: er was geen paniek aan boord

LELYSTAD • Di 15 augustus 2017 | 22:31 • Dinsdag 15 augustus 2017 | 22:31
De voorzorgslanding van de Catalina (PH-PBY) op Lelystad Airport dinsdagmiddag veroorzaakte geen paniek aan boord. Dat zegt de piloot van het toestel, Arjan Dros. Hij spreekt zelf liever van een voorzorgslanding. Volgens Dros ging het 'fantastisch' en klapten vijftien passagiers voor hem nadat ze op de grond stonden. 

Het watervliegtuig was op de weg terug van de Indië Herdenking in Den Haag, toen ze als extraatje een waterlanding maakten op het IJsselmeer. Daar ontdekte Dros dat er iets niet goed was met het neuswiel. Hij vermoedt dat het toestel in het water een balk heeft geraakt, waardoor de deuren van het neuswiel ontzet zijn geraakt. "Daarom besloten we maar om terug naar Lelystad te vliegen," vertelt de piloot. "Toen zijn we begonnen met de voorbereidingen voor de voorzorgslanding." De aanwezige passagiers werden ingelicht, net zoals de brandweer en de verkeerstoren. 

Vrouw
"Wat ik nog wel het meest bijzondere vond, was dat zodra ik geland was mijn vrouw meteen belde," vertelt Dros verder. "Of alles goed ging met me. Blijkbaar had ze al gezien wat er aan de hand was. Ik had nog niet eens zelf de tijd gehad om de telefoon te pakken en haar te vertellen wat er gebeurde." 

Nadat iedereen uit het vliegtuig gehaald was, werd dinsdag begin van de avond de neus van het vliegtuig omhoog getakeld. Vanuit daar konden ze het systeem van het vliegtuig 'manipuleren', waardoor het neuswiel wel uitging. Daardoor kon de Catalina zelf naar de hangar rijden. 

Schade
Woensdag is de schade verder bekeken, maar volgens Dros valt die reuze mee. Eén van de deuren van het neuswiel is kapot, maar de romp lijkt weinig schade te hebben van de schuurpartij over de landingsbaan.
"Als de benodigde onderdelen snel geleverd kunnen worden vliegen we over twee tot drie weken gewoon weer hoor!" laat hij weten. De piloot kreeg al berichten uit Florida (Verenigde Staten) dat ze daar verschillende onderdelen voor de Catalina hebben liggen. Als Dros wat nodig heeft, kan hij dat laten weten. In de hangar in Lelystad liggen ook diverse reserve-onderdelen op voorraad.

Karel Doorman
De Catalina is vernoemd naar Karel Doorman, de schout-bij-nacht bij de Koninklijke Marine die op 28 februari 1942 omkwam bij de Slag in de Javazee. Zijn 78-jarige zoon Theo was gisteren aan boord van het vliegtuig om de rondvlucht over Den Haag mee te maken, die dus eindigde in de voorzorgslanding.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel