Hyperloop: Nederland moet eerste in Europa zijn

LELYSTAD • Ma 6 november 2017 | 6:27 • Maandag 6 november 2017 | 6:27

De hyperloop, de futuristische vacuümbuis waardoor passagiers met een vaart tot 1200 kilometer per uur kunnen reizen, moet zo snel mogelijk bij Lelystad de testfase in. De overheid moet daarom een eenmalige investering doen. Dat staat in een brief die onder meer de provincie Flevoland heeft ondertekend.

120 miljoen
Bedrijven zijn bereid mee te doen met de aanleg. Onder meer BAM, Fokker, Movares, VDL en de NS steunen de oproep. Ook organisaties als ProRail en het Havenbedrijf Rotterdam vragen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om het testtraject. De opstellers noemen geen concreet bedrag als rijksbijdrage. De kosten van de testbaan, die drie tot vijf kilometer lang moet worden, liggen rond de 120 miljoen euro.

Nederland voorop
"Het zou heel goed zijn voor Nederland", zegt Jacco Buisman van ingenieursbureau Movares. "Er gaat ergens in Europa een hyperloop-testtraject komen, dus laat het dan hier zijn". Voormalig minister van Infrastructuur en Milieu, Melanie Schultz van Haegen, vond het een interessant project, maar liet de beslissing hierover liggen voor haar opvolger. Om dat proces vlot te trekken, sturen de overheden en bedrijven nu deze brief.

De hyperloop zou bijvoorbeeld tussen Rotterdam, Amsterdam, Lelystad, Arnhem, Den Bosch en Eindhoven kunnen komen. Het hele traject van 428 kilometer kan dan in net iets meer dan 40 minuten worden afgelegd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel