Positie wethouder Vis wankel

DRONTEN • Vr 13 oktober 2017 | 10:45 • Vrijdag 13 oktober 2017 | 10:45
De gemeenteraad van Dronten beslist komende donderdag over de politieke toekomst van CDA-wethouder Dirk Minne Vis. De raad moet aangeven of Vis nog het vertrouwen heeft, nu de wethouder de raad een aantal keren onjuist of onvolledig heeft geinformeerd over inhuur van personeel via payrolling.

Bij payrolling staan werknemers niet op de loonlijst van de gemeente, maar zijn ze in dienst via een administratiekantoor. Vooral de ChristenUnie en de PvdA vinden payroll een vorm van slecht werkgeverschap. Toen de ChristenUnie in juni 2015 voor het eerst naar de payroll-constructie vroeg, ontkende Vis dat de gemeente personeel op die manier inhuurde.
 
Toen de kwestie op 5 oktober weer aan de orde kwam, moest Vis erkennen dat die informatie niet klopte. Hij bood zijn excuus aan voor de verkeerde informatie in 2015 in een brief, die hij in maart op persoonlijke titel naar de raad had gestuurd.

Feitenrelaas
De raad vroeg 5 oktober om een feitenrelaas om helder te krijgen wanneer wat bekend was en hoe de wethouder hierover heeft gecommuniceerd. Dat relaas wijst uit dat Vis eind 2016 wist dat Dronten met payrollconstructies werkt. Het stuk geeft ook aan dat de brief van Vis uit maart in juni op last van het college van b en w weer werd ingetrokken.

Vis schrijft nu in een nieuwe persoonlijke brief dat hij 'als verantwoordelijk wethouder, voorafgaand aan de beantwoording het beter had moeten onderzoeken'.

Geduld op
Zowel oppositie als coalitiepartijen gaven aan dat het geduld met Vis op raakt, omdat hij al eerder bij andere onderwerpen de raad foutieve informatie heeft verstrekt. In januari kreeg Vis een motie van treurnis aan zijn broek. Op 5 oktober gaf hij ook onjuiste informatie over het bestaan van schriftelijke verslagen van de Alderstafel over Lelystad Airport.

Alle fracties hebben maandag overleg ter voorbereiding op de raadsvergadering van donderdag. Volgens Jaap Oosterveld van oppositiepartij ChristenUnie is het CDA aan zet om aan te geven of Vis nog door kan, al heeft CDA-fractievoorzitter Jan Klopman al in de media aangegeven vertrouwen in de wethouder te hebben.

Verhaal doen
Collegepartij VVD heeft nog geen definitief standpunt ingenomen, maar wil de wethouder wel een kans geven eerst zijn verhaal te doen. Ook wil de VVD samen met de collegepartners CDA en Leefbaar Dronten om tafel om de kwestie te bespreken. VVD-fractievoorzitter Irene Korting wil dat hierbij Dirk Minne Vis en ook andere wethouders aanschuiven. Paul Vermast (GroenLinks) vraagt zich af of Vis niet de eer aan zichzelf moet houden, nadat hij hem op 5 oktober heeft zien worstelen met zijn uitleg. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (11)

 • Dee

    Za 14 oktober 2017 Zaterdag 14 oktober 2017

  Er zijn toch wel meer mensen op dat gemeentehuis die van de payroll constructie weten, waarom zijn die dan niet eerder opgestaan? En de burgemeester....die weet dit vast ook wel maar hangt de vermoorde onschuld uit nee er is veel loos op het gemeentehuis ik zou zeggen hele bestuur weg en een onderzoek door extern buro zodat iedereen echt durft te praten

  reageer
 • Willeke

    Za 14 oktober 2017 Zaterdag 14 oktober 2017

  De raad maakt wel een punt van payrollen, maar stelt geen vragen over angstcultuur die onder de ambtenaren van Dronten heerst. Ook niet over het feit dat de burgemeester in zijn eentje een interim-secretaris aanstelt, of over het grote verloop aan managers en directeuren. Het lijkt erop dat de kop van wethouder Vis moet rollen, maar de raad laat andere mistoestanden in het gemeentehuis gewoon toe. Dan ben je als gemeenteraad gewoon zelf onbetrouwbaar.

  reageer
 • Geert

    Za 14 oktober 2017 Zaterdag 14 oktober 2017

  Is de gemeenteraad benadert met door bewijs onderbouwde verhalen door de werknemers dan? En wat verwacht je dat zij doen? De raad gaat niet over de dienstverbanden van managers, wie mensen aanneemt of over de werksfeer in het gemeentehuis.

 • h a vd brink

    Za 14 oktober 2017 Zaterdag 14 oktober 2017

  En wat zegt de gemeenteraad nu?

 • Harry Klein

    Vr 13 oktober 2017 Vrijdag 13 oktober 2017

  Het is schandalig hoe onze "gekozen" overheid de burger die alles moet opbrengen aan ambtenarensalarissen en kosten zo bedonderd, keer op keer. Ook hier zou veel harder gestraft moeten worden. Een onbetrouwbare overheid Is de basis van alle onvrede. Triest dat dit kan in Nederland! Waar zijn de echte leiders?

  reageer
 • Hans de Boer, Lelystad

    Vr 13 oktober 2017 Vrijdag 13 oktober 2017

  Een wethouder die persoonlijke brieven de raad stuurt. Leg uit.

  reageer
 • Frank

    Vr 13 oktober 2017 Vrijdag 13 oktober 2017

  Of een burgemeester die ambtelijke stukken op zijn thuisadres laat bezorgen ipv de rede1 Het is allemaal 'normaal' in dronterland 😂

 • Dorpsgenoot

    Vr 13 oktober 2017 Vrijdag 13 oktober 2017

  Als bewoner moet ik erop kunnen vertrouwen dat een wethouder integer en bekwaam is. Ik ben bang dat het hier aan beide schort.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Flevoburger

    Vr 13 oktober 2017 Vrijdag 13 oktober 2017

  het gaat in dezen niet echt om de inhoud ( wel of geen gebruik maken van een bepaalde constructie) het gaat erom of een politieke bestuurder integer en naar waarheid heeft gehandeld / gesproken. Dit zijn toch echt wel de minimale eisen die we aan een wethouder mogen en moeten stellen. Hoe kun je als burger anders ook nog maar 1 politicus vertrouwen?

  reageer
 • Hans

    Vr 13 oktober 2017 Vrijdag 13 oktober 2017

  De gemeente maakt al veel langer dan 2015 gebruik van pay rolconstructies. Nieuwe medewerkers die niet eerder bij gemeenten gewerkt hebben worden vaak het eerste jaar ingehuurd via payrol. Het hele college en management van Dronten weet hiervan. Dit is geen geheim op het gemeentehuis maar HRM beleid en staat zelfs in personeelsadvertenties vermeld. Iedere burger kan dit van te voren dus weten/lezen. HRM valt onder wethouder Vis dus dom dat hij zegt dat hij dit niet wist.

  reageer
 • pieter de oude

    Vr 13 oktober 2017 Vrijdag 13 oktober 2017

  dat CDA is de laatste jaren erg "succesvol" in bestuurlijk- Dronten geweest. ?? Vanaf nu raadsleden, minder lief zijn voor elkaar en meer OPPOSITIE.

  reageer
 • Dirk2

    Vr 13 oktober 2017 Vrijdag 13 oktober 2017

  Goh, hoe zou dat in Lelystad in elkaar steken? Ook daar wordt exorbitant veel ingeleend....Payroll? Aan de Raad dit dossier eens goed te bekijken.

  reageer
 • Pb

    Vr 13 oktober 2017 Vrijdag 13 oktober 2017

  Goh is er nou echt helemaal niemand in dronten die de kijkkast van Aat durft te openen......?

  reageer
 • Frank

    Vr 13 oktober 2017 Vrijdag 13 oktober 2017

  Hahaha wethouder vis wankel voor onjuiste informatie😂 Nou dan ken de rest ook wel inpakken want het is net de Fabeltjeskrant op dat gemeentehuis😂 Het ene gat word gevuld met het andere 😂 De jonge pleegt ambtsmisbruik door mensen te kielhalen,van Amerongen die alles "sluitend" maakt terwijl de verliezen op commerciële projecten nergens terug te vinden zijn. Deze raad is onbekwaam

  reageer
 • DeLuis

    Vr 13 oktober 2017 Vrijdag 13 oktober 2017

  Het is moeilijk Frank objectieve commentaar geven, in plaats van rancune tonen geeft nou eens een feitenrelaas. Kom op probeer het eens. Lekker gemakkelijk overal maar tegen aanschoppen en alleen maar negativiteit tonen, ja daar helpt je de wereld mee voorruit.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert