Met een camera speuren naar fietsendieven en overlastgevers

ALMERE
Een winkeldief die een sprintje trekt, iemand die een blik bier opentrekt op het Stationsplein of een fietser in het voetgangersgebied. De camera-observanten in de meldkamer van Stadstoezicht Almere zien het allemaal. Op basis van de beelden kunnen zij hun collega-handhavers aansturen en waar nodig de politie inschakelen.

Misdrijven voorkomen
De beelden van de 140 camera's in het centrum, rond stations en in Almere Buiten worden 24 uur per dag, 7 dagen per week uitgekeken door twee camera-observanten. Zij kunnen de camera's bedienen en hierdoor inzoomen als zij verdacht gedrag zien.

Peter van Dongen is één van de handhavers die veel in de meldkamer te vinden is. Hij heeft een neus voor opvallend gedrag. "Iemand die een fiets optilt en weer neerzet en vervolgens in de buurt rondjes blijft lopen. Dat is verdacht gedrag", vertelt Van Dongen. "Het geeft je heel veel voldoening als je een misdrijf in de kiem smoort. Als je 'm te pakken krijgt dan geeft dat heel veel energie."

Beelden voor de opsporing
De beelden van de 140 camera's worden opgenomen en twee weken lang bewaard. De politiemedewerker, die ook aanwezig is in de meldkamer, kan de beelden terugkijken en veiligstellen voor onderzoek. Vorig jaar werd er gemiddeld één keer per dag gevraagd om beeldmateriaal van een misdrijf of overtreding. In 267 gevallen leverde dit bruikbaar filmmateriaal op waar de politie verder mee kon.

Doordat de beelden slechts twee weken bewaard worden, is het volgens Stadstoezicht belangrijk dat slachtoffers van bijvoorbeeld een fietsendiefstal snel aangifte doen. Want dan kunnen eventuele beelden waarop de dief te zien is naar de politie gestuurd worden.

De aflevering over de meldkamer is er één uit een serie van vijf over het werk van de afdeling handhaving van Stadstoezicht Almere. Donderdag aandacht voor de samenwerking tussen handhavers en de politie bij het voorkomen van inbraken en overlast op straat. 

 

reacties (5)

 • Ger

   

  't Is ook nooit goed. Doet de gemeente niks is het niet goed. Niet weer alleen maar kommentaar. Valt nog mee dat de Florida er niet bij gehaald wordt.

  reageer
 • .\/\/.

   

  24 uur per dag 7 dagen per week 52 weken per jaar....dat is dus minimaal 6 fte om dat in de gaten te houden. Wegen de kosten op tegen de opbrengsten?

  reageer
 • Wiebe Filippus

   

  Zeker het resultaat is onbetaalbaar. Boeven die gepakt worden is een super opbrengst.

 • Lelystedeling

   

  Op diefstal staat een flinke geldboete dus dat tikt sowieso lekker aan. Ik snap dat het een dure grap is maar als het er niet zou zijn zou het mijn inziens ook niet goed zijn. Moeten die gasten dan maar wegkomen met het jatten van fietsen?

 • De advocaat

   

  Stel je voor zeg, een blikje open trekken. Dat moet je niet willen laten gebeuren. Nu denkt men dat het alleen bij zwervers zal gehandhaafd worden maar later is er bij iedereen wel wat aan te merken.

  reageer
 • willem-S

   

  Het is een schijnveiligheid , achteraf . Op heterdaad een dader betrappen komt zeer incidenteel voor door dat gebrek aan personeelsinzet. Een week met 168 uur betekent 5 ploegendiensten met minimaal 10 observeerders en 5 agenten. Dan nog kunnen zij ,al doen ze nog zo hun best, hoogstens 10% van de beelden live volgen en direct laten ingrijpen. Liever meer blauw op straat dan onduidelijke camerabeelden van capuchons met of zonder petjes.

  reageer
 • Bram

   

  Hahaha, hier moet ik toch echt om lachen. Ik woon nu al flink wat jaren in Almere, maar ik weet dat de beelden helemaal niet goed worden bekeken. Dat weet niet alleen ik maar weten ook vele anderen. Het is ook een onmogelijke zaak 24 uur lang, 140 camera's met een handjevol observeerders. Wie houdt wie nou voor de gek. Zo veel overlast recht onder de camera's zonder enige handhaving. Ik denk dat handhavers hun best doen met de middelen die ze hebben, maar het is in Almere gewoon onbegonnen werk.

  reageer
 • Desiree

   

  U kletst maar wat en heeft geen idee van de kosten. Kijken hoe duur het winkelen zou worden wanneer de kosten gedragen moet worden door de winkeliers of bezoekers. Voorts is het helemaal niet gek om zoveel camera's met een beperkte club te beheren. Alleen in uw idee is er voortdurend wat in iedere straathoek.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert