Partij voor de Dieren stelt vragen over het doden van kraaien

FLEVOLAND
De Partij voor de Dieren is het niet eens met een ontheffing voor het vangen en doden van kraaien en kauwen. Die is door Gedeputeerde Staten van Flevoland verleend aan zeker één fruitteler uit Luttelgeest.

De fruitteler heeft last van de vogels. Ze pikken het fruit aan dat daardoor gaat rotten en onverkoopbaar wordt. De populatie van kraaien en kauwen zou het afgelopen jaar verdubbeld zijn van 200 naar 400. De schade loopt op tot 20.000 euro. Sinds kort heeft hij een vangontheffing. Daardoor kan hij gebruik maken van een vangkooi . Daar zit een levende kraai in die de andere kraaien lokt. De gevangen vogels worden vergast. 

De Partij voor de Dieren heeft vragen gesteld aan de Gedeputeerde Staten van Flevoland. De partij wil onder meer weten of er wel naar alle alternatieven is gekeken om de vogels op een diervriendelijke manier te verjagen. Volgens fractievoorzitter Leonie Vestering van de PvdD kan dat bijvoorbeeld met lasers. 

reacties (33)

 • ariekierie

   

  Prima het voorstel van Leonie Verster van de Partij voor de Dieren. Of het effect heeft, staat nog te bezien. Wie een voorstel heeft, dient het ook uit te voeren. Dus Leonie, ga bij de fruittelers in Luttelgeest in de boomgaard zitten met een laser en laat die kraaien dan oplazeren. Waar moeten die beesten dan naar toe? Naar de boomgaarden van Marknesse? En daar de boel lopen te verzieken? Aan de overkant zaten een tiental jaren terug hier een of twee paartjes. Nu zijn het er vele tientallen. Nog even en we kunnen de was zelfs buiten niet meer drogen, zonder opnieuw te moeten wassen. En het zijn niet alleen de kraaien, maar ook de zwermen spreeuwen, die de buurt onveilig maken. Kan de Partij voor de Dieren niet een wetsvoorstel indienen, dat de fruittelers, grote en kleine, van staatswege gratis of tegen een symbolische vergoeding netten krijgen om hun fruit tegen de vogels te beschermen? Zal effectiever zijn, dan de hele dag met een enkele laser de kilometers boomgaard te bewaken. Nog voor de goede orde: de gewraakte vogels kwamen later dan de mensen in de Noordoostpolder wonen.

  reageer
 • Karel

   

  Heeft Herman , ik weet nog een leuk huis in alaska. Krijg je van mij een pijl en boog. O er is niks verder , geen stroom, geen kachel enz . Je moet je zelf geheel redden. Jij profiteerd nu ook van wat in jou ogen niet de leukste dieren (mensen) hebben uitgevonden.

  reageer
 • Boels

   

  Hé, een antwoord op een retorische vraag ;-) In de natuur geldt toch echt het recht van de sterkste. Dat heb ik niet verzonnen, dat is waar te nemen, bijvoorbeeld hoe een vrouwtjesleeuw (de mannetjes komen pas in actie als de vrouw de tafel heeft gedekt) een zebra afmaakt door gedurende minuten in de strot te bijten terwijl de rest van de leeuwinnen alvast beginnen te vreten aan de nog levende zebra. Roofdieren (en dat zijn alle dieren die nog niet in staat zijn om voedsel uit het niets te maken) hebben misschien wel empathie voor de prooi, maar dat wordt wel opzij gezet als ze honger hebben. Egocentrische noodzaak. En die hebben mensen ook; is het te eten dan wordt het gegeten en is er overlast dan wordt er ingegrepen.

  reageer
 • Herman Gallé

   

  Wat een waardevolle bijdrage aan de discussie. Het wereldvreemde ligt eerder in de weigering van de mensheid in te zien dat deze wereld niet het eigendom van de mens is en dat niet de belangen van de mens als vanzelfsprekend prevaleren boven de belangen van andere diersoorten.

  reageer
 • Herman Gallé

   

  Mensen zijn dieren. Niet de leukste soort en misschien wel de meest schadelijke soort die de natuur heeft voortgebracht. Uw oogkleppen zorgen er voor dat u niet inziet dat mensen de wereld hebben opgezadeld met zaken die we van geen enkele andere diersoort hebben meegemaakt: oorlog, verkrachting, racisme, uitbuiting, slavernij, discriminatie, sadisme, vernietiging van de eigen leefomgeving, het milieu en de planeet. De verbijsterende arrogantie van de mens te denken en te handelen alsof deze wereld van ons is en dat de belangen van alle andere diersoorten en vormen van leven ondergeschikt zouden zijn aan die van de mens is de ramp die uiteindelijk de ondergang van de menselijke soort zal zijn en wellicht van alle leven op deze planeet. Over oogkleppen gesproken.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Herman Gallé

   

  Wat geeft mensen het recht een stuk van de wereld zich toe te eigenen en vervolgens andere diersoorten de toegang er van te ontzeggen op straffe van de dood?

  reageer
 • Barbara

   

  Dat je deze vogels gezien de erge overlast wilt vangen is tot daar aan toe, maar waarom vergassen?

  reageer
 • Boels

   

  Retorische vraag: wat geeft een dier het recht om zich te begeven in een door mensen drooggemaakte habitat als de Flevopolder?

  reageer
 • Herman Gallé

   

  Dieren weten meer dan we denken en denken meer dan we weten. Maar ook al zouden ze niet beter weten, mogen we hen dan datgene onthouden wat ze van nature nodig hebben? Wij weten namelijk wél beter en dat verplicht ons tot ethisch verantwoord handelen, namelijk dieren dat geven wat ze van nature nodig hebben.

  reageer
 • Pietje

   

  Ik heb dan ook 1 vraag koos, dus jij vind dat er te veel mensen zijn , althans dat zeg je . Dus als er iemand word dood geschoten ben jij dan happy? Of bedoel je de asiel zoekers die in ons land zijn ?

  reageer
 • Piet

   

  Ook al zo'n domme opmerking Peter. Toen jij geboren werd wist je ook niks nu trouwens ook niet blijkt wel. Kinderen die geboren worden in oorlogstijd gebied weten ook niet beter. Die varkensflats , die varkens weten ook niet anders, die kippen van vorige week weten ook niet beter. Dus anders gezegd als je niet beter weet dan ben je de lul. Super . Pure onzin , logisch hè .

  reageer
 • Jan2

   

  Dan heb ik nog één simpele vraag, vergelijkt u werkelijk dieren met mensen of mensen met dieren...... Dit bedoel ik dus met oogkleppen.

  reageer
 • Bulloks

   

  Wat een onzin is dit zeg,

  reageer
 • Peter

   

  Ja want als je iets nooit gehad of gezien hebt kun je het ook niet missen! Moeilijk he, logisch nadenken.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Dus daarom hebben ze nu geen recht van spreken? Hoe krom kan een mens redeneren.....

  reageer
 • Koos W.

   

  Beste Jan2. Alle politieke partijen denken alleen maar aan het belang van de mens. Gelukkig is er ook een partij die inziet dat ook het belang van de dieren moet worden beschermd. Misschien moeten we eens inzien dat er gewoon teveel mensen zijn, waardoor de dieren geen ruimte meer hebben om te leven. En wat geeft de mens het recht om dan maar alle andere levende wezens op deze planeet uit te roeien in haar eigen belang? Als er een soort oogkleppen opheeft dan is het wel de mens die alleen naar haar eigen belang kijkt.

  reageer
 • Jan2

   

  Prima hoor, kraaien verjagen en een ander er mee opzadelen. Er zijn simpelweg veel teveel kraaien,eksters,ganzen etc. Helaas heeft ons land met zn hoge bevolkingsdichtheid en uitsluitend gemaakte natuur, daar geen ruimte voor. PvdD denk ook eens aan de rest van onze samenleving, zoals bijvoorbeeld mensen ipv met oogkleppen op je te focussen op (schadelijke)dieren.

  reageer
 • Aad Aardema

   

  Waar het om gaat is dat de provincie aan de fruitteler ontheffing heeft verleend voor het met een lokvogel vangen en nek omdraaien van kraaien en kauwen. Dat is gewoon in strijd met de wet. Vogels mogen alleen de nek worden omgedraaid als ze in nood verkerenen er geen andere oplossing is. Dat mag dan volgens de wet alleen nog maar gedaan worden door deskundigen. Verder mag het van de provincie ook in het broedseizoen. Het lijkt me goed dat er een partij is die de provincie terugfluit bij onjuiste besluiten

  reageer
 • HH

   

  Niet waar; er zitten ook partijen bij met code 2 (scharrelei). En vrijeuitloop en scharrelei zijn niet de diervriendelijkste eierproductiemethoden.

  reageer
 • HH

   

  Je kunt het oneens zijn met de PvdD, maar moet geen leugens verkondigen. De PvdD is tegen het afschieten van dieren in de Oostvaardersplassen, en ook tegen bijvoeren, maar wel voor uitbreiding van het gebied van de OVP en ecologische zones naar andere gebieden. De PvdD is voor reactief beheer om lijden van dieren te voorkomen, op een wijze zonder afschieten.

  reageer
 • Xxx

   

  Goed idee dat laseren. Laat die lui van de partij vd dieren dan een paar weken laseren. Houden ze zich misschien eens met iets nuttigs bezig. Of anders betalen ze toch gewoon de schade van deze boer? Vogeltjes blij, boer blij, hoor je niemand meer.

  reageer
 • Piet

   

  Wat een domme opmerking. Dus iemand die zulke domme opmerkingen geeft weet ook niet beter want die is gewoon dom? Laat die fruitteler nu met rust, deze mensen hebben het heel zwaar om wat geld te verdienen. Kijk eens om je heen. Ze verdwijnen nog sneller als de sneeuw voor de zo'n. Zonde want er is niks lekkerder dan Nederlands fruit .

  reageer
 • HH

   

  Het college van GS telt drie boeren. Dat zie je terug in de besluitvorming. Wordt tijd dat de provincie Flevoland opgedoekt wordt.

  reageer
 • BBQ liefhebber

   

  klopt, heel selectief en hypocriet clubje is het

  reageer
 • hmmm

   

  Nee hoor want een koe die nooit buiten komt weet niet beter. Daar zit dus niets dieronvriendelijks aan.

  reageer
 • Tsja

   

  Hebben ze niet want als ze dat wel hebben zouden ze wel bij een partij zitten die het belang van de mens behartigd.

  reageer
 • Pieter

   

  Laat die partij. Eens wat nuttigs gaan doen Ikvond ze wel erg stil met de hele kippen eieren affaire. Logisch volgens mij waren het alle maal bedrijven met vrije uitloop kippen.

  reageer
 • Joop

   

  In het vorige bericht was toch al te lezen dat de teler al van alles had geprobeerd? En dan komt zo'n stadse bendelid met een laser aanzetten. Ten eerste werkt het niet overdag en ten tweede verjaag de vleermuizen als je het in het donker gebruikt en de vogels op hun nest zitten. Stem vooral op de PvdD als je voor de vegaslager bent of een ander van de familie Thieme financieel wilt ondersteunen, maar bedenk wel dat daar geen enkel dier mee is geholpen! PvdD is ook voorstander van de jaarlijkse verhongering en afschieten van duizenden runderen en paarden in de Oostvaardersplassen !

  reageer
 • Reina

   

  Is het niet allemaal dieronvriendelijk? Of het nu over koeien gaat, over kippen, kalkoenen, en nu weer over kraaien. Alle branden in schuren, waar levend varkens of kippen verbranden?? Volgens mij gaat dit allemaal over geld. Er mag dus wel over koeien geklaagt worden, waar ik het overigens ook mee eens ben, maar niet over vogels die vergast moeten worden omdat ze de oogst opvreten. Meer controles, strengere voorwaardes, strengere straffen bij niet diervriendelijke oplossingen en vooral de volksgezondheid in achtnemen. Er is nog veel te regelen.

  reageer
 • Julua

   

  Laat die lui kijken naar de Koeien die nooit buiten komen. Dat is pas dieronvriendelijk. 269977

  reageer
 • Roel

   

  Ik heb de PVDD helemaal niet gehoord over al die koeien die afgemaakt moesten worden en nu wel klagen over kraaien die vergast moeten worden????

  reageer
 • Asfaltrocker

   

  Laat de PvdD zichzelf weg laseren.....wereldvreemde club.

  reageer
 • Bert

   

  Dat ik het niet dacht dat die gasten weer in de pen klimmen voor protest, wanneer gebruiken zij hen verstand nu eens een keer

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert