Justitie wil brandbomgooiers achter tralies

LELYSTAD
De officier van justitie heeft vrijdag celstraffen tot 1 jaar geëist tegen vier jongens die molotovcocktails naar een huis in Lelystad hebben gegooid. Dat gebeurde op 16 januari vorig jaar aan de Brederode. De verdachten zouden wraak hebben willen nemen voor een ruzie, waarbij één van hen was geslagen. 

De vier jonge verdachten uit Lelystad, Emmeloord en Almere gingen 's nachts naar het huis van de jongen die de klap zou hebben uitgedeeld. Ze hadden zelf molotovcocktails gemaakt en illegaal vuurwerk meegenomen. Twee hebben bekend dat ze de brandende molotovcocktails naar het huis hebben gegooid, de anderen keken toe. Het Openbaar Ministerie ziet ze als medeplichtigen.

Tuinslang in brand
De molotovcocktails en het vuurwerk kwamen tegen een muur terecht. Een tuinslang vloog in brand. De jongens werden gezien door een buurtbewoonster die haar hond uitliet. Het OM zag geen oprechte spijt bij de verdachten en spreekt van een aanslag. Via WhatsApp-gesprekken hadden de jongens voor- en achteraf veel contact gehad. Ze zouden zich enthousiast hebben uitgelaten over hoe het eruit had gezien. 

Twaalf maanden
Tegen drie verdachten eiste het OM twaalf maanden celstraf, waarvan de helft voorwaardelijk. De vierde verdachte was nog minderjarig bij het gooien. Tegen hem is zes maanden jeugddetentie geëist, waarvan de helft voorwaardelijk. 

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

reacties (2)

 • Willemsen

   

  Waarom zo'n lage eis? Ik ken een voorval van het gooien van een molotovcocktail coctail naar een gebouw waar 4 jaar werd geëist.

  reageer
 • Pzaal

   

  Of een thee lichtjes houder. Die persoon werd jaaren vast gezet.

 • Thomas

   

  4 maandjes effectieve celstraf, die de slappe rechter waarschijnlijk nog verder zal terugbrengen. Onderhand is het tijd dat men zich bij de rechtbank de vraag stelt of ze daar zitten om misdaad aan te moedigen, of het te ontmoedigen. Want 4 maandjes cel voor poging tot moord in vereniging, is een beloning, geen straf.

  reageer
 • Karel

   

  Helemaal mee eens, de celstraffen zijn tegenwoord veel te kort. "Iemand snap je reactie niet goed. Is dit geen poging tot moord? Stel dat er iemand wassen omgekomen. Is niet gebeurd oké maar dit maakt het niet veel minder erg.

 • Iemand

   

  Je kent de jongens niet en was ook niet bij de hoorzitting

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert