Gemeenten verdeeld over afdrachtregeling SP

FLEVOLAND • Ma 30 oktober 2017 | 10:53 • Maandag 30 oktober 2017 | 10:53
Flevolandse gemeenten en de provincie gaan nog steeds heel wisselend om met de afdrachtregeling van de Socialistische Partij. De afdrachtregeling is de voornaamste inkomstenbron van de SP, die regelt dat de vergoeding van politici in de partijkas wordt gestort, waarna de politici weer een (klein) deel terugkrijgen.

Een rondgang leert dat gemeenten en provincie hun eigen afwegingen maken en het politieke landschap verdeeld is. Zo heeft de provincie Flevoland uit principe nooit mee willen werken aan de afdrachtregeling van de SP en ook de gemeente Dronten noemt het een ,,principekwestie'', waardoor er al jaren rechtstreeks aan de raadsleden wordt betaald. De gemeente Lelystad maakt er juist weer helemaal geen punt van en stort het geld in de partijkas. Ondertussen is de gemeente Almere onlangs gezwicht en verandert het uitbetalingsbeleid van 'kas' naar 'raadslid'.

Trendsetter
De gemeente Noordoostpolder was landelijk gezien de eerste gemeente die er officieel werk van maakte. Toen de gemeente weigerde om de vergoeding van SP-gemeenteraadsleden over te maken naar de partijkas, vochten raadsleden dit aan, waardoor het tot een rechtszaak kwam. In februari dit jaar besliste de rechter. De gemeente won, de SP had het nakijken. 
De gemeente Noordoostpolder wil het geld graag naar de raadsleden overmaken, maar is officieel nog steeds ,,in afwachting van de rekeningnummers''. Een patstelling, want de gemeente Noordoostpolder weigert het geld in de SP-kas te storten.

Plasterk
De afdrachtregeling was demissionair minister Plasterk al langer een doorn in het oog en daarom riep hij in september op om de vergoedingen alleen nog rechtstreeks naar de politici over te maken. Hij voelde zich daarbij gesteund door de uitspraak van de rechter in de zaak van de Noordoostpolder. Toch is bijvoorbeeld de gemeente Lelystad niet dusdanig beïnvloed dat deze het beleid aanpast. Het geld wordt daar nu en in de toekomst gewoon in de SP-kas gestort. 

Almere
De gemeente Almere is wél gezwicht voor de oproep van Plasterk. Wordt het geld nu nog overgemaakt op ,,het rekeningnummer dat door het raadslid is opgegeven'' (dat kan dus ook het nummer van de SP-kas zijn), na de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar wordt er alleen nog geld gestort op de privérekening van de raadsleden. De lokale SP-fractie legt de kwestie bij het landelijke bestuur neer, dat zich weer beraadt op juridische stappen.

Principekwestie
De provincie Flevoland heeft uit principe nooit meegewerkt aan de afdrachtregeling. Alle statenleden worden rechtstreeks betaald. Volgens de woordvoerder hebben de SP-statenleden en gedeputeerde daar altijd aan meegewerkt. Ook de gemeente Dronten maakt dus al jarenlang het geld over naar de raadsleden. Er is nog geen overeenstemming dus, op dit gebied, bij de lokale en provinciale overheden.

In de gemeenten Urk en Zeewolde speelt de kwestie overigens geen rol, omdat de SP daar geen zetels heeft.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel