De otter rukt op; aantal is verdubbeld

Flevoland 10 december 2017
Het gaat goed met de otter. Dat zegt Jeroen Reinhold van Landschapsbeheer Flevoland. Zijn er vorig jaar zo'n tien otters geteld in de provincie, de schatting is nu dat dat aantal minimaal is verdubbeld.

De otters komen uit Overijssel
De otter rukt volgens Reinhold op door de goede omstandigheden in Flevoland. De otters komen uit de Wieden en de Weerribben in Overijssel. Daar is in 2002 een aantal otters uitgezet. De nakomelingen zijn een eigen leefgebied gaan zoeken waardoor ze ook naar Flevoland zijn gekomen. "De provincie heeft een goede infrastructuur van waterwegen en er zit voldoende vis. Prima omstandigheden voor deze dieren", zegt Reinhold. 

Otters poepen op stenen onder bruggen
Otters zijn zeer schuwe dieren die zich zelden laten zien. Reinhold kan de toename van het aantal otters vaststellen door de plekken in kaart te brengen waar ze poepen. "We leggen stenen onder bruggen omdat otters graag op een verhoging poepen onder een brug. Dat doen ze om zo goed mogelijk hun territorium af te bakenen. Zo kunnen we inschatten dat er tussen de twintig en de dertig otters in Flevoland zijn."

De otters komen bijna overal in de provincie voor. Alleen in de strook tussen Zeewolde en Almere hebben ze zich nog maar weinig laten zien. Volgens Reinhold zal het niet lang meer duren voordat ze ook dit deel van Flevoland hebben ontdekt.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer