"Gegevens leerlingenvervoer op straat"

DRONTEN • Di 5 september 2017 | 15:58 • Dinsdag 5 september 2017 | 15:58
21 gemeenten, waaronder Dronten, zijn onzorgvuldig omgesprongen met gegevens van kwetsbare kinderen. Persoonlijke gegevens stonden op internet en waren enige tijd voor iedereen in te zien. Volgens RTL Nieuws gebeurde dat tijdens een aanbestedingstraject voor leerlingenvervoer. De gemeente erkent de fout, maar zegt dat het in het geval van Dronten om relatief onschuldige informatie gaat.

Rittenlijsten
Gemeenten zijn verplicht het vervoer van leerlingen naar het speciaal onderwijs openbaar aan te besteden. Dat gebeurt op de website TenderNed. Om geïnteresseerde bedrijven een indruk te kunnen geven van de hoeveelheid werk en het aantal kilometers dat gereden moet worden, hebben de gemeenten rittenlijsten met gegevens van leerlingen verstrekt. In de meeste gevallen waren deze gegevens anoniem gemaakt, maar 21 gemeenten lieten persoonlijke informatie staan.

Volgens RTL Nieuws ging het onder meer om huisadressen, geboortedata, schoollocaties en roostertijden. Uit het type school dat kinderen bezoeken, zou bovendien kunnen worden afgeleid wat de ziekte of beperking van een kind is. 

"Fout, maar geen herleidbare gegevens"
Volgens de gemeente Dronten is er inderdaad een fout gemaakt, maar ging het in het geval van Dronten niet om herleidbare persoonlijke gegevens. Een woordvoerder zegt dat er één kolom niet anoniem was gemaakt. Daarin stonden vooral bijzonderheden over de haal- of brenglocatie. Het gaat dan bijvoorbeeld om een kind dat bij grootouders woont, of bij een gastouder moet worden gebracht. Het lek is volgens haar door Tendernet zelf gemeld. De bestanden zijn toen binnen 24 uur van internet gehaald.

Op de lijst van 21 gemeenten die RTL dinsdag publiceerde, staan geen andere Flevolandse gemeenten.
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel