Omgevingsdienst tikt Faunabeheer op de vingers

FLEVOLAND • Di 5 september 2017 | 10:52 • Dinsdag 5 september 2017 | 10:52
Faunabeheer Flevoland is op de vingers getikt door de Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek (OFGV) voor het afschieten van 82 grauwe ganzen. De provincie had vorig jaar geen ontheffing verleend om de beschermde vogels te doden. Dat ontdekte Dierbaar Flevoland.

Faunabeheer krijgt geen boete, maar is er door de Omgevingsdienst wel op gewezen dat het afschieten van grauwe ganzen een misdrijf is. Hierop staat een celstraf tot zes jaar en een maximale geldboete van 82.000 euro.

Geen risico op herhaling
Inmiddels is er een nieuwe ontheffing verleend om de vogels af te schieten. Deze ontheffing is geldig tot eind oktober volgend jaar. De Omgevingsdienst ziet daarom geen risico op een herhaling van de overtreding in de nabije toekomst. Daarnaast bieden de beschikbare gegevens "onvoldoende aanknopingspunten voor een strafrechtelijk onderzoek", schrijft de Omgevingsdienst aan Faunabeheer. 

Ganzen veroorzaken miljoenenschade
Dierbaar Flevoland is blij dat Faunabeheer op de vingers is getikt. De organisatie "hoopt hiermee dat het nu afgelopen is met het ongeoorloofd afschieten van vogels". Grauwe ganzen worden afgeschoten omdat ze schade veroorzaken aan het grasland van boeren. In Nederland bedroeg die schade vorig jaar 18,8 miljoen euro.

 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel