GroenLinks verbolgen over gebruik RoundUp

ALMERE
GroenLinks Almere wil van het college van burgemeester en wethouders weten hoe het heeft kunnen gebeuren dat onkruidverdelger RoundUp is gebruikt op verwijderde bomen op de Esplanade.

Het college maakte vorige week bekend dat door een fout het bestrijdingsmiddel onterecht is gebruikt. Door gebruik van het gif moeten nu acht andere bomen ook gekapt worden. 

In 2007 heeft de gemeente Almere afgesproken om het gif zeer selectief en onder strikte voorwaarden toe te passen. GroenLinks vindt het netjes van b en w dat zij de partijen over de fout heeft geïnformeerd maar wil nu wel weten hoe ze er in de toekomst voor gaat zorgen dat dat niet meer gebeurd. 

Ook grijpen ze het voorval aan om aan de gemeente te vragen hoe vaak het gif de afgelopen vijf jaar is gebruikt en of daarbij wel het protocol is gevolgd. 

reacties (5)

 • stephan

   

  Is kappen alleen voldoende? Moet de grond onder het hele plein niet gesaneerd worden? Kortom, heeft nieuwe aanplant niet ook nog last van resten van het gif? Er staan bij de stoplichten in Buiten langs de Hogering een half bos met ingekuilde bomen. Die staan al jaren keurig op een rij. Kunnen die niet gebruikt worden?

  reageer
 • piet

   

  leuk die GroenLinks, alsof het branden milieuvriendelijk is, geen insecten dood, enorm veel energie slurpt, en wat komt er vrij bij verbranden organisch materiaal?

  reageer
 • Andre

   

  Het verbieden van producten als Roundup is inmiddels een probleem aan het worden. Er is geen goed alternatief. Branden, maaien en alle andere vormen waarbij geen chemicalien gebruikt mogen worden om onkruid te bestrijden op de verharding zijn enorm arbeidsintensief en duur. Waar voorheen maximaal 4 keer spuiten per jaar voldoende was, moet er nu zo 10 keer per jaar op andere manieren aan de gang gegaan worden. Met een enorme kostenverhoging als gevolg. Verder brengt het ook veiligheidsproblemen met zich mee. Straatwerk wordt bijvoorbeeld veel gladder, nooduitgangen zijn vaak niet vrij terwijl dit uit veiligheidsoverwegingen wel moet.

  reageer
 • Wieke

   

  Goede zaak dat GL hier meer over wil weten. Het is oerzonde van deze bomen en zo'n fout mag niet nogmaals gemaakt worden.

  reageer
 • Wat een Onzin

   

  Er staan tientallen misschien wel honderden bomen bij kwekerijen te wachten op een nieuw baasje. Koop er zes zet die op de plaats van de oude en ga over tot de orde van de dag. Waar maakt men zich druk om! Daarnaast is RoundUp nog steeds een goedgekeurd bestrijdingsmiddel tegen onkruid, dus op dat punt valt ook geen discussie te voeren.

 • Karel

   

  Misschien kunt u zich beter druk maken om de rest van het groen in Almere. Dit is peanuts in vergelijking met de rest van de kaalslag.

 • Karel

   

  Ik zou zeggen: laat GL zich druk maken over de Flopriade en al het groen dat daarvoor verdwenen is en nog gaat verdwijnen. Die paar zielige bomen op de Esplanade ...

  reageer
 • .\/\/.

   

  Die Floriade is inmiddels het argument bij uitstek geworden om iedere discussie te mijden, hè?

 • Lexxie

   

  Nee natuurlijk maken ze zich daar niet druk om,de linkse elite dekt elkaar.

 • Jos

   

  Uit mijn hart gegrepen. Groen Links heeft geen enkele visie op het groen van Almere en laat zich niet horen, terwijl daar juist het kapitaal van deze stad in schuilt.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert