Spanning bij vissers over vangst met schokjes

URK
Vissen met stroomstootjes is verboden, maar zo'n dertig Urker vissers gebruiken schokjes om hun netten vol te krijgen. Ze hebben ontheffing van het Europese verbod en dat willen ze graag zo houden.

Het is de vraag of dat zo blijft, want de komende tijd valt in Brussel de beslissing over de toekomst van deze pulskorvisserij. Zo stemt dinsdag de visserijcommissie uit het Europees Parlement hierover. In februari komt het onderwerp op de agenda van het voltallige parlement.

Verdeelde meningen
Het voorstel is dat vanaf 2019 maximaal 5 procent van de Nederlandse vloot elektrisch mag vissen. Dat zou betekenen dat nog maar 22 vissers op deze manier mogen werken tegen 84 nu.

De methode is ontwikkeld door de Nederlandse visserijsector. Doordat de belangen in de EU uiteenlopen, zijn de meningen in Brussel verdeeld. Alleen de Nederlandse visserij werkt op grote schaal met pulsen. Vooral Frankrijk heeft bezwaren. Dinsdag zal blijken hoe de politieke verhoudingen liggen.

Schol en tong
Anders dan bij de traditionele werkzwijze worden bij de pulsvisserij geen kettingen over de zeebodem getrokken. In plaats daarvan schrikt de vis van de schokjes en zwemt zo in de netten. De methode is geschikt voor de vangst op schol en tong, platvissen die zich in de bodem ingraven.

Voordeel is volgens de vissers dat er minder bijvangst is. Ook wordt de zeebodem niet beschadigd door de sleepkettingen. Daar komt bij dat de kotters 40 procent minder diesel verstoken. In de jaren dat de brandstofkosten hoog waren, maakte dat voor de vissers het verschil tussen winst en verlies.

Niet bij voorbaat tegen
Milieu-organisaties als Greenpeace vinden het nog te vroeg om over de pulsvisserij te juichen. Ze zijn niet bij voorbaat tegen, maar willen meer weten over het effect op het zeeleven. Het onderzoek dat daar naar wordt gedaan loopt tot 2019.

reacties (7)

 • Jan

   

  Nou doe je het duurzaam en diervriendelijk en weer niet goed. Afgunst uit buitenland.

  reageer
 • Jan

   

  Is het een schokje of kunnen die vissers het schokje op zee opvoeren tot een schok

  reageer
 • Antje Ha

   

  Eerder werd door visserijvertegenwoordiger beweerd dat omwoelen met kettingen juist goed was voor de natuur... De geloofde niemand en nu beweren ze ook zelf precies het tegenovergesteld. Gelukkig is er door een ingenieur wat beters bedacht.

  reageer
 • Kees

   

  Ook zeevaartschool gedaan maar wil niet vissen,vond het nix. Totaal andere richting gedaan en toch ook tussen de 70/80 uur per week. Ieder beroep verdient weer anders. Maar het is geen vast loon,dan is het olie dan de visprijs.Nu gaat het even wat beter. Heb ook gehad na 100 uur vissen dat ik met 50 cent thuiskwam.Dus niet zeuren

  reageer
 • Bas

   

  Totale onzin wat u hier uitkraamt.

 • Jort

   

  Diep respect voor visserlui en boeren.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • BP.

   

  Zo zielig zijn ze nou ook weer niet! Als ik hoor dat zelfs een gewone knecht aan dek de laatste jaren 4 ä 5 keer het loon van de gemiddelde arbeider verdient.

  reageer
 • Jaap

   

  Dan ga je het toch zelf ook doen, als een gewone knecht het kan kan het niet zo moeilijk zijn.

 • Flevoburger

   

  Wat denk je zelf? Dat ze aan boord een 8 urige werkdag hebben? Daarnaast lopen we met z'n allen toch keihard te schreeuwen dat we meer aandacht voor het milieu moeten hebben? Minder bodemverstoring, minder bijvangst, een veel lager brandstofverbruik en het eindproduct ziet er ook veel beter uit. Het zullen wel weer de EU achterkamertjes gesprekken zijn , met vooral de Fransen die niet de beschikking hebben over dit moderne materiaal? in de hoofdrol...... Veel sterkte / succes daar!

 • Beth

   

  Je hoort het. Maar heb je dat ook inderdaad zwart op wit gezien? Het is wel heeeel erg veel. Dus eerst allemaal dat zien en dan schrijven

 • 12345

   

  Zielig zijn ze zeker niet maar echt hoog zijn de lonen in de visserij ook niet. Daarnaast werken vissers niet van 8.30 tot 17:00, maar zijn ze lang van huis en is het werk behoorlijk gevaarlijk. De Noordzee is geen speeltuin! Vervolgens kan er alleen geld verdient worden gedurende bepaalde tijden als er gevist mag worden. OT het zou goed zijn als er snel meer onderzoek naar pulskorf visserij komt. Sleepkettingen hebben al behoorlijk wat schade aan de bodem in de Noordzee veroorzaakt en dit lijkt een goed Alternatief. De bezwaren uit Frankrijk komen metname omdat men niet wil Investeren in het moderniseren van de vloot maar dat mag geen reden zijn om iets goeds te verbieden toch?

 • De accountant

   

  Jaja, wat verdient zo'n arbeider? Zelfs als dat niet zoveel zou zijn verdienen uw scheepsmaatjes meer dan de minister-president.

 • Gerard

   

  Mensen kijken niet verder dan hun neus lang is ze maken ook 80 uur in 1 week! Altijd naar anderen kijken maar je ziet niet wat ze er voor over moeten hebben!!! Het komt je iet aanwaaien

 • Desiree

   

  Waarom worden vissers zo vaak geplaagd? Sneu voor deze mannen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert