Architect maakt uitkijktoren met bomen voor Floriade

ALMERE
Het Almeerse architectenbureau Arc² heeft een bijzondere uitkijktoren voor de Floriade ontworpen. De zogeheten Tree Tower kan na de wereldtuinbouwtentoonstelling in 2022 uit elkaar gehaald worden. De bedenkers hopen dat hun creatie daarna een tweede leven krijgt in de Oostvaardersplassen. Het ontwerp wordt binnenkort aan de Floriade BV en de gemeente gepresenteerd.

Er groeien bomen op de toren
De toren wordt 40 meter hoog en wordt uitgevoerd in hout. Op de verschillende driehoekige plateaus groeien bomen. Dat idee is geïnspireerd op de Torre Guinigi in Lucca, Toscane die in de Middeleeuwen werd gebouwd. Omdat de plateaus verdraaien krijgen de bezoekers steeds een ander uitzicht te zien. 

De bomen die op de toren groeien verwijzen naar de bomen die hier tweeduizend jaar geleden stonden. De stronken van deze oerbomen lagen op de bodem van de Zuiderzee. Bij de drooglegging van Flevoland werden die gevonden. "Ik vond het mooi om de geschiedenis van deze plek op deze manier te symboliseren", aldus architect Gert-Jan de Jong.

Torengek
Architect en constructief ontwerper Gert-Jan de Jong is een liefhebber van het ontwerpen van torens. Eerder ontwierp hij bijvoorbeeld voor de heropening van het kunstencentrum KAF een tien meter hoge toren van pallets. Ook ontwierp hij de Belvédère toren ontworpen voor de gemeente Dronten. 

Met de Floriade in aantocht maakte het architectenbureau al een aantal andere ontwerpen. Zo werd er al een drijvend informatie- en expositiecentrum voor het evenement bedacht. Daaruit is een opdracht voortgekomen om een ontwerp te maken voor een drijvend hotel-congrescentrum. Ook ontstond het idee voor een circulaire brug. Daarbij wordt hout hergebruikt in een nieuwe brug. Van dat ontwerp gaat gebruik worden gemaakt voor een brug in Almere Haven.

reacties (20)

 • ron H

   

  grappig gevonden maar van diverse plantensoorten is bekend dat ze het niet overleven als je ze te veel draait. men zal dus eerst goed onderzoek moeten doen naar de juiste boomsoort die daar tegen kan en deze eerst maar eens op de grond uittesten of de bedachte draaiing niet onverwacht leidt tot kale takken. daarnaast denk ik dat de boom getuid moet worden (al is het maar voor de veiligheid) NB ik snap overigens niet wat je anders ziet als die toren draait. n.m.m. zien de meeste bomen er toch redelijk hetzelfde uit van welke kant je het ook bekijkt en je loopt over het terrein rond dus ook zonder draaien zie je het van vele kanten. Leuk speeltje maar ik vrees dat het leuker wordt gebracht dan het werkelijk is. (oftewel er woorden weer mooie smoezen bedacht om het er door te krijgen. NB laat duidelijk zijn ik ben niet perse tegen dit plan maar laat het dan daar ter plekke staan.

  reageer
 • Mascha

   

  Wat een raar ding je hebt er helemaal niets aan.

  reageer
 • Wethouder Hekking

   

  Smaken verschillen nu eenmaal. Ik lees enthousiaste reactie zoals, het is een verfraaiing voor Almere. Maar ook kritische tegengeluiden als, wat heeft dit met groen te maken. Die bak ellende genaamd Floriade komt er toch gewoon. Vriendjes van Herrema zullen op dit forum positieve geluiden plaatsen. En de tegenstanders zullen hun kritische opmerkingen blijven plaatsen. Een ding is zeker, het is en blijft geldverkwisting. En de grote verliezers zijn de gemeente en de inwoners. De gemeente omdat zij het vertrouwen van haar inwoners heeft verloren. En de inwoners omdat zij de hoge prijs gaan betalen. Gelukkig volgend jaar verkiezingen. Dan kan de zittende hap worden weggestuurd.

  reageer
 • nepotist

   

  Ja maar bedenk erbij dat dit tekenburo al voor tonnen geld ontvangen heft voor de reeds gemaakte ontwerpen zoals beschreven in het artikel om over d eniet genoemde ontwerpen maar te zwijgen. Bedenk dan ook even dat de eigenaar van dit buro en de verantwoordelijke ambtenaar die de opdrachten uitschrijft bij elkaar op de verjaardag zitten! Trek die lijk even door en iedereen begrijpt waarom de Flopriade erdoor geduwd wordt!

 • Sylvia

   

  Wat heeft dit nu met natuur en groen te maken? Het creëren van namaakgroen noem ik het. Bovendien een flinke storm en weg is de toren. De naam die aan de Twin Towers doet denken vind ik ook ongepast.

  reageer
 • Kees vd W.

   

  Wereldtentoonstellingen en torens horen bij elkaar: de Euromast is gebouwd voor de Floriade in 1960 te Rotterdam. En als ik het goed begrijp wordt de toren daarna verplaatst naar de Oostvaardersplassen. Het plan spreekt mij wel aan!

  reageer
 • tsja

   

  Bouw het dan meteen in de Oostvaardersplassen..... scheelt weer een vermogen!

 • laat alle reacties zien
 • Hannes

   

  "De inspiratie is ontstaan door een boom op een Kasteel uit Toscane"..! Mooier kan het niet een uitkijktoren met of zonder bomen op een afgebouwd Kasteelterrein; En de Floriade kan van A tot Z met vraag en aanbod in alle bescheidenheid in alle toonaarde met velen culturele mogelijkheden één grote imago voor Almere teweeg brengen!!..(Inplaats van een doorgedramde woonwijk;) (tijd zat om de A6 zich daar nog op aan te passen!) "En de uitkijktoren kan na een verwachte halfjaar Floriade zijn plek ook nog behouden!!! " En de trollen met velen culturele mogelijkheden kunnen decennialang alles onderhouden...!!! 😉😇

  reageer
 • Barbara

   

  Volgens mij moet je geen bomen gebruiken om overal bovenuit te kunnen steken. Bomen willen met hun wortels in de aarde staan, en groeien vanzelf tot in hun hemel, domweg omdat ze niet anders kunnen! Ik vind het ontwerp een beetje kitscherig overkomen, te veel bedacht met het hoofd in de wolken gericht op de ontvangst van euro's.

  reageer
 • Hans

   

  Mooie verfraaiing voor Almere tijdens de Floriade! Kijk er nu al naar uit.

  reageer
 • Hans Bouman

   

  Een bijzonder en apart ontwerp waar iedereen straks in kan om een mooi uitzicht te hebben over Almere. Er zullen altijd mensen zijn die iets te mopperen hebben maar ik vind dit een aanwinst voor Almere en het lijkt me heel bijzonder om aan de Almeerse kant vlakbij het bezoekerscentrum zo'n fraai uitkijkpunt te hebben over de Oostvaardersplassen !

  reageer
 • Boels

   

  Je ziet geen bal van de OV, want je kijkt richting centrum. Ik schat dat de bomen 10m hoog zijn en geworteld in 2,5m aarde. Een beetje wind en de zaak ligt om. Gelukkig zit er iemand van de Veiligheidsraad in het bestuur van de Floriade BV. Testen van het ontwerp in een windtunnel ligt voor de hand. Zou verplicht moeten zijn voor architectuurontwerpen (denk maar aan het tochtgat dat Almere City is.

 • Jos

   

  Komen er bomen terug, lekker hoog dat iedereen die tegen de kaalslag was ze van verre kan zien, is het ook niet goed. Gezeur hou je altijd.

  reageer
 • Money

   

  Hoe kom je d'r op moet je echt een geniaal brein hebben.🤔

  reageer
 • Henk

   

  Blijft er igg 1 boom over in almere

  reageer
 • Boels

   

  Bestand tegen windkracht 12??

  reageer
 • Karel

   

  En de Flopriade-gekte gaat maar door. 40 meter hoog maar liefst! Laat al die architectenbureaus maar lekker losgaan, hoe gekker, hoe duurder, hoe beter. Er groeien bomen op de toren? Wat heeft dit nog met natuur en groen te maken? Er stonden heel veel bomen in Almere, heel gewoon in de grond, daar was niks mis mee. Maar ja, er moest zonodig worden gekapt om geld te besparen. De gemeente betaalt wel van de Almeerse gemeenschapsgelden, óns belastinggeld.

  reageer
 • Dirk

   

  gewoon onzin dit op de flopiade dit neer zetten een groter flop dit .

  reageer
 • Jos

   

  De 'fantasten' hebben vrij spel, zolang er nog geen gezonde en realistische basis is gelegd voor dit 'evenement'.

  reageer
 • hahaha

   

  Ja en deze fantasten hebben hun eerrste 50.000 binnen voor het maken van dit ontwerp....... bevried buro van Herrema.... rara...

 • Van Haven

   

  Dit soort initiatieven maken me blij! Maar waarom weghalen na de Floriade? Kunst maakt een woonwijk mooier en leefbaarder!

  reageer
 • .\/\/.

   

  Nou, het gebruikelijk geloei kan weer beginnen...dat de Flopriade al genoeg geld heeft gekost en zo...

  reageer
 • C v dam

   

  Ziet er erg leuk uit. Maar ja. Er staat al heel lang een uitkijktoren op het terrein. Als die maar blijft staan.

  reageer
 • peter van den bemt

   

  No. Het schiet al op: een toren, een informatie- en expositiecentrum, een hotel-congrescentrum EN (het IDEE) van een brug, op de land- en tuinbouwtenstoonstelling.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert