Wat kost de Floriade 2022?

ALMERE • Wo 27 september 2017 | 12:48 • Woensdag 27 september 2017 | 12:48
De gemeente Almere heeft tot nu toe 8,6 miljoen euro uitgegeven aan de Floriade. Het geld is besteed aan zaken als ambtenaren, terreininrichting, licenties en een lening van 2 miljoen euro aan de Floriade BV.
Het is voor het eerst dat de gemeente een heldere inzage geeft in de kosten. Dit gebeurt na vragen van de partijen SP en AP/OPA.

Wat gaat de Floriade kosten?
De tuinbouwtentoonstelling wordt gehouden in 2022. Het evenement gaat, inclusief het geschikt maken van het terrein, 95,7 miljoen euro kosten. De verwachting is dat er 2 miljoen euro winst zal worden gemaakt.

Wie betaalt die 95,7 miljoen?
De Floriade BV legt 55,7 miljoen euro in en de gemeente Almere 40 miljoen. De Floriade BV is volledig in handen van de gemeente. Almere is enig aandeelhouder.

Hoe komt de Floriade BV aan het geld?
De Floriade BV mag tot 30 miljoen euro lenen van de gemeente Almere. Daarnaast moet de besloten vennootschap geld verdienen door afspraken te maken met het bedrijfsleven. Die deals zijn geheim, het is immers een bv. 

Hoe komt de gemeente aan 40 miljoen voor de Floriade?
De gemeenteraad heeft 10 miljoen euro beschikbaar gesteld. Verder rekent de gemeente op 5 miljoen euro van het Rijk en 5 miljoen euro uit de regio. Daarbij gaat het om bijdragen van omliggende gemeenten en provincies, die ook baat zouden hebben bij de meer dan 2 miljoen Floriadebezoekers die worden verwacht

De provincie Flevoland stopt 10 miljoen euro in het project. De resterende 10 miljoen euro komt uit allerlei subsidies die de gemeente wil aanboren en de opbrengst uit het betaald parkeren tijdens het evenement.

Risico's
De gemeente Almere ziet dat er risico's aan de Floriade kleven. Daarom is er een stroppenpot ingesteld. Daar zat eerst 7 miljoen euro in, maar daar is recent 4 miljoen bijgekomen. Die 11 miljoen wordt gebruikt op het moment dat er ergens geld te kort is.

Wat als het helemaal mis gaat en er komt niemand?
Dat is onrealistisch, maar het geeft wel een goed beeld van de risico's. De gemeente Almere is dan haar eigen investering van 10 miljoen kwijt. Het geleende bedrag aan de bv, 30 miljoen, is ook weg. Verder is de stroppenpot met 11 miljoen euro dan leeggehaald. De totale schade komt dan op 51 miljoen euro.

Wat als het goed gaat en alles verloopt volgens plan?
De bv maakt 2 miljoen euro winst. De Floriade BV betaalt keurig het geleende bedrag terug. Verder heeft de gemeente, naast een succesvol evenement, een groot gebied waar woningen komen. De meeste kosten voor het bouwrijp maken zijn immers al betaald uit het budget van de Floriade.

Woonwijk
Zodra het evenement is afgelopen, moet het terrein geschikt worden gemaakt voor de Floriade woonwijk, met 600 woningen. Hoeveel dat gaat kosten, is nog niet bekend. De gemeente gaat winst maken per vierkante meter bouwgrond die wordt verkocht. Ook de gebouwen die nodig waren voor het evenement kunnen worden verkocht. Dat levert geld op. Hoeveel? Dat weet de gemeente Almere wel, maar wordt nog geheimgehouden.

Aanvulling redactie op 28-9-2017
De kosten om alle grond voor het Floriade terrein door de gemeente te bezitten, worden betaald uit een ander potje. Dat betekent dat de aanschaf van de duikschool (730 duizend) en het aankopen van wokrestaurant Atlantis (4 miljoen) niet in de Floriade begroting van 95,7 miljoen zitten. Als Camping Waterhout alsnog uitgekocht wordt omdat een verhuizing onmogelijk blijkt, dan vallen die kosten niet onder de Floriade begroting. Overigens blijft het uitkoopbedrag van de camping geheim, zo is afgesproken met de eigenaren.


,[https://twitter.com/AatdeJonge/status/913086123668361219]

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel