Architect maakt uitkijktoren met bomen voor Floriade

ALMERE • Do 14 september 2017 | 14:31 • Donderdag 14 september 2017 | 14:31
Het Almeerse architectenbureau Arc² heeft een bijzondere uitkijktoren voor de Floriade ontworpen. De zogeheten Tree Tower kan na de wereldtuinbouwtentoonstelling in 2022 uit elkaar gehaald worden. De bedenkers hopen dat hun creatie daarna een tweede leven krijgt in de Oostvaardersplassen. Het ontwerp wordt binnenkort aan de Floriade BV en de gemeente gepresenteerd.

Er groeien bomen op de toren
De toren wordt 40 meter hoog en wordt uitgevoerd in hout. Op de verschillende driehoekige plateaus groeien bomen. Dat idee is geïnspireerd op de Torre Guinigi in Lucca, Toscane die in de Middeleeuwen werd gebouwd. Omdat de plateaus verdraaien krijgen de bezoekers steeds een ander uitzicht te zien. 

De bomen die op de toren groeien verwijzen naar de bomen die hier tweeduizend jaar geleden stonden. De stronken van deze oerbomen lagen op de bodem van de Zuiderzee. Bij de drooglegging van Flevoland werden die gevonden. "Ik vond het mooi om de geschiedenis van deze plek op deze manier te symboliseren", aldus architect Gert-Jan de Jong.

Torengek
Architect en constructief ontwerper Gert-Jan de Jong is een liefhebber van het ontwerpen van torens. Eerder ontwierp hij bijvoorbeeld voor de heropening van het kunstencentrum KAF een tien meter hoge toren van pallets. Ook ontwierp hij de Belvédère toren ontworpen voor de gemeente Dronten. 

Met de Floriade in aantocht maakte het architectenbureau al een aantal andere ontwerpen. Zo werd er al een drijvend informatie- en expositiecentrum voor het evenement bedacht. Daaruit is een opdracht voortgekomen om een ontwerp te maken voor een drijvend hotel-congrescentrum. Ook ontstond het idee voor een circulaire brug. Daarbij wordt hout hergebruikt in een nieuwe brug. Van dat ontwerp gaat gebruik worden gemaakt voor een brug in Almere Haven.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel