Provincie goed bestand tegen extreme buien

FLEVOLAND • Do 21 september 2017 | 19:43 • Donderdag 21 september 2017 | 19:43
Flevoland is goed bestand tegen veel regenwater uit extreme buien. Dat zegt heemraad Jan Nieuwenhuis van het Waterschap Zuiderzeeland. Dat komt omdat de provincie moderne steden en dorpen heeft met brede watergangen en veel groen om het water op te vangen. Toch gaat het Waterschap samen met de gemeenten meedoen aan een stresstest om te onderzoeken of de provincie op alle plekken extreme buien en extreme hitte wel aan kan.

Ondanks de goede inrichting van Flevoland komt het toch voor dat straten of viaducten onder water lopen. Zo ook in de Oranjewijk op Urk. Bij hevige regenval lopen daar de achterpaden en tuinen vol. Het water is in de nieuwbouwwijk nog net niet de huizen binnengekomen. De gemeente gaat onder meer putten in de stegen plaatsen, zodat het water afgevoerd kan worden.

Maar dat alleen is niet voldoende. De gemeente doet een beroep op de bewoners om hun vaak volledig bestrate tuinen aan te passen. Dat kan bijvoorbeeld met gras of grind, om op die manier ook water op te vangen. Want in de toekomst is de kans groot dat de capaciteit van het riool alleen niet voldoende is om bij extreme buien droge voeten te houden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel