Provincie goed bestand tegen extreme buien

FLEVOLAND
Flevoland is goed bestand tegen veel regenwater uit extreme buien. Dat zegt heemraad Jan Nieuwenhuis van het Waterschap Zuiderzeeland. Dat komt omdat de provincie moderne steden en dorpen heeft met brede watergangen en veel groen om het water op te vangen. Toch gaat het Waterschap samen met de gemeenten meedoen aan een stresstest om te onderzoeken of de provincie op alle plekken extreme buien en extreme hitte wel aan kan.

Ondanks de goede inrichting van Flevoland komt het toch voor dat straten of viaducten onder water lopen. Zo ook in de Oranjewijk op Urk. Bij hevige regenval lopen daar de achterpaden en tuinen vol. Het water is in de nieuwbouwwijk nog net niet de huizen binnengekomen. De gemeente gaat onder meer putten in de stegen plaatsen, zodat het water afgevoerd kan worden.

Maar dat alleen is niet voldoende. De gemeente doet een beroep op de bewoners om hun vaak volledig bestrate tuinen aan te passen. Dat kan bijvoorbeeld met gras of grind, om op die manier ook water op te vangen. Want in de toekomst is de kans groot dat de capaciteit van het riool alleen niet voldoende is om bij extreme buien droge voeten te houden.

reacties (8)

 • Waterkijker

   

  De getoonde situatie in de Oranjewijk is niet echt representatief. Volgens de beelden heeft de straat nog niet zijn definitieve inrichting gekregen, met stoepranden, trottoirs en straatkolken. Als die laatste regelmatig schoongehouden worden dan moet het wel meevallen met de wateroverlast.

  reageer
 • Tja heeft gelijk

   

  Dat is papier logica. In de praktijk blijkt dat ook straten waar wel alles klaar is de hele zaak een paar uur blank staat tijdens en na een regenbui.

 • Boels

   

  Polders klinken in. Het moet niet zo moeilijk zijn om met behulp van (bestaande) gegevens van geosatellieten de inklinking per vierkante meter te bepalen. Er hoeft dus niet gebabbeld te worden, verwerking van bestaande gegevens is voldoende. Het mooie zou zijn als de politiek dat eens een keer aan vakmensen overlaat.

  reageer
 • De ingenieur

   

  Grappig die mensen zonder ervaring of inzivht die er allerlei slootjes en straatjes bij halen. Het gaat om het grote geheel of men een grote bui die een dag blijf hangen zou kunnen absorberen. Dan zou het gaan om een bui van 15km doorsnede die in een dag 50mm laat vallen. Hoe snel zit het water in de vaarten en kunnen de gemalen er dan nog tegenop.

  reageer
 • Boels

   

  Bij zo'n megabui heb je niets aan zonne- en windenergie. Te hopen valt dat er dan nog dieselaggregaten zijn met voldoende dieselolie om natte voeten te voorkomen. Ik zie de toekomst donkergroen en dus somber in.

 • Tuuk

   

  Vooral veel heel veel groen in de goten en putten op straat! Sorry maar Flevoland is niet klaar voor zware neerslag. Er groeien gewoon bomen in de goot en putten in Lelystad!! Maar we hebben veel groen, zoveel zelfs dat we straks natte voeten hebben!

  reageer
 • CC

   

  O ja? Kom dan ook maar eens in Emmelhage in Emmeloord kijken. De lege bouwkavel naast ons staat vol water en daardoor loopt onze ondergrondse kruipruimte vol. Leegpompen helpt niet, want het loopt net zo hard terug. Nu nog steeds na een paar dagen droog. En de ontsluitingsweg van deel 1B is één groot zwembad, als het flink regent. Goed voor aquaplaning.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Almere Poort

   

  Zeker nooit in Almere Poort geweest tijdens een flinke storm met hemelwater. Onze straat staat altijd blank en dan bedoel ik ook de hele straat!

  reageer
 • Lelystedeling

   

  Kun je niet lezen ofzo? Er staat toch duidelijk "Toch gaat het Waterschap samen met de gemeenten meedoen aan een stresstest om te onderzoeken of de provincie op alle plekken extreme buien en extreme hitte wel aan kan. Ondanks de goede inrichting van Flevoland komt het toch voor dat straten of viaducten onder water lopen."

 • Jos

   

  Laat ze in Almere eerst eens beginnen om alle putten regelmatig schoon te maken. Bij een beetje heftige bui loopt de boel al niet meer door, vooral in filmwijk zuid.

  reageer
 • KC

   

  Te spoorsloot bij de Kempenaar in Lelystad is maar 0,75 ipv 1,20 m diep gemaakt door ProRail. Daar wisten de gemeente en het waterschap bij oplevering vanaf. De maaiboten lopen zelfs vast. Ook zit er veel gras langs de trottoirbanden in de wijkonsluitingsweg weg van de Kempenaar en nog meer plaatsen in Lelystad. Hierdoor kan het water niet naar de trottoirkolken en blijft op het asfalt staan. Ook worden de tochten te laat ontdaan van riet.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert