Agrico Research niet onder indruk van resistente aardappel

EMMELOORD
"Niks nieuws onder de zon". Dat zegt Agrico Research uit Emmeloord over de ontdekking door Solynta uit Wageningen van een aardappel die resistent is voor de schimmelziekte phytophthora.

Agrico, een coöperatie in poot- en consumptieaardappelen, heeft ook aardappels ontwikkeld die resistent zijn. Deze zijn ook al op de markt. Bovendien is de ontwikkeling van een ras met dubbele resistentie bijna klaar. 

Volgens directeur Sjefke Affels van Agrico Research is het ontwikkelen van resistentie alleen niet genoeg. Een aardappel moet aan zeker 40 andere kenmerken voldoen om op de markt gebracht te worden, zoals smaak, vorm en stevigheid.

Welke gevolgen heeft 'aardappels zaaien'?
Solynta meldde ook dat in de toekomst aardappelen worden geteeld met zaad, in plaats van pootaardappelen. Dat zou een enorme tegenvaller zijn voor Flevolandse akkerbouwers. Die produceren tonnen aan pootaardappelen die wereldwijd over de toonbank gaan. Dat gaat dan om een bedrag van vele tientallen miljoenen euro's.

Volgens Agrico Research staat de ontwikkeling van aardappelzaad dat pootaardappelen vervangt nog in de kinderschoenen en duurt het nog tientallen jaren voordat het zover is.

Solynta heeft nog niet gereageerd op de kritiek uit Emmeloord.

reacties (4)

 • Karel

   

  Laat Agrico nu de enige aardappelclub zijn die de boot heeft gemist met aardappelen vermeerderen uit zaad. Gerenommeerde bedrijven (belangrijker dan Agrico) als Bejo zaden, HZPC of KWS hebben dit al of zijn er erg ver mee. Agrico is weinig innovatief

  reageer
 • Herman

   

  Helemaal mee eens. Agrico mag dan wel een grote speler in volume zijn, maar na het afscheid van Ineke is er geen visie meer, bedrijf is aan het doodbloeden! De uitbetalingsprijs per kg lijkt goed maar als de rassen gemiddeld 2-6 ton achterblijven dan is het schone schijn!

 • Harry Klein

   

  Volgens mij zijn zij er in geslaagd aardappelen te kweken uit diploïde homozygote ouderlijnen (hybride planten vanuit veredelde zaden!) De oogst was ook succesvol. Het is een kwestie van enkele jaren en de pootaardappelen kunnen uitgezaaid worden. Dan kun je een ander wel proberen te dissen, maar soms is het verstandiger om samen te werken alvorens een Global Multinational je wederom voor is! (zal niet de eerste keer zijn). Daarbij is Nederland natuurlijk een aardappel producent, maar de opkomende markten zitten in Azië en die zijn groter, snellen en vele malen vermogender!

  reageer
 • Agri-watcher

   

  Gevalletje bedrijfstak die zijn corebusiness bedreigd ziet? Of je nou vele tonnen pootaardappelen moet transporteren of enkele kilo's zaad maakt wat betreft duurzaamheid nog wel een verschil. Ik zou er als Noordoostpolder in meegaan wil je pieperhoofdstad van de wereld blijven.

  reageer
 • hete aardappel

   

  Wel makkelijk om een product van een ander af te branden..... Ach ja dat is enkel commercie....

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert