Kweker eetbare insecten Delibugs failliet

LELYSTAD • Ma 13 november 2017 | 7:37 • Maandag 13 november 2017 | 7:37
Het Lelystadse bedrijf Delibugs is door de rechtbank failliet verklaard. Oprichter Ger van der Wal bevestigt het nieuws, maar mag verder van de curator niet veel zeggen. "We hebben een paar dagen nodig, om een eventuele doorstart mogelijk te maken."

De curator onderzoekt nog wat de oorzaak is van het faillissement. "De bestuurder heeft aangegeven dat er problemen waren met Europese Regelgeving rondom de export. Terwijl hier al wel investeringen voor waren gedaan. Het blijft een lastig product op het gebied van regelgeving en vergunningen, dat staat vast."

Het bedrijf aan de Runderweg was sinds 2013 actief, onder meer onder de naam Insect Europe. Er werden krekels, sprinkhanen en meelwormen gekweekt om op te eten. De insecten werden verwerkt in burgers, Halloween-lolly's en zelfs in dierenvoer. Het bedrijf had maar drie mensen in dienst, maar kreeg internationale media-aandacht en was een uithangbord voor de Nederlandse voedselindustrie. 

De gekweekte insecten zouden op termijn een goed alternatief voor vlees zijn. Ook wilde Delibugs de mogelijkheden onderzoeken om grondstoffen uit insecten te halen voor cosmetische en farmaceutische producten.

Volgens de curator hebben er al meerdere bedrijven interesse getoond in Delibugs. De komende tijd moet duidelijk worden of een doorstart mogelijk is.

Reconstructie van het faillissement van Delibugs door de Volkskrant

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel