Evaluatie: Almere Haven moet op de schop

ALMERE
Het centrum van Almere Haven moet de komende jaren grondig worden vernieuwd. Dat advies staat in een evaluatie van de aanpak van de zogenoemde focusgebieden in Almere. Wat er precies gaat gebeuren, is nog onduidelijk. Een concreet plan voor het stadsdeel zou volgend jaar moeten worden gemaakt.  

Almere Haven Centrum, de Wierden en de Hoven waren de afgelopen twee jaar focusgebieden van de gemeente. Dat zijn plekken die extra aandacht nodig hebben. Uit de evaluatie blijkt dat bewoners van die verouderde wijken ondanks de extra aandacht minder tevreden zijn over hun woon- en leefklimaat. Ook hebben steeds meer Havenaren last van verloedering van de buurt. 

De wijken in en rond het centrum kampen met vergrijzing en kleine huishoudens vanwege scheidingen en kinderen die uit huis gaan. De gemeente wil meer 'kansrijke' bewoners naar Almere Haven halen en inzetten op een schone en veilige wijk. 

Uniek voor de stad
Voor de gemeente Almere zou het de eerste keer dat een gebied 'vernieuwd' wordt, want de stad bouwt vooral nieuwe wijken. De aanpak van Almere Haven zou een voorbeeld kunnen worden voor hoe de stad in de toekomst met verouderde wijken om gaat.
 

reacties (24)

 • 10 jaar bouwput in centrum Haven !

   

  Pvda Herrema zal kost wat kost aan de nu nog mooie Haven natuur en strandje flats gaan bouwen. In het plan zal ook de havenkom met een kanaal worden doorgetrokken langs de jachthaven naar het huidige strandje dat weg moet. Nooit hoor je Herrema over de consequenties zoals een 10 jaar lange bouwput en overlast in het centrum van Haven.

  reageer
 • ron h

   

  10 jaar overlast In Haven ? ik ben ff de draad kwijt. als men buitendijks in Haven centrum gaat bouwen zal die 'overlast' een jaar of 3 - 4 zijn en daar heeft 'Haven' geen last van. hooguit Brasserie de Jutter maar ik gok dat die het helemaal niet zo heel erg vind als hij honderden extra potentiële klanten er bij krijgt. van dat ongebruikte weiland heeft hij geen overlast maar het draagt ook niks positiefs bij. en verdere zullen er enkele bewoners die nu op de dijk kijken tijdelijk enige beperkte hinder krijgen. dat is erg (not in mijn optiek).

 • Grootse plannen.....Herrema komt l)zijn plasje doen !

   

  Weer gaat het megalomane Almere groots te werk. Rond 2000 was er ok al een groots revitaliserings aanpak van een wethouder. Voorbeeld voor de hele werekd. Miljoenen gekost......nooit meer wat van vernomen. ...Als Almere Haven verloederd is dan is Poort, Stad, Buiten dat ook. Alleen adviesburo's verdienen hier aan...snel een enquête en een groots rapport en iedereen laten denken dat de wijk verloederd is. Woon hier al jaren.. gezellig en fijn. NB de gemeente verbrast ook geld door huren van een A locatie winkel op het plein. Er is nooit iemand..

  reageer
 • Weer een groots voorbeeld voor de wereld....

   

  Weer gaat het megalomane Almere groots te werk. Rond 2000 was er ok al een groots revitaliserings aanpak van een wethouder. Voorbeeld voor de hele werekd. Miljoenen gekost......nooit meer wat van vernomen. ...Als Almere Haven verloederd is dan is Poort, Stad, Buiten dat ook. Alleen adviesburo's verdienen hier aan...snel een enquête en een groots rapport en iedereen laten denken dat de wijk verloederd is. Woon hier al jaren.. gezellig en fijn. NB de gemeente verbrast ook geld door huren van een A locatie winkel op het plein. Er is nooit iemand..

  reageer
 • Hannes

   

  Almere Haven en Stad zijn in de beginfase mensen komen wonen die het gevoel hadden kansrijk te zijn! Dat waren buschauffeurs dokters tandartsen enz!! Die toen ook in de nu verpauperde wijken woonden. ((Gebouwd in opdracht door de Rijksoverheid)) "wie heeft met de jaren bepaalt kansrijk te zijn, is dat de maatschappij de overheid die de boel achteraf voor bepaalde vooraanstaande groepen heeft verkwanselt" "De dikte van de beurs maakt niets uit of men kwaliteit van leven hebt opgebouwd...!!! Velen wandelen, fietsen, en varen langs de zo uitgestrekte Gooimeerdijk, met ieder zijn gevoel kansrijk te zijn!!

  reageer
 • peter van den bemt

   

  Nog even over de verloedering in Haven. Als er 1 partij de afgelopen 3 a 4 jaar verantwoordelijk is voor de verloedering in Haven, dan is het de gemeente wel. Het groenonderhoud is dermate beroerd dat het de gemeente lukt zelfs de luxere buurten tot sloppenbuurten te laten ontwikkelen. Haven zou al geweldig opknappen als de gemeente bereid zou zijn (het is een keuze) het eens fatsoenlijk te onderhouden. Tussen de Gouwen en de Laren is een nieuw eiland aangelegd. Ziet er goed uit. MAAR, bjj gelijkblijvend onderhoud is dit doodzonde, want zie je er de volgende zomer helemaal niets van, omdat het gras dik 2 meter hoog staat. Zoals de afgelopen jaren bij de vennetjes tussen het Wolkenveld en de Gooimeerdijk. Doe wat je ECHT moet doen, gemeente Almere, en stop met die volksverlakkerij (zoals ook de Floriadewijk)

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • peter van den bemt

   

  Het favoriete woordje van de gemeente Almere: moet. Het komt vooral erg veel voor in de combinatie met 'snoeien' en 'woningbouw'. In de inmiddels 36 jaar dat ik met plezier in Haven woon, heb ik daar altijd de goede argumentatie bij gemist. Zoals ik het iedere keer, ook nu, weer ervaar, is dat de politiek/de gemeente WIL bouwen. Maar ja, dat doe je niet zomaar. Dat wil zeggen: dat zou je niet zomaar moeten kunnen. Dat bouwen moet dus gebracht worden als een oplossing. Maar als je die oplossing wil brengen, moet er eerst een probleem zijn. Dat probkeem wordt dan bedacht. Hier is dat een vage evaluatie van de wijken, waar de gemeente al jaren bezig is in een poging die te verdichten. Zo MOET er nu ook alweer een paar jaar in de havenkom gebouwd worden. Daar is nogal verweer tegen. Ook tegen die andere verdichting. Nou, dan komt de gemeente toch met een ernstig probleem, waarvoor bouwen, en dan natuurlijk voor de beter gesitueerden (om de wijk te verbeteren) de oplossing is. Zoals gewoonlijk hier gaat dit echter volledig in TEGEN wat NODIG is. En TEGEN wat de eigen burgers vinden en willen. Wat NODIG is, is meer sociale woningbouw. Dankzij o.a de VVD,en natuurlijk mede de rest van het college, blijft dat steeds maar weer op achterstand. Haven is altijd het best gewaardeerde geweest. En nóg. De gemeente is bezig dat aardig te verknallen, door het groen af te breken en met steeds meer rood (huizen) te komen.

  reageer
 • Ed

   

  Niet eens zo heel erg lang geleden had men het ook steeds over de revitalisatie van Almere haven. Intussen wordt bezuinigd op openbaar groen, ander onderhoud en is het zwembad ook wegbezuinigd. Dan kan de gemeente wel uit dure rapporten citeren en de bewoners de schuld geven maar erg geloofwaardig is dat niet.

  reageer
 • Jaanchi

   

  Heeft meneer Herrema Almere-haven ondekt? Dan zal er wel hoogbouw komen. Sterkte vast voor de havenaars.

  reageer
 • Kees

   

  Interessant om te zien hoe bewoners uit Haven zich hier als kansloos weggezet vinden worden. Dat staat namelijk nergens. Enkel dat er meer kansrijke mensen moeten komen. Niet dat iedereen die er nu woont kansloos is. Feit is wel dat het gemiddeld inkomen in Haven lager is dan Almeers gemiddelde. Verder zijn er in Haven relatief meer (langdurig) werklozen, mensen op het minimum, eenoudergezinnen en laagopgeleiden. Uit onderzoek blijkt inderdaad dat die groepen gemiddeld kansarmer zijn.

  reageer
 • Van Haven

   

  Ik ben niet alleenstaand, niet werkloos en we zijn hoog-opgeleid, dus het gaat niet over ons, maar ik vind de term 'kansarm' zo akelig en denigrerend. Wie bepaalt de criteria voor wie kansrijk en wie kansarm is? Is inkomen een criterium voor een prettige wijk? Ik ken genoeg voorbeelden van het tegenovergestelde.

 • Hannes

   

  Zo krijgt de Floriade Almere zijn waardevolle structuur, waar het vanaf het beginstadium in Almere Haven is begonnen! "Zo heeft iedere stad en dorp voor alle generaties zijn eigen imago, cultuur en continuïteit naar ligging en kwaliteit!! "Zo uniek en nieuw is dat niet om een voorbeeld voor de toekomst te zijn!! Men loopt wat de verpaupering betreft achter de feiten aan! (Vergeet die onzekere Floriade/woonwijk op de verkeerd uitgekozen locatie; en bouw waar het mogelijk is; en renoveer met alle nieuwe duurzame technologieën voor geheel Almere een Floriade op zich, met alle werkgelegenheid op lange termijn wat daarvoor komt kijken! ((Waar men achter klaar is zal men voor weer moeten beginnen))

  reageer
 • Barbara

   

  De aanpak van Almere Haven zou een voorbeeld kunnen worden voor hoe de stad in de toekomst met verouderde wijken om gaat. Krijgen de ouderen/oudste bewoners tegelijkertijd ook een opknapbeurt waar ze hun toekomst mee in kunnen?

  reageer
 • Faerie

   

  Eens met de mensen die aangeven dat een fatsoenlijke mentaliteit bij veel Almeerders ver te zoeken is. Dat verander je niet als gemeente. Dat kun je alleen als buren veranderen. Spreek mensen er toch op aan, gezamenlijk. Wat betreft de vernieuwing. Ik hoop toch niet dat alles modern wordt, de aantrekkingskracht van Haven is het dorpse, is de stijl van de jaren 70 woningen. Laat ook in het dorp winkeltjes zitten die niet zo massaal zijn als in de stad, wel voldoende, maar niet hetzelfde. Daar is Stad voor. En inmiddels buiten ook. Ik ben echt bang dat ze Haven alleen maar gaan verpesten met verkeerde ideeën. De grootste fout die in Almere is gemaakt is om sociale woningbouw te clusteren. Daar moeten ze naar kijken, hoe, ook in oude wijken, meer te mixen. Maak van koopwoningen sociale huur en maak van sociale huurwoningen koopwoningen of vrije sectorwoningen.

  reageer
 • Van Haven

   

  Er zijn al meerdere wijken waar sociale woningbouw en koopwoningen door elkaar staan. Werkt idd prima. Ik ben het helemaal met je eens dat er niet geprobeerd moet worden alles te moderniseren, dan verdwijnt de charme van Haven. En ja, bespreek zaken, biedt hulp aan, zo maak je met elkaar een stadsdeel leefbaarder!

 • Co

   

  Woon al 40 jaar in Haven, blijk ik KANSLOOS te zijn en bedankt weer!!!

  reageer
 • Steven Stedenwijker

   

  Goede oude tijd? Dat zijn juist de mensen die een buurt laten achter uit gaan. Alles maar hetzelfde, verwaarloosde tuintjes etc.

  reageer
 • Ron H

   

  "Kampen met vergrijzing en verkleining van huishoudens" dat woord komt over als iets negatiefs en dat we dat zouden moeten veranderen. Dat vind ik onzin. Het zijn gewoon feiten. Net zo als elke nieuwbouwwijk vnl bestaat uit jonge stelletjes. Dat is ook een simpel feit maar daar spreken we toch ook niet van "kampen met jonge stellen" nee dat vinden we heel normaal. Laten we vergrijzing nou ook eens normaal vinden.

  reageer
 • Sandra A.

   

  Je kan miljoenen stoppen in verbeteren van wijken en voorzieningen maar als de mentaliteit van de gemiddelde almeerse inwoner niet veranderd schiet je er geen reet mee op! Het is het egoistische, asociale, individualistische karakter van de almeerse inwoner die de wijken (en daarmee het woongenot) verpesten. Woon mijn hele leven al in Almere en wat zo fijn was aan Almere, was het dorpse karakter en toch leven in een stad. Je ging op vakantie en gaf de huissleutel aan je buren, die zorgde voor de post en je plantjes (soms zelfs voor je huisdier). Je deed een klus in huis, kwam er niet meer uit, belde bij een willekeurige buur uit je straat aan en men kwam je helpen. Je kon altijd een pak melk, wat suiker, koffie etc lenen, geen probleem. Dat hoef je nu niet meer te doen in een groot deel van Almere. Dus ik zie niet zo zeer dat wijken verloederen. Nee ik zie eerder heel Almere verloederen en verpauperen. Daarnaast heeft de Gemeenteraad ook bizar bezuinigd op zijn stad waaronder op groenonderhoud, parken netjes houden, bruggen in goede staat houden, zijn wegen, zijn infrastructuur etc. En waarom? Om een Floriade te kunnen bekostigen en om zoveel mogelijk kantoorpanden te bouwen om economie aan te trekken (mevrouwtje Jorritsma), kantoorpanden die voor meer dan 50% in heel Almere LEEG staan. Het gaat hand in hand. Gemeente bezuinigt en laat verloederen, inwoners gaan zich er naar gedragen. Kortom mentaliteitsprobleem bij beide partijen. Dit verbeter je echt niet door een centrumpje op te leuken of wat nieuwe bomen te planten en grasveldjes aan te leggen. Denk eens na Gemeente! Investeer verstandig! Zodra er zich een mogelijkheid voordoet ben ik weg uit Almere. Iets wat ik me nooit voor ogen had gehouden ooit te zullen doen want 15 jaar geleden was ik trots op mijn stad!

  reageer
 • Karel

   

  Ik zou willen dat ik het zo had gezegd. Petje af voor deze raakheid, want zo is het precies! Almere gaat naar de filistijnen, omdat het bestuur haar werk niet goed doet en ons belastinggeld niet eens meer besteed aan de basisbehoeften van deze stad. Opleuken helpt bovendien geen zier, kijk maar naar de Vogelaarwijken.

 • Van Haven

   

  Ik weet uiteraard niet waar u woont, maar wat u omschrijft in uw posting over hoe het toen was, is in onze wijk nog altijd zo. Men kent elkaar, helpt elkaar, steunt elkaar en maakt een gezellig praatje. Met elkaar zijn er bloembakken gekocht die de straat opvrolijken, men steekt de handen uit de mouwen om het groen netjes te houden etc. Als een stad groter wordt ontstaan er andere problemen, ook in dorpen en steden elders is het leven anders dan 30 jaar terug ( is het verlangen naar die 'goeie ouwe tijd' niet van alle tijden?) . Maar ik woon hier nog altijd met plezier. Mentaliteitsverandering bereik je niet door overal boos om te worden, maar ook door zelf het positieve te doen en te laten horen.

 • Carla

   

  1e keer dat vernieuwing plaatsvindt in Almere? Hoe noemt men dan de sloop van woningen en kleine winkeltjes in Haven waar nu parkeerplaats, Blokker, Etos en Hema zitten en de sloop van woningen in het oudste deel van Stad Centrum waar nu o.a. een hotel en Media Markt zitten? Volgens mij viel dat destijds ook onder "vernieuwing"......

  reageer
 • Carla

   

  1e keer dat vernieuwing plaatsvindt in Almere? Hoe noemt men dan de sloop van woningen en kleine winkeltjes in Haven waar nu parkeerplaats, Blokker, Etos en Hema zitten en de sloop van woningen in het oudste deel van Stad Centrum waar nu o.a. een hotel en Media Markt zitten? Volgens mij viel dat destijds ook onder "vernieuwing"......

  reageer
 • Dirk

   

  last van verloedering van de buurt. nou een ding is zeker heel almere verloederd reden op het stadhuis hebbe3n ze alleen nog maar geld over en oog voor een waardeloze flopiade want de rest boeit ze niet in almere .

  reageer
 • Bram

   

  Ik zou zeggen, gemeente, kijk ook eens in en rond het stad centrum. Ook daar holt het woon- en leefklimaat namelijk achteruit.

  reageer
 • Steven Stedenwijk

   

  Onzin, de wijken rond het Centrum staan er goed bij en iedereen wil er wonen.

 • P. Older

   

  Huh? Eerste keer? Het gebied rond Mediamarkt in Almere Stad dan...

  reageer
 • Hans

   

  Fijn om te moeten lezen dat de bewoners doelgroep in Haven wordt bestempeld als niet meer kansrijk. Zij zijn dus afgeschreven en doen dus niet meer mee. Juist deze groep verdient des te meer de aandacht gemeente Almere. Dit geldt ook voor de overige windstreken. Schandalig dat deze bewoording en gedachten is gekozen!! Bewoners uit Almere laat vaker van je horen.

  reageer
 • Havenaarse

   

  Toen ik een aantal jaren geleden bewust koos voor Haven, kreeg ik te horen waarom ik in godsnaam voor een ghettostadsdeel koos, als je uit een luxe nieuwbouwwijk komt. Ik schrok nogal van die benaming, maar in zeker opzicht is dat wel zo, en toch woon ik er geheel naar m'n zin. Het is wat de mensen er zelf van maken. Al dat klagen helpt toch geen zier, maar laten we eerst maar eens zien wat gemeente Almere doet na wat ze roept. Stemmingmakerij hier op deze manier verergert ipv verbetert. Het is toch nooit goed wat men ook doet. Leefbaarheid verbeteren begint ook vooral bij de inwoner zelf. Ruim je zooi in de daarvoor bestemde afvalbakken ipv op straat, dump je afval bij de vuilstort ipv op straat, laat je hond uit waar een ander er niet instapt. Leer je hond in de bosjes te poepen. Ik heb er twee die dat doen! Hou je tuin ook buiten je erfscheiding netjes en haal je onkruid weg lang de buitenkant van je tuin. Kleine dingen maar o zo waardevol en verbetert het aangezicht en uitstraling van waar je woont. Het kan in Almere maar daar moet je zelf ook wat aan doen!

 • Van Haven

   

  Zo hoorde ik de bewoners van onze wijk jaren geleden al omschreven worden. Toen is dat ook besproken, men zou het ter harte nemen en zich niet meer zo beledigend uitlaten. Maar helaas .... Arrogantie ten top.

 • Van Haven

   

  Dit vind ik een erg vaag verhaal. Ik zou de evaluatie-uitkomsten graag zien, waar kan dat? Wie is ondervraagd? Ik hoor vooral kritiek op het groenbeleid, niet op de hier genoemde onderwerpen, ik hoor vooral mensen die met veel plezier in Haven wonen, het stadsdeel heeft een dorps karakter wat we graag willen behouden.

  reageer
 • Pzaal

   

  Als het allemaal beter leefbaarder en gezelliger moet worden. Waarom wordt er dan aan de lopende band bomen weggehaald? Het lijkt wel of de gemeente van Almere een hekel heeft aan groene bomen.

  reageer
 • Van Haven

   

  Mee eens. Groen maakt Haven leefbaar. Daar schijnt de gemeente heel anders over te denken.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert