Boek over oorlogsvrijwilliger in Indonesië

NOORDOOSTPOLDER • Zo 10 september 2017 | 18:46 • Zondag 10 september 2017 | 18:46
Evert Jan Nijboer ging in 1945 als oorlogsvrijwilliger naar Indonesië om te strijden voor het behoud van de kolonie Nederlands-Indië. Toen hij gedesillusioneerd terugkwam, besloot hij een nieuwe toekomst op te bouwen in de Noordoostpolder. Daar woonde Nijboer tot zijn dood in 2008. Na zijn overlijden vond de familie dagboeken, foto's en brieven. Kleinzoon Ronald dook in de archieven en schreef er een boek over: Tabé Java, Tabé Indië. Dat ligt nu in de winkel.

Andere kant van mijn opa
Ronald Nijboer groeide op in Emmeloord. Zijn opa zag hij als een lieve ondernemende man. Door alle nieuwe informatie leerde hij hem nog beter kennen. "Het was fascinerend om te lezen hoe hij als jongen van eenentwintig het avontuur aanging aan de andere kant van de wereld."

Gruwelijkheden
In twee jaar tijd veranderde de jonge oorlogsvrijwilliger in een volwassen man. In het boek worden persoonlijke ervaringen gekoppeld aan historische feiten en de politieke situatie. In zijn dagboeken gaat Evert Jan Nijboer niet in op alle gruwelijkheden. Maar enkele gebeurtenissen komen wel aan de orde. Zo is te lezen dat de militair meedeed aan de politionele acties en later massagraven fotografeerde. Bij thuiskomst voelt hij een enorme kloof tussen hem en zijn omgeving. 

Bezocht Java
Voor schrijver Ronald was het bijzonder om zijn opa op een andere manier te leren kennen. Hij leerde veel over een oorlog waar hij aanvankelijk niets vanaf wist. De nieuwsgierige kleinzoon reisde af naar Java, bezocht de plekken waar zijn opa verbleef en schreef vanuit zijn ogen het verhaal van zijn grootvader.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel