Politieke partijen willen proef met staatswiet

ALMERE
Almere moet zich aanprijzen als een aantrekkelijk gebied om staatswiet te telen. Dat vinden D66, SP, PvdA en AP/OPA in Almere. De vier politieke partijen hebben een motie gemaakt waarin zij het college van burgemeester en wethouders oproepen hiertoe een lobby te starten.

Het nieuwe kabinet wil een proef met maximaal tien gemeenten om wietteelt te reguleren. De productie van de hennep en de levering van de wiet aan coffeeshops gebeurt dan onder het toeziend oog van de overheid. Het doel is om criminaliteit tegen te gaan en ervoor te zorgen dat er meer toezicht is op de kwaliteit van de wiet, waardoor er minder gevaren zijn voor de gebruikers.

Volgens de vier politieke partijen biedt de proef met staatswiet economische kansen voor Almere. Bovendien beschikt de gemeente over voldoende ruimte en infrastructuur en past de proef bij de ambitie van Almere om onderzoek en ondernemerschap op het gebied van tuinbouw bij elkaar te brengen.

De gemeenteraad van Almere buigt zich donderdagavond tijdens de Politieke Markt over de motie. 

reacties (13)

 • DaStar

   

  De meeste mensen die klagen blowen niet. En niet iedereen die blowt is verward of gek! Dat is je reinste onzin! Inderdaad is het niet normaal als een volwassene blowt in de buurt van kinderen. Ik blow zelf wel, het helpt pijnklachten en maakt mij rustig in mijn nogal drukke hoofd, toch kan ik normaal functioneren. Net zoals er talloze mensen zijn die elke dag een drankje drinken, moet dit ook beter geregeld worden. Nu weet je vaak niet welke troep erin zit, want het wordt allemaal in de illegaliteit gekweekt, door regulering krijg je betere controle en ook zal het zorgen voor beter overzicht. Ik ben voorstander, en iedereen die nu last heeft van allemaal dealers die zullen moeten nadenken voordat ze dit plan afschieten!

  reageer
 • Antiwietpiet

   

  Ik vind het zo bizar dat er in de winkelstraten van almere zo ziek veel geblowd wordt. Loop je lekker met je dochter van 3 in het centrum, blaast net iemand voor je een enorme wiet wolk uit. 'Bah mama het stinkt wat is dat?' Eigenlijk dat het überhaupt gedoogd wordt vind ik belachelijk.. maar goed vooral in het openbaar wordt er totaal niet opgelet/bestraft. In andere landen durven mensen echt niet vollop in het openbaar te blowen hoor ivm de straffen die je daar kan krijgen.

  reageer
 • Jaap

   

  Waar kan ik naar wietteler solliciteren? Ik wel de persoon wel zijn die de proef komt testen

  reageer
 • Willemsen

   

  Aan de ene kant ontmoedigt de overheid het roken maar aan de andere kant stimuleert zij via die wietproef in wezen het roken. Daarbij is aangetoond dat heel wietverslaafden overstappen op sterkere drugs. De overheid wil waarschijnlijk allemaal zombies in de steden zien.

  reageer
 • Nee het is nooit aangetoond dat wiet de opstap is naar sterkere drugs, dat is een fabeltje. Verdiep je eens in de geschiedenis van het verbod op wiet, en er gaat een wereld voor je open. Of een beerput, meer. Hint: het heeft niets te maken met gezondheid.

 • Robert

   

  Tuurlijk, laten we de immense problematiek die Amsterdam vroeger op de Zeedijk kende naar Almere halen. De dames en heren wethouders hebben er in hun villawijken toch geen last van. Belachelijk.....anders kun je dit niet noemen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Stevie

   

  Leuk voor de Floriade

  reageer
 • Hannes

   

  Er zal best nog wel genoeg letterbakken overblijven.

 • jerry

   

  Dit is wel een goed plan, decriminaliseren die handel, had al veel eerder moeten gebeuren.

  reageer
 • Decriminaliseren lukt nog steeds niet als de overheid alle touwtjes in handen krijgt. Kijk naar zwarte markt sigaretten etc. en vergelijk dat met de criminaliteit rond koffiekoekjes.

 • Boels

   

  Een gemeente met ambities die zich aan het zicht van de normale burger onttrekken. Dat gaat geld kosten. Liever drugscontrole bij de ingang van openbare gebouwen.

  reageer
 • gfht

   

  Het allergrootste deel wordt naar het buitenland geëxporteerd. Dus de criminaliteit zal echt niet minder worden. Immers is het onmogelijk dat Nederland drugs exporteert naar het buitenland, dus de tak van sport zal gewoon blijven bestaan. Hooguit kan NL wat belasting binnenhalen, maar daardoor wordt de wiet zo duur (immers heeft NL krankzinnig hoge belastingtarieven, en zal het zich verplaatsen vanuit de coffeeshops naar wietlijntjes aan huis die dan veel goedkoper zijn. Het probleem is dat het al veel te diep in de samenleving is gekomen en nu is de overheid gewoon dik te laat. Dit hadden ze 30 jaar geleden moeten aanpakken.

  reageer
 • Jose

   

  En dan vooral laten leveren aan jullie eigen kinderen. Weet dus nu al waarop ik absoluut niet op ga stemmen

  reageer
 • Kinderen zouden gewoon opgevoed moeten worden om zelf te leren denken en geen troep in hun lichaam te stoppen en, als hun peers dat wel doen, betere peers te zoeken. Probleem opgelost. Alcohol is overigens nog veel slechter en dat staat gewoon in de supermarkt.... Of is dat OK omdat je het zelf gebruikt?

 • Karel

   

  Inderdaad, goed idee, dan snappen ze misschien wat het betekent. Voor de zoveelste keer raakt deze politiek geheel van het padje af. Nog meer (upcoming) drugsgebruikers naar Almere, toe maar! Komt er ondertussen ook meer geld voor handhaving? Nog een ideetje! Misschien eerst dat zooitje drugsgevallen bij het centraal station opruimen voordat jullie aan nieuwe experimenten beginnen? Onbegrijpelijk dat de SP hier ook een voorstander van is. Gaat mijn stem dus zeker niet krijgen!

 • Hans K

   

  Waarom geen wietkwekerijen in DoeMere? Dan heb je alles mooi dicht bij elkaar.

  reageer
 • Cato

   

  Het zal niet Almere zijn. Begrijp het wel, er zijn daar veel grootverbruikers. Inclusief veel criminaliteit en overlast. Misschien dat het meedoen met legaal kweken en wellicht legaal laten verkopen , een oplossing voor al die problemen zijn. Ben benieuwd of dit idee het haalt in de Gemeemteraad.

  reageer
 • Nee criminaliteit zal pas verdwijnen bij geheel vrijgeven van de handel en kweek en niet eerder. Stel je voor dat het spul in de AH ligt met een ik-kies-bewust-klavertje erop want het is stukken 'gezonder' dan de heroine in het schap ernaast. Pas als de handel zo vrijgelaten wordt, zal de criminaliteit ophouden. Maar reken daar voorlopig niet op.

 • Antionette

   

  Tuurlijk het kan in Almere. Ze zijn de weg kwijt

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert