Stad waarschijnlijk niet energieneutraal in 2022

ALMERE
De doelstelling van de gemeente Almere om in 2022 energieneutraal te zijn, gaat waarschijnlijk niet gehaald worden. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad.

Om energieneutraal te worden moet de gemeente een bepaalde hoeveelheid energie zelf opwekken en besparen binnen de gemeentegrenzen. Deze doelstelling moet onder meer gehaald worden door het aanleggen van meerdere zonnevelden en windmolenparken.

Ook leggen steeds meer bewoners en bedrijven zelf zonnepanelen op hun daken en worden gebouwen beter geïsoleerd volgens het college van b & w. Desondanks is het waarschijnlijk niet voldoende om de doelstelling te halen.

reacties (16)

 • Leo

   

  Laat ze gewoon aangeven wat er nodig is om het wel te halen. b.v. de reactie hierboven, het Stadhuis nergieneutraal. Maar als je iets wil als gemeente en je wil je bewoners meekrijgen, investeer daar dan ook in. Een DWTW (Douche Warmte TerugWin-buis) in nieuwe huizen b.v. 60% besparing op de je douche-warmte gebruik (en dat is het hele jaar door) Geinstalleerd in m'n bestaande huis, terugverdientijd 4 jaar.

  reageer
 • Boels

   

  Jij durft tenminste tegen de groene stroom op te roeien ;-) Helemaal mee eens, al zal het een hele toer zijn om de decennia van de anti-kernenergiepropaganda te niet te doen.

  reageer
 • Marianne

   

  Bouw in heel Nederland 25 kerncentrales en het probleem is opgelost.

  reageer
 • Ed Molenaar

   

  Laat Almere eerst maar eens proberen om stadhuis energieneutraal te maken.

  reageer
 • Boels

   

  De windturbines staan niet in je achtertuin, dat idee heeft men verlaten. Er wordt hopelijk nagedacht of "energieneutraal" wel zo'n goed (haalbaar) idee is. Veel ruimte voor een fossiele elektriciteitscentrale is er nu eenmaal niet ;-)

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Michael

   

  beetje vaag bericht. Wat is er geprobeerd? Wat maakt dat het waarschijnlijk niet gaat lukken?

  reageer
 • Hannes

   

  De energie vrije doelstelling voor de stad in 2022 lost zich met alle nieuwe duurzame technologieën met de jaren vanzelf op; en daar gaat zeker nog een generatie aan vooraf...!!

  reageer
 • Pzaal

   

  Blablabla isoleren heeft bij mij geen enkel effect want ik stook nooit. Airco verbieden? Laat oude mensen maar letterlijk dood gaan aan extreme hitte in de zomer.. niet? Maar alles voor een betere wereld.. ofniet??

  reageer
 • Boels

   

  Een monteur die daar bezig was aan een storing vertelde dat de stroom afkomstig is van een zonnepark ten ZW van Dubai via een apart net. Ik heb uiteraard geen kabels kunnen (of willen, ze houden niet van onzin daar) uitgraven.

  reageer
 • PeterF

   

  U denkt toch niet dat de airco's die op de bushokjes in Dubai op zon energie draaien? Ik heb ze vaak gezien, het is heerlijk wachten in een koel bushokje, maar ze slurpen in Dubai ook gewoon stroom uit het electrische net. Net als de 300.000 andere airco's daar.

  reageer
 • Boels

   

  Airco's kunnen prima draaien op zonne-energie (gekoelde bushaltes in Dubai!!): zon op en het wordt warmer, zon onder en het wordt kouder. Maar de zonne-energie niet lozen op het openbare netwerk want dat is een kostbare hobby voor iedereen.

  reageer
 • Boels

   

  Een "hernieuwbare" energiepolitiek is een wassenneus en dient slechts als geldklopperij uit de zakken van mensen met een modaal en lager inkomen. Bovendien draagt het nauwelijks bij tot vermindering van de CO2-uitstoot als dat al nodig is. De ongeveer 70 miljard voor "hernieuwbaar" had beter besteed kunnen worden in (bijvoorbeeld) Bangladesh en Afrika. Zon en wind zou daar ingezet kunnen worden voor de drinkwatervoorziening en enige miljarden voor waterkeringen. En meteen de failliete boedel van ontwikkelingshulp opruimen en daar een staatsdienst voor in het leven roepen die NL-ondermers opdrachten geven om het zooitje elders op te knappen. De gemeenteraad heeft zich een extra oor laten aanschaffen door wollige kreten afkomstig van technisch onderontwikkelde pressiegroepen met het klimaat als verdienmodel. Kom terug op die weg, anders wordt er in maart 2018 een andere weg aangelegd.

  reageer
 • Jos

   

  U ziet ze weer vliegen, wat heeft een SUV nu met energie neutraal te maken? Meer met CO2 neutraal. Maar dat is het verbieden van open haarden een grotere winst. Eén openhaard stoot net zoveel uit als 20 moderne SUV's

  reageer
 • Frans

   

  De Stanford Universaty Solutionproject, googelen waard, heeft voor Nederland berekend dat zon op daken maar enkele procenten bijdraagt in het behalen van duurzaamheidsdoelstellingen. Wind op zee en grote zone parken dragen meer bij. Zelfs het regio windplan, minder maar mooiere molens extra hoog, van de provincie Flevoland zet nog geen echte zoden aan de dijk. Lef hebben voor grootschalige zonneenergie oplossingen enandere complementaire alternatieven als opslag duurzaamopgewekte energie of waterstof oplossingen voor transport dragen daar wel toe bij. Bestuurders veel wijsheid toegewenst. We staan als Nederland net boven Malta en Luxemburg in het behalen van duurzaamheidsdoelstellingen. Er is nog wel wat te doen!

  reageer
 • Rob de Graaf

   

  Het is in eerste instantie een taak van burgers. Door het verstrekken van subsidie en voorlichting kan de gemeente wel invloed uitoefenen. In de sfeer van vergunning verlening kan wel enige druk worden uitgeoefend, hogere eisen aan het energiearm maken van huizen en bedrijven.

  reageer
 • De ingenieur

   

  Wanneer het gaat om de energie van alle gebruikers dan is alleen maximaal isoleren een haalbare weg. Bovendien is dit beter voor iedereen zijn portemonnee. Begin maar subiet met alle platte dagen te verbeteren waarna er ook panelen op kunnen. Daarna snel de daken in oude wijken. Ook kruipruimtes kunnen op veel plaatsen nog flink wat opleveren. En denk eens aan een airco verbod, je ziet die dingen overal opduiken. Daarnaast SUV auto's uitbannen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert