Duits oorlogstoestel WOI crashte een eeuw geleden

DRONTEN
Precies honderd jaar geleden stortte tijdens de Eerste Wereldoorlog een Duits oorlogsvliegtuig neer in de toenmalige Zuiderzee. De Gotha G.iv had piloot Emil Haes, Martin Emmler en Heinz Schreiber aan boord. Ze kwamen alle drie bij de crash om het leven. Omroep Flevoland duikt in de geschiedenis van de allereerste vliegtuigcrash in wat nu Flevoland is. 

Vliegveld van Gontrode
De Duitse troepen waren tijdens de Eerste Wereldoorlog België binnengevallen om beter te kunnen vechten tegen de Fransen en de Britten. In het plaatsje Gontrode, onder de rook van Gent, werd een vliegveld gebouwd. Van daaruit vielen Gotha's Groot-Brittannië aan. Ook de Gotha die in de Zuiderzee is neergestort, kwam van dit vliegveld.

In de zomer van 1917 begonnen de bombardementen, vertelt Henk Tyberghein. Hij woont in Gontrode en heeft zich verdiept in de historie van zijn woonplaats. De Britten noemen de zomer van 1917 ook wel 'The Gotha Summer'. De Duitsers vlogen af en aan om bommen te gooien op de Britten. Het doel was terreur, veel paniek zaaien bij de lokale bevolking. 

De Britten gingen zich in de loop van de oorlog beter weren tegen de Duitse Gotha's. Afweergeschut en jachtvliegtuigen maakten het de Duitsers moeilijker. In de herfst van 1917 besloten die dan maar in de nacht te gaan bombarderen in zwart geschilderde toestellen. De Britten konden de toestellen moeilijker zien, maar de Duitse piloten hadden wel problemen met navigeren in het donker.

De laatste vlucht
De 'Flevolandse' Gotha begon op 28 september 1917 aan zjin laatste vlucht. Wat er precies is misgegaan, blijft een raadsel. Tyberghein heeft wel een vermoeden. Het toestel moest via een smalle strook van zo'n 40 kilometer vliegen tussen Cadzand in Nederland tot het front met de Fransen bij Nieuwpoort. Een kleine fout met het kompas betekende al snel dat een toestel boven vijandig gebied of boven neutraal Nederland terechtkwam. 

Het kompas was onder meer gevoelig voor statische energie. ''Het kompas werkte niet goed omdat het toestel twee motoren had en veel ijzer bevatte. Daardoor gingen de kompassen afwijken", aldus Tyberghein. De piloot van de neergestorte Gotha heeft dit probleem mogelijk ook gehad. ''En dan zie je land, raakt je brandstof op. Dan is er geen land meer en kom je in het water terecht. Je kunt je niet oriënteren, je kunt niet goed zwemmen. Het noodlot slaat toe.''

Laatste rustplaats
Het vliegtuig stortte 29 september 1917 neer. Het lichaam van Heinz Schreiber werd pas eind oktober dat jaar gevonden op het strand van Blankenham. Martin Emmler is door een Urker visser gevonden. Zijn lichaam vertoonde kogelwonden. Emil Haes werd door een Elburgse visser gevonden. De bemanning is begraven op de Duitse begraafplaats in de Limburgse plaats Ysselsteyn. 


Bron foto's: Erfgoedbank Land van Rode. Afkomstig uit de collectie van Thomas de Genth en het IWM.

reacties (6)

 • PATS

   

  Wat klopt er volgens u niet.

  reageer
 • Kees

   

  Allemaal onzin wat u zegt.

  reageer
 • PATS

   

  Er staan weer de nodige fouten in ..... en zo krijgt Paal 13 met het verhaal over "kaas smokkelen" een mooi vervolg. Men doet er goed aan om de kranten en overige bronnen van die tijd eens goed na te kijken. 29 september 1927 neer >>> 1917 Emil Haes >>> Emil Haas Elburgse visser gevonden >>> Vollenhoofse vissers gevonden kogelwonden >>> beide benen gebroken en de overige verwondingen lijken meer afkomstig van de crash. Dezelfde dag een tweetal andere Gotha's als ijkpunt. G.V 668/16 - Sneek - 28 september 1917 - om 20:00 vanaf Gontrode vertrokken en om ongeveer 23:00 gecrasht. Geen bommen aan boord, qua tijd en afstand is deze nooit richting Engeland geweest .... frappant dat onze Gotha G.IV 1065/16 nagenoeg op dezelfde koers ligt. De Gotha G.IV 602/16 komt kort na middernacht (~01:00am ) neer bij Sas van Gent, wel met zes bommen aan boord. Deze lijkt wel richting Engeland te zijn geweest maar keert onverrichter zake terug. Zie verder de kranten van 29 september 1917 en daarna. Pas op !!! De verhalen zijn soms verhaspeld en onvolledig. Thomas de Genth >>> Thomas Genth Vizefeldwebel Emil Haas was de piloot en had z'n 27ste verjaardag wel anders voorgesteld. Ben ik helemaal kritisch dan is hij al op 28 september 1917 verongelukt afgaande op de Gotha van Sneek.

  reageer
 • Simon

   

  Laatste alinea.... in 2917 ? Lang onderweg geweest ? 😂😂😂

  reageer
 • Marco

   

  2917 ???????

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Adrie

   

  Knap dat het vliegtuig in 2917 neerstort. Toevallig geen 1917?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert