Deskundigen: aanpak problemen Dronten kan beter

DRONTEN
De aanpak van de problemen rond de bestuurscultuur in Dronten kan beter. Dat zeggen John Bijl van het Periklesinstituut en Michiel de Vries van de Radboud Universiteit.

Zes partijen uit de raad willen dat de bronnen die met Omroep Flevoland hebben gepraat hun anonimiteit opgeven om in gesprek met hen te gaan. Daarnaast zeggen de fracties gesprekken te gaan voeren met de burgemeester, de gemeentesecretaris en de ondernemingsraad. "Wij zullen hen in deze gesprekken kritisch bevragen over de organisatiecultuur."

Veilige omgeving
John Bijl vindt het een teken van zwakte dat niet de gehele raad met een plan van aanpak is gekomen. Daardoor zullen de bronnen die Omroep Flevoland heeft gesproken volgens hem zeker niet gaan praten. Voor iedereen die iets over de situatie wil zeggen moet een veilige omgeving worden gecreëerd. Een raadsenquête of onderzoek, waar de hele raad achterstaat, kan daar volgens Bijl wel voor zorgen. 

Bemiddelaar 
Michiel de Vries, professor bestuurskunde van de Radboud Universiteit beaamt wat John Bijl zegt. Nadeel van een onderzoek is volgens hem dat dat wel lang zal duren. De Vries ziet ook een rol voor een bemiddelaar van de juiste statuur. Die zou heel snel inzicht kunnen krijgen in de situatie, zou de betrokkenen kunnen wijzen op hun verantwoordelijkheden en eventueel voorstellen kunnen doen aan raad en het college B&W. 

reacties (5)

 • Groko

   

  Er is al veel over spiegeltjes gesproken in de dronter politiek, zou Aat dat ook niet eens moeten doen? Mij altijd geleerd; waar rook is, is vuur! Succes

  reageer
 • Piet Hoekstra

   

  Slappe hap die raad van Dronten. Het pluche is zeer aantrekkelijk. Ik zou zeggen: Slaap lekker verder.

  reageer
 • Dirk

   

  Lees onderstaande en Dronten is daar een regelrechte van!! Koningin en Floriade De Jonge profileerde Houten ook. Zo lukte het hem om de Koningin in 1999 op Koninginnedag naar Houten te halen. De Floriade kreeg hij niet naar Houten. Aan het eind van de eeuw ging het fout met de bestuurderskunsten van burgemeester de Jonge. Binnen een deel van de Houtense politiek was wantrouwen ontstaan over de besloten bestuurscultuur. Een aanklacht met rechtszaak tussen een raadslid en burgemeester De Jonge en andersom was het gevolg. Houten kreeg te maken met een bestuurlijke chaos. Daarnaast probeerde hij ondanks grote weerstand onder de bevolking, de bouw van een nieuw gemeentehuis er door te drukken. Dit gemeentehuis zou 50 miljoen gulden kosten en de OZB zou daarvoor 40% moeten stijgen. Burgemeester de Jonge noemde ook internet een hype. Hij kon toen niet voorzien dat internet juist een nieuw tijdperk zou betekenen.

  reageer
 • Hans

   

  tegen de tijd dat onderzoek klaar is gaat de Jonge met pensioen. Zo link is hij dat hij daarom de boel volop zal traineren. En van van Amerongen zal de onderzoekscommissie ook geen support krijgen.

  reageer
 • Pieter

   

  Tip aan de fractieleiders: Ga eens praten met de gemeente Houten. Zij weten hoe om te gaan met deze burgemeester. Het zal ze vast nog heugen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert