Plan: Parkeerplaats bij Walibi vol zonnepanelen

BIDDINGHUIZEN • Wo 18 oktober 2017 | 20:36 • Woensdag 18 oktober 2017 | 20:36
De parkeerplaats tegenover Walibi Holland in Biddinghuizen wordt overkapt met zonnepanelen. Dit is althans het voornemen van het bedrijf Solarfields en de Stichting Net. De gemeente Dronten die eigenaar is van de grond staat achter het plan. 

De zonne-energie is bedoeld om grootschalige evenementen die op het naastgelegen terrein worden gehouden van stroom te voorzien. Nu wordt bij Lowlands, Defqon.1 en Pinksterconferentie Opwekking bijna alle energie door fossiele brandstoffen geleverd. Door carports te bouwen op het parkeerterrein en de daken daarvan te bedekken met zonnepanelen zijn er bijna geen benzine- en dieselaggregaten meer nodig. Een overschot aan energie zou aan het net teruggegeven kunnen worden.

Het gaat om een parkeerplaats van 40 hectare, wat gelijk staat aan zo'n 80 voetbalvelden. De zonnepanelen zouden in totaal 33 megawatt aan energie kunnen opwekken. Volgens de initiatiefnemers is dit een project dat qua grootte en opzet uniek in Nederland. "Het dubbel gebruiken van dezelfde grond is handig in een klein land als Nederland, maar dat brengt wel allerlei extra eisen op onder meer het gebied van veiligheid met zich mee. Omdat daar nog maar heel weinig ervaring mee is, moet er nog veel worden uitgezocht voordat dit plan ook echt door kan gaan", aldus Niek Tamminga van Solarfields.

 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel