Museumschatten: De burcht van Kuinre

NOORDOOSTPOLDER • Ma 16 oktober 2017 | 15:10 • Maandag 16 oktober 2017 | 15:10
Prehistorische grafvelden, voetstappen van verre voorouders, ridders, oude scheepswrakken; het is allemaal te vinden in de provincie. Oktober is de maand van de geschiedenis en dat is een goede reden om op zoek te gaan naar sporen uit het verleden. Archeoloog Dick Velthuizen neemt ons mee, op zoek naar archeologische hoogtepunten.

Burcht van Kuinre
In het noordelijkste puntje van Noordoostpolder staat een replica van de eeuwenoude burcht. Vanaf de elfde eeuw was dit een strategisch belangrijk punt aan de Zuiderzee, waar talloze veldslagen zijn uitgevochten. De burcht vormde een zuidelijke grenspost van Friesland. De bewoners, de ridders van Kuinre, maakten gretig gebruik van deze positie. Ze verdienden onder meer geld door tol te heffen voor schepen.

Een zware storm verwoestte de burcht in 1375. Drie jaar later is iets noordoostelijker een tweede burcht van Kuinre gebouwd. Deze burcht werd rond 1530 weer afgebroken.
 
Vondsten na droogvallen
In 1948 is er uitgebreid archeologisch onderzoek gedaan op de plek waar ooit de eerste burcht van Kuinre stond. De archeologische vondsten die toen zijn gedaan, liggen in het Nieuw Land Erfgoedcentrum in Lelystad.
 
Deze hele week besteden we aandacht aan archeologische vindplaatsen in onze provincie. Morgen zijn we op Schokland.
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel