Omgevingsdienst tikt Faunabeheer op de vingers

FLEVOLAND
Faunabeheer Flevoland is op de vingers getikt door de Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek (OFGV) voor het afschieten van 82 grauwe ganzen. De provincie had vorig jaar geen ontheffing verleend om de beschermde vogels te doden. Dat ontdekte Dierbaar Flevoland.

Faunabeheer krijgt geen boete, maar is er door de Omgevingsdienst wel op gewezen dat het afschieten van grauwe ganzen een misdrijf is. Hierop staat een celstraf tot zes jaar en een maximale geldboete van 82.000 euro.

Geen risico op herhaling
Inmiddels is er een nieuwe ontheffing verleend om de vogels af te schieten. Deze ontheffing is geldig tot eind oktober volgend jaar. De Omgevingsdienst ziet daarom geen risico op een herhaling van de overtreding in de nabije toekomst. Daarnaast bieden de beschikbare gegevens "onvoldoende aanknopingspunten voor een strafrechtelijk onderzoek", schrijft de Omgevingsdienst aan Faunabeheer. 

Ganzen veroorzaken miljoenenschade
Dierbaar Flevoland is blij dat Faunabeheer op de vingers is getikt. De organisatie "hoopt hiermee dat het nu afgelopen is met het ongeoorloofd afschieten van vogels". Grauwe ganzen worden afgeschoten omdat ze schade veroorzaken aan het grasland van boeren. In Nederland bedroeg die schade vorig jaar 18,8 miljoen euro.

 

reacties (8)

 • Jaanchi

   

  Alles en steeds meer draait om geld in dit land. Zo erg dat zelfs de natuur maar moet wijken.

  reageer
 • Erg

   

  Het is me al eerder opgevallen, zodra het hier over dieren gaat zijn er bepaalde mensen die een dierenleven boven hetmensenleven stellen. Zo histerisch wordt er gereageerd. 18 miljoen aan ganzenschade ieder jaar. Het gaat gewoon veel te goed in Nederland dat we ons dit kunnen veroorloven. Waar ik wel van baal is dat de linkse groene rakkers dan roepen dat de landbouw veel teveel gesubsidieerd wordt. Tja vroeger schoten we de ganzen gewoon af. Niks mis mee. Tegenwoordig houden we een heel ambtenaren apparaat in stand en gaat er veel belastinggeld op aan schadevergoedingen. Roep dan ook niet dat de landbouw teveel geld kost

  reageer
 • Moraalridder

   

  Lekker afschieten toch te veel van Ganzen paté voor de voedsbank van maken. Iedereen blij.

  reageer
 • Roel

   

  Leg mij nu eens uit waarom een grauwe gans beschermd is terwijl er meer dan 18 miljoen schade is.Vroeger was een gans een trekvogel maar ze blijven hier nu jaarrond.

  reageer
 • HH

   

  Dat een deel van de ganzen in Nederland blijft, is altijd al zo geweest. En een deel trekt uit Scandinavië 's winters hierheen. Ook dat is altijd zo geweest.

 • peter van den bemt

   

  Dierbaar Flevoland is blij dat Faunabeheer op de vingers is getikt? Wat maakt het uit. Na het, onbestrafte, ongeoorloofd afschieten, mogen ze nu geoorloofd af gaan schieten. Wat is het verschil hier???

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • De Vries

   

  Faunabeheer? Gewoon moordenaars zijn het. Hieruit blijkt wel weer dat jagers nergens voor terugdeizen. Als ze maar kunnen doden. Bah, onsmakelijke lui.

  reageer
 • Schaapjes

   

  Verdiep je eens in de materie. Ganzen jagen is bijna een fulltime baan geworden met al die administratie terwijl het in mijn geval naast het gewone werk moet gebeuren. Als ik het alleen voor het doden zou doen dan was ik er allang mee gestopt. Ik breng meer tijd in de natuur door dan de gemiddelde boswachter tegenwoordig en vaak urenlang wachten (en dan ook vaak genoeg zonder dat je wat kunt schieten) dus je moet wel van de schoonheid van de natuur houden om dit werk te doen. Ondertussen hebben we in Nederland zoveel grauwe ganzen dat zelfs de natuur eronder lijdt. Vanwege het gebrek aan natuurlijke vijanden die eventuele nesten kunnen leegroven moeten we wel een handje helpen want anders hebben we straks een monocultuur en allemaal kaalgevreten natuur en akkers. Het is allemaal misschien niet aangenaam om te zien maar je moet rekenen dat het gemiddelde wilde dier een veel mooier leven heeft gehad dan het stukje vlees op je bord. Toen ik klein keken we bij de slager om het hoekje hoe de koeien geslacht werden. Tegenwoordig kennen we dieren alleen nog maar van tekenfilmpjes en zijn we heel ver weg van de natuur geraakt.

 • nee

   

  Nee moordenaar ben je als je als mens een ander mens doodt.

 • Guderian

   

  18.8 miljoen schade. Open het vuur maar.

  reageer
 • Schaapjes

   

  Ganzen in overvloed en wie zich eens een beetje verdiept in deze materie weet dat je zo'n beetje universitair geschoold moet zijn om te begrijpen wanneer er nu wel en wanneer er nu niet gejaagd mag worden. Een foutje is zo gemaakt en dan heb je een stelletje werklozen die dat allemaal zit uit te pluizen. Nou prachtig. Laten ze zich druk maken om de uitbreiding van Lelystad want dat kost veel meer ganzen het leven en dat is allemaal ter plezier en vermaak en de ganzen door Faunabeheer zijn voor behoud van onze voedselvoorziening.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert