Van Geel gaat commissie Oostvaardersplassen leiden

FLEVOLAND
Pieter van Geel is benoemd tot voorzitter van de commissie die gaat bekijken hoe het aantal grote grazers in de Oostvaardersplassen kan worden verkleind. Ook gaat de commissie de provincie Flevoland helpen om meer recreatie in het natuurgebied mogelijk te maken.

Van Geel was staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu in drie kabinetten Balkenende. Daarna was hij fractievoorzitter en vice-fractievoorzitter van het CDA in de Tweede Kamer. Van Geel wil voorlopig niet reageren, maar noemt het wel 'een boeiend proces met vele aspecten'.  

"Advies met kerst klaar" 
Hoewel de provincie nog bezig is met de werving van de andere leden, moet de commissie Oostvaardersplassen volgende maand al aan de slag gaan. Volgens de planning moet er rond de kerst een advies liggen over hoe het provinciale beleid voor de Oostvaardersplassen eruit gaat zien.

Verantwoordelijkheid overgenomen
De provincie Flevoland nam de verantwoordelijkheid voor het beheer van de Oostvaardersplassen eind vorig jaar over van het Rijk. De provinciale politiek vindt in meerderheid dat het aantal grote grazers in het gebied terug moet. Ook moeten de recreatieve mogelijkheden worden uitgebreid. De SGP en de VVD die het initiatief namen voor de plannen hadden dit als voorwaarde gesteld.


 

reacties (26)

 • Douwe Dekker

   

  Ja allemaal dankzij vliegveld Lelystad.

  reageer
 • Janny de Groot

   

  Ik vind het een schande zoals er word omgegaan met de beesten op de OVP. Een schande dat de beesten vanaf de herfst geen vreten hebben daar in de winter sloten die dichtvriezen dus geen drinkwater geen beschutting dus opheffen dat afschuwelijk park wat OVP heet 😡😡😡

  reageer
 • Limburger

   

  Gemeente Flevoland, schaam je diep voor dit vreselijke dierenleed!!! Neem je verantwoordelijkheid en zorg voor de dieren, dit is geen echte natuur en de uitgehongerde dieren kunnen geen kant op in deze te kleine kale omheinde vlakte!!!

  reageer
 • Dick Muller

   

  Naar mijn mening is er van alles doorgeschoten in het Oostvaarders gebied. Allereerst zijn er ecologen die denken dat beesten hun natuurlijke voortplantingsgedrag opgeven als er teveel van een soort komen. Rare zaak dat experiment omdat deze mensen zouden moeten weten, dat de voortplanting altijd overdadig gebeurd opdat de de eigen soort overleeft. Sex oerdrang !
  Is zelf van toepassing op mensen en die gaan we hopelijk ook niet laten verhongeren nu er teveel van zijn. Wij , de mensen die er komen en wonen willen of van dit gekke experiment. We willen natuur met niet alleen van die stomme runderen, We willen diversiteit , vogels , lopende, zwemmende en kruipende beesten. Planten diversieteit Wat mij betreft mogen de huidige verantwoordelijken voor de rechter worden gebracht vanwege dierenmishandeling en machtsmisbruik.
  Er kan hier ook iets moois gemaakt worden, waar je graag naar toe wilt komen. Het is nu 15 April. Ik zie een enorme kap van bomen waarin allerlei vogels nestelden. Waar moeten die naar toe als ze terug komen van de trek. Met de bomen was echt niet mis, De vlieren , prima eten voor insecten en vogels . Het is een doods gebied geworden , geen weidevogels meer .Het probleem met de huidige beheerders is echt veel groter dan het mensonterende doodhongeren van 3000 runderen allen dit jaar al

  reageer
 • Wilma

   

  Alles beter dan dat het nu is

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • marij

   

  Dat ze maar opschieten met dat advies. Het moet nu maar eens afgelopen zijn met die holocaust voor deze dieren. Dieren verplaatsen, en het gebied weer teruggeven aan de natuur, zoals het 30 jaar geleden was.

  reageer
 • linda

   

  gaat de ovp lijden zullen ze bedoelen

  reageer
 • Jan van der Weyde Weidevogelvereniging Achterhoek

   

  Onze Nationale Vogel, de kwetsbare Grutto zou een geweldige dienst worden bewezen, als de Oostvaarders Plassen zijn naam eer aan zou worden gedaan, als het hele gebied een prachtig Plas-Dras-Gebied zou worden...!!! En in zijn kielzog TALLOZE andere soorten meenemen!!.

  reageer
 • Annuska

   

  Oostvaardersplassen, 8 maanden per jaar een mooi reservaat met grote indrukwekkende kuddes die in gevangenschap leven. Dat maakt het in mijn ogen een dierhouderij. In dit land word je geacht goed voor je dieren te zorgen . Schande dat de beesten verrekken van de honger in wintertijd.in de echte wildernis trekken ze in kolonies verder naar groene gebieden. Soms wel duizenden kilometers.
  Dat er dan een aantal onderweg sterven; tragisch..maar dat is de natuur.

  Van betrokken liefhebbers van het Oostvaarders, ( biologen notabene !! ) die dit systeem verdedigen hoor ik de volgende argumenten: de dieren lijden niet. Honger is geen pijn, dieren kennen geen pijn, mensen dichten menselijke eigenschappen toe aan dieren.

  Dit soort mensen hebben een gebrek aan mededogen en empathie voor het leven om ons heen naar mijn idee.
  Kicken op het vergankelijke wellicht. De hardheid en wreedheid daarvan zoals het zich afspeelt binnen de Oostvaardersplassen.
  Het liefst zien ze er nog een troepje wolven bij.

  Verbijsterend gewoon.

  Mijn advies aan de politiek; een deel van de kuddes afschieten . Een slachthuisje naast het Oostvaardersgebied en een winkeltje voor de verkoop van het Oostvaardersvlees.
  De overgebleven dieren in wintertijd bijvoeren op een wijze dat er geen honger geleden hoeft te worden.
  Dus geen vermagerde dieren meer.
  Zonde toch eigenlijk om het afgeschoten wild naar een destructiebedrijf af te voeren. Het gaat om honderden dieren per jaar. Waanzin! Goed er voor zorgen en uiteindelijk het vlees consumeren.

  reageer
 • John Dulles

   

  Ik denk dat er meer beschutting moet komen. Maak een paar grondwallen van 50 meter lang of vlecht van takken een mooie beschuttingswal.

  reageer
 • Christa

   

  Helemaal met Riet eens, de provincie moet zich heel diep schamen voor al dat dierenleed, schandalig !!!!

  reageer
 • Riet Kombrink

   

  Bijvoeren of niet.
  Ik heb een heel eenvoudige vergelijking om dit dilemma op te lossen.
  Een echtpaar gaat een gezinnetje stichten. Ze hebben standaard 1 pan
  Eerst komt er 1 kind, daarna nog meer kinderen, maar de pan met eten wordt niet groter.
  Wie het eerst bij de pan is krijgt te eten de anderen hebben niets. De zwakke kinderen worden steeds zwakker en zullen uiteindelijk bezwijken. Dat is dus de natuur.
  Mensen leggen een groot park aan met genoeg gras en voedsel voor een bepaald aantal dieren.
  Er komen steeds meer dieren bij, maar het voedsel moeten ze maar delen.
  De sterksten krijgen het meest en tenslotte zullen de zwakkeren bezwijken.
  Dat is dus ook "natuur"
  Als het echt natuur is zullen de dieren de ruimte moeten hebben om uit te wijken naar plekken waar wel voedsel is. Zolang dat niet gebeurt is het geen natuur. Lang geleden toen er ook zoveel dieren doorgegaan zijn hebben de dieren geprobeerd weg te komen over het ijs, maar helaas.
  Jammer dat deskundigen zolang moeten discussiëren terwijl te oplossing heel simpel is.
  Of het teveel aan dieren verplaatsen of bijvoeren. Zo simpel is het .

  reageer
 • Erica Hennekes

   

  Hoog tijd dat de Provincie eindelijk haar besluit gaat uitvoeren, deze commissie zou al lang zijn samengesteld en het rapport zou voor de zomervakantie gepresenteerd worden. Het is te hopen dat er voor deze winter nog maatregelen getroffen worden om het massale creperen/verhongeren te stoppen. Een groep dieren die buiten beeld blijft zijn de in het voorjaar geboren kalveren en veulens die het niet halen door te weinig moedermelk. Er is hier een reactie geplaatst betr. natuurbehoud; Als je op het boswachtersweblog OVP klikt kun je lezen dat er gesproken wordt over bio-massaliteit i.t.t. bio-diversiteit. Het gaat bedroevend met de vogelstand in het droge gebied en ook de vogels in het moeras vertonen achteruitgang. Het verband tussen overbegrazing en achteruitgang natuurwaarden is onlangs nog eens bevestigd door het promotie onderzoek van Perry Cornelissen. De stelling minder grazers voor meer toeristen, slaat dan ook nergens op.

  reageer
 • Nico Dijkshoorn

   

  Dit geeft hoop dat er toch eens een einde komt aan de jaarlijks terugkerende ellende. Het is al bijna twee jaar geleden dat de Tweede Kamer besloten heeft dat het beleid over de grote grazers overgedragen moest worden aan de Provincie. Door tegenwerkende krachten is er tot op heden niets van terecht gekomen. Hopelijk gaat het Provinciale Staten lukken nog voordat er echt sprake is van ernstig honger lijden van de grote grazers te komen tot een nieuw beleid. Er lopen momenteel waarschijnlijk meer dan 4500 herten, koeien en paarden in het gebied. Meer dan ooit. Afgelopen winters werden na lang lijden gemiddeld ca. 1500 dieren afgeschoten. Afschuwelijk dat dit pas gebeurde na wekenlang hongerlijden. Hopelijk komt daar deze winter dus verandering in.Een goede zaak dat deze commissie allerlei deskundigen gaat raadplegen om vervolgens tot een advies te komen.

  reageer
 • HenkB

   

  Was jij niet één van de initiatiefnemers, toen onder leiding van Rijksdienst van Ijsselmeerwerken en toen je rol was uitgespeeld nu vol met rancune zit.

 • Ben Dierenvriend

   

  En nu graag een beetje snelheid ,het heeft allemaal al veel te lang geduurd .

  reageer
 • KC

   

  Hij was toch de partijgenoot van Henk Bleker die het Oostvaarderswold de nek heeft omgedraaid? En dan benoem deze man op z'n positie? Dit begrijp ik totaal niet. Het is om te huilen.

  reageer
 • Nu ik even

   

  Een grote grazer om het vraagstuk van de grote grazers te beantwoorden ...

  reageer
 • peter van den bemt

   

  Het doen verminderen van de grazers, maar dan ook het feit dat er in de Oostvaardersplassen meer recreatie gaat komen, is er dus kennelijk al door(gedrukt). Zo'n opdracht geven aan een CDAer is, zal ik je hier zeggen, de doodsteek voor het natuurgebied. Voor het CDA is natuur voor de boer, of anderszins economisch te gebruiken. Pure natuurwaarden zie ik bij het CDA niet.

  reageer
 • rob

   

  weer een goed betaald lullig baantje voor een flauwekul persoon

  reageer
 • Harm

   

  Weereengraaier

  reageer
 • Jos '56

   

  Kan ook een grote (geld)grazer zijn :-))

 • Flevoburger

   

  Weer zo'n gecreëerde bobobaan voor een megasalaris. Zet daar nou verdullie eens wat mensen neer met vak / praktijk kennis neer. Die weten inhoudelijk waar zij het over hebben. Oh nee, het moet natuurlijk niet echt ergens over gaan hè

  reageer
 • Martijn

   

  Je hebt een natuurgebied en een aankomend druk vliegveld = PROBLEEM. Je maakt van het natuurgebied een soort Spaarnwoude (nabij schiphol) = PROBLEEM OPGELOST! Wie o wie snapt het niet?

  reageer
 • Malle Pietje

   

  Wat een onzin. De IPV zullen gewoon de OVP blijven. Voor dat de trein kwam was er hetzelfde onzinnige gepraat. De beesten trekken zich er echt niks van aan.

 • Actietegen Dierenleed

   

  Mooi. Grotegrazers aantal wordt teruggedrongen!! Eindelijk het einde van al dat leed voor de grote grazers inzicht. Klop voor de Frans Vera Sekte!! Hoera! 3 Werf hoera!!

  reageer
 • Barbara

   

  Dat is de man die tegen statiegeld op plastic en blikjes was! Je toch? Van hem mag dat afval gewoon op straat worden gesmeten.

  reageer
 • kees d.

   

  Meer recreatie in de OVP is meer afval. Recreanten nemen altijd wel de moeite om eten en drinken mee te nemen maar nemen nooit de moeite om hun rotzooi op te ruimen en mee naar huis te nemen. Op het "Pad naar de Zeearend" ligt genoeg bewijs.

  reageer
 • ron r

   

  kom vaak zat rond de OVP maar ik zie zelden of nooit afval. uitzonderingen zullen er altijd zijn.

 • Jos

   

  Ruim het op met je vrijwilligers van de Vogelbescherming. Zal zeer gewaardeerd worden. 😉

 • Cees

   

  Aha, een CDA'er die de commissie gaat leiden. Dan weten we al wat de uitkomst wordt: ondervoede boerderijdieren. Was Pieter van Geel niet die staatsecretaris die ook lobbyist tegen statiegeld was?

  reageer
 • Henk

   

  En wat vindt u van het feit dat PvdD, GroenLinks en PvdA het prima vinden dat er ieder jaar tussen de 1500 - 2000 broodmagere dieren worden afgeschoten nadat ze maanden zijn uitgehongerd. Zie foto''s op internet. Nee dit is echt dierenwelzijn in een afgesloten knekelpark zonder natuurlijke vijanden en geen mogelijkheid is om elders voedsel te zoeken. Svp verdiepen in de materie voordat u wat roept.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert