Boek over oorlogsvrijwilliger in Indonesië

NOORDOOSTPOLDER • Zo 10 september 2017 | 18:46 • Zondag 10 september 2017 | 18:46
Evert Jan Nijboer ging in 1945 als oorlogsvrijwilliger naar Indonesië om te strijden voor het behoud van de kolonie Nederlands-Indië. Toen hij gedesillusioneerd terugkwam, besloot hij een nieuwe toekomst op te bouwen in de Noordoostpolder. Daar woonde Nijboer tot zijn dood in 2008. Na zijn overlijden vond de familie dagboeken, foto's en brieven. Kleinzoon Ronald dook in de archieven en schreef er een boek over: Tabé Java, Tabé Indië. Dat ligt nu in de winkel.

Andere kant van mijn opa
Ronald Nijboer groeide op in Emmeloord. Zijn opa zag hij als een lieve ondernemende man. Door alle nieuwe informatie leerde hij hem nog beter kennen. "Het was fascinerend om te lezen hoe hij als jongen van eenentwintig het avontuur aanging aan de andere kant van de wereld."

Gruwelijkheden
In twee jaar tijd veranderde de jonge oorlogsvrijwilliger in een volwassen man. In het boek worden persoonlijke ervaringen gekoppeld aan historische feiten en de politieke situatie. In zijn dagboeken gaat Evert Jan Nijboer niet in op alle gruwelijkheden. Maar enkele gebeurtenissen komen wel aan de orde. Zo is te lezen dat de militair meedeed aan de politionele acties en later massagraven fotografeerde. Bij thuiskomst voelt hij een enorme kloof tussen hem en zijn omgeving. 

Bezocht Java
Voor schrijver Ronald was het bijzonder om zijn opa op een andere manier te leren kennen. Hij leerde veel over een oorlog waar hij aanvankelijk niets vanaf wist. De nieuwsgierige kleinzoon reisde af naar Java, bezocht de plekken waar zijn opa verbleef en schreef vanuit zijn ogen het verhaal van zijn grootvader.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (4)

 • Sander

    Di 12 september 2017 Dinsdag 12 september 2017

  Ik denk dat het probleem voornamelijk is dat je niet schijnt te weten waar het volkslied over gaat. Of zelfs waar de Nederlandse eenwording is ontstaan. Willem van oranje was namelijk tot heel lang trouw aan de koning van Spanje en de macht van het koningsschap, de opstand was meer gericht tegen Alva, en de onderdrukking van de godsdienst in de Nederlanden. Verder, je bent wel van Duits bloed Duits komt namelijk op Diets, wat Nederlands of volks betekende.

  reageer
 • arlo

    Ma 11 september 2017 Maandag 11 september 2017

  zo zijn er meerdere onbegrijpelijke dingen 1 Wilhelmus van nassouwe ben ik van Duitse bloed ?ik ben Nederlander en net van Duits bloed 2 de koning van heel Spanje heb ik ge Eerd waar om moet ik de koning van Spanje eren ? kinderen op school moeten het Nederlandse volks lied leren ? mag er eerst wel een nieuw volkslied komen ?

  reageer
 • JanB

    Ma 11 september 2017 Maandag 11 september 2017

  Wat heeft dit te maken met het boek en het onderwerp dat er in wordt behandeld?? Maar mocht het u interesseren: Mijn vader heeft meer dan 3 jaar in Indië gediend en hij heeft het Wilhelmus altijd met trots gezongen!!!

 • pieter de oude

    Ma 11 september 2017 Maandag 11 september 2017

  Onder verantwoordelijkheid van de Nederlandse politiek zijn Nederlandse Militairen uitgezonden geweest en als het resultaat de politici niet bevalt, schuift men gauw de schuld in de schoenen van jan soldaat en proberen meestal "linkse" advocaten hier een slaatje uit te slaan. (zie o.a. Indie, Dutchbat)

  reageer
 • Barbara

    Zo 10 september 2017 Zondag 10 september 2017

  Mooi om een onbekend, belangrijk deel van leven grootouder te kunnen ontdekken, en op te gaan schrijven..Knap hoor...

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert