Deskundigen: aanpak problemen Dronten kan beter

DRONTEN • Wo 8 november 2017 | 17:27 • Woensdag 8 november 2017 | 17:27
De aanpak van de problemen rond de bestuurscultuur in Dronten kan beter. Dat zeggen John Bijl van het Periklesinstituut en Michiel de Vries van de Radboud Universiteit.

Zes partijen uit de raad willen dat de bronnen die met Omroep Flevoland hebben gepraat hun anonimiteit opgeven om in gesprek met hen te gaan. Daarnaast zeggen de fracties gesprekken te gaan voeren met de burgemeester, de gemeentesecretaris en de ondernemingsraad. "Wij zullen hen in deze gesprekken kritisch bevragen over de organisatiecultuur."

Veilige omgeving
John Bijl vindt het een teken van zwakte dat niet de gehele raad met een plan van aanpak is gekomen. Daardoor zullen de bronnen die Omroep Flevoland heeft gesproken volgens hem zeker niet gaan praten. Voor iedereen die iets over de situatie wil zeggen moet een veilige omgeving worden gecreëerd. Een raadsenquête of onderzoek, waar de hele raad achterstaat, kan daar volgens Bijl wel voor zorgen. 

Bemiddelaar 
Michiel de Vries, professor bestuurskunde van de Radboud Universiteit beaamt wat John Bijl zegt. Nadeel van een onderzoek is volgens hem dat dat wel lang zal duren. De Vries ziet ook een rol voor een bemiddelaar van de juiste statuur. Die zou heel snel inzicht kunnen krijgen in de situatie, zou de betrokkenen kunnen wijzen op hun verantwoordelijkheden en eventueel voorstellen kunnen doen aan raad en het college B&W. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel