Kas op eiland Utopia staat daar illegaal

ALMERE
De kas die is gebouwd op het eiland Utopia in het Almeerse Weerwater staat daar illegaal. De vergunning die voor de bouw en het gebruik is aangevraagd, is door de gemeente voor de derde keer afgewezen.

De kas wordt gebruikt door Urban Greeners, een groep jongeren die allerlei activiteiten ontplooit in de aanloop naar de Floriade in 2022. Ook gaat conceptstore Hard Bitten een doorstart maken in de kas, nadat de winkel eerder dit jaar de deuren moest sluiten in Stad.

Onvoldoende informatie
De gemeente heeft in mei, juni en augustus van dit jaar de vergunning geweigerd. De gemeente deelt de conclusie dat het bouwwerk er nu illegaal staat, maar volgens een gemeentewoordvoerder kan in een later stadium alsnog een vergunning worden verstrekt. De vergunning is volgens de gemeente vooralsnog geweigerd omdat de aanvragers niet genoeg informatie hadden geleverd om de aanvraag te kunnen goedkeuren. 
De aanvraag is in eerste instantie gedaan voor een plantenkas. Nu blijkt dat er onder meer een conceptstudio, een barretje, een winkel en kantoorruimte in de kas komen gelden andere voorwaarden. 

Nieuwe aanvraag
Urban Greeners laat in een schriftelijke reactie weten dat vanwege de vakantieperiode niet op tijd de juiste informatie over het gebruik van de kas ingeleverd kon worden. "Zodra de vakantie voorbij is, wordt een nieuwe aanvraag ingediend". Urban Greeners heeft er alle vertrouwen in dat de vergunning dan wel wordt goedgekeurd.

PVV: kas moet weg
De PVV is verontwaardigd over de illegale bouw van de kas op het eiland. "Die kas moet meteen worden afgebroken, want hij is zonder vergunning gebouwd." Bovendien heeft het gebruik van een kas door detailhandel volgens de partij niets te maken met de doelstellingen van de Floriade.

Fractievoorzitter Toon van Dijk vindt dat als het over de Floriade gaat alle regels ineens overboord gaan en er met twee maten wordt gemeten door de gemeente. De partij wil van het college weten waarom er niet wordt gehandhaafd en de huidige activiteiten überhaupt een plek krijgen op Utopia.

Onvrede bij burgercollectief 
Ook het Burgercollectief AlmereFloriadeAnders is teleurgesteld over de aanwezigheid van de illegale kas en de activiteiten die daar worden gedaan. Nadat de kas in juni op Utopia is neergezet, heeft het collectief de gemeente verzocht op Utopia te gaan handhaven en dus het bouwwerk weg te laten halen.

"Het is nu twee maanden later en de kas staat er nog steeds", aldus Ger-Jan Mensink. De gemeente ziet veel door de vingers als het om de Floriade gaat, vindt Mensink. "Ik heb kennissen die een tuinhuisje wilden bouwen waarbij de gemeente meteen op de stoep stond en het bouwsel binnen een week weg moest zijn ".

reacties (62)

 • grondstof

   

  Afbreken dus met als stok achter de deur een dwangsom voor elke dag dat het er nog staat. Of mag onder de vlag van de Floriade een onveilig iets gewoon overeind blijven met risico van slachtoffers?

  reageer
 • Gerrie

   

  Ja, groene kaalslag (overigens ook verder in geheel Almere) voor een "groene" en qua inventiviteit nu al achterhaalde landbouwtentoonstelling in 2022. En last but not least: alle kaalslag is om te bezuinigen voor de Floriade. Bepaalde wijken zijn werkelijk te treurig om aan te zien, ook in het onderhoud. Wie wil daar nog komen wonen? Deze gemeente verzaakt haar basisplicht aan de inwoners: zorgen voor goed en degelijk onderhoud van de stad. Overigens schijnt dit op Utopia illegaal verblijvende gezelschap ook plannen te hebben voor muziekfestivals op Utopia. Zouden ze daar vergunning voor krijgen? Laat me raden ... Wat het allemaal met groen en milieu te maken heeft, integendeel zelfs, mag Joost weten.

  reageer
 • Pim van Kesteren

   

  Ook gezien wat er allemaal kaal is gekapt daar? Beschermde bevers en roofvogels verjaagd, en dat allemaal voor een groen project? Het is gewoon ecofascisme.

  reageer
 • Boels

   

  Juist in het geval van een door de gemeente in het leven geroepen en gesubsidieerde club zouden de regels gevolgd moet zijn voordat er een "spade in de grond" zou zijn gegaan. Dit duidt op willekeur en aversie tegen regelgeving. Door en/of vanwege de gemeente. En het kan natuurlijk geen kwaad om er eens de sokken in te zetten bij de behandeling van de aanvragen.

  reageer
 • Emma

   

  Haha, ik pleit niet voor illegaal bouwen, maar er wordt regelmatig vast gebouwd terwijl de aanvraag nog onderwrg is of die wordt later gedaan. Wordt in de hand gewerkt door de enorme traagheid bij het afhandelen van de aanvragen. En tja, je loopt het risico dat eea weer afgebroken of aangepast moet worden .

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Karel

   

  Ik had het niet beter kunnen zeggen. Niet de zich keurig aan de wet en regels houdende inwoners maar de brutalen hebben de halve wereld en hun eigen regels. Wat extra schokken is, is dat de gemeente Almere daar graag in meegaat als het om de Flopriade gaat. Afrekening in maart 2018!

  reageer
 • Boels

   

  Dat lijkt toch verdacht op het oproepen tot burgelijke ongehoorzaamheid ;-) Regels zijn alleen van toepassing op weldenkende burgers? En nietdenkenden en daarom egoisten kunnen gewoon hun gaan gaan? Vrijstaat Utopia gefinancieerd door de gemeente? De verkiezingen in maart 2018 moeten daar maar een einde aanmaken.

  reageer
 • Emma

   

  Ja hoor, ook u kunt dit doen. En ook u hebt kans dat het gelegaliseerd wordt. U zult zeker niet de eerste zijn die dat doet. Geldt trouwens niet alleen voor Almere.

  reageer
 • Hannes

   

  Vandaar dat het project één onoverzichtelijke scenario is dat het debacle averechts werkt; om dat men met de Floriade kosten wat het kost een woonwijk wil bouwen! "En met zo'n risicovolle strategie waar men zijn Financiële weergave niet van kent! "Dan kan men die valse illegalen praktijken verwachten; wat bij bepaalde onroerend-goedsectoren decennialang een ware strategie is." (( zie het scenario als een grammofoonplaat, wat men met krassen en pitten steeds weer opnieuw wordt afgedraaid!))

  reageer
 • ron

   

  De meeste burgers krijgen een kleur als ze liegen. Een ambtenaar krijgt een kleur als ze de waarheid gezegd wordt. 9

  reageer
 • Karel

   

  Ik vermoed dat allang bekend is, dat voor de Flopriade alles kan. De vergunning voor dit gedoe is nota bene drie keer geweigerd. Hoe kunnen deze kas en alle aanverwante Flopriade-fanaten daar dan toch staan. Als gemeente hoor je dan direct en hard op te treden en alles laten afbreken. Ik durf te wedden dat de boel - na een zogenaamde serieuze check van de vergunningsaanvraag - kan blijven staan. Urban Greeners hebben er niet voor niets alle vertrouwen in. Zo bestuurt de gemeente Almere.

  reageer
 • Karel

   

  Nee, hoor. Helemaal niet.

  reageer
 • Eefje

   

  Verhaal wordt niet beter of duidelijker door herhaling. In dit geval werkt het niet, zelfs averechts.

  reageer
 • Frank

   

  Klinkt krom, maar zo werkt de bouwregelgeving inderdaad. Maar als het niet gelegaliseerd kan worden moet het wel weg en dat is zonde va zowel tijd als geld. Vandaar dat je dus altijd beter van te voren goed uit kunt zoeken of het mag en kan.

  reageer
 • Jaanchi

   

  "De gemeente deelt de conclusie dat het bouwwerk er nu illegaal staat, maar volgens een gemeentewoordvoerder kan in een later stadium alsnog een vergunning worden verstrekt". Dit is dus arrogantie van de bovenste plank bij deze gemeente met een slapende gemeenteraad als burgervertegenwoordiging. Gemeenteraadsverkiezingen 2018 kunnen niet snel genoegkomen, het wordt steeds vervelender in Almere.

  reageer
 • Karel

   

  De kracht zit 'm in de herhaling.

  reageer
 • Karel

   

  Je mag dus alles neerzetten in Nederland (pardon, in Almere), zelfs als het illegaal is. "We zien wel waar het schip strandt", geheel conform het nieuwste motto van Almere. En dan kun je rustig afwachten tot de gemeente het wel of niet legaliseert? En ondertussen mag je dus illegaal en dus strafbaar zijn? Gelijk een bananenrepubliek. Ik denk niet dat ik als gewone inwoner van Almere dat hoef te proberen... Tenzij het natuurlijk voor die Flopriade is.

  reageer
 • Karel

   

  Omdat we niet in een bananenrepubliek leven, waar overheden de dienst uitmaken. Wetten en regels zijn er niet voor niets. Deze gemeente handelt naar willekeur en vooral naar eigen goeddunken.

  reageer
 • peter van den bemt

   

  Dan komt er natuurlijk een reactie met "Herrema is PvdA". Inderdaad. De PvdA heeft in Rutte II bewezen knap rechts te zijn. Zo ook hier. De SP is tegen de Floriade. GRL toont ook (eindelijk) eens wat meer weerstand. Dus: nee, geen linkse, maar rechtse hobby.

  reageer
 • RM de Jonge

   

  Het gedraai, gemanipuleer en gemarchandeer van de gemeente als het gaat om zaken rondom de Floriade is tenenkrommend. Ik heb in dit bestuur werkelijk geen vertrouwen. Het doet bijna communistisch/dictatoriaal aan.

  reageer
 • RM de Jonge

   

  Het gedraai, gemanipuleer en gemarchandeer van de gemeente als het gaat om zaken rondom de Floriade is tenenkrommend. Ik heb in dit bestuur werkelijk geen vertrouwen. Het doet bijna communistisch/dictatoriaal aan.

  reageer
 • peter van den bemt

   

  Goed. Dat wil ik best aannemen. Dus Herrema, die die Urban Greeners heeft binnengehaald en toegestaan heeft daar actief te zijn, gaat het laten gebeuren dat er een legalisatie-onderzoek uitgevoerd wordt,en daarna aansturen op een omgevingsvergunning om die kas te kunnen legaliseren. Tja. Het is maar hoe je de dingen regelt en managet.

  reageer
 • Emma

   

  Volgens mij staat o.a. de VVD pal achter de Floriade, en die partij is echt hartstikke rechts .... hoezo 'linkse hobby' ? ( Ook erg rechts, dit soort kretologie ..)

  reageer
 • Evert

   

  Fout. Als dat rijdende ding gedurende een langere periode blijft staan is het gewoon vergunningplichtig, wordt het aangemerkt als woning en dus ook onroerend goed. Dat dat ding op wielen staat doet dan niet ter zake. Zo zit de bouwregelgeving nu eenmaal in elkaar.

  reageer
 • Innovatief ?

   

  Welke innovatieve, creatieve initiatieven heeft u van de Urbangreeners gezien. Ik zag Elektriciteit uit aardbeien. Maar dat onderzoeken ze op de universiteiten al jaren met up to date technieken waar de Urban Greeners niet over beschikken . Almere loopt in 2022 10 jaar achter op de rest van de wereld. De 4 thema s van de Floriade Feeding Healthening energizing zijn zo zeggen de Urbangreeners zelf holle vaten. Er komt gewoon een bloemetjetentoonstelling die 144 mio gemeenschapsgeld gaat kosten nog exclusief Rondje Weerwater van 22 mio en exclusief 30 mio 50 mio want o.a. de benodigde 2.2 mio bezoekers zullen zonder concrete aansprekende thema s 1.4 mio bezoekers worden, trendlijn dalende bezoekersaantallen afgelopen Floriades.. Dus 800.000 maal 30 euro entree is al 24 mio verlies. .

  reageer
 • Frank

   

  Het is helemaal niet waar dat iedere burger gedwongen wordt zijn illegale pand af te breken. Gemeente is verplicht een legalisatie-onderzoek uit te voeren. Als daaruit blijkt dat het bouwwerk gelegaliseerd kan worden, zal er aangestuurd worden op een aanvraag omgevingsvergunning om het illegale te legaliseren. Dit geldt voor heel Nederland en dus ook voor de Urban Greeners.

  reageer
 • Desiree

   

  Heeft de krant van laat wakker Nederland weer uit? Rechts is overal tegen maar doet van alles samen voor ons eigen.

  reageer
 • Boels

   

  De wielen zijn verdwenen en de keet is nu Hotel Henry (zie de site van UrbanGreeners). Utopia is een soort gesubsidieerde losgeslagen vrijstaat en dat moet je natuurlijk als losgeslagen gemeente tolereren.

  reageer
 • Jacob

   

  Hoeveel mensen verblijven er illegaal in Nederland?

  reageer
 • Dirk

   

  en straks een flopiade zonder publiek , want er zijn steeds meer mensen tegen , alleen het zooitje in het stadhuis zijn doof en blind voor de inwoners .

  reageer
 • peter van den bemt

   

  Waaruit wederom blijkt hoe goed (slecht) het hele Floriadegebeuren gemanaged wordt. Vol trots zijn, in het kader van die geweldige Floriade, de Urban Greeners gepresenteerd. Herrema en consorten willen dat zij er zijn. Maar de eigen organisatie weigert tot 3 keer aan toe de vergunning voor het 'verblijf' van deze club. Waar iedere burger met de wet in de hand gedwongen zou worden zijn illegale pand af te breken, blijft dit gewoon staan. Dit onder de wethouder die zegt dat mensen aanspraak kunnen maken op een bestemmingsplan, dat mensen niet bang hoeven te zijn dat er andere dingen gebeuren dan 'beloofd'. Of dat er dingen gebeuren voordat ze goedgekeurd zijn. Het geeft wel weer erg veel vertrouwen in het verdere goede verloop op weg naar de Floriadewijk.

  reageer
 • Helena J.

   

  Laten we vooral jonge mensen die in Almere toch al niet veel te beleven hebben, weer met de grond gelijk maken door vast te houden aan vreselijke, mierenneukerige gemeenteregeltjes. Wat is dat toch in deze stad? Als die akelige Floriade er dan toch doorheen moet, waarom dan niet dergelijke innovatieve, creatieve initiatieven steunen? Hebben we in deze stad nu echt alleen maar te maken met een stelletje zuurpruimen, fatsoensrakkers, regelneukers en moraalridders? Bah! En de PVV... zucht, wie anders? Dé partij met een toekomstvisie die het een eeuw geleden goed zou hebben gedaan. Dé partij die echt alles wat nog enigszins de moeite waard is op cultureel gebied, het liefst onmiddelijk met de grond gelijk wil maken. Ik ga het volkslied nog wel een keertje zingen. Het enige stukje cultuur wat ze vermoedelijk nog kunnen pruimen (als ze de tekst tenminste kennen).

  reageer
 • michael

   

  Pvv nou nou... er is in het verleden ook een tankstation ( autoradam) die ook zonder de juiste vergunningen door ging met bouwen en toen vond de gemeente en oppositie het ook prima !!

  reageer
 • Willem dronte

   

  Almere begin op Urk te lijken niks mag alles illegaal

  reageer
 • Hannes

   

  En wat de werkgelegenheid betreft, die verspreid zich wel op betere locaties over de rest van Almere; om in zijn geheel van Almere een Floriade op zich te maken; waar men vanaf het begin al zijn intrede heeft gedaan!!.......Want de enige die aan de geplande Floriade/woonwijk debacle verdienen zijn de participanten zonder toe gevoegde waarde..!

  reageer
 • Desiree

   

  Die grammofoonplaat hebben we nu wel gehoord. U bent vast onmetelijk rijk met zo'n vooruitziende blik.

  reageer
 • kobus

   

  Een winkel zonder klanten in een kas zonder vergunning. helemaal floriade.

  reageer
 • Wethouder Hekking

   

  De klucht genaamde Floriade blijft missers en blunders opleveren. Illegaal bouw omdat niet wordt voldaan aan de vergunning. De gemeente Almere blundert bij afgifte vergunningen met grote regelmaat. De bestuurders van deze gemeente blunderen bij het managen. Ik kom maar tot één conclusie, het kan in Almere.

  reageer
 • Jos

   

  De PVV snapt er zoals gewoonlijk weer niets van hoe een handhavingsverzoek werkt. Het uitzoeken van juridische zaken staat 2 maanden voor. Daarna komt het verzoek om aan te passen of een vergunning aan te vragen indien mogelijk. Daar staat 6 weken voor. Gebeurd er niets dan komt er een tweede verzoek, daar heb je ook weer 6 weken voor. Daarna volgt nog 6 weken met uiteindelijk een dwangsom. Dus zo snel als de PVV denkt dat het gaat klopt niet.

  reageer
 • Hein

   

  Afvoeren dat hele zooitje. En pak meteen de Floriade mee! Wat een corrupte bende!

  reageer
 • Dirk

   

  meneer stedewijker linkse partijen delen uit aan hun vriendjes , rechtse partijen zijn tegen uit delen aan linkse knuffelaars .

  reageer
 • Bert

   

  De PVV is wel de grootste partij maar heeft geen meerderheid in de gemeenteraad. Voor echte actie zijn dus ook andere partijen nodig.

  reageer
 • Jan

   

  Rijdende bouwkeet is onroerend goed? Hmmm..

  reageer
 • Hannes

   

  De praktijken uit de jaren '70 en '80 worden weer herhaald! "Als men met deze zwenkend beleid nog verder gaat, dan wordt de Floriade voor een halfjaar; met de zo doorgedramde woonwijk de grootste debacle, zolang Almere bestaat!! "Het Floriade imago heeft nu echt wel zijn waarde verloren!!" Liguideren; nu het nog kan, dat zou voor geheel Almere geen schande zijn!!

  reageer
 • Henk

   

  Als ze dan toch bezig zijn. Breek die hele floriade gelijk maar af !

  reageer
 • Bejaarde

   

  Wat begrijp je niet van de twee termen die je gebruikt, onroerend goed en rijdende bouwkeet? Iets wat rijdt is geen onroerend goed.

  reageer
 • Flevoburger

   

  Ok, overheidsprojecten gaan meestal gepaard met allerlei idiote toestanden maar als er op dat gebied prijzen te winnen zijn ( blunderen met projecten) dan behoort Almere tot de wereldtop.

  reageer
 • Dirk

   

  plat gooien die kas , en wegwezen net als heel die flopiade hier , is het speeltje van linkse knuffelaars dus move er mee .

  reageer
 • de accountant

   

  Rijdende woonvoorzieningen hoeven geen onroerend goed belastting te betalen, vreemd he? Dito voor belastingen, riool en polder.

  reageer
 • Steven Stedenwijker

   

  De gemeenteraad en BW hebben net als heel Almere een VVD en PVV meerderheid. Rechts is vooral uitdelen aan vrindjes

  reageer
 • Steven Stedenwijk

   

  Ze hebben toch helemaal geen recht op grondgebruik? Dit is wel een heel rare vertoning. Bovendien krijg je ze er later niet meer weg vanwege verkregen rechten en moet de gemeenschap weer de portemonnee trekken om ze af te kopen. Stop met die flauwekul! En stop met het idee dat ze ies nuttigs of bijzonders doen. Dat is niet zo.

  reageer
 • Jan

   

  Je kan wel zien dat het dossier Floriade PvdA wethouder Herrema volledig boven het hoofd is gegroeid. Alle regie in dat dossier is op los zand gebouwd. Alles mag in dit dossier. Gewone burgers wordt het leven zo zuur mogelijk gemaakt. Maar die Floriade gekkies mogen lekker hun gang gaan. Maar ik snap hem al er was nog geen bestemmingsplan zal de smoes zijn van Herrema. Als die kas mag blijven staan dan alleen voor planten, niet voor al dat andere gekkie gedoe. Wij als buurt hebben al genoeg overlast van de Floriade.

  reageer
 • Johan

   

  Zo zie je maar dit kan allemaal zomaar, maar als de gewone man iets doet dan is de gemeente keihard. Hier wordt duidelijk met twee maten gewerkt. Wil de gemeente nog enige geloofwaardigheid behouden dan laat men die kas direct afbreken. Ze kunnen dan in later stadium een nieuwe aanvraag. Het is vakantie vind ik zo slap excuus.

  reageer
 • Hans K

   

  Dat er gemeten wordt met twee maten in de Gemeente Almere staat als een paal boven water. De tijd die het duurt om een bouwvergunning aan te vragen is de tijd dat Andere Kuipers op en neer naar het ISS is geweest. Maar goed koppel het aan de Floriade(TM) dan kan alles.

  reageer
 • Almeertje

   

  Opdoeken die kas. Andere mogen ook niks. Vieze spelletjes bij de gemeente.

  reageer
 • Dhe

   

  Nog meer bewijs nodig

  reageer
 • Enna

   

  En die rijdende bouwkeet waar ze in wonen staat die er wel met de benodigde vergunningen en betalen ze dan ook alle reguliere belastingen onroerendgoed, waterschap etc.???

  reageer
 • Lexje

   

  Mooi en nu alles wat de flopriade te maken heeft ook slopen linkse hobby's zijn uit!

  reageer
 • Jansen

   

  Sjonge jonge wat een probleem maar niet heus.

  reageer
 • Boels

   

  De gemeente Almere: onbetrouwbaar, ongeregeld, onbehoorlijk, onnavolgbaar bestuur. Roep iets groenigs en het kan allemaal.

  reageer
 • Danny

   

  Het kan in Almere

  reageer
 • Karel

   

  Ja, hoor. Daar gaan we weer! De praktijk is sneller dan dat de vergunning wordt verleend. Ik meen toch dat het volgens de wet het precies andersom geregeld moet zijn, maar deze gemeente heeft zijn eigen "wetjes en regels", zeker als het om de Flopriade gaat. Bezwaartermijnen gelden ook niet meer. Was het bij het Grow Festival ook al niet zo? Moet de normale inwoner van Almere eens proberen: iets beginnen zonder vergunning. Hup PVV, maak je nu eens echt sterk!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert