Stakingsdag: bijna alle basisscholen zijn dicht

FLEVOLAND
Bijna alle basisscholen in Flevoland zijn dinsdag dicht omdat leraren actie voeren voor een beter salaris en minder werkdruk. Maar twaalf van de 194 basisscholen in Flevoland zijn open. Het is al de derde staking dit jaar. Toch was de actiebereidheid nog niet eerder zo groot. 

In oktober legden de leraren een dag lang het werk neer en in juni ging het om een prikactie waarbij scholen een uur later open gingen.

Klassen naar huis gestuurd
Niet alle docenten blijven thuis. In Almere komen leraren van verschillende scholen bijeen op basisschool De Watertuin. Daar ontbijten ze samen. Daarna gaan ze meehelpen in bejaardentehuizen en maken ze kerststukjes die onder meer naar de voedselbank gaan. 

Volgens directeur Karin Aarden van De Watertuin heeft ze de afgelopen drie weken tien klassen naar huis moeten sturen vanwege een gebrek aan leraren. Veel docenten vertrekken naar het voortgezet onderwijs omdat ze daar meer verdienen.

Gesprek met de minister
Directeur Hans Vos van de katholieke jenaplanschool De Lispeltuut uit Lelystad is dinsdagmiddag op bezoek geweest bij minister Arie Slob van basisonderwijs. Slob zei onlangs op een actiebijeenkomst van leraren dat hij geen extra geld heeft voor het basisonderwijs. Vos heeft de minister toen een boze mail gestuurd. Daarop kreeg hij samen met nog enkele leraren een uitnodiging voor een gesprek.  
 

reacties (10)

 • urker

   

  laten ze een weekje met een kotter meegaan ..dan weten ze wat werken is ......

  reageer
 • Wieke

   

  Lijkt me goed, dan gaat u een weekje voor de klas staan en alle taken uitvoeren die een basisschoolleerkracht moet doen, dan weet u wat werken en verantwoordelijkheid hebben is.

 • Wieke

   

  U vergist zich als u denkt dat de actie vooral om geld gaat, de werkdruk is minstens zo belangrijk. Omdat leerkrachten in het VO meer kunnen verdienen vertrekken nogal wat basisschoolleerkrachten naar het VO ( of het bedrijfsleven), wat nog meer werkdruk oplevert voor hen die achterblijven. Misschien moet u eens een paar dagen op een school meelopen en dan uiteraard niet alleen les geven en pauzedienst draaien, maar ook nakijkwerk doen, dossiers bijhouden, oudergesprekken houden etc, dan praten we verder .

 • hans.

   

  En nog zo'n afgezaagd voorbeeld. Misschien de andere reacties lezen voordat je iets op deze site zet? Het gaat hier om kinderen en hun toekomst.

 • hans.

   

  Beste Flopiade, de leerkrachten van het basisonderwijs zijn de eerste groep mensen die de jarenlange bezuinigingen helemaal zat zijn. Net als de mensen die werken in o.a. de Zorg. Belangrijk verschil is dat de leerkrachten na jaren van praten nu actie zijn gaan voeren. Actie om aandacht te krijgen en zo te zorgen dat iedereen wel luistert. Die 1,4 miljard is een hoog bedrag, echter zonder enige aandacht tijdens de verkiezingen krijgen buitenlandse beleggers/bedrijfsleven dat cadeau. Nou, wie wil er nou niet zo'n cadeautje? De juffen en meesters wel! Net zoals als dezelfde betaling als de collega's in het V.O. Gelijke monniken, gelijke kappen. Wie zit er in Nederland te wachten op de volgende stakingen op de scholen? Niemand toch? Dus als het kabinet lekker op het pluche blijft zitten, zijn (HELAAS) de kinderen in 2018 nog vaker thuis. De bal ligt weer in Den Haag.

  reageer
 • Willemsen

   

  Gisteren zag ik op het journaal een juffrouw die de kinderen protestborden liet maken en een protestlied liet zingen. Ging bijna over mn nek bij het zo doorzichtig voor je karretje laten spannen van kinderen voor jouw doel. Bah.

  reageer
 • Mijn buurman

   

  Mijn buurman heb dubbel zoveel vakantie Verdient meer. Beter pensioen. Iedereen wil meer salaris of minder werkdruk. Maar dat is van deze tijd Je word verplicht om met zn 2 te werken. Bij ons gigantisch werkdruk tja doe je niets aan. Ik moet nu dag vrij nemen en geen uren meer omdat kinderen vrij zijn. Terwijl dat dagje voor mijn zoontje zn verjaardag was. En je Kids bij een ander brengen doe je ook niet.Laten ze de zorg aanpakken daar heb je te maken met een ramp.over 10 jaar worden er toch scholen gesloten omdat er geen kinderen meer geboren worden omdat iedereen met zn 2 moet werken om het bol te werken.

  reageer
 • Karel

   

  Eigenlijk beschouwt u de school dus als een oppas in plaats van een kenniscentrum. Dubbele vakanties? Dat is al zo lang een achterhaald misverstand. En over werkdruk gesproken, zeker niet bij de leerkrachten? Ondanks dat u schoolgaande kinderen heeft, weet u er niet veel van.

 • Lelystedeling

   

  Volgens mij wordt het tijd dat de leerkrachten eens tevreden zijn met wat ze hebben. Ja, ze moeten na het werk nog nakijken en ja veel kinderen in de klassen. Toen ik 20 jaar geleden op school zat hadden we ook een klas met 33 kinderen. En als je leraar wordt weet je dat je nakijkt en voorbereidt en dat dit niet altijd tijdens werktijd lukt. Daarentegen heb je wel veel vakantie en vrije dagen. Er zijn zat mensen met zware beroepen die er een stuk slechter vanaf komen volgens mij, laten we hen eens wat beter bedelen!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Flopiade

   

  Leraren worden al prima betaald! 3 maanden betaalde vakantie per jaar, gemiddeld tussen de 3000 en 4000 bruto salaris... Volgens mij zijn er groepen die het meer verdienen om geld erbij te krijgen! Wat te denken van mensen in de zorg, defensie, brandweer, politie, Deze mensen staan altijd klaar om te werken 24H. Vind het ronduit belachelijk dat de leraren dit doen, stop met klagen en geniet van je 3 maanden betaalde vakantie (meeste Nederlanders hebben 1 maand) en salaris(full time) van boven Jan Modaal. Hop nu eens aan het werk en kwaliteit leveren van 20 jaar geleden.

  reageer
 • hans.

   

  Hoe is het mogelijk wat een prachtige baan. En toch... Ontstellend aantal klassen dat naar huis gestuurd moet worden, de kwaliteit daalt, Meer dan 90% van de leerkrachten staken,... Nota bene zijn de vakbonden nu al bezig met de voorbereiding van de acties in 2018. Er is iets verschrikkelijk mis! Wat doet het nieuwe kabinet: een mooie zak met geld voor 2021. In plaats van Actie! Maak nou dat delta plan onderwijs Nederland. Pak de problemen echt aan, stop met flauwekul als vlaggen en het volkslied en morstuintjes. Terug Naar de basis: overdracht van kennis en vaardigheden. Wat een stelletje een pannenkoeken!

 • Karel

   

  Flauwe reacties. Er wordt al jaren niet naar de leerkrachten geluisterd, ze worden diep ondergewaardeerd hier in Nederland, zowel in status als in honorering. De Nederlandse kenniseconomie is al jaren in een neergaande spiraal beland. Deze acties zijn het enige wat de leerkrachten nog kunnen doen, en gelijk hebben ze. Hopelijk worden ze door de politiek nu net zo serieus genomen als het middelbaar en hoger onderwijs. Ondertussen worden dikke ondernemers gesponsord via dividendbelasting, met maar liefst 1,4 miljard! @K. U rondt wel erg makkelijk snel af naar boven. De toegezegde gelden zijn 720 miljoen en worden bovendien over komende jaren verspreid. Daar heeft men voorlopig dus helemaal niks aan.

  reageer
 • Wethouder Hekking

   

  Helemaal met je eens. Sterker nog, ik vind de reacties ongenuanceerd. Volkomen terecht dat het onderwijs staakt. Er wordt al jaren niet geluisterd naar het onderwijzend personeel. Rutte, hou op met alles weg te lachen. Maak werk van het onderwijs. De jeugd is onze toekomst.

 • Heb respect voor de leerkrachten maar laat ze eerst eens te vrede zijn met wat ze er al bij krijgen bijna 800 miljoen als de besturen nu eens minder geld over de balk gooien leverd ook weer extra op zit ook al lang op het zelfde en werk ook 55 uur in de week.

  reageer
 • Philip

   

  Soms zul je toch echt tevreden moeten zijn met de extra middelen die beschikbaar gekomen zijn. Er zijn echt nog hele groepen die minsten zo hard werken, en misschien wel in een zwaarder beroep, zonder dat daar extra geld beschikbaar voor is of komt. Wie het onderste uit de kan wil.....

  reageer
 • Drontens

   

  Helemaal mee eens. Ik ken mensen die bij een aardappelschilbedrijf werken en loon tussen de € 1200 en € 1300 verdienen per maand. Vier weken vakantie en heel hard moeten werken. Beginnen in de ochtend om 6 uur en Zijn meestal half 6 s avonds klaar. Zijn verplicht om overuren te maken. Leraren hebben meer betaalde vakantie en dus meer vrij. Ik kan meerdere groepen bedenken die nu aan de beurt zijn om salarisverhoging te krijgen zoals verpleegkundigen, verzorging en politie. Dus hou op te klagen en zorg ervoor dat de ouders normaal kunnen werken Ik heb dus een vakantiedag op moeten nemen om de kinderen op te vangen. Ook ik heb geen vrij tussen kerst en oud en nieuw zoals de leerkrachten. Je kunt grootouders niet iedere keer vragen om op te passen. Mijn ouders en schoonouders hebben ook recht op hun eigen leven zoals hobby's.

 • Ed Molenaar

   

  Het is net spijbelen, op kosten van de baas een dagje niet werken. ;-) Alleen jammer dat onschuldigen hier de dupe van zijn.

  reageer
 • Wieke

   

  U bedoelt de belanghebbenden, neem ik aan? Ouders en leerlingen zijn gebaat bij goed onderwijs. Als klassen naar huis gestuurd of verdeeld worden over de andere groepen komt dat het onderwijs niet ten goede en dat is nu aan de orde van de dag.

 • leerkracht

   

  Wat een simpele reactie. Werk zelf mijn hele leven in het onderwijs, inmiddels meer dan 30 jaar, maar zal het niemand aanraden. Ook mijn kinderen heb ik geadviseerd NIET in het onderwijs te gaan werken. De reden daartoe zijn ondertussen wel bekend. Al die mensen die jaloers zijn op het hoge salaris en de vele vakanties van de leerkrachten raad ik aan om zich om te laten scholen. Zijinstromers zijn met 2 jaar bevoegd, mits een goede vooropleiding. Vraag me af wie het langer dan 2 jaar gaat volhouden, weinigen dus. Gaan snel weer terug naar hun vorige baan in bedrijfsleven. Ik zie het al jaren om mij heen. Klassen worden nu al naar huis gestuurd bij ziekte of tekortvakken. Dat is pas ten koste van uw kinderen.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert