Ondernemers willen extra koopzondag op 3 december

DRONTEN
Een groep ondernemers in het centrum van Dronten wil op zondag 3 december de winkels open hebben. Zij vragen de gemeente om één extra koopzondag toe te staan. Als dat niet mag, willen zij liever dat de koopzondag op 31 december komt te vervallen. Zo kunnen zij alsnog een koopzondag op 3 december houden. 

Dronten heeft 14 koopzondagen
Dronten telt 14 koopzondagen. Zo mogen de winkels van januari tot en met november de laatste zondag van de maand opengaan. In verband met de feestdagen heeft december er drie. Volgens een verordening vallen die dit jaar op 17, 24 en 31 december. 

3 december is goed voor de verkoop
De eigenaar van snoepwinkel Jamin, Eric Coppenhagen is een petitie gestart. Hij zegt zo'n 40 handtekeningen te hebben verzameld van winkeliers die op 3 december open willen. Zij denken goede zaken te kunnen doen, zo vlak voor Sinterklaasavond. Volgens hen is de koopzondag op 31 december minder interessant omdat veel mensen hun boodschappen dan al hebben gedaan. 

Tegenstrijdige belangen 
Andere ondernemers willen de situatie houden zoals die is. Zij willen juist zaken doen op de laatste dag van het jaar zo vlak voor het nieuwe jaar. Vooral ondernemers die drank verkopen hebben daar belang bij. 

Ondernemers mogen zelf koopzondagen bepalen
Volgens een woordvoerder van de gemeente Dronten mogen de ondernemers zelf bepalen op welke zondagen zij open willen. Wel moeten zij zich houden aan de afspraak van 14 koopzondagen per jaar. "Als de winkeliers met elkaar afspreken dat zij bijvoorbeeld een koopzondag minder doen in de zomermaanden, mogen zij die dag in december compenseren".

Aanvraag extra koopzondag binnen
De gemeente Dronten bevestigt de aanvraag voor een vijftiende koopzondag. Het onderwerp wordt binnenkort door het college van burgemeester en wethouders besproken.

reacties (11)

 • Ruud

   

  In een recent artikel in het Reformatorisch Dagblad ...zwaar christelijk dus .. stond dat in 350 gemeenten alle winkels elke zondag open mogen zijn. Alleen in bijbelvaste gemeenten wordt de zondagsheiliging nog in ere gehouden. Blijkbaar is Dronten één van die weinige bijbelvaste gemeenten.

  reageer
 • Peter

   

  Ja kennelijk blijkt nu pas dat 3 december op een zondag valt. Hadden ze bij het vaststellen van de 14 koopzondagen echt niet kunnen weten. Of toch maar eens een agenda vragen voor Sinterklaas.

  reageer
 • Julia

   

  Krijgen wij het gezeur weer over de zondagsrust. Ik raad iedereen aan die geen behoefte heeft om niet te gaan. Maar dring het een ander niet op die wel gaat. Ik moet alle dagen werken en ben pas na 6 thuis. Wanneer mag ik dan? Alleen als de zeurpieten het goed vinden?

  reageer
 • Rob

   

  Ondernemers van Dronten, mensen hebben genoeg tijd om hun Sinterklaas inkopen te doen in de voorliggende dagen van 3 december. U jaagt u zelf alleen maar op extra kosten door nog een extra koopzondag op te willen zijn. Als mensen bijvoorbeeld 3 broden in de week eten worden het er beslist geen 4. Van dat meer meer gedoe daar moeten we als maatschappij eens van af.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Denk ook aan de kleine ondernemer, die moet nu al 14 vrije zondagen opgeven. Of klandizie mislopen. Verder is 3 december open onzin. Maandag 4 december kan ook iedereen die dat wil nog sinterklaas zooi halen.

  reageer
 • Julia

   

  Maandag zullen veel mensen weken dus dat is geen optie. En dan heeft die kleine ondernemer pech gehad. Er zijn zoveel beroepen die op zondag werken, daar denkt ook niemand aan. Dit weet je van te voren. En je hoeft niet mee te doen.

 • laat alle reacties zien
 • Ohm1981

   

  In andere steden zijn winkels gewoon 7 dagen per week open. Gemeenten bemoeien zich er teveel mee.

  reageer
 • Whoknows

   

  Nee, niet de gemeente maar de kerk bemoeid zich er te veel mee. En de kerk is lijdend voor vele Christelijke partijen

 • Pieter

   

  Is niet meer van deze tijd dat een gemeente bepaald of een winkelier open mag of niet! Als ik kantoor heb op west en ik wil op zondag klanten ontvangen dan kan ik dat gewoon zelf bepalen! Noem eens 1 goede reden waarom je als gemeente mag beslissen waarom je wel of niet open mag. Een winkelier krijgt toch ook geen korting op gemeentelijke hevingen omdat ze niet altijd open mogen.

  reageer
 • Julia

   

  Het is toch volkomen uit de tijd dat een Gemeente bepaalt wanneer winkels open mogen. We leven in de 21ste eeuw. Dit is zo ouderwets en achterhaald. Laat die winkeliers dat zelf beslissen.

  reageer
 • Kaassie

   

  Aat zegt : open die boel, ik ben voor openheid. Als de winkeliers dit willen, zouden ze toch de mogelijkheid moeten hebben. Als ze dit maar bijtijds kenbaar maken, anders loopt er toch weer niemand in het centrum.

  reageer
 • Ilse

   

  Gewoon doen. Als winkeliers in Dronten dit nodig hebben dan is dit toch het minste wat de gemeente hen kan gunnen.

  reageer
 • pieter de oude

   

  Dronten wil "groeien"maar met deze ( gemeentelijke ) biblebelt mentaliteit wordt het nooit wat. !!!! Voor ondernemers is december hun TOP maand, gun ze die dan ook.!!!!!

 • Ron

   

  Het belangrijkste is, wat wil de burgemeester. De raad zal volgen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert