"Gegevens leerlingenvervoer op straat"

DRONTEN • Di 5 september 2017 | 15:58 • Dinsdag 5 september 2017 | 15:58
21 gemeenten, waaronder Dronten, zijn onzorgvuldig omgesprongen met gegevens van kwetsbare kinderen. Persoonlijke gegevens stonden op internet en waren enige tijd voor iedereen in te zien. Volgens RTL Nieuws gebeurde dat tijdens een aanbestedingstraject voor leerlingenvervoer. De gemeente erkent de fout, maar zegt dat het in het geval van Dronten om relatief onschuldige informatie gaat.

Rittenlijsten
Gemeenten zijn verplicht het vervoer van leerlingen naar het speciaal onderwijs openbaar aan te besteden. Dat gebeurt op de website TenderNed. Om geïnteresseerde bedrijven een indruk te kunnen geven van de hoeveelheid werk en het aantal kilometers dat gereden moet worden, hebben de gemeenten rittenlijsten met gegevens van leerlingen verstrekt. In de meeste gevallen waren deze gegevens anoniem gemaakt, maar 21 gemeenten lieten persoonlijke informatie staan.

Volgens RTL Nieuws ging het onder meer om huisadressen, geboortedata, schoollocaties en roostertijden. Uit het type school dat kinderen bezoeken, zou bovendien kunnen worden afgeleid wat de ziekte of beperking van een kind is. 

"Fout, maar geen herleidbare gegevens"
Volgens de gemeente Dronten is er inderdaad een fout gemaakt, maar ging het in het geval van Dronten niet om herleidbare persoonlijke gegevens. Een woordvoerder zegt dat er één kolom niet anoniem was gemaakt. Daarin stonden vooral bijzonderheden over de haal- of brenglocatie. Het gaat dan bijvoorbeeld om een kind dat bij grootouders woont, of bij een gastouder moet worden gebracht. Het lek is volgens haar door Tendernet zelf gemeld. De bestanden zijn toen binnen 24 uur van internet gehaald.

Op de lijst van 21 gemeenten die RTL dinsdag publiceerde, staan geen andere Flevolandse gemeenten.
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (8)

 • Ilse

    Do 7 september 2017 Donderdag 7 september 2017

  Een weer probeert de gemeente Dronten een fout te bagataliseren. Maak het vooral klein, dan is er niets aan de hand. Maar het is niet klein en het is niet de eerste keer dat dit soort fouten gemaakt worden. Groen Links gaat vragen stellen. Prima. Maar laat je dan dit keer eens niet afpoeieren met een verhaal alsof het allemaal wel mee valt, zoals dat in het verleden keer op keer wel is gebeurt. Zet nu eens alle stomme fouten van de afgelopen 2 jaar op een rijtje en stel nu eens een daad. De verantwoordelijk wethouder moet met de billen bloot. Geef het college de keuze; Stel nu per direct orde op zaken in de gemeente Dronten of vlieg er zelf uit.

  reageer
 • pieter de oude

    Wo 6 september 2017 Woensdag 6 september 2017

  Ongevraagd gegevens verstrekken aan religieuze- instellingen schijnt in Dronten ook heel normaal te zijn.

  reageer
 • Frank

    Di 5 september 2017 Dinsdag 5 september 2017

  Ach ja privacy dat kennen ze niet op het gemeentehuis.

  reageer
 • Hans

    Di 5 september 2017 Dinsdag 5 september 2017

  Geen Tendernet maar TenderNed

  reageer
 • Flevoburger

    Di 5 september 2017 Dinsdag 5 september 2017

  Da's dus gewoon stom maar dat zijn we inmiddels van de overheid wel gewend. Dat RTL er weer een sensatie dingetje van gaat maken is ook geheel karakteriserend voor het niveau van deze organisatie. Maar goed, we drinken een glas , doen een plas en.... welterusten / tot morgen :)

  reageer
 • Marc

    Wo 6 september 2017 Woensdag 6 september 2017

  Ik vind het dus goed dat RTL dit openbaar maakt. Want was het anders wel gemeld aan de ouders?

 • laat alle reacties zien
 • Rob

    Di 5 september 2017 Dinsdag 5 september 2017

  Het blijven toch amateurs die ambtenaren maar dat kan ook niet anders met zo'n burgemeester en management.

  reageer
 • P. Poots

    Di 5 september 2017 Dinsdag 5 september 2017

  Had niet anders verwacht van deze incompetente gemeente. Uiteraard wordt er weer een draai aan gegeven maar het is uiterst onprofessioneel, incompetent en zwaar belastend voor de ( ongewild ) betrokkenen.

  reageer
 • Hans

    Di 5 september 2017 Dinsdag 5 september 2017

  ach fouten maken zijn ze wel gewend in Dronten!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert