Folder gemeente valt verkeerd

LELYSTAD • Di 22 augustus 2017 | 21:25 • Dinsdag 22 augustus 2017 | 21:25
Een folder van de gemeente Lelystad aan bijna 400 jongeren, heeft meerdere boze reacties opgeleverd. Jongeren, en sommige ouders hebben zich daarover bij de gemeente beklaagd. De brochure zou denigrerend en stigmatiserend zijn.

Zonder baan of diploma
De bewuste tekst is gestuurd naar jonge Lelystedelingen die geen baan hebben én geen diploma op minimaal mbo-2, havo- of vwo-niveau. Volgens de gemeente is het voor deze jeugd moeilijk om aan het werk te komen, omdat ze geen zogenaamde startkwalificatie hebben. Daarom wordt er hulp geboden. 

Netnix en tjappie
In een poging om de doelgroep te bereiken is voor populaire straattaal gekozen. Zo staat op de voorkant "Netnix", wat slaat op de situatie waarin de betrokkenen jongeren zitten. En de aanhef luidt: "Yo tjappie, alles chill!" Maar de betekenis van tjappie is dom of lomp. 

Niet alleen ouders en jeugd hebben zich hieraan geërgerd, ook fractievoorzitter Jack Schoone van Leefbaar Lelystad. Hij gaat hierover vragen stellen aan de verantwoordelijk wethouder. 

Reactie gemeente
De gemeente laat in een reactie weten dat de tekst van de folder bewust is gekozen, om de jeugd beter te bereiken. De boosheid daarover van sommige inwoners wordt betreurd. De gemeente wil graag met hen in contact komen om het recht te zetten.  

reacties (40)

 • Zo jammer dat door deze actie en de aandacht daar omheen de kern van het verhaal wordt gemist. Blijkbaar zijn er een paar honderd jongeren ( een aantal die onterecht een folder hebben ontvangen daar gelaten) in Lelystad die niks bijdragen aan de maatschappij en hun toekomst. Potentiele uitkeringstrekkers waar u en ik voor ophoesten. Als deze jongeren en hun ouders hun verantwoordelijkheid nemen, dan had die hele folder niet nodig geweest. Door deze belachelijke actie van de gemeente hebben ze weer voer gekregen om maar verder weg te kruipen in hun slachtofferrol. Ben je niet gediend van dit soort dingen? Geef jezelf eens een schop onder je kont en ga wat doen en dan mag je kritiek op anderen hebben.

  reageer
 • Amtenaar

   

  Laat ik een folder maken is het weer niet goed, ga wel weer om tafel met de ontwerper. Mag mat kosten toch?

  reageer
 • Ecoda

   

  Super strakke actie van Lelystad. Aan het werk met de paps- en mamskindjes. Daar gaat Nederland aan ten onder

  reageer
 • Roos

   

  Wat een verkrachting van de Nederlandse taal. En dat alles van ons belastinggeld. Wat kost dit wel niet.

  reageer
 • Gerard

   

  Wilma als jij wilt solliciteren mijn mailadres staat genoteerd

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Gerard

   

  ik heb nog steeds 7 vacatures open staan

  reageer
 • Andere werkgever

   

  Oh man, dit herken ik! Neem ik Poolse mensen in dienst ben ik een soort slavendrijver of iemand die niet genoeg betaalt. (Zeg ik het netjes) Veel Nederlandse jongens en meiden hebben gewoon geen zin, spelen met de telefoon, geven een grote bek, komen vaak wanneer zij willen. Of beginnen niet eens aan werken. De ik wou dat ik werken wou groep.

 • PeterF

   

  "De folder viel verkeerd". Ik heb wel eens gefolderd voor een buurmeisje die op vakantie was. Echt nooit bij stilgestaan dat je een folder op een bepaalde manier in de brievenbus moet duwen, zodat ie niet verkeerd zou vallen. Weer wat geleerd!

  reageer
 • Didi

   

  Ach zijn wel ergere dingen. Vind het wel grappig netnix tjappy 😂😂😁

  reageer
 • HH

   

  Wethouder Van Wageningen?

  reageer
 • Anoniempjeee

   

  Als ze eerst eens hun administratie op orde hebben dan zou het wat anders zijn. Maar nee hoor de gemeente heeft hun administratie weer eens niet op orde. Jammer dat ze dan jongeren zo een "papiertje" sturen met Heey Tjappie terwijl bepaalde jongeren toch echt werken of naar school gaan.

  reageer
 • Karel

   

  Het heeft niets met wel of geen respect te maken. Hier wordt gewoon slecht Nederlands taalgebruik bevorderd en aan jongeren bevestigd dat dit goed en leuk en cool is. Maar demeente is niet cool, is bezig op een hellend taalvlak, terwijl juist zij het goede voorbeeld moeten geven. Tussen ambtelijke taal en popi-jopi-taalgebruik zit nogal een verschil. Gewoon correct begrijpelijk Nederlands gebruiken. Is niet zó moeilijk, hoor.

  reageer
 • Tja heeft alwéér gelijk

   

  Die ouders moeten zich wat drukker maken over hun werkloze kinderen ipv een boodschap van de gemeente. Werken ipv jong thuis zitten, anders zijn ze snel mislukt voor de toekomst. Ze zijn dan wel weer geschikt om in Lelystad te wonen.

  reageer
 • NL.Today

   

  Verbijsterend een overheid welke alweer jaren stigmatiseert en discrimineert, men verplicht ouderen en zieken etc verplicht langer door te werken met de vage bedoelingen de jongeren moedwillig volledige arbeidscontracten te onthouden zodat deze tijdelijke onvolledige arbeidscontracten aangaan zonder behoorlijke pensioenopbouw en zonder dat deze zich kunnen ontwikkelen in hun burgerbestaan. En dan zit er ook nog een ambtenaartje op kosten van ons belastinggeld welke onder de gordel zit te prikken door dit soort schrijven naar de slachtoffers te verzenden. -walgelijk-

  reageer
 • Jan

   

  Slachtoffers? Volgens mij begrijp je eea niet al te goed..

 • Astrid Vos

   

  Vroeger heette het MAVO NU heeft dat nivo Theoretiese Leerweg EN voor die opleiding is dus GEEN RESPECT Volgens deze folder zou je met dat diploma geen stratenmaker vuilnisman opleiding kunnen gaan doen. Is dat ook zo dan ? Kan je daar ook geen carriere mee maken in een grote winkel ? Ik denk het wel want de winkel bied je bij gebleken goede inzet een opleiding aan. Die hele Theorietiese leerweg zit in een verdom hoekje. AL stuurde mijn zoon nog steeds en nu op HBO.

  reageer
 • Emma

   

  Met een diploma vmbo-tl kun je prima doorstromen naar het mbo, dus kun je een startkwalificatie halen. Vmbo-opleidingen zijn een prima opstap.

 • Mars

   

  Tijd om wat ambtenaren te verplaatsen.

  reageer
 • Jan

   

  Typisch PvdA ambtenaren fantasie. Sowieso proberen straattuig te bereiken met quasi straattaal is al nutteloos op zich. Maar nu lacht heel Nederland zich de ballen uit de broek over zoveel naïviteit van een gemeente die toch al niet de beste uitstraling heeft in de rest van Nederland. Bedankt namens alle inwoners die wel werken, belasting betalen voor deze verkwisting en het morele verval van de ambtenarij. Idioten! Voortaan in fatsoenlijk ABN deze zelfverkozen kanslozen aan het werk schoppen op straffe van stoppen uitkering. Dat begrijpen ze veel beter dan dit gewauwel.

  reageer
 • Dirk2

   

  En zo is het! Weg met SP en PvdA. Werkbedrijf sluiten en iedereen aan de bak in de agri of productie! Kan gemakkelijk in deze markt!

 • 010wordt0320

   

  Ga je school? De meesten - met een n? Wat voor zinnen zijn dat dan? En is de folder louter naar jongens gestuurd? Tjappie had dan sowieso G moeten zijn, en Wagen had waggie moeten zijn. Vertel wat doe je? En dan in de opsomming een vraag stellen kan ook eigenlijk niet... Men is ook vrij ambivalent in het taalgebruik en er staan veel spelfouten in. Jammer jammer jammer. Dat deze folder de aandacht heeft is duidelijk, maar ik had er even iemand met verstand naar laten kijken.

  reageer
 • Aruna

   

  Misschien moeten deze "tjappies" eens iemand "zonder startkwalificatie" aannemen om geadviseerd te worden over hoe ze met de jeugd moeten comminiceren. Het is echt niet zo moeilijk allemaal.....

  reageer
 • Joop

   

  Ach,ach,ach....het was een domme ongeschoolde wethouder die zulke taal gebruikt! Hé wethouder, "ga jij school, of jij schoolgegaan?" Verbaast mij ontzettend dat je in de politiek zit! ABN....bank? Néé! ABN is beschaafd Nederlands! Ga naar school!

  reageer
 • Anoniem

   

  Niet alle jongeren zijn het zelfde en dus is het verkeerd om de jongeren allemaal over een kam te scheren en erg dom en respectloos. Ik ben een inwoner van Almere. En 75 jaartjes jong en wordt door de gemeente benaderd met een Jip en Janneke taal en met jij en jou. Heb daar ook op gereageerd dat ik daar niet van gediend ben. Dat vonden ze maar raar. Gewoon omgangsvormen handhaven en dan is er niets aan de hand

  reageer
 • Gerard

   

  sollicitatievoorgerard@gmail.com

  reageer
 • Gerard

   

  het gaat om productie werk in Dronten waar in een 3 ploegen systeem gewerkt wordt. mijn berichtjes met mijn mailadres worden helaas niet geplaatst

  reageer
 • Rowin

   

  Hahha, het idee was leuk. Alleen de uitvoering wat minder😂

  reageer
 • Willem

   

  Goede folder want iedereen praat er over. Menig marketeer zou trots zijn op zo'n resultaat: zelfs landelijke bekendheid in alle media. Commentaar krijg je toch altijd. Als de folder in Algemeen Beschaafd Nederlands was opgesteld, dan was het bezwaar geweest dat het taalgebruik de doelgroep niet aanspreekt.

  reageer
 • Lely

   

  Precies, linksom of rechtsom, je hebt heel veel mensen bereikt!

 • Snuffelaar

   

  Zielige poging van gemeente Lelystad om met deze 'vlotte' tekst een doelgroep te benaderen die zich hier krom om lacht.

  reageer
 • Barbara

   

  Je laat eigenlijk als gemeente je onmacht zien. Je verplaatsen in anderen die je zou willen/kunnen helpen benader je zoveel als mogelijk persoonlijk. Contactgegevens van bijstandsgerechtigden zijn bij gemeente bekend. Goede bedoelingen, dat si maar de vraag. Ik vind Leefbaar in deze terecht met zijn opmerkingen.

  reageer
 • ratje

   

  hmm ik hoor zo veel mensen om mij heen elkaar tjappie noemen... voornamelijk inderdaad jongeren tot eind 20 meestal zo praten te gewoon met elkaar... tja wat zal ik zeggen, dat veranderd wel met het ouder worden :) De makers van de folders moeten toch iets verzinnen om jongeren aan werk of school te krijgen... enig idee hoe lastig het is om iemand aan de slag te krijgen? Te motiveren iets te doen? (geld ook voor volwassenen trouwens)

  reageer
 • KC

   

  Weer een negatief beeld over Lelystad gisterenavond op de TV. Zo ga je niet met jouw inwoners om. Ondoordachte folder van ambtenaren op het stadhuis.

  reageer
 • Halfvol glas

   

  Je kan het ook benaderen dat er eindelijk ook aandacht is voor deze groep. Dat ze als zodanig gekwalificeerd worden hebben ze voor 100% zelf in de hand. Dat kunnen ze zelf ook veranderen. Waar een wil is is een weg. is de wil er niet en schrik je van de aandacht dan ga je zo reageren ja....

 • Maakt het uit

   

  Conduent in Almere heeft altijd mensen nodig

  reageer
 • Gerard

   

  ik heb nog 7 mensen nodig dus ze zijn welkom

  reageer
 • Emma

   

  Het streven om jongeren (die de capaciteiten daarvoor hebben) te helpen om een startkwalificatie te halen is prima, kan soms net dat duwtje zijn wat ze nodig hebben. Maar doe dat niet met een folder waarin je probeert hen in hun 'eigen taal' aan te spreken. Ten eerste gebruikt lang niet iedere jongere straattaal, maar het komt ook knullig over. Je wordt serieuzer genomen met een folder in ABN. Enne, het is niet slim om een woord te gebruiken wat meerdere betekenissen heeft 😊

  reageer
 • Flevoburger

   

  Je zou zeggen dat men binnen het Ambtelijke apparaat tegenwoordig wel begrijpt dat het gebruik van " Jopie Popie Taal" eerder weerstand oproept dan verbind. Aan de andere kant moet deze doelgroep niet zo piepen: Als je geen vakopleiding afmaakt dan heb je gewoon weinig mogelijkheden. Da;s geen verantwoordelijkheid van de maatschappij dat is er eentje van jezelf. Heb je daar geen probleem mee dan moet je ook niet je handje ophouden voor een uitkering / allerlei subsidieregelingen... Dat noemt men parasiteren.

  reageer
 • Jaap

   

  Zonder afgemaakte vakopleiding lukt het de honderden Polen hier in de polder prima om aan het werk te komen. Je moet wel bereid zijn om je wekkertje op tijd te zetten en niet meteen manager te willen worden.

 • Maartje

   

  Respect??? Meneer Schoone is toch niet van de PvdA? Dwepen met niet willenden die er met de pet naar gooien en apathie tegen allen die van goede wil zijn en hun best doen?

  reageer
 • Guderian

   

  Yo Jackie ga eens iets zinnigs doen in de raad.

  reageer
 • Rinus

   

  Misschien kunnen ze komkommers gaan plukken in plaats van wiet?

  reageer
 • Emma

   

  Lezen is best lastig kennelijk 😉 Het gaat hier niet om jongeren nu aan een baan te helpen, maar om hen hun startkwalificatie te laten halen. Daar hebben ze ook later iets aan. Als je jong bent en je wilt werken kun je nig wel werk vinden waar je geen diploma voor nodig hebt, hoe ouder men wordt, hoe lastiger dat is. Vandaar het streven hen wél een diploma te laten halen.

 • C. DARWIN

   

  Wacht... wat?! Kunnen ze lezen ?!?!

  reageer
 • Gerard

   

  geen werk te vinden? ik kom nog 7 mensen te kort.

  reageer
 • lezer.

   

  Vertel Gerard, ik ken iemand die al een tijdje op zoek is naar een baan. Deze persoon komt graag met jou in contact.

 • SR

   

  Beste Gerard, Bij deze wil ik bij u solliciteren. Ik ben gemotiveerd om te werken. Ik heb VWO niveau. Maar heb mijn universitaire opleiding niet afgemaakt. Hierdoor kom ik moeilijk aan een baan. Vr. Groet. SR

 • wilma

   

  vertel gerard, waar kom jij 7 mensen tekort? Ben opzoek

 • Bas

   

  Mensen die zich zo druk maken om straattaal in een folder zijn met recht tjappies

  reageer
 • Dirk

   

  dan ben jij zeker ook tjappie , net als die tjappies in de gemeente raad

 • Den

   

  Niet zo piepen! Er is een groep netnix en helemaal nix die ook werkelijk nix wil en daardoor nix kan. Lange tenen en een geen respect houding is een bekende reactie en graag neergezet. De ouders eronder en doorzetten: ho maar! Oh ja, weet je wat denigrerend is? Het commentaar dat dit de stratenmakers van de toekomst zijn... je denkt dat veel van deze jochies toch niet op de knieën gaat om de straat te leggen? Daar moet je ook voor leren en vele meters voor doorzetten! Er wordt nog even gesteld dat we juist trots op deze jongeren moeten zijn... jaja, nou als je niet naar school toe gaat verdien je in mijn ogen weinig respect. Leren en werken ok! Wachten tot de zon weer ondergaat: zeker niet ok!

  reageer
 • Rinus

   

  Leefbaar gaat weer vragen stellen, lijkt de PVV wel veel vragen en weinig visie.

  reageer
 • Tinus

   

  Inderdaad Rinus, Leefbaar Lelystad begint een beetje op Geklets Lelystad te lijken. Veel stennismakerij en niks presteren, althans dat heb ik de afgelopen jaren nog niet kunnen constateren.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert