Meerderheid huizenkopers betaalt vraagprijs of meer

ALMERE
Een meerderheid van de huizenkopers in Almere betaalt de vraagprijs of meer. In het tweede kwartaal van dit jaar werd 62% van de woningen in Almere verkocht voor of boven de vraagprijs. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Calcasa, dat al vijftien jaar onderzoek doet naar de verkoop van woningen.

Volgens het onderzoeksbureau werden tien jaar geleden vooral in Amsterdam en Utrecht woningen overboden. Nu heeft dat fenomeen zich verspreid naar steden als Almere, Haarlem en Groningen. 

In Lelystad (37,8%) en op Urk (37,5%) ging ongeveer eenderde van de woningen voor de vraagprijs of meer van de hand. In de rest van de provincie lagen de percentages veel lager:
Dronten (16,8%)
Zeewolde (8,4%)
Noordoostpolder (2,5%)

 

reacties (6)

 • Hannes

   

  Deze risicovolle materie zal nog een generatie duren om het beheersbaar te krijgen!! "Men had nooit de woningcoöperaties op de vrije markt toe moeten laten!

  reageer
 • Luz

   

  Dit geldt alleen voor huizen tot drie ton. Daarna wordt het veel moeilijker

  reageer
 • Sander

   

  Op Funda is de vraagprijs steeds vaker de zogenaamde "bieden vanaf prijs" Dan is het volstrekt logisch dat deze percentages zo hoog zijn. Appels met peren vergelijken dus!

  reageer
 • Als je huurt kun je zo als je wilt verhuizen met geen schuld ze zeggen ik heb een eignhuis maar zo lang je de bank betaald huur je het van de bank ja als je bij vast goed zakken vullers huurt betaal je zeker te veel komt om dat alles hier op twee verdieners is gebazeert

  reageer
 • Jos

   

  Ik heb een huis met een volledige hypotheek. Aan rente betaal ik de helft voor wat ik betaal voor een huurhuis... Wie is hier de zakkenvuller

 • Jos

   

  Kap eens met die onzin! Alsof je andere huurhuis gratis is. Of dat je gelijk terecht kan in en sociale huurwoning. Vergeet dat maar, mag je eerst op de wachtlijst van 10 jaar. Als jij je huur 30 jaar hebt betaald dan is je geld weg. Bij een koophuis heb je dan met je pensioen je huis zonder hypotheek of huur.

 • Ed

   

  extreem lage rente + woningschaarste = absurd veel geld lenen voor een huis. En dit gaat vroeger of later problemen geven. Intussen maken Rutte en Buma zich al maanden druk over de vraag hoe de Wilhelmus-lessen er uit moeten zien......kwestie van prioriteiten?

  reageer
 • Thomas

   

  De kabinetten Rutte hebben de woningmarkt heftig hervormd. Meer woningbouw, minder bureaucratie, crisis en herstelwet, verhuurdersheffing tegen het oppotten van geld dat voor woningbouw is... Dit is een probleem dat in 40 jaar is ontstaan, en niet in 4 of 8 opgelost kan worden.

 • laat alle reacties zien
 • Ze hebben niks geleerd van de huizen zeepbel die vroeg of laat ontploft zo lang je tweeverdieners bend gaat het goed en de rente laag blijft maar als 1 van beiden geen werk meer heeft of de rente stijgt gaat het mis allemaal slaaf van de bank met schuld.

  reageer
 • Emma

   

  Er zijn ook verstandige mensen die op 1 salaris kopen, ja, dat kan ... Is oa in mijn zeer directe omgeving het geval. Je moet wat langer zoeken en er niet gelijk een nieuwe keuken en badkamer inzetten, zoals ik vaak zie bij starters... Ik ben blij dat wij destijds gekocht hebben, al was dat toen best afzien en zuinig leven, nu betalen we nog maar een schijntje aan hypotheek, als we waren blijven huren hadden we nu véél meer moeten betalen. Onze kinderen wonen gelukkig ook in koopwoningen.

 • ron h

   

  zo lang je de rente voor 20 of 30 jaar vast zet zie ik de rente niet als probleem. en eentje werkloos worden is een probleem van alle tijden.

 • Jos

   

  Wat een onzin. Banken geven veel minder hypotheek als vroeger. Je hebt nog steeds makkelijk een woning met nationale hypotheek garantie. Ook met een huurhuis kom je in problemen in jouw geschetste situatie. Misschien nog wel eerder ook met de huidige huurprijzen.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert