Bijzondere luchtfoto's van Urk

URK
Bijzondere luchtfoto's van Urk, toen het nog een eiland was. Die zijn deze week op de website verschenen van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie, kortweg NIMH. De opnames van Urk moeten rond 1920 zijn gemaakt.

De foto's staan in een album 'Luchtopnamen uit het interbellum'. Dat is de periode tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. In die jaren maakte de Technische Dienst Luchtvaartafdeeling, onderdeel van de Koninklijke Landmacht, tientallen vluchten over Nederland. Staande in open Fokker C.1's maakten de fotografen hun opnames.

Glasnegatieven
In totaal bevat het archief van de Luchtvaartafdeeling 5000 glasnegatieven. Daarvan zijn nu 1142 luchtopnames op de website en Flickr-pagina van het NIMH gezet. Het instituut hoopt dat er reacties op komen, zodat de informatie bij de foto's kan worden aangevuld.

Interneringskamp
​Het webalbum bevat twee afzonderlijke foto's van Urk. De ene is genomen uit zuidwestelijke richting, met de vuurtoren op de voorgrond. Daarnaast valt het langwerpige gebouw op. Dat deed ondanks de Nederlandse neutraliteit vanaf 1915 dienst als interneringsbarak voor tientallen Belgische, Britse en Franse militairen die zich in de Eerste Wereldoorlog hadden misdragen. Vanaf 1918 zaten er alleen Britse krijgsgevangenen in het kader van een uitwisselingsregeling.

Stoomboot
De tweede foto toont het eiland Urk vanuit het noordoosten. Deze opname lijkt van latere datum, want de interneringsbarak is niet meer aanwezig. Ook loopt er over het onbebouwde land achter Urk een weg die er op de eerste foto nog niet is. Vlakbij Urk vaart een stoomboot.

Hoewel de Luchtvaartafdeeling in de buurt was, bevat het archief geen opnames van het eiland Schokland.

reacties (4)

 • De advocaat

   

  De interneringsbarak is voor de soldaten die gedeserteerd zijn. Niet willen vechten is geen misdraging.

  reageer
 • Freek

   

  Het had gewoon altijd een eiland moeten blijven.

  reageer
 • Teun

   

  Precies! Het is natuurlijk waanzin ten top dat een duizend jaren oud eiland met grote cultuurhistorische waarde opgeofferd moest worden als werkeiland en coördinatiepunt bij de Zuiderzeewerken. Ze hadden net als bij de andere polders, werkeilanden op moeten spuiten, en bij Urk (en Schokland) langs moeten polderen. Een historische eiland aangeplakt tegen een strakke moderne polder, wie verzint het. Colijn, Blocq van Kuffeler en Smeding stonden bekend als narcisten.

 • Gnodde

   

  Daar vaart een stoomboot...... zou Sinterklaas zijn denk je? 👎

  reageer
 • Schaapjes

   

  Als we zo doorgaan met de aarde is dit straks weer realiteit

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert