Nieuwe basisschool in Mongoolse tent van start

ALMERE
Vijf basisschoolleerlingen zijn maandagochtend in Almere het nieuwe schooljaar begonnen in een Mongoolse yurt. Deze traditionele ronde tent is het schoolgebouw van de nieuwe particuliere Oosterwoldschool.

De school staat in Oosterwold; een wijk in oprichting in Almere. Het gaat om een staatsvrije instelling. Dat betekent dat de school geen subsidie krijgt van het Rijk. 

Initiatiefnemers
Initiatiefnemers zijn de ouders van de schoolgaande kinderen. Zij wonen in de nieuwe wijk en wilden een kleinschalige school met onderwijs waar veel aandacht is voor natuur. Zij hebben zelf twee leerkrachten ingehuurd en daarvoor betalen zij tussen de 200 en 600 euro per maand voor elk schoolgaand kind. De ouderbijdrage hangt af van het inkomen. 

Onderwijsinspectie
Een particuliere, staatsvrije school hoeft niet aan alle regels te voldoen waaraan reguliere scholen zich wel moeten houden van de Inspectie van het Onderwijs. Maar de scholen worden wel gecontroleerd op een aantal basisregels. Zo moeten de leerlingen voldoende voorbereid worden op vervolgonderwijs en moet het schoolklimaat veilig zijn. 

reacties (10)

 • Wendy

   

  Waar maak je je dtukbom. Blijkbaar zijn de ouders er helemaal happy mee. En ik denk niet dat de leerkracht 5 oktober mee doet aan de landelijke staking. Alle partijen blij. Alleen buitenstaanders maar die hebben altijd commentaar. Succes met de school.

  reageer
 • Eddie

   

  Arme kids ...

  reageer
 • .\/\/.

   

  Je hebt er geen toestemming voor nodig: het is een wettelijk recht voor je kinderen onderwijs te organiseren zoals je dat zelf ziet (artikel 23). Kwaliteitstoetsing is achteraf.

  reageer
 • Tessa

   

  Ik ken iemand die in een yurt heeft gewoond en dat was vooral erg vochtig.... Het is nu wellicht nog prettig (in ieder geval dichtbij de natuur), maar ik mag hopen dat er ander onderdak is voor de kinderen in de koude maanden....brrr

  reageer
 • Mirjam

   

  Zo te zien is het alleen kleuteronderwijs. Klinkt overigens wel als een interessant initiatief al heb ik zelf ook vraagtekens bij de uiteindelijke prijs/kwaliteitverhouding.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Tja heeft gelijk

   

  Ff een snelle rekensom; 5 leerlingen, waarvan de ouders 200-600 voor betalen stel ze betalen gemiddeld 500, dat is dan 2500 per maand. 2 leraren, een tent, verwarming, schoolspullen enzovoort. Zonder geld van de staat. Dit kan dus niet. Of ze krijgen 2 dagen les per week ..... Ben benieuwd hoe het echt zit.

  reageer
 • Sven

   

  Waarom zou er geen toestemming voor verleend worden? Als er bevoegde leerkrachten zijn en er controle is op veiligheid en of ze klaar voor vervolg onderwijs zijn. Als ouders hier bewust voor kiezen is het toch prima?

  reageer
 • Johan vd Kroef

   

  Prima een school geinitieerd door ouders. Dat zijn de beste, want ouders weten wat goed voor een kinderen. Grote kans dat ze ruimschoots aan alle kwaliteitseisen voldoen. Een kleine school is beter dan een grote, weet ik uit ervaring. Leerkrachten die alle kinderen kennen.

  reageer
 • Stephan

   

  Wie controleert of de leerkrachten wel bevoegd zijn en dus over de vereiste kennis beschikken? Waarom toch al deze versnippering. Komt dat de kwaliteit van het onderwijs ten goede?

  reageer
 • kees d.

   

  Ik snap niet dat hier toestemming voor is verleend. Ik kreeg vroeger gewoon in de schoolbank aandacht voor de natuur en als klap op de vuurpijl ging de klas vaak wandelen onder leiding van een boswachter.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert