Marktplaats-oprichter schrijft boek over een beter Nederland

KRAGGENBURG • Za 14 oktober 2017 | 9:19 • Zaterdag 14 oktober 2017 | 9:19
Het kan beter met Nederland en met de Nederlanders, vindt Bob Crébas uit Kraggenburg. De oprichter van Marktplaats.nl heeft een boek geschreven waarin hij uitlegt hoe we een land kunnen worden waarin meer mensen zich gewaardeerd en prettig voelen.

De schrijver redeneert naar eigen zeggen vanuit zijn levenservaring. Van bijstandsgerechtigde werd hij een succesvolle ondernemer.

Dubbeltje dat een kwartje werd
Ter ondersteuning van zijn opvattingen citeert Crébas rijkelijk uit rapporten en opiniestukken. Want “een professor, politicoloog, socioloog of econoom ben ik niet. Wel ben ik een voorbeeld van een dubbeltje dat een kwartje werd”, zegt Crébas die rijk werd met de verkoop van Marktplaats 2004. 

Het boek is geen handleiding voor het binnenharken van miljoenen. “Rijk worden lijkt me een schamel doel.” In plaats daarvan pleit Crébas voor een land waarin meer mensen profiteren van “de vruchten aan de boom”. 

Veel op de schop
In de 300 pagina's van 'Het land van goed naar beter' stelt Crébas veel ter discussie. Het wemelt volgens de auteur van regels, structuren en niet betrokken managers die het betere Nederland in de weg staan. 

In veel gevallen blijft de schrijver dicht bij huis, de Noordoostpolder waar Crébas in 1951 is geboren. Maar ook de landelijke politiek en de manier waarop bedrijven worden geleid, gaat Crébas niet uit de weg. Zo mist hij betrokkenheid van bazen die “zonder kennis van zaken” organisaties leiden. “Met aan het hoofd Mark Rutte, een minister-president die er zelfs trots op is dat hij geen visie heeft. Zie daar de staat van ons land.” 

Arm en rijk
Rond 2,5 miljoen Nederlanders hebben het slecht, zegt Crébas. Dat niet iedereen van de welvaart profiteert, zie je volgens Crébas onder meer aan de beloning van verpleegkundigen, leraren en agenten. Terwijl hun werkterrein de grote stad is, kunnen ze daar vaak niet wonen omdat ze daar geen geld voor hebben. 

Het onderwijssysteem maakt de kloof tussen arm en rijk nog groter, schrijft Crébas.  Zo hebben we volgens hem een 'diplomacratie', waarin studenten leren voor hun examen en daarna het meeste weer vergeten. Hij wil meer waardering voor mensen met praktische vaardigheden. 

Trek naar de steden
Ook plattelanders hebben volgens Crébas vaak weinig te zeggen. “Door de trek naar de steden is het buitengebied in de marge gedrukt. (..…) Er is geen visie op de toekomst van het buitengebied.” 

Intussen wordt de dienst op het platteland vaak uitgemaakt door ambtenaren die ergens anders wonen en geen binding hebben met hun gemeente. In dit licht stelt Crébas de vraag: van wie is Nederland eigenlijk? “Van gemeenten en projectontwikkelaars die belang hebben bij schaarse grond en hoge prijzen? (…..) Ik bepleit meer meters voor land en landgenoten.” 

Het land van goed naar beter komt 17 oktober uit bij uitgever Lucht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (13)

 • Kees

    Zo 15 oktober 2017 Zondag 15 oktober 2017

  Ik ken Bob nog als schillenboer en heb grote waardering voor zijn creativiteit en doorzettingsvermogen. Dit is iemand met idd veel geld maar ook een mensen mens. die iets over heeft voor de ander.

  reageer
 • Wim

    Zo 15 oktober 2017 Zondag 15 oktober 2017

  Lekker makkelijk praten als je zelf flink in de slappewas zit en je over geld geen zorgen hoeft te maken.

  reageer
 • Den

    Zo 15 oktober 2017 Zondag 15 oktober 2017

  Men oh men, wat een ongelooflijke jaloezie hier. Dat is pas triest. Eerst zelf wat bereiken en dan pas kritiek hebben. Schaamteloos!

  reageer
 • Hannes

    Zo 15 oktober 2017 Zondag 15 oktober 2017

  Laat men dit boek lezen, en laat men dan bij zichzelf te radengaan.

  reageer
 • Henk

    Zo 15 oktober 2017 Zondag 15 oktober 2017

  Wat fijn dat die man een visie heeft. Wat jammer dat bij veel mensen een positieve visie altijd gepaard moet gaan met eindeloos afraken en negatieviteit. Ga uit van de kracht van je eigen idee, en overtuig mensen daarvan. Afkraken van de huidige gevestigde orde is makkelijk en ee teken van zwakte.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Hannes

    Zo 15 oktober 2017 Zondag 15 oktober 2017

  Meer waardering voor mensen met praktische vaardigheden; dat blijkt maar weer dat de praktijk sterker is dan de leer.

  reageer
 • Poe

    Zo 15 oktober 2017 Zondag 15 oktober 2017

  een verhaal van iemand die nog in het verleden leeft.

  reageer
 • Steph

    Za 14 oktober 2017 Zaterdag 14 oktober 2017

  Wat een mooi mens die meneer Crébas. Super dat hij zich in wil zetten voor de minder bedeelden. Ik heb zijn boek net besteld. Ben heel benieuwd.

  reageer
 • Ed

    Za 14 oktober 2017 Zaterdag 14 oktober 2017

  Op de juiste plek op het juiste moment, ja. Meer niet? Naast een dosis geluk óók nog een goed idee en de intelligentie en daadkracht om het te realiseren. Je wordt niet zomaar multimiljonair, Stevie. En kennelijk is hij ook verstandig genoeg om het geld er niet doorheen te jagen. Waarmee niet gezegd is dat hij de wijsheid in pacht heeft of dat zijn visie op de maatschappij klopt.

  reageer
 • Barbara

    Za 14 oktober 2017 Zaterdag 14 oktober 2017

  Ik heb wat jaren terug bij Marktplaats een geerfde fles port van 100 jaar oud verkocht voor 30 euro omdat niemand er meer voor bood. Daar heeft uiteindelijk de koper zich aardig mee verrijkt en niet de eigenaar van marktplaats.

  reageer
 • Schaapjes

    Za 14 oktober 2017 Zaterdag 14 oktober 2017

  En een zoon die voor de hobby in een F16 vliegt, hoe duurzaam ben je dan????

  reageer
 • Stevie

    Za 14 oktober 2017 Zaterdag 14 oktober 2017

  Inderdaad Arnold, hij was toevallig op de juiste plek en op het juiste moment, meer niet. Je vergeet overigens de mislukte brandnetel-kledinglijn.

  reageer
 • Arnold

    Za 14 oktober 2017 Zaterdag 14 oktober 2017

  Wat een gotspe. Multimiljonair door perfect gebruik maken van de onderkant van de samenleving en het kapitalisme. Overal toestemming gekregen om te doen wat hij wilde of gewoon zonder toestemming. Nu een boek schrijven over hoe de beter wereld wordt? Eigenaar van paspartoe en met winst doorverkocht aan Triade. Tsja. Gotspe is het enige woord dat past ....

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert