Positie wethouder Vis wankel

DRONTEN • Vr 13 oktober 2017 | 10:45 • Vrijdag 13 oktober 2017 | 10:45
De gemeenteraad van Dronten beslist komende donderdag over de politieke toekomst van CDA-wethouder Dirk Minne Vis. De raad moet aangeven of Vis nog het vertrouwen heeft, nu de wethouder de raad een aantal keren onjuist of onvolledig heeft geinformeerd over inhuur van personeel via payrolling.

Bij payrolling staan werknemers niet op de loonlijst van de gemeente, maar zijn ze in dienst via een administratiekantoor. Vooral de ChristenUnie en de PvdA vinden payroll een vorm van slecht werkgeverschap. Toen de ChristenUnie in juni 2015 voor het eerst naar de payroll-constructie vroeg, ontkende Vis dat de gemeente personeel op die manier inhuurde.
 
Toen de kwestie op 5 oktober weer aan de orde kwam, moest Vis erkennen dat die informatie niet klopte. Hij bood zijn excuus aan voor de verkeerde informatie in 2015 in een brief, die hij in maart op persoonlijke titel naar de raad had gestuurd.

Feitenrelaas
De raad vroeg 5 oktober om een feitenrelaas om helder te krijgen wanneer wat bekend was en hoe de wethouder hierover heeft gecommuniceerd. Dat relaas wijst uit dat Vis eind 2016 wist dat Dronten met payrollconstructies werkt. Het stuk geeft ook aan dat de brief van Vis uit maart in juni op last van het college van b en w weer werd ingetrokken.

Vis schrijft nu in een nieuwe persoonlijke brief dat hij 'als verantwoordelijk wethouder, voorafgaand aan de beantwoording het beter had moeten onderzoeken'.

Geduld op
Zowel oppositie als coalitiepartijen gaven aan dat het geduld met Vis op raakt, omdat hij al eerder bij andere onderwerpen de raad foutieve informatie heeft verstrekt. In januari kreeg Vis een motie van treurnis aan zijn broek. Op 5 oktober gaf hij ook onjuiste informatie over het bestaan van schriftelijke verslagen van de Alderstafel over Lelystad Airport.

Alle fracties hebben maandag overleg ter voorbereiding op de raadsvergadering van donderdag. Volgens Jaap Oosterveld van oppositiepartij ChristenUnie is het CDA aan zet om aan te geven of Vis nog door kan, al heeft CDA-fractievoorzitter Jan Klopman al in de media aangegeven vertrouwen in de wethouder te hebben.

Verhaal doen
Collegepartij VVD heeft nog geen definitief standpunt ingenomen, maar wil de wethouder wel een kans geven eerst zijn verhaal te doen. Ook wil de VVD samen met de collegepartners CDA en Leefbaar Dronten om tafel om de kwestie te bespreken. VVD-fractievoorzitter Irene Korting wil dat hierbij Dirk Minne Vis en ook andere wethouders aanschuiven. Paul Vermast (GroenLinks) vraagt zich af of Vis niet de eer aan zichzelf moet houden, nadat hij hem op 5 oktober heeft zien worstelen met zijn uitleg. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel