Marktplaats-oprichter schrijft boek over een beter Nederland

KRAGGENBURG • Za 14 oktober 2017 | 9:19 • Zaterdag 14 oktober 2017 | 9:19
Het kan beter met Nederland en met de Nederlanders, vindt Bob Crébas uit Kraggenburg. De oprichter van Marktplaats.nl heeft een boek geschreven waarin hij uitlegt hoe we een land kunnen worden waarin meer mensen zich gewaardeerd en prettig voelen.

De schrijver redeneert naar eigen zeggen vanuit zijn levenservaring. Van bijstandsgerechtigde werd hij een succesvolle ondernemer.

Dubbeltje dat een kwartje werd
Ter ondersteuning van zijn opvattingen citeert Crébas rijkelijk uit rapporten en opiniestukken. Want “een professor, politicoloog, socioloog of econoom ben ik niet. Wel ben ik een voorbeeld van een dubbeltje dat een kwartje werd”, zegt Crébas die rijk werd met de verkoop van Marktplaats 2004. 

Het boek is geen handleiding voor het binnenharken van miljoenen. “Rijk worden lijkt me een schamel doel.” In plaats daarvan pleit Crébas voor een land waarin meer mensen profiteren van “de vruchten aan de boom”. 

Veel op de schop
In de 300 pagina's van 'Het land van goed naar beter' stelt Crébas veel ter discussie. Het wemelt volgens de auteur van regels, structuren en niet betrokken managers die het betere Nederland in de weg staan. 

In veel gevallen blijft de schrijver dicht bij huis, de Noordoostpolder waar Crébas in 1951 is geboren. Maar ook de landelijke politiek en de manier waarop bedrijven worden geleid, gaat Crébas niet uit de weg. Zo mist hij betrokkenheid van bazen die “zonder kennis van zaken” organisaties leiden. “Met aan het hoofd Mark Rutte, een minister-president die er zelfs trots op is dat hij geen visie heeft. Zie daar de staat van ons land.” 

Arm en rijk
Rond 2,5 miljoen Nederlanders hebben het slecht, zegt Crébas. Dat niet iedereen van de welvaart profiteert, zie je volgens Crébas onder meer aan de beloning van verpleegkundigen, leraren en agenten. Terwijl hun werkterrein de grote stad is, kunnen ze daar vaak niet wonen omdat ze daar geen geld voor hebben. 

Het onderwijssysteem maakt de kloof tussen arm en rijk nog groter, schrijft Crébas.  Zo hebben we volgens hem een 'diplomacratie', waarin studenten leren voor hun examen en daarna het meeste weer vergeten. Hij wil meer waardering voor mensen met praktische vaardigheden. 

Trek naar de steden
Ook plattelanders hebben volgens Crébas vaak weinig te zeggen. “Door de trek naar de steden is het buitengebied in de marge gedrukt. (..…) Er is geen visie op de toekomst van het buitengebied.” 

Intussen wordt de dienst op het platteland vaak uitgemaakt door ambtenaren die ergens anders wonen en geen binding hebben met hun gemeente. In dit licht stelt Crébas de vraag: van wie is Nederland eigenlijk? “Van gemeenten en projectontwikkelaars die belang hebben bij schaarse grond en hoge prijzen? (…..) Ik bepleit meer meters voor land en landgenoten.” 

Het land van goed naar beter komt 17 oktober uit bij uitgever Lucht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel