Grote schade door vogels voor fruitsector

FLEVOLAND
Vogels zoals kraaien, kauwen en mezen zorgen voor veel schade in de fruitsector. Ze pikken het fruit aan dat daardoor gaat rotten en onverkoopbaar wordt. Volgens Cees Masteling, voorzitter van de Nederlandse Fruittelers Organisatie, wordt de schadepost voor de boeren steeds groter. "Vijf jaar geleden hoorde je er niemand over en nu word ik constant gebeld. Goede oogsten worden erdoor verpest." zegt de voorzitter. Waarom de vogels meer schade veroorzaken, is niet bekend. Misschien is er minder ander voedsel voor de dieren, of groeit de populatie hard. Dat moet nog onderzocht worden.

Populatie verdubbeld
Philip de Groen heeft een fruitbedrijf in Luttelgeest. Volgens hem is een populatie van kraaien en kauwen daar het afgelopen jaar verdubbeld van 200 naar 400 en hebben de vogels het gemunt op zijn peren. "Ik kan een kilo peren van elke boom weggooien, vorig jaar was de schade al 20 ton peren. Dat is een kostenpost van 20.000 euro. Je kunt zeggen dat is bedrijfsrisico, maar dit zijn niet meer een paar vogels het zijn er echt gewoon te veel!"

Vangen en doden
De fruitteler zegt er alles aan te doen om de beesten te verjagen. Zo heeft hij cd's in de bomen gehangen die de vogels door de weerspiegeling van licht moeten afschrikken, heeft hij een nep vogel opgehangen, geluiden van kraaien in nood afgespeeld en gebruik gemaakt van een knalapparaat. Maar niets hielp. "Ze wennen overal aan, het zijn slimme beesten." Afschieten mag de teler in zijn gebied niet maar hij heeft sinds kort een vangontheffing. Daardoor kan hij gebruik maken van een vangkooi . Daar zit een levende kraai in die de andere kraaien lokt. Die worden dan gedood. Philip de Groen heeft de kooi nog niet gebruikt. Dat moet je volgens hem niet doen als er al peren hangen. "Je vangt er misschien tien maar de rest zit dan op je bomen. Dat wil je niet." Hij gaat volgend jaar met de vangkooi aan de slag. Hij vangt de dieren naar eigen zeggen niet voor de lol. "Die beesten doden doe ik liever ook niet maar ik zie gaan andere optie. Ik wil het zo pijnloos mogelijk doen door ze te vergassen."

Compensatie
De Nederlandse Fruittelers Organisatie wil het probleem samen met Faunabeheer aanpakken. Masteling zegt het prima te vinden dat er goed voor vogels gezorgd wordt, waardoor de populatie toeneemt. Maar als de telers daar last van hebben, moeten de consequenties volgens hem samen gedragen worden. Hij wil een compensatie voor de schade. Tot vorig jaar was daar nog een regeling voor, maar daar heeft het Faunafonds een streep door gezet. Masteling wil dat die regeling terugkomt.

reacties (20)

 • Hannes

   

  Hangende van een totale verrotte peer naast een goeie peer geeft wel aan dat er misschien niet bijtijds is ingegrepen. Waarom hangen kraaien altijd massaal boven zwerfvuil en vuilnisbelten en kadavers, ondanks dat het ook fruit zaad en worm eters zijn.

  reageer
 • erikdenhouter

   

  Wanneer je in de stad 'wilde' vogels ziet, ook op de (groente- en fruit) markt, dan zie je ze zelden of nooit naar het fruit gaan, eerst zullen ze het eiwitrijke spul nemen. Ik stond versteld van het feit dat de halsbandparkiet zich wel op groeiend fruit stortte, maar dat is dan ook een net aangekomen niet inheemse soort en is dat fruit blijkbaar gewend, of dat nu voor (elders schaarser) water of voor inhoudelijk voedsel is. Hoe zouden halsbandparkieten zich gedragen wanneer ze de iets warmere stad verlaten, en de Betuwe ontdekken...

  reageer
 • Ikke

   

  Stop de groene leugen.

  reageer
 • Aad Aardema

   

  Het slot van het item op Omroep Flevoland is onduidelijk. Voor schade door kraaien kon nooit vergoeding worden verkregen, omdat dat een vrijgestelde soort is die altijd bejaagd mag worden. Wat is veranderd, is dat met ingang van dit jaar schade door andere vogels ook niet meer vergoed wordt. Het is wel opvallend dat nu ineens beweerd wordt dat de schade door ganzen dit jaar is toegenomen. Waarschijnlijk zal volgend jaar wel weer schade door andere vogels vergoed worden. Het zou me niet verbazen als dan de klachten over schade door kraaien zullen afnemen.

  reageer
 • Sjoerd

   

  Ik denk dat deze fruitteler gewoon de verkeerde cd's in zijn bomen heeft gehangen. Ik gebruik al jaren de cd's van Frans Bauer en deze werken prima! En in plaats van gekrijs van kraaien in nood draai ik de grootste hits van Gerard Joling. Geen vogel die dat kan verteren.......

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Enzo

   

  Zelf ben ik een groot voorstander van de kauwtjes, dankzij deze nuttige vogel kan ik tegenwoordig uitslapen. Geen zangvogel en geen kieviet ontkomt namelijk aan deze veelvraten.

  reageer
 • erikdenhouter

   

  Gek ideetje, maar als je door Google op afbeeldingen laat zoeken (fruit vogels schade) dan zie je allemaal foto's van fruit met vrij kleine gaten er in. Zouden die vogels misschien niet voldoende drinkplaatsen in de buurt hebben, en daarom voor het gemak maar bij het banket aanschuiven ?

  reageer
 • peter van den bemt

   

  Van de tegenwoordige stadsjeugd zijn er steeds meer die nog nooit in levende lijve een koe of schaap gezien hebben. Ze kennen ze alleen van plaatsjes van de supermarkten, die ook nog eens liegen over het product. Dat gebrek aan kennis zie ik hier in enkele reacties ook als het om fruit gaat. Wij zijn niet de enigen die fruit eten. Fruit is sinds de eeuwen der eeuwen een natuurlijk voedsel voor ondermeer vogels. Er is dus NIETS geks aan dat vogels fruit eten. Ze bekommeren zich er niet om dat dat toevallig van een fruitboer is. En de fruitboer heeft er ook al sinds de eeuwen der eeuwen last van. Niets bijzonders dus. De boer moet niet zeuren, maar diervriendelijke maatregelen nemen.

 • Van Haven

   

  Wij wonen aan het water en hebben ook nog een vijver in de tuin, maar ook hier pikken vogels in veel appels en pruimen. Dus t heeft daar kennelijk niet mee te maken 😊

 • Boels

   

  Tja, gewoon keuzes maken. De ene soort vreet de andere op. Kan je zielig over doen of accepteren dat de natuur gewoon gruwelijk is. Van sentiment kan je niet eten, dus lastgevers verwijderen op een zo snel mogelijke en effectieve manier.

  reageer
 • peter van den bemt

   

  Gewoon de natuur afschaffen dus. Daar zijn we als liberale samenleving al goed mee op weg. En Nederland, dat op alle lijsten waar het gaat om het halen van milieudoelen, onderaan staat, is dus eigenlijk 'goed' bezig.

 • Ed

   

  Een wat griezelige denkwijze aangezien de grootste lastgever de mens zelf is. Heeft u ook bepaalde bevolkingsgroepen in gedachte?

 • Desiree

   

  De aap komt wel uit de mouw wanneer het op de gemeenschap afgewenteld moet worden. Slecht weer, te mooi, beestjes of vogels. Allemaal iemands schuld. Zou het een keer goed gaan dan is het natuurlijk de verdienste van de boer of kweker. Soms ook van de dominee.

  reageer
 • Boels

   

  De schuld ligt eerder bij de miliefanaten. Voor je het weet ontdekken ze ook dat een rups een ziel heeft en dus beschermd moet worden. Vogels vreten elkaar ook op, liefst levend want dat geeft meer kick.

 • peter van den bemt

   

  Die ellendige natuur ook. Daar komen allemaal beesten in voor. Nu weer vogels die niet van het fruit af kunnen blijven. Mmmm,is fruit ook geen natuur? In ieder geval: allemaal leuk en aardig, natuur. Maar het moet niet ten koste gaan van mijn bedrijf en inkomen. En als ik dat risico wel neem, dan moet of de natuur zelf (weg ermee, bijv, afschieten) of de samenleving voor mij dat risico dragen.

  reageer
 • Nico

   

  Wij gooiden vroegâh een netje over de aalbessenstruik. In de Betuwe zie ik netten gebruikt worden. Daarnaast wordt er lustig geknald. Zijn de vogels in de Flevopolder soms slimmer en doof geworden?

  reageer
 • erikdenhouter

   

  Heeft dit misschien iets te maken met de de vestiging van de halsbandparkiet in de steden ? Die heb ik in een documentaire fruit in de stad zien vernietigen, en ik vermoed om ook bij de pitten te kunnen komen. De halsbandparkiet is in precies dezelfde periode in opkomst, en het is bekend dat vogels snel van elkaar kunnen leren. Erik.

  reageer
 • Willem

   

  En maar klagen ze willen geld . Is het geen regen sneeuw hagel te veel zon dan maar dieren . En maar zeuren

  reageer
 • Piet

   

  En jullie als werknemers zeuren net zo hard om je inkomen dmv vakbonden. Kunnen ze daar geen vangkooien voor ontwerpen ?

 • Swift

   

  Tuurlijk willen ze weer compensatie. Zo iets heet bedrijfsrisico. Ik krijg ook geen compensatie als ik in de file sta. Ook dit heet bedrijfsrisico..

  reageer
 • HM

   

  "Compensatie" dat is volgens mij het eerste woord dat boeren leren.....

  reageer
 • Jos

   

  En 'subsidie'.

 • Roel

   

  Een apparaat dat hoge tonen uitzend, is dat geen oplossing? Dan sneuvelt er ook geen vogel.

  reageer
 • Didi

   

  Ja tuurlijk nu ben ik hypocriet. Nou in ieder geval diervriendelijke oplossingen. Daar zijn vast wel experts in.

 • Julia

   

  Ik zie ook weinig jonge vogels. Wel stikt het van de eksters en kraaien en heel vaak zie ik die een jong vogeltje verorberen.

  reageer
 • Boels

   

  Een natuurlijk proces, als je er niets tegen doet krijg je meer mee-eters.

  reageer
 • Didi

   

  Ja hoor vogel overlast gaan we maar weer killen sjonge jonge

  reageer
 • Remco

   

  Hoi Didi, Heb je een andere oplossingen? Dan horen ze het graag, hypocriet:)!Denk dat je er anders over zal denken, als het om je eigen inkomen zal gaan. Wat doe je zelf, als je overlast hebt van ongedierte en insecten??

 • Joop

   

  Compensatie is geen oplossing, probleem wordt daardoor alleen maar groter. Nederland wordt steeds zieker omdat ongedierte niet meer mag worden bestreden, nee ongedierte moet zich ook thuis kunnen voelen in Nederland. We bieden ze een verwaarloosd gebied en noemen het natuur en als omwonende moet je er maar mee leren leven.

  reageer
 • Ed

   

  "Ongedierte" als de rat, de kakkerlak en de eikenprocessierups (etcetera) mag zeker wel bestreden worden. Maar niet ieder diertje waar iemand toevallig last van heeft, is ongedierte. Fruitbomen zijn overigen prima te beschermen met netten. Of anders zet men ook nog een paar drones in. En dan is het fruit maar wat duurder. Én nog dit: als er één (zoog)dier is dat een bedreiging vormt voor alle leven op aarde, dan is het de mens zelf.

 • kees d.

   

  Wie zegt dat ongedierte niet bestreden mag worden? We mogen alleen geen git meer gooien of spuiten omdat dat niet alleen onkruid of ongedierte raakt. En als boeren niet meer klagen is pas echt iets goed mis.

 • Van Haven

   

  Het zou al schelen als niet half Nederland zijn tuin volgooit met bestrating... Tuinen met beplanting trekken vanzelf dieren aan (ik noem vogels geen ongedierte ), hoe meer groen in de wijken hoe minder vogels op zoek gaan naar plekken waar ze wel eten kunnen vinden .. Denk ik ...

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert