Veel overlast door drugsdealers bij station Centrum

ALMERE
De omgeving van station Almere Centrum kampt met ernstige overlast. Het gaat om drugsdealers, junkies, vechtpartijen, vrouwen die worden lastiggevallen, geschreeuw en wildplassers. Deze zaken zorgen voor een groot gevoel van onveiligheid bij reizigers,  ondernemers, toeristen, bewoners en taxichauffeurs. De overlast concentreert zich vooral op het taxiplein en busstation.

De politie en gemeente zijn op de hoogte van de problemen. Sinds drie weken wordt er extra gesurveilleerd omdat de situatie de laatste maanden is verslechterd.

Geen mankracht voor aanpak probleem
Bij Omroep Flevoland hebben verschillende mensen anoniem hun verhaal gedaan. Zij zeggen dat de problemen vooral spelen in de avonduren bij de taxistandplaats, de fietsenstalling en het busstation. De gemeente Almere wil niet voor de camera reageren op de problemen. Schriftelijk laat ze weten dat veiligheid in het gebied altijd "een belangrijk speerpunt van diverse partners (NS, Connexxion, politie) en de gemeente" is. Ondanks de prioriteit is de situatie de laatste maanden toch ontspoord.

Een vrouw uit Almere kaartte de overlast aan op Facebook. Ze kreeg veel bijval van mensen die hetzelfde hadden meegemaakt. De Almeerse bracht de zaak onder de aandacht van de gemeente, maar kreeg geen reactie. De politie liet haar weten op de hoogte te zijn, maar geen mankracht te hebben om het probleem aan te pakken. 

"Er wordt wiet en cocaïne gedeald"
Taxichauffeurs hebben goed zicht op de situatie. Volgens hen gaat het om een groep mannen die in wisselende samenstelling op het taxiplein staat. "Er wordt wiet en cocaïne gedeald in de fietsenstalling, vrouwen worden lastiggevallen, er zijn vechtpartijen, er hangt altijd een enorme wietwalm en er worden meermalen per week aanhoudingen verricht". De taxichauffeurs zien dat de overlast hun klanten soms wegjaagt. Ook zijn ze bang voor hun eigen veiligheid als geweld uit de hand loopt.

"Tegen vrouwen worden ranzige teksten geroepen, er wordt naar ze gefloten en gesist". De taxichauffeurs hebben niet gezien dat de vrouwen fysiek worden aangeraakt. "Dit is geen visitekaartje voor de stad die steeds meer toeristen en zakenmensen trekt. De politie pakt wel mensen op, maar die lopen een paar uur of dagen later weer vrij rond", zeggen de chauffeurs. "Agenten hebben daar ook genoeg van. Dat is dweilen met de kraan open."

Overlast geeft onveilig gevoel
Ondernemers die hun zaak in het stationsgebied hebben, merken dat de activiteiten van de overlastgevers klanten afschrikt. "Zij lopen liever een eindje door of draaien zelfs in het station al om. Het geschreeuw, de stank van urine omdat er overal wordt geplast en het hinderlijk benaderen geeft mensen een heel onveilig gevoel."

Omwonenden en ondernemers denken dat de overlast niet alleen wordt veroorzaakt door criminelen, maar ook door daklozen en mensen met psychische problemen. "Zij kunnen soms raar gedrag vertonen door bijvoorbeeld ineens te gaan schreeuwen en dan weten mensen niet dat dat niets met hen te maken heeft. Dat kan beangstigend zijn."

 
Het is niet voor het eerst dat er in het stationsgebied sprake is van ernstige overlast. Een paar jaar geleden ging het vooral  om het terrein naast Danceclub Eindelijk Weer. Dat is vlakbij het station. Die overlast stond drie jaar geleden op de agenda, nadat de VVD en de horecaondernemers de gemeente hadden aangesproken op de problemen.
 

reacties (34)

 • Native

   

  Straks wordt het net zo'n no-go-area als de Zeedijk in de jaren 80 was. Gezellig. Goede reclame voor Floriadestad! De incompetentie zegeviert voor de zoveelste keer.

  reageer
 • Thomas

   

  Eerder stond er in het lokale nieuws dat de politie met man en macht aan het controleren was op de A6 om te zien of mensen niet 1 km/u te hard reden, waar dat 100% veilig is maar nog mag. Maar geen capaciteit om zware en overlastgevende criminaliteit aan te pakken? Dat is mismanagement. Daar hoort uit te volgen dat de korpschef deze verkeerde prioriteiten per direct oplost, of aftreed zodat er een chef kan komen die wel snapt welke impact verschillende zaken op de samenleving hebben.

  reageer
 • Wolverine

   

  Geen mankracht,hou toch op zeg laffe Almere.er is wel mankracht om bekeuringen uit te schrijven in doemere.als je te laat terug bent bij je auto.

  reageer
 • michael

   

  er hangen toch camera's in dit gebied... en we hebben een bijna lege gevangenis is Almere Buiten en Lelystad dus aanpakken(harder beleid) en oppakken die crimineeltjes.

  reageer
 • Bewoonster dichtbij

   

  Lekker tijdige reactie van de gemeente. Overlast speelt al jaren, door het hele centrum. Als het even kan niet meer naar buiten als het donker is, want je weet gewoon niet wat je tegenkomt. Elke stad heeft problemen, maar toch vreemd dat ik me in Amsterdam of Den Haag tien keer veiliger voel dan in Almere.

  reageer
 • Karel

   

  Oh ja, u was dat over het gevoel van veiligheid. Mijn vrouw en ik (en anderen die we kennen) hebben precies hetzelfde. In bijvoorbeeld Amsterdam en Utrecht lopen we probleemloos 's avonds rond of richting auto, na een etentje, een theaterbezoek of een filmvoorstelling. In Almere doen we dat bij voorkeur niet, gezien de losers die overal rondhangen en ons echt een naar gevoel geven. En mijn vrouw gaat al helemaal niet alleen. Bezopen dat dit eigenlijk niet meer kan. Gemeente, houd op met die mooie kletskoekpraatjes. Tijd voor actie, gooi de bezem erdoor, ook op andere plekken in Almere, en doe dat een tijd structureel. Mensen moeten zich weer veilig voelen in Almere. Hebben ze ook recht op!

 • .\/\/.

   

  "(...)toch vreemd dat ik me in Amsterdam of Den Haag tien keer veiliger voel dan in Almere." - dat is inderdaad vreemd, want de statistieken liggen duidelijk anders. Maar 'onveiligheid' is uiteraard een subjectief begrip. Precies de reden waarom je niet op je onderbuik moet besturen.

 • laat alle reacties zien
 • Jordie

   

  Horen,Zien en Zwijgen, Iets nodig, al jaren distributiepunten, bent u niet mobiel de (pizza)koerier brengt het bij u, distributiepunten bij u in de buurt: Parkeerplaats nabij Sporthal / Helen Parkhurst Parkeerplaats nabij Apotheek Verzetswijk Basketbalveld nabij danscentrum Eindelijk en natuurlijk station Almere Centraal. Al jaren de distributiepunten en school voor aankomende dealers.

  reageer
 • De machinist

   

  Het station is van NS. Vreemd genoeg. Al met al zou het beter zijn het station een buitenring te geven en toegang alleen te verlenen met geldig OV-vervoersbewijs. De bussen zullen dan door een poort moeten en er moet iets komen om voetgangers niet door die poort te laten.

  reageer
 • grondstof

   

  Als bewoner constateer ik dat de aanwezigheid van BOA's en of politie steeds minder in dit stadsdeel aanwezig zijn. Van elke dag er wel een aantal tegenkomen is dat vermindert tot minder dan 1x/week handhavers tegen te komen in het centrum en omgeving. Wel komen zij trouw elke dag in de Marktmeesterstraat rond 17.30 een maaltijd halen bij de broodjeszaak daar. In de avond is er altijd groepsvorming bij de buurman van de broodjeszaak voor de deur, het is een avondwinkeltje waar wel heel veel aanloop op af komt. De wegafsluitingen welke eerder elk weekend het verkeer in de wijk aan banden lag worden ook niet meer steevast gebruikt en zeker niet zoals eerder elke donder/vrij- en zaterdag avond. Hierdoor extra veel verkeer richting die zelfde Marktmeesterstraat e.o voor het halen van meer dan een vergeten pak melk.

  reageer
 • Harry Klein

   

  Slechts een trieste constatering dat wij in Nederland het probleem niet meer durven te benoemen (gewoon straattuig dat achter de tralies hoort voor langere tijd of werkstraf om alle gemaakte maatschappelijke kosten te verhalen), optreden en handhaven. Dit is slecht voor de beeldvorming, de stad en uiteindelijk de (lokale) economie. Nog veel triester dat enkele politieke partijen hier nu zo van profiteren, zowel links als rechts! Om je voor te schamen als rijke christelijk westerse samenleving. Waar is de politiek nu zo bang voor?

  reageer
 • Johan

   

  Ik vind de formulering een beetje vreemd: "Het gaat om drugsdealers, junkies, vechtpartijen, vrouwen die worden lastiggevallen, geschreeuw en wildplassers." Dat vrouwen lastiggevallen worden is zeer betreurenswaardig, maar in mijn ogen is dat meer het gevolg van de andere genoemde veroorzakers.

  reageer
 • Marty

   

  Dit is bewust beleid van de gemeente geweest, jaren geleden was er al overlast bij het station. Zoek de berichten van de eigenaar van uitgaansgelegenheid Eindelijk maar op. De gedachte vanuit de gemeente is denk ik: gedoog ze daar maar in plaats van dat ze zich verspreiden over het centrum Zonder dat ik racistisch wil zijn (ik heb zelf ook een kleurtje) maar bij het station is het een mix van werkloze surinaamse mannen en mannen die uit het asielzoekerscentrum daar komen hangen. Lui die de hele dag niks te doen hebben en hun uitkering aanvullen met eigen ‘handeltjes’. De gemeente en politie kunnen echt niet verast reageren… ze hebben dit bewust zo gedaan..

  reageer
 • Mike

   

  Heel herkenbaar dat de gemeente nergens op reageerde zoals die mevrouw aangeeft. Wij lopen ook altijd op geen antwoord terug van de gemeente aan. Of een terug bel afspraak komen ze niet eens na. Ik vraag me af hoe serieus de gemeente de burger nog neemt,ik hun in ieder geval allang niet meer!!!!!

  reageer
 • Wethouder Hekking

   

  Almere is de Randstad. Zo simpel is het. En bij de Randstad horen nu eenmaal randstedelijke problemen. En dat komt oa door de overloop functie die Almere heeft. Met alle gevolgen van dien. De overlast die momenteel gaande is in het gebied rondom het station Centrum is niet van gisteren. Die heeft zich de laatste jaren opgebouwd. Deels door onvoldoende inzet om het te betuigelen, deels bewust (gebied rondom Eindelijk) en deels door bezuinigingen vanuit Den Haag. Toename daklozen en verslaafden die de straat zijn opgeschopt. Het laatste kan men zichzelf aanrekenen als men op de VVD heeft gestemd. De keuze om rondom Eindelijk een situatie te laten ontstaan die menigeen een onaangenaam gevoel geeft vloeit voort de gedachte dat het probleem zich dan op één plek centraliseert. Oplossing zou inderdaad het Floriade terrein kunnen zijn. Dan heb je in ieder geval twee kansloze situaties bij elkaar gebracht. Onvoldoende inzet komt mede door de overige complexiteit aan problemen in Almere waarbij de politie haar capaciteit moet verdelen. Heb niet de illusie dat er in andere stadsdelen geen problemen zijn. Ook daar zijn voldoende onveilige plekken. De politiek praat veel, zeker nu de verkiezingen in aantocht zijn, maar ze doen te weinig. Er zitten nu eenmaal veel amateurs in de Almeerse politiek. Die liever druk zijn met de Floriade dan met de echte problemen.

  reageer
 • Stefan van Wijk

   

  Almere investeert liever in een verlieslatend en onzinnig evenement dan in de veiligheid van haar burgers. En mensen als .VV. en Den vinden het prima. Werken zij wellicht bij de Gemeente Almere?

  reageer
 • reaguurder

   

  Is dit nieuws? Komen gemeente en politie hier nu pas achter....?! Dit is al jaren aan de hand en er wordt niks aan gedaan. Elke dag wel mensen die om geld bedelen. Hangen vaak rond bij de Dirk met blikken goedkoop bier. Bij Eindelijk onduidelijke praktijken van soms grote groep voornamelijk mannen.Die extra politie zie ik niet. Waar is die dan? Of rijden ze even snel langs bij het begin en einde van hun dienst? Noemen ze dat dan extra?

  reageer
 • Karel

   

  Boa's kan ook. worden uit de gemeentelijke kas betaald. Maar wie daar ook voorbijkomt van handhaving: ze lopen er straal voorbij. Het schijnt bij het stadsbeeld van Almere te moeten horen. Slikken of stikken.

 • Sven

   

  Misschien samen dat een mooie samenwerking van Prorail/NS/gemeente Almere eens een volledige aanpassing kan doen aan het stationsplein, het idee van dit station was eigenlijk dat het weg zou vallen in de bebouwing, nu is het een tochtig windgat waar niets te beleven valt en veel ongure hoekjes zijn. Zelf loop ik liever ook naar het stadhuisplein om de bus te pakken in plaats van dat ik ook maar 1 minuut in dit drugshol/windgat ga staan te wachten....

  reageer
 • Ik

   

  Zo blij dus dat we straks met de nieuwe busmaatschappij allemaal fijn op deze plek mogen gaan overstappen om ergens te kunnen komen!.... not.

  reageer
 • Michael

   

  Ik weet het: geef ze een mooie plek op het Floriade terrein! Alle kansloze dingen bijeen zetten ;-)

  reageer
 • Jon

   

  Niks nieuws appenrots geeft mensen al jaren een onveilig gevoel.

  reageer
 • TjaT

   

  Je zult er maar (moeten) wonen

  reageer
 • Flevo Flevo

   

  De daklozen wordt je al maanden mateloos gek, zelf woon ik ijn Almere Centrum, dag in dag uit staan ze te bedelen, in de winkelstraten maar ook zeker in de parkeergarages. Recent sliep er vrijwel elke avond een zwerver in de openbare parkeergarage bij ons huis. Ik heb zijn slaapzak die daar overdag lag maar weggegooid, wegwezen!

  reageer
 • Annie

   

  Al jaren lang in de avond en overdag veel vage mensen op en rond dit station. Wiet lucht is niet te harden en wordt je gewoon gevraagd of je iets van drugs wilt kopen. Overal staan groepjes mannen onveilig gevoel door donkere stukjes. Grote groepen mannen hangen rond naast en op sportveldje . Volgen vrouwen en maken vervelende opmerkingen.

  reageer
 • Mark

   

  Politie doet hun werk wel. Het zijn die slappe linkse rechters die dit soort gespuis vrij laten. Waarom wordt dit nooit aangepakt? O wee als we op de stoel van de rechter gaan zitten en het probleem oplossen. Dan kan er opeens wel straf gegeven worden. Ik kots van dat laffe zootje. Ons hele land gaat kapot.

  reageer
 • Gert bakker

   

  Burgemeester en wethouders hebben het te druk met hun eigen agenda en doen niks voor de inwoners van Almere heb het zelf mee gemaakt. Ales draait om zelfverrijking en eigen belang in almeerse politiek bah De inwoners met status en geld krijgen alles voor elkaar maar de Géwone hardwerkende burger word van het kastje naar de muur gestuurd

  reageer
 • De Postbode

   

  U heeft werkelijk geen idee. Gewoon salaris is geen zelfverrijking en voor corruptie is in Almere of in Flevoland nog nooit iemand verdacht of veroordeeld. Welke inwoner met status en geld krijgt wat voor elkaar? Het is allemaal loze praat. En de hardwerkende burger heeft gewoon een 36 uurs baantje en is nooit moe.

 • Den

   

  Wat een geleuter! Gemeente en politie zijn dusdanig gekort dat de prioriteiten elders wel moeten liggen. NL is wereldwijd een van de landen met de minste zelfverrijking ( niet alleen dus maar roepen, maar kom met bewijzen .. En dat is niet: staat op Facebook ) . Van kastje naar de muur gestuurd? Ik heb geen idee hoe ik dit in deze context moet plaatsen. Vergeet u het woord: "walgelijk" niet?

 • Hannes

   

  Als men Almere welvarend wil gaan verbeteren! Dan is er maar ene mogelijkheid wat men zolangzamerhand zou moeten weten....! Met een verlegging van velen productiviteiten wat ten goede komt voor werkgelegenheid op korte en lange termijn!!

  reageer
 • Faerie

   

  Qua uitstraling moet dit station gewoon heel snel aangepakt worden. De sfeer is heel bedrukkend, de ingangen zitten ver onder de puien, dus donker, in de schaduw, de verlichting is deprimerend, pisgeel en passend bij zo'n achterbuurtmentaliteit. Als Almere meer publiek wil trekken moet Almere in samenwerking met Prorail nu eens zorgen dat deze poort naar de Stad een beetje porum krijgt (gelijk zorgen voor niet naar beneden vallende platen bij harde wind). Trek wat uit die portemonnee van de Floriade om dit in orde te maken voor 2022. Muziekwijk, Parkwijk, Buiten, Oostvaarders zijn veel lichter en meer open en Poort is helemaal open en licht. Station Centrum is echt de wrat op de stad. Maak betere zichtlijnen zodat controle en toezicht makkelijker wordt, dan is de overlast ook op te lossen. Zorg weer voor winkels die aan de kant van de oude BK mooi in een lijn doorlopen naar het park en zorg dat het daar drukker wordt met gewenst bezoek, dan zal ongewenst bezoek daar niet zo snel meer willen zijn. Het ziet er nu ook uit als een drugshol, dus niet zo gek dat gewenst volk het mijdt en ongewenst volk zich er ophoudt.

  reageer
 • De accountant

   

  Het is geen gemeenteobject. De gemeente bezuinigt niet op wijkonderhoud. De Floriade heeft zijn eigen budget welk niet ten koste gaat van het gemeentelijk jaardbudget. Aan een nieuw station wordt al gewerkt.

 • De conducteur

   

  De stationnetjes van Muziekwijk et cetera zijn wel kleiner maar ook niet echt gezellig. Ze zijn net zo oud en van hetzelfde basisontwerp. Met de ontwikkeling van verdere viersporigheid moeten de stations ook goed gemoderniseerd worden.

 • Karel

   

  Opknappen is goed maar de verpaupering is al op vele plekken in Almere gaande, mede omdat overal op wordt bezuinigd voor de u weet wel "groene" expositie. Opknappen is goed maar geen oplossing, eerder een verplaatsing van het probleem. Opknappen is goed, maar als deze gasten niet worden aangepakt of opgeborgen, verandert er niets in Almere. En de gemeente slaapt rustig verder.

 • Karel

   

  Welke mensen zeiden ook alweer dat ik en anderen overdreven met de grote overlast van hangjongeren en andere overlastgevers? Dat het allemaal wel meeviel? De politie gemeente zijn al ik weet niet hoe lang op de hoogte van deze overlast, overigens op nog meer plekken in en rond het centrum. De gemeente blijft verontrustend stil en wil ook niet voor de camera reageren. What's new?

  reageer
 • Peter

   

  Afgelopen donderdagavond was ik er getuige van hoe boven op het perron machinisten werden onderworpen aan een alcohol blaastest. Om het perron te bereiken moest ik eerst langs de dealers lopen.Blijkbaar heeft wat onder het station gebeurt geen prioriteit.

  reageer
 • Rob

   

  Gemeenten laten eerst alles escaleren voordat ze er wat aan doen

  reageer
 • Rob

   

  ME laten schoonvegen die hap en vastzetten dat schorem. Onbegrijpelijk dat de Gemeente het zover laat komen maar er kan veel in Almere.

  reageer
 • Stadsbewoner Dennis

   

  Hoe gaat de politiek dit permanent oplossen? Een hek om het gebied met een pasjessysteem? Permanent bemande politieposten? Surveillance te paard, dag en nacht? Zelfstandige werklozen inzetten als BOA's?

  reageer
 • August

   

  Ja het visitekaartje van de stad staat eens op de kaart, huilen met de ovetlastpet op dit speelt al jaren en word niets aan gedaan. Is die bijlermer sfeer dan toch zo normaal blijkbaar.

  reageer
 • Antje Ha

   

  Afgelopen weken een paar keer rond 22:00 met de trein aangekomen. Dan moet je 18 minuten wachten op een bus. Ik ben maar gaan lopen want het getier van het hangvolk maakt niet gelukkig. In die 18 minuten ben ik bijna thuis, met de bus kost ook nog geld en je moet dan nog een stuk lopen. De busdienst is dus matig voor zo'n grote stad en het volk op het station zou beter afgevoerd worden.

  reageer
 • Dirk2

   

  En ook hier weer, altijd dezelfde! En ze worden beloond door niet te handhaven! Walgelijk!!!!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert