Folder gemeente valt verkeerd

LELYSTAD • Wo 16 augustus 2017 | 23:02 • Woensdag 16 augustus 2017 | 23:02
Een folder van de gemeente Lelystad aan bijna 400 jongeren, heeft meerdere boze reacties opgeleverd. Jongeren, en sommige ouders hebben zich daarover bij de gemeente beklaagd. De brochure zou denigrerend en stigmatiserend zijn.

Zonder baan of diploma
De bewuste tekst is gestuurd naar jonge Lelystedelingen die geen baan hebben én geen diploma op minimaal mbo-2, havo- of vwo-niveau. Volgens de gemeente is het voor deze jeugd moeilijk om aan het werk te komen, omdat ze geen zogenaamde startkwalificatie hebben. Daarom wordt er hulp geboden. 

Netnix en tjappie
In een poging om de doelgroep te bereiken is voor populaire straattaal gekozen. Zo staat op de voorkant "Netnix", wat slaat op de situatie waarin de betrokkenen jongeren zitten. En de aanhef luidt: "Yo tjappie, alles chill!" Maar de betekenis van tjappie is dom of lomp. 

Niet alleen ouders en jeugd hebben zich hieraan geërgerd, ook fractievoorzitter Jack Schoone van Leefbaar Lelystad. Hij gaat hierover vragen stellen aan de verantwoordelijk wethouder. 

Reactie gemeente
De gemeente laat in een reactie weten dat de tekst van de folder bewust is gekozen, om de jeugd beter te bereiken. De boosheid daarover van sommige inwoners wordt betreurd. De gemeente wil graag met hen in contact komen om het recht te zetten.  

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel