'Dertig geïnteresseerden in blijverslening'

LELYSTAD • Wo 6 september 2017 | 21:41 • Woensdag 6 september 2017 | 21:41
Zo'n dertig geïnteresseerden kwamen woensdagavond af op een informatiebijeenkomst van de gemeente Lelystad over de blijverslening. Ouderen kunnen zo'n lening aanvragen om aanpassingen aan hun woning te doen, zodat ze er langer kunnen blijven wonen. Het college van burgemeester en wethouders trekt daar de komende twee jaar 2 miljoen euro voor uit.

Het beleid van de overheid is erop gericht dat senioren langer zelfstandig blijven wonen. Uit onderzoek blijkt dat ouderen dat zelf ook willen. Voorwaarde is dat de huizen levensloopbestendig gemaakt worden. Alleen hebben niet alle oudere woningbezitters voldoende geld om aanpassingen te verrichten. Geld lenen bij een bank is voor deze groep ook moeilijk. 

Niet iedereen positief
Niet alle aanwezigen op de informatiebijeenkomst reageerden positief. Zo vindt een Lelystedeling de lening een sigaar uit eigen doos. "Waarom zou ik een traplift aanschaffen als ik deze ook gratis kan krijgen via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) als ik het echt nodig heb."

'Investering in jezelf'
Volgens Mia Buddingh, van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn), is de lening vooral bedoeld om het comfort en de veiligheid van de woning preventief te verhogen. Zo kunnen mensen er langer van genieten en het is een investering in jezelf.

Het gaat dan om producten als slimme verlichting die via de telefoon te bedienen is en deuren die op afstand kunnen worden geopend, trapliften, beveiliging, aangepaste badkamers met badlift enzovoort.  

'Verzilver-variant'
Voor mensen die een te laag inkomen hebben om een lening te kunnen betalen komt er binnenkort ook nog de "verzilver-variant". Zo kunnen mensen toch geld lenen door de overwaarde van hun huis als onderpand te gebruiken. 

De gemeente Lelystad verwacht in het eerste jaar zo'n 25 leningen uit te geven. De hoogte van de leningen is lastig in te schatten, omdat er landelijk nog weinig ervaring bestaat. Uitgaande van 25.000 euro kunnen circa 80 leningen worden verstrekt. Dat moet voldoende zijn voor 2017 en 2018.
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel