Wat kost de Floriade 2022?

ALMERE
De gemeente Almere heeft tot nu toe 8,6 miljoen euro uitgegeven aan de Floriade. Het geld is besteed aan zaken als ambtenaren, terreininrichting, licenties en een lening van 2 miljoen euro aan de Floriade BV.
Het is voor het eerst dat de gemeente een heldere inzage geeft in de kosten. Dit gebeurt na vragen van de partijen SP en AP/OPA.

Wat gaat de Floriade kosten?
De tuinbouwtentoonstelling wordt gehouden in 2022. Het evenement gaat, inclusief het geschikt maken van het terrein, 95,7 miljoen euro kosten. De verwachting is dat er 2 miljoen euro winst zal worden gemaakt.

Wie betaalt die 95,7 miljoen?
De Floriade BV legt 55,7 miljoen euro in en de gemeente Almere 40 miljoen. De Floriade BV is volledig in handen van de gemeente. Almere is enig aandeelhouder.

Hoe komt de Floriade BV aan het geld?
De Floriade BV mag tot 30 miljoen euro lenen van de gemeente Almere. Daarnaast moet de besloten vennootschap geld verdienen door afspraken te maken met het bedrijfsleven. Die deals zijn geheim, het is immers een bv. 

Hoe komt de gemeente aan 40 miljoen voor de Floriade?
De gemeenteraad heeft 10 miljoen euro beschikbaar gesteld. Verder rekent de gemeente op 5 miljoen euro van het Rijk en 5 miljoen euro uit de regio. Daarbij gaat het om bijdragen van omliggende gemeenten en provincies, die ook baat zouden hebben bij de meer dan 2 miljoen Floriadebezoekers die worden verwacht

De provincie Flevoland stopt 10 miljoen euro in het project. De resterende 10 miljoen euro komt uit allerlei subsidies die de gemeente wil aanboren en de opbrengst uit het betaald parkeren tijdens het evenement.

Risico's
De gemeente Almere ziet dat er risico's aan de Floriade kleven. Daarom is er een stroppenpot ingesteld. Daar zat eerst 7 miljoen euro in, maar daar is recent 4 miljoen bijgekomen. Die 11 miljoen wordt gebruikt op het moment dat er ergens geld te kort is.

Wat als het helemaal mis gaat en er komt niemand?
Dat is onrealistisch, maar het geeft wel een goed beeld van de risico's. De gemeente Almere is dan haar eigen investering van 10 miljoen kwijt. Het geleende bedrag aan de bv, 30 miljoen, is ook weg. Verder is de stroppenpot met 11 miljoen euro dan leeggehaald. De totale schade komt dan op 51 miljoen euro.

Wat als het goed gaat en alles verloopt volgens plan?
De bv maakt 2 miljoen euro winst. De Floriade BV betaalt keurig het geleende bedrag terug. Verder heeft de gemeente, naast een succesvol evenement, een groot gebied waar woningen komen. De meeste kosten voor het bouwrijp maken zijn immers al betaald uit het budget van de Floriade.

Woonwijk
Zodra het evenement is afgelopen, moet het terrein geschikt worden gemaakt voor de Floriade woonwijk, met 600 woningen. Hoeveel dat gaat kosten, is nog niet bekend. De gemeente gaat winst maken per vierkante meter bouwgrond die wordt verkocht. Ook de gebouwen die nodig waren voor het evenement kunnen worden verkocht. Dat levert geld op. Hoeveel? Dat weet de gemeente Almere wel, maar wordt nog geheimgehouden.

Aanvulling redactie op 28-9-2017
De kosten om alle grond voor het Floriade terrein door de gemeente te bezitten, worden betaald uit een ander potje. Dat betekent dat de aanschaf van de duikschool (730 duizend) en het aankopen van wokrestaurant Atlantis (4 miljoen) niet in de Floriade begroting van 95,7 miljoen zitten. Als Camping Waterhout alsnog uitgekocht wordt omdat een verhuizing onmogelijk blijkt, dan vallen die kosten niet onder de Floriade begroting. Overigens blijft het uitkoopbedrag van de camping geheim, zo is afgesproken met de eigenaren.


,
reacties (49)

 • wsv

   

  Van de totale uitgaven tot nu toe (8,6 miljoen) is 92,2% buiten Almere uitgegeven (zie uitgaven in Almere in de voortgangsrapportage 2017-1). Da's bijster weinig. Ik ben vooral nieuwsgierig naar wat voor soort werk er dan in Almere terecht komt. Het is bovenal een gemiste kans. Zo draagt de Floriade weinig bij aan de Almeerse economie. Tijd voor verandering!

  reageer
 • Paul

   

  Gewoon straks op juiste partij stemmen , gaat het helemaal niet door.

  reageer
 • Maikel Sno

   

  Hoe kan dat nou, ik als PVV-stemmer (ja ik schaam me niet, VVD stemmers hebben nu immers bloed aan hun handen) word buiten gesloten. Hoezo democratie, mijn partij wordt genegeerd?

 • ruud sweers

   

  Afkopen van de Wok restaurant en de duikschool en straks ook de camping vanuit een anderpotje financieren noem ik creatief boekhouden. Waar halen ze de prognose van 2 miljoen bezoekers vandaan. Bij Venlo of de Haarlemmermeer? Daar is met behoorlijk verlies afgesloten! En ik moet vanuit de "regio" ook meebetalen aan dit gedrocht.

  reageer
 • Hansje

   

  Almerianen stem tegen "onze" gemeenteraad!

  reageer
 • Joop Rigter

   

  Logisch toch !!

 • Jip

   

  Jorritsma bedankt voor deze ellende. Je hebt tijdig je biezen gepakt. Onze Burgermoeder was zo trots dat Zij de Floriade naar Almere heeft gehaald. En waar is ze nu?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Jeroen

   

  Tja. Dit gaat ons centen kosten! Een paar bouwbedrijven en project ontwikkelaars verdienen bakken met geld. Als men denkt dat dit op Sint Maarten zou kunnen gebeuren (zonder dat hier aanleiding noch bewijs voor is) Grijpt het Rijk onmiddelijk in. Maar hier is geen corruptir hoor! En de bedrijven en individuen die nú geld binnen harken hebben ook geen band met vroegere bestuurders hoor. Slaap zacht, betaal en wees stil.

  reageer
 • Ed Molenaar

   

  Bizar, Brigit. Ik ga dan ook stemmen op diegenen die tegen floriade zijn.

  reageer
 • Brigit

   

  De domheid en de arrogantie ten top. Bij de vorige Floriade in Venlo was een collega van mij betrokken. 20 miljoen bezoekers en de boeken gesloten met een tekort. Krijg deze week een foldertje in de bus dat het Groot onderhoud op straat beperkt blijft i.v.m. een beperkt budget. Is toch niet uit te leggen! Stop met deze waanzin en het vernielen van het natuurschoon en de rust die er rond het Weerwater nu is. Schande schande schande!!!!

  reageer
 • Karel

   

  U heeft helemaal gelijk, eigenlijk is het woord schande! nog te fatsoenlijk. Deze stad gaat ten onder door de arrogantie en drammerigheid van een paar mensen, die straks Almere als de wiedeweerga zullen verlaten en een failliete stad achterlaten. Gemeenteraad: W a k k e r w o r d e n !!

 • peter van den bemt

   

  HE-LE-MAAL MEE EENS.

 • Henk

   

  Beter vandaag stoppen dan morgen

  reageer
 • peter van den bemt

   

  Halleluja. Samengevat. Het evenement gaat 95,7 miljoen euro kosten. Wie gaat dat betalen: De Floriade BV legt 55,7 miljoen euro in en de gemeente Almere 40 miljoen. De Floriade BV is volledig in handen van de gemeente. Kortom: alles komt voor rekening van de gemeente Almere. Die wel moet proberen voor een deel bedrijven met geld moet zien te binden. Maar dat moet maar lukken (zie daar nog niets van). Oh ja, we hebben nog een stroppenpot van 11 miljoen. Dat komt er nog bij. Als het misgaat? Minimaal 51 miljoen schade. Als het goed gaat: vermoeden we 2 miljoen winst (vermoeden). Dat is nog eens een evenwichtig verhaal. Wat de nieuwe woonwijk gaat kosten (DAAR gaat dit allemaal om), weet de gemeente nog niet. Nou. Ik wel: minimaal 95,7 plus 11 miljoen. En nog veel meer.

  reageer
 • Kees Wipneus

   

  Het kost: VEELSTE VEEL Gaat het fout dan zijn de kosten voor: DE BURGER Hoezo het kan in Almere?

 • peter van den bemt

   

  Halleluja. Samengevat. Het evenement gaat 95,7 miljoen euro kosten. Wie gaat dat betalen: De Floriade BV legt 55,7 miljoen euro in en de gemeente Almere 40 miljoen. De Floriade BV is volledig in handen van de gemeente. Kortom: alles komt voor rekening van de gemeente Almere. Die wel moet proberen voor een deel bedrijven met geld moet zien te binden. Maar dat moet maar lukken (zie daar nog niets van). Oh ja, we hebben nog een stroppenpot van 11 miljoen. Dat komt er nog bij. Als het misgaat? Minimaal 51 miljoen schade. Als het goed gaat: vermoeden we 2 miljoen winst (vermoeden). Dat is nog eens een evenwichtig verhaal. Wat de nieuwe woonwijk gaat kosten (DAAR gaat dit allemaal om), weet de gemeente nog niet. Nou. Ik wel: minimaal 95,7 plus 11 miljoen. En nog veel meer.

  reageer
 • Flevoburger

   

  De Floriade? Eens kijken waar straks, als het echt een debacle is, alle verantwoordelijke politici / ambtenaren blijven. Wat een arrogantie, wat een misbruik van maatschappelijke gelden. Een inhoudelijke discussie hoeft bijna niet meer gevoerd te worden. Op dit moment kunnen we het beter gaan hebben over de integriteit van de betrokkenen.

  reageer
 • Nepotist

   

  hmmm check dan maar even dmv WOB de bedrijven waar het department waar wethouder TH mee werkte in Amsterdam tijdens de NZ lijn en de bedrijven waar hij mee werkt nu.... opvallend veel overeenkomsten zie je dan. Check dan ook even in welke bedrijven dit heerschap participeert of familie als eigenaar of aandeelhouder heft.... een kind kan de was doen.

 • Maikel Pro

   

  Ik ben als de dood dat het straks niet goed gaat, en wij het volk dat in Flevoland woont moet opdraaien voor de 51 miljoen verlies. Betekend dit dat de water, afvalheffing straks 1.000,00 per maand word? Ik snap niet dat dit allemaal kan, er word gezegd Flevoland armste stad, en Almere heeft de meeste bijstanders, werklozen etc etc Hoe willen ze van een kale kip plukken?????

  reageer
 • HH

   

  Afvalstoffenheffing mag wettelijk niet meer dan kostendekkend zijn. Rioolheffing idem dito. Water valt niet onder de gemeente, en precario op de leidingen mag eerdaags wettelijk niet meer. Ook voor paspoorten e.d. geldt een wettelijk maximum. Almere zal wel de OZB tot het maximum moeten verhogen om in aanmerking te komen voor een artikel 12 uitkering. En het rijk stelt de gemeente onder curatele, en schrapt allerlei zaken die niet noodzakelijk zijn, ofwel: het voorzieningenniveau in Almere zal minder worden. Daarnaast bestaat er altijd het risico dat de provincie zo dom is om ook in het financiële gat te springen. Dat betekent dan een verhoging van de opcenten op de wegenbelasting.

 • kees d.

   

  Zo leuk! Floriade BV is van de gemeente Almere die enige aandeelhouder is. De gemeente leent dus aan zichzelf miljoenen om als gemeente Almere niet in de moeilijkheden te raken als die Floriade toch nog zou mislukken. Als Floriade BV failliet gaat neemt deze de gemeente Almere gewoon mee het zwarte gat in.

  reageer
 • Hannes

   

  Nogmaals, over de Floriade zal ik het niet meer hebben, dit debacle scenario is duidelijk; Waar de strategie en innovatie verder overgaat is de zo doorgedramde woonwijk, op de zo verkeerd uitgekozen locatie! Waar men denkt na 2022 de winst te halen! Vergelijk dit maar met de zo arrogante vastgoedsector project als de Noord-Zuidlijn met alle niet voorziende fundering problemen! "En dat gast in schaal langs de zo drukken A6 ook gebeuren!!

  reageer
 • Bo Rent

   

  Het duurt nog 5 jaar voor de Floriade start. Door tegenvallers gaat het nog vele miljoenen meer kosten. En dus wordt de strop voor de inwoners van Almere nog veel groter. En waarom doen we dit eigenlijk. Louter omdat een PvdA wethouder met een (te) grote mond, Henk Mulder die al lang weer gevlucht is uit Almere, zijn collega wethouders voor de zoveelste keer overschreeuwde. We weten in elk geval op welke partij we in maart 2018 niet moeten stemmen.

  reageer
 • Richard

   

  Nu mist alleen nog wat het bovenop die 8.6 mio kost als men vandaag zou stoppen.

  reageer
 • Karel

   

  "Wie betaalt die 95,7 miljoen?" Nou, dat weten we inmiddels wel. Ik zie die Flopriade-bui allang hangen en de pluchezitters op het stadhuis ook, maar dat zal ze worst zijn, want tegen die tijd zijn ze al met de noorderzon vertrokken. De inwoners van Almere mogen dit met zijn allen ophoesten, maar dan is Almere verworden tot een artikel 12 gemeente. Het wordt één gigantisch financieel fiasco, met een incompetente raad die bepaalde lieden met hun prestigeproject niet weet tegen te houden. Stoppen met die waanzin! Onmiddellijk! Wat Jip @ 6.43 uur zegt, klopt helemaal. Ga maar vast sparen met zijn allen.

  reageer
 • Reken je RIJK

   

  Wat een onzin is dit. Gemeente richt een BV Flopriade op, stopt daar 55,7 miljoen in en leent de Flopriade BV ook nog eens 40 miljoen. Volgens mij is de strop dan als er niemand komt 95,7 miljoen. + De stroppenpot van 11miljoen dan kom je toch echt aan 106,7 miljoen. Dat bedrag gaan die 700.000 bezoekers echt niet ophoesten met parkeren, verteren en entree. 700.000 bezoekers is wat Venlo met heel veel moeite en vrijkaarten bijelkaar gekrabt heeft.

  reageer
 • Jan

   

  Dit wordt een gigantische ramp voor Almere. 1 ding is zeker we worden een artikel 12 gemeente.

  reageer
 • Tsja

   

  Ik hoop dat de samenleving dan zo verandert is dat men persoonlijk verhaal gaat halen bij de veroorzakers van hun elende. Verpauperde wijken met overall onkruid uit de pan rijzende HARO kosten OZB belasting die verdubbelt is. Dan betalen die, dan al lang vertrokken, bestuurders ook prive de rekening van de door hun veroorzaakte elende!

 • Chieltje

   

  Die B.V. Gaat echt niet terug betalen.

  reageer
 • Klootjesvolk?

   

  De gemeente richt een BV op. Daarin zit een werkkapitaal van 55,7 miljoen. Gemeente is eigenaar en enig aandeelhouder van die BV, wat betekent dat het vermogen in de BV door de gemeente gestort is. Dat geld komt niet zomaar ineens op de rekening van de BV als je die opend. Hoe halen ze het dan in hun hoofd om die 55,7 miljoen niet als verlies mee te nemen als de BV klapt en de Flopriade geen bezoekers trekt. OF doe je graafwerk en kom met een serieus achtergrond verhaal en niet alleen met het persbericht van gemeente Almere.

 • Wethouder Hekking

   

  Gebrek aan transparantie, aannames van het aantal bezoekers en een gegoochel met heel veel geld. Het vertrouwen van de burgers in haar bestuur is verloren gegaan en dat allemaal om een geraamde winst van € 2 miljoen te behalen. Deze veronderstelde marge is niet groot en met een beetje pech is het verdampt. En dan is het een verlies geworden. Met een achterhaald concept dat oudbollig en saai is kunnen de bezoekers aantallen zomaar tegen vallen. Dit project is en blijft een feestje voor politici die graag werken aan hun eigen roem. Met in het verlengde raadsleden die meehobbelen zonder te overzien wat het feitelijk allemaal inhoudt. Maar ja, het kan in Almere.

  reageer
 • Mark

   

  Die gemeente prutsers doen lekker makkelijk van ons belastinggeld. Iedereen weet dat het verlies gaat opleveren. Maar die wanbestuurders doen gewoon wat ze willen. Lekkere democratie. Over wat jaar is er natuurlijk een onderzoek hoe het fout kon gaan. De verantwoordelijken sluiten ze niet op maar die krijgen weer een leuke baan ergens. Doodziek ben ik ervan dat mijn belastinggeld zo verprutst word.

  reageer
 • Hannes

   

  Alles even samengevat; Met alle scenario's waar men onder gebukt, om de zo doorgedramde woonwijk, op de verkeerd uitgekozen locatie waar men van op de hoogte was dat het een fundamentele debacle teweeg zou kunnen brengen! ((Ik citeer uit mijn reactie uit 2012 ; Verder heb ik bij het gehele gebeuren mijn bedenkingen; maar dat het ter zijner tijd wel boven water komt!)).....Met de iPhone in de hand heeft men vandaag de dag wereldwijd in alle toonaarde met alle nieuwe duurzame technologieën en ICT kennis de wereldlandentuinbouwtentoonstelling Floriade al bijdehand! "Ga zoveel mogelijk de natuur in als het kan, en men zal niets missen van de onzeker verwachte financiële Floriade in 2022" .."Maar hopelijk wel kunnen genieten via een groene promenade naar een afgebouwde en aangelegde Kasteelpark met decennialang velen mogelijkheden!!! En dan een goed gerenoveerd en onderhouden imago van "Geheel" Almere! Met alle werkgelegenheid van dien!! ((Verder zal ik niet meer reageren op de zo gecamoufleerde debacle scenario wat de Floriade/woonwijk Almere betreft!!))))))

  reageer
 • Hannes

   

  Hoe achterbaks kan en mag men tewerk gaan onder het mom van een BV om vastgoed/participaties geheimen wat de Floriade/woonwijk betreft weg te camoufleren!!

  reageer
 • Dick

   

  Gaat met 9 miljoen aan verlies kosten.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Ze verwachten dat omliggende gemeentes miljoenen gaan bijdragen. Wat denken ze zelf? Geen cent lijkt me.

  reageer
 • AA

   

  Ik dacht dat wethoudertje liegebeest had gezegd dat het Almere nooit meer dan 30 miljoen ging kosten....... Nu al ruim 8 uitgegeven, 7 miljoen wordt verstopt in het gemeentehuis door wat met ambtenaren te schuiven, 11 miljoen in de stroppenpot en 40 als lening.... Dan sta je voordat de poort geopend wordt al 66miljoen in de min. De omzetten gaan naar de BV en niet naar de gemeente, die halen eerst hun kosten eruit 55,7 miljoen alvorens ook maar 1 dubbeltje aan de gemeente te betalen.........Dan moet je nogal wat omzetten.....Om als BV 55,7 miljoen aan kosten te dekken moet je bij het publiek 67,4 miljoen ophalen........SUCCES!

 • Rv

   

  Als ik een dergelijke begroting of investeringsplan maak en daarmee aanklop bij een bank en/of andere investeerders sta ik binnen twee minuten weer buiten. € 96.000.000,00 met maar € 2.000.000,00 winstverwachting is een enorm risico! Geen ondernemer krijgt hier een lening voor, waarom de gemeente dan wel? Andermans geld wellicht? Ik ben een voorstander van de Floriade, maar er zijn veel teveel vragen en open eindes. Eerst 7 miljoen in de "stroppenpot" nu al 11 miljoen, in zo'n korte tijd een dergelijke verhoging voorspelt niet veel goeds! Ik denk dat er ieder kwartaal openheid van zaken moet worden gegeven. Deals in een BV geheim??? Nou volgens mij niet hoor, ga maar eens failliet dan is er niets geheim en wordt de bestuurder aangepakt, gaat dit nu ook gebeuren als het fout gaat?

  reageer
 • Boels

   

  NL is, na de VS, de grootste voedselexporteur van de wereld. Het economisch belang van een Floriade kan dus heel groot zijn. Maar laat dan de NL-voedselindustrie de kosten dragen en verantwoordelijk zijn voor de organisatie. Ik ben mordicus tegen de Floriade omdat de in floppen uitblinkende gemeente Almere hoofdrolspeler is.

 • Moraalridder

   

  Onvoorstelbaar dat een paar hoge heren Almere de financiële afgrond ingooien. Nog schrikbarende is dat niemand daar wat tegen doet.. Ja deze burgers zien het maar kunnen helaas niets inbrenoen. MicHier tactiek kiezen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Blij dat ik daar niet woon. Sterkte burgers.

  reageer
 • Gb

   

  Eens met Mascha. Hoeveel beter had dit geld besteed kunnen worden aan maatschappelijk relevante zaken zoals jongerenhuisvesting, veiligheid, werkgelegenheid, ouderenzorg. Zou er wel een referendum over willen😅 Diepe zucht.

  reageer
 • RRH

   

  Beste Omroep Flevoland, Het is een wirwar en gegochel met cijfers rondom de Floriade. Het is te snappen dat dat niet altijd duidelijk is. Toch is het wel belangrijk daar scherp op te blijven. Eerder verschoof de gemeente intern 7,2 miljoen aan budgetten voor het organisatie team aan de gemeentelijke kant (zie uw bericht d.d. 15/6). Dat zijn kosten die voor de Floriade en de gebiedsontwikkeling gemaakt worden. Ook de regelingen die getroffen zijn met de bestaande ondernemers zouden bij het budget opgeteld moeten worden als je in de resultaten het bouwrijpe gebied gaat meerekenen (waarvan op dit moment alleen 4 miljoen bekend is voor de regeling met Atlantis). Daarnaast is er nog een budgetverhoging geweest i.v.m. veiligheid ter grootte van 3,5 miljoen. Ook deze verhoging dient meegeteld te worden.

  reageer
 • Ed Molenaar

   

  Iedere inwoner van Almere is aandeelhouder en krijgt gratis entree, toch?

  reageer
 • Almeerderrr

   

  Beter ten halve gekeerd (verlies van 8,6 miljoen) dan ten hele gedwaald (verlies van 50 miljoen). Een verlies van 50 miljoen betekent gemiddeld per inwoner: 25 Euro. Maar niet iedere inwoner heeft een inkomen (jong, oud, uitkering) dus ga maar uit van 100 EURO verlies per inwoner!! Is er iemand die serieus gelooft dat er 2 MILJOEN mensen naar de Floriade gaan komen??? De business case gaat uit van 2 miljoen BETALENDE bezoekers. Na de Floriade blijkt dat het bezoekersaantal veel lager is uitgekomen dan 2 miljoen EN dat het aantal betalende bezoekers daarvan "lager is dan verwacht". Lees: men geeft massaal kaarten voor de Floriade weg zodat er nog wat mensen komen. Gelukkig hebben we in maart gemeenteraadsverkiezingen. Ik stem op een partij die dit hopeloze prestige project zo snel mogelijk wil stopzetten. Met alle respect: maar ik vind dan politieke kleur minder belangrijk dan het voorkomen van zo'n enorme strop voor ONS, de burgers van Almere die het verlies moeten ophoesten. Wethouder Herrema is dan al lang vertrokken om ergens anders een puinhoop te creeeren.

  reageer
 • RR

   

  Je zou haast denken dat als het merendeel van de Almeerse bevolking tegen de Floriade is de gemeente hier naar zal moeten luisteren (we leven tenslotte in een democratie) Wie is er voor een referendum over de Floriade?

  reageer
 • Geen zorgen mensen, met annewietske aan de knoppen komt het wel goed.7

  reageer
 • Jos

   

  En wee gaat het over geld en procedures. Waar blijven de goede ideeën en de inhoud. Het gaat me steeds meer tegenstaan.

  reageer
 • Mascha

   

  De miljoenen vliegen om je oren dat je er duizelig van wordt. Ondertussen zitten starters op een woning te wachten........er is niet eens genoeg geld om mensen een dak boven het hoofd te bieden. Almere schaam jezelf.

  reageer
 • 51 niks raar kijken als het 151 miljoen is ,heeft iemand wel een gezien dat een gemeente een begroting kan maken ?

  reageer
 • Richard

   

  Ja hoor dat kunnen ze best. Maar het blijft wel een kristallen bol dus het zal altijd afwijken.

 • Avd

   

  Een grote loterij. Bij winst 2 miljoen, maar bij verlies ( als alles goed gaat) 51 miljoen. Wie durft dat aan? Ja, de gemeente omdat het niet hun geld is maar ons geld. Zouden zij dat ook doen als b&w en de gemeenteraad persoonlijke aansprakelijkheid zouden hebben? Ik denk van niet. Stop met deze flauwekul, zoals de bewoners van Almere al eerder hebben aangegeven.

  reageer
 • Nepotist

   

  Rara hoeveel van die 100 miljoen op de bankrekeningen van de vriendjes van onze wethouder verdwijnt? En dan met een omtrekkende beweging op zijn Eigen rekening? Oh nee omtrekkende beweging hoeft niet want hij is zelf eigenaar van een van de adviesburootjes....

 • Jip

   

  Alle Floriades zijn met flink verlies afgesloten. Ik woonde destijds in Zoetermeer waar ook een Floriade heeft plaatsgevonden. Er waren miljoenen te kort aan opbrengsten. Waar werd dit te kort gehaald? Je verwacht het niet........bij de inwoners van Zoetermeer. De belastingen worden gewoon verhoogd! Mijn ouders waren er niet blij mee met de absurde verhoging weet ik nog. De Floriade in Almere is een herhaling van zetten. Inwoners van Flevoland ga alvast maar sparen.

 • RR

   

  De afgelopen decennia heeft geen enkele Floriade een positief resultaat geboekt. Ik vraag me dus af, uitgaand van het in het artikel hierboven beschreven verlies van 51 miljoen, hoeveel € dit de inwoners van Almere per hoofd van de bevolking gaat kosten?? En als ondernemer: een netto rendement van 2% op een investering van 95 miljoen... de bank ziet me aankomen. Iedere zichzelf respecterende ondernemer zou dit plan acuut in de prullenbak archiveren.

  reageer
 • Poe

   

  Rendement ligt veel hoger als die 2 miljoen bereikt wordt. Restwaarde gebouwen en bouwrijp maken kan je eigenlijk van de kosten afhalen..

 • Pzaal

   

  De kosten lopen nog wel op naar 120 miljoen.

  reageer
 • Richard

   

  De kosten vh bouwrijp maken tbv vd woonwijk zou niet vallen onder het floriade event ... ik ga er dus vanuit dat deze kosten dus ook niet zijn opgenomen. Gevolg jij rekent je rijk met geld wat hier helemaal niet staat. En dat geldt voor meer kosten.

 • Jan

   

  En toen ging de wekker. En werden we wakker na de nachtmerrie die floriade heet. Geld uit omliggende gemeenten? Lenen van de gemeente? Dus al het geld komt van de burgers uit almere met een kleine kans of het wel terug komt. Ik zie een artikel 12 status aankomen.

  reageer
 • Kees

   

  Enorm risico voor laag percentage winst, stopppppen

  reageer
 • Marijke

   

  We, pardon de gemente had lessen moeten trekken van het kasteeldebacle, er zitten te veel megalomane wethouders, er zou een goede boekhouder tussen moeten zitten met een hele grote portie gezond verstand. En idd er werd eerder opgemerkt dat de kosten omhoog gaan, laat iedereen daar bezwaar tegen maken. Dat is een heel haalbare kaart, zie trouwens ook de WOZ die stijgt te veel, maar net niet overmatig veel zodat je als je bezwaar maakt tegen het feit aanloopt dat je net binnen de 10 procentmarge blijft. Ergo geen poot om op te staan hebt, gewoon goed stemmen de volgende keer, houdt nu de raadsvergaderingen in de gaten en zie hoe de hazen lopen en geef vervolgens je vertrouwen in degene die normaal het belang van de burgers vooropstelt en niet alle gelduitdezakklopmethodes aanprijst als utopische retoriek. We stappen nu in letterlijke valkuilen, zie het slechte onderhoud van de trottoirs enz.

 • AA

   

  Geen weldenkende ondernemer of financier zal met zulke cijfers en verwachtingen ook maar 1 euro investeren. Gemeente Almere niet, nee die investeren meteen 100 miljoen.

 • Lelystedeling

   

  Zonder geld uit Lelystad. Hebben we hard nodig om de ICL gelden die we kwijtraken -miljoenen- mee op te vangen

  reageer
 • Lars

   

  2 miljoen winstmet een investering van dik 95.7 Miljoen zonder tegenslagen etc. Ik zou even verderzoeken als ik een kleine 2% rendement op mijn investering zou willen maken. Het substanciele risico met een zeer klein rendement is niet iets waar een een volksvertegenwoordiger of een gemeente warm van moet worden. Zeg dan meteen dat het gaat om het prestige en dat dit van de gemeente geld mag kosten dan ben je tenminste eerlijk ten opzichte van de burger dit dit betaald.

  reageer
 • Poe

   

  Klopt niet helemaal, de rest waarde van de gebouwen en het bouwrijp maken van de grond voor de woonwijk (winst zat daar) kan je van de totale kosten afhalen..dan kom je met 2 miljoen winst op een veel hoger rendements percentage, nog los van de aandacht die Almere krijgt als stad rond het evenement.

 • Inwoner

   

  Dat er pas 8,6 miljoen euro aan kosten is gemaakt klopt natuurlijk niet. In het hele traject zijn namelijk lang niet alle gemaakte kosten op ' Floriade' geboekt ! Er hebben veel meer mensen aan dit project gewerkt dan dat er feitelijk als Floriade is geoormerkt.

  reageer
 • Jeroen

   

  Misschien interessant om te weten; wat waren de resultaten van de voorgaande Floriades??

  reageer
 • Michael

   

  Wellicht kan ik niet rekenen hoor, maar als er winst gemaakt wordt, dan moet je die winst niet van de kosten aftrekken. Immers winst = kosten - omzet. Als er 2 miljoen euro winst gemaakt wordt is het een zeer succesvolle floriade! Ik ben bang dat er niet winst, maar omzet bedoeld wordt, dat zou wel erg weinig zijn. Zeker als ze ook 2 miljoen bezoekers verwachten, dus elke bezoeker betaald totaal maximaal 1 euro. Volgens mij klopt er ergens in deze cijfers iets niet...

  reageer
 • Derrick

   

  Precies. Openheid van zaken? Ondoorzichtigheid troef!!!!

 • Elke bezoeker betaald entree a € 50,-- euro vandaar de winst. Opbrengst € 100 miljoen - de kosten..

 • Danny

   

  Ik dacht het zelfde. Dus is het nu winst of omzet?

 • Dirk

   

  de gemeente gaat straks voor ruim 60 miljoen t schip in dus een flopiade hier de rekening komt bij de inwoners terecht zeker ? . dus nu die 8.6 miljoen als verlies nemen en lekker stoppen met deze onzin die flopiade heet .

  reageer
 • Richard

   

  Het verlies is groter dan die 8.6 mio reeds gemaakte kosten want daar komen de gevolgen van stoppen nog bij op. Nb knap bezopen dat die 8.6 mio nu pas bekend wordt gemaakt

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert